Хералдика и њени принципи

И има ли игдје да се погледају остали радови, то сам ја хтио на почетку да питам. Не могу вјеровати да је ово најбоље ријешење...

До сада сам видео мислим само три рада са конкурса, и њих су објавили сами аутори, од којих је један био првобитна верзија овог кога сад предлажу. Мислим да смо овде сви упознати са тим предлозима.

Јел ова склопоција горе дефинитивно усвојена или је још у фази разматрања?

Није још, али би могла да буде. Градоначелнику се свиђа (Gradonačelnik Slobodan Gavranović prihvatio je prijedlog Komisije za izbor idejnog rješenja izgleda grba Grada Banja Luka, i to rad autora Draška Bošnjaka, diplomiranog likovnog umjetnika, i uputio ga u skupštinsku proceduru).

Poslednja izmena:
И има ли игдје да се погледају остали радови, то сам ја хтио на почетку да питам. Не могу вјеровати да је ово најбоље рјешење...

из неког разлога нису хтели да отворе јавну расправу и изложе пристигле предлоге, него су образовали неку анонимну комисију (непознатог састава) која је одлучила и изабрала то што је изабрала.

Јел ова склопоција горе дефинитивно усвојена или је још у фази разматрања?

судећи шта пише на службеној страници Града БЛ, то ће усвојити као нови амблем.

а тек бордура око штита - ознака каденце или ванбрачног потомка. изгледа да је Бања Лука нечије млађе дете.. или можда копиле. циркус :lol:

Poslednja izmena:
из неког разлога нису хтели да отворе јавну расправу и изложе пристигле предлоге, него су образовали неку анонимну комисију (непознатог састава) која је одлучила и изабрала то што је изабрала.

Колико ме само то нервира, најрадије би ујео неког! Те фамозне комисије и транспарентност коју можеш окачити мачку о реп! Тачно смо прћија без прћије, ради свако ко шта хоће...

Чак сам хтио послати и маил да питам гдје може да се погледају остали радови, али сам одустао кад нисам пронашао никакав контакт на веб страници БЛ.

Колико ме само то нервира, најрадије би ујео неког! Те фамозне комисије и транспарентност коју можеш окачити мачку о реп! Тачно смо прћија без прћије, ради свако ко шта хоће...

Чак сам хтио послати и маил да питам гдје може да се погледају остали радови, али сам одустао кад нисам пронашао никакав контакт на веб страници БЛ.

Ако си вољан да им пишеш, ево мејла: javnost@banjaluka.rs.ba То им је адреса за односе са јавношћу.

Ако си вољан да им пишеш, ево мејла: javnost@banjaluka.rs.ba То им је адреса за односе са јавношћу.

Захваљујем. Видићу нешто да им саставим. :)

У задње вријеме баш се често дописујем са Владом РС. Тако прије пар мјесеци приупитам их што отварање фирме кошта ко Светог Петра кајгана тј. цца 10 просјечних плата - десет дана послије Влада смањила дажбине за регистрацију на минимум. :mrgreen::mrgreen:

Захваљујем. Видићу нешто да им саставим. :)

У задње вријеме баш се често дописујем са Владом РС. Тако прије пар мјесеци приупитам их што отварање фирме кошта ко Светог Петра кајгана тј. цца 10 просјечних плата - десет дана послије Влада смањила дажбине за регистрацију на минимум. :mrgreen::mrgreen:

Понекад је потребан само мали напор да би се нешто променило, али тај мали напор толико често изостане, углавном из неких ирационалних разлога. Можда би им вредело упутити и пар мејлова. Не могу од тога имати никакаве штете.

Понекад је потребан само мали напор да би се нешто променило, али тај мали напор толико често изостане, углавном из неких ирационалних разлога. Можда би им вредело упутити и пар мејлова. Не могу од тога имати никакаве штете.

основни и најважнији визуелни симбол идентитета главног града Српске сувише је озбиљна ствар да би била препуштена одлукама неуких и нестручних.. јер ови у Бањој Луци очигледно не виде даље од босанског караказана. ко су чланови те комисије која је изабрала овакво скандалозно решење?

основни и најважнији визуелни симбол идентитета главног града Српске сувише је озбиљна ствар да би била препуштена одлукама неуких и нестручних.. јер ови у Бањој Луци очигледно не виде даље од босанског караказана. ко су чланови те комисије која је изабрала овакво скандалозно решење?

Председавајућа Комисије је уједно и секретар Скупштине града. Остали чланови Комисије се нигде не спомињу. У сваком случају, нико од њих веровано не зна ни шта је хералдика, а камоли хералдичка правила. Само помињање хералдике у контексту овог предлога довољно говори о њиховој нестручности.

Председавајућа Комисије је уједно и секретар Скупштине града. Остали чланови Комисије се нигде не спомињу. У сваком случају, нико од њих веровано не зна ни шта је хералдика, а камоли хералдичка правила. Само помињање хералдике у контексту овог предлога довољно говори о њиховој нестручности.

али се зато сматрају позваним да се мешају у ствари којима нису дорасли..
погледај само горњу ивицу штита - па то је све само није штит. као да га је нагризла корозија :lol: а тек та лебдећа бедемска круна- малена и стидљива.. где им је дијадема, с обзиром да су главни град и седиште државних институција? тога се нису сетили. али су се сетили да ставе бордуру, немајући појма шта она у значи у језику хералдике.

али се зато сматрају позваним да се мешају у ствари којима нису дорасли..
погледај само горњу ивицу штита - па то је све само није штит. као да га је нагризла корозија :lol: а тек та лебдећа бедемска круна- малена и стидљива.. где им је дијадема, с обзиром да су главни град и седиште државних институција? тога се нису сетили. али су се сетили да ставе бордуру, немајући појма шта она у значи у језику хералдике.

Нико о томе уопште није ни водио рачуна. Оно што они зову грбом и оно што ми зовемо грбом су два сасвим различита и међусобно веома удаљена појма. Али кад би их неко о томе на озбиљан начин обавестио, не верујем да би тек тако прешли преко тога, мада није искучено и да би.

чак и да занемаримо естетске, хералдичке и композиционе (стилске) промашаје изабраног предлога, запањујући је толики недостатак маште, идеје и апстрактног размишљања. ту нема никаквог познавања ни сопствене историје и традиције, ни симбола нити њиховог значења и употребе. грб је схваћен као скуп објеката у простору.. од којих је најважнији турска тврђава :lol:

ево један леп пример - грб Минхена (иначе, веома ценим немачку хералдику јер је чиста, једноставна и сведена, оставља снажан дојам):

Muenchen_Kleines_Stadtwappen.svg

на грбу је монах (калуђер), јер München (Минхен) на старонемачком значи монах. то је уједно и најстарије знамење града, налази се још на средњовековним печатима. руководили су се начелом nomen est omen - име је знак (знамење) / грб који говори. зар се нису Бањалучани могли сетити шта говори име њиховог града? ''бања'' је архаични облик присвојног придева и значи банова, банска. а шта је ознака за бана? жезло - симбол власти. заборавили су да су два пута у историји били везани за банове и бановине - први пут у 15. веку кад је град добио име. и други пут између два рата, кад је био седиште Врбаске бановине и кад су изграђене све те лепе зграде које данас чине препознатљиво лице Бање Луке. али где да ставе жезла у свој грб.. то је превише. довољни су кљунови чамца :lol:

Poslednja izmena:
Нико о томе уопште није ни водио рачуна. Оно што они зову грбом и оно што ми зовемо грбом су два сасвим различита и међусобно веома удаљена појма. Али кад би их неко о томе на озбиљан начин обавестио, не верујем да би тек тако прешли преко тога, мада није искучено и да би.

увек је боље да град нема никакав грб, него да има неправилан, јер се тако мање брука и понижава. Вујадин је својевремено наводио поделе и категорије грбова француских хералдичких ауторитета - у последњој 7. групи су неправилни, лажни и кривотворени грбови. једини разлог зашто се прихватају је тај што их власници користе, иако на тај начин и себи и грбу додељује врло низак статус.

Нови грб Бања Луке.
140219090.1_mn.jpg

Ovaj amblem je i pored površne dopadljivosti, zapravo antipropaganda heraldike, jednako kao i onaj nedavno prikazani grboidni uradak za Pljevlja ili neki tamo grad sa sjevera CG.

то би тек био прави скандал! прво, ово горе није грб, него амблем. друго, тај амблем садржи ни мање ни више него османску тврђаву. зар османска грађевина може бити знамење главног града Српске?! само још да ставе минарет Ферхат-пашине џамије и могу поново седиште Босанског пашалука пренети у Бању Луку :lol:

Simbolizam je posebna priča. Bosna je odatno unesrećena sa zabarnom prikazivanja nacionalnih simbola, pa se, istina nekad s pravom, a češće potpuno besmisleno izbjegava upotreba heraldičkih šarži koje nemaju nikakve veze sa nacijom.

У праву си. Али које средњовјековно наслеђе Бања Луке? Од свега што је икад било написано у средњовијековној Босни остало је можда 7-8 црквених кодекса и маса повеља које данас имају вриједност управо због тога што ништа није остало. Културна пустош. А и Котроманићи су више сморили, чак не знамо јел' им штит био црвен или плав. Да не говорим остале породице и области и чијој се хералдици готово ништа не зна, ако су уопште и имали нека обељежја.

Будимпешта и Бордо имају тврђаву, а Марабела једну кулу у својим грбовима. :)

Tvrđava kao šarža je neprepoznatljivi objekat i predstavlja upravo tvrđavu, utvrđenu vojnu stratešku tačku iz koje se vrši kontrola nekog prostora. Hanover ima tvrđavu sa tri kule koja je jednaka onoj u grbu Kastilje a i ne mora biti, to su šematske slike heraldičkog značenja. Meni se ne sviđa kad se tvrđava imenuje kao konkretna, što svakako jeste dozvoljeno u heraldici, ali ona tada gubi heraldičku simoliku i predstavlja samo datu tvrđavu bez sumboličnog značenja. I naravno nikako ne volim natpise na grbovima. grbovi mogu biti vrlo upečatljivi i lako prepoznatljivi i upamtljivi primjenom raznih šarži i njihovog simboličnog značenja, a da se ne ponavljaju već iskorišćena rješenja kojima se mora dodavati naziv da bi se prepoznala.

Чини ми се да се папе и у личној хералдици, тј. личним папским грбовима врађају максими - мање је више.

To pravilo uvijek važi a pape samo dokazuju da sigurno nijesu nepametni.

То си у праву, али то је за оне који о томе одлучују толико далека прошлост, да тај "ситни" детаљ никоме у целој БиХ неће запасти за око. :D

E to si u pravu, oni samo kao paščad reže kad vid eheraldički ljiljan ili ognjilo ilicrvenu i bijelu kockicu, koliko je to malomno govori da nijedan od tih simola zapravo nema nikakve veze niti sa vjerom njihovom niti sa naciom niti narodom niti ikakvom istorijom njihovom. Žalosno izmanipulisan narod.

шта год да ставиш боље је него турску тврђаву.. осим ако ниси од оних чији су се преци потурчили.

али си Србин из Српске, а Бања Лука вам је главни град. њена срамота је и твоја срамота.

па грбови области нису ништа друго него грбови породица које су им управљале или владале. тако су настали и државни грбови.

ако се не варам, Град Бања Лука се простире далеко изван свог урбаног језгра. шта више, околина има много богатије наслеђе него само средиште. можда су Угари основали Јајачку бановину, али су Срби чинили ударну снагу угарске војске. сад сте изгледа у мултикултурном заносу заборавили с које стране ветар дува.

хералдика је речник симбола, а не сликовница са реалистичким објектима. најстарији, најважнији и највреднији хералички мотиви (ординарије) сасвим су једноставни - то су стуб, крст, појас, привез, шеврон, салтир и глава штита. та јадноставност говори о старости, достојанству и племенитости.. свему ономе што вам недостаје у новом грбу.

Upravo tako. Jednostavan jasan prepoznatljiv dizajn s pravino odabranom simolikom je mnogo rjerčitiji od šarenih razglednica koje ništo ne govore.

Ја би ставио дјеву на грб Бања Луке. Јер познато је да је Бања Лука - град жена! Куд ћеш боље рекламе, кога још у реалности занима ко је саградио некакве бедеме. Владали Турци или не, на крају је сам народ теглио оно камење и тако несвјесно сам себи саградио споменик "незнаним градитељима". ;)

Нешто овако, само испод да пише Бања Лука... :)
images

:D :D :D ovo nije grb, čak je lišeno i osnovnih estetskih kvaliteta, ovo je za stripove koji se čitaju penzineri dok čekaju u red kod izabranog doktora.

судећи шта пише на службеној страници Града БЛ, то ће усвојити као нови амблем.

а тек бордура око штита - ознака каденце или ванбрачног потомка. изгледа да је Бања Лука нечије млађе дете.. или можда копиле. циркус :lol:

Kakva tragedija. na fejsbuk stranici Srpske heraldike
https://www.facebook.com/srpskaheraldika
jedan od ućesnika sa nikom Stepski vuk ima fantastične prijedloge za grbove gradova u BiH. Da sam na mjesto njihovih vlasti sve bih grbove bez oklijevanja prihvatio.

чак и да занемаримо естетске, хералдичке и композиционе (стилске) промашаје изабраног предлога, запањујући је толики недостатак маште, идеје и апстрактног размишљања. ту нема никаквог познавања ни сопствене историје и традиције, ни симбола нити њиховог значења и употребе. грб је схваћен као скуп објеката у простору.. од којих је најважнији турска тврђава :lol:

ево један леп пример - грб Минхена (иначе, веома ценим немачку хералдику јер је чиста, једноставна и сведена, оставља снажан дојам):

Muenchen_Kleines_Stadtwappen.svg

на грбу је монах (калуђер), јер München (Минхен) на старонемачком значи монах. то је уједно и најстарије знамење града, налази се још на средњовековним печатима. руководили су се начелом nomen est omen - име је знак (знамење) / грб који говори. зар се нису Бањалучани могли сетити шта говори име њиховог града? ''бања'' је архаични облик присвојног придева и значи банова, банска. а шта је ознака за бана? жезло - симбол власти. заборавили су да су два пута у историји били везани за банове и бановине - први пут у 15. веку кад је град добио име. и други пут између два рата, кад је био седиште Врбаске бановине и кад су изграђене све те лепе зграде које данас чине препознатљиво лице Бање Луке. али где да ставе жезла у свој грб.. то је превише. довољни су кљунови чамца :lol:

Savršeno tačno.

Poslednja izmena:
listajući po guglu nalećeh na ove karte pa ih na brzinu zapamtih da ih naknadno pogedam. Začudih se naročito kod četvrte kad višeh grb Hrvatske u nekoj pokrajini Poljske. sad jesu li ovo karte za neku igricu ne znam.

To je zastava grada Glogova i dan-danas:

300px-POL_G%C5%82og%C3%B3w_flag.svg.png

Zastava Opštine:

pl-ds_gg.gif

Zastava gradonačelnika:

pl-ds-gg.gif

Evo i grba negdašnjega Legničkog vojvodstva:

piast8.jpg

U pitanju jeste video igrica: Krstaši kraljevi: Deus vult iz 2004. odnosno 2007. godine, poznate švedske kompanije Paradox Interactive koja se bavi proizvodnjom realnijih simulacija različitih istorijskih perioda.
Crusader_Kings_Coverart.png

To je zastava grada Glogova i dan-danas:

300px-POL_G%C5%82og%C3%B3w_flag.svg.png

Zastava Opštine:

pl-ds_gg.gif

Zastava gradonačelnika:

pl-ds-gg.gif

Evo i grba negdašnjega Legničkog vojvodstva:

piast8.jpg

U pitanju jeste video igrica: Krstaši kraljevi: Deus vult iz 2004. odnosno 2007. godine, poznate švedske kompanije Paradox Interactive koja se bavi proizvodnjom realnijih simulacija različitih istorijskih perioda.
Crusader_Kings_Coverart.png

Hvala samo sam na brzinu "poskidao" slike. Jeste Krstaški kraljevi. zanimljivo da je potpuno jednaki grb uz XII vijeka kao i Hrvatske iz XVI vijeka.

Hvala samo sam na brzinu "poskidao" slike. Jeste Krstaški kraljevi. zanimljivo da je potpuno jednaki grb uz XII vijeka kao i Hrvatske iz XVI vijeka.

Rekao bih da je grb u istoriji prvi puta zabilježen zapravo u XIV stoljeću, a ne u XII.

Nije neobično; šahovnica je prilično čest heraldički motiv u rimokatoličkom svijetu...

А игре су из ХХ века. Машта може свашта.

XXI zapravo, al' u njihovu odbranu, krajnje su majstorski odrađene (to kažem i kao neko ko ih je lično i oprobao i službeno i preporučio omladini koja je zainteresovana za istoriju); ove najnovije sa pojedinim modifikacijama (urađenim uz asistenciju profesionalnih istoričara) mogu doći i bolje od većine istorijskih atlasa (a svakako i praktičnije, sa na jednom mjestu integrisanim geografskim, političkim, etnolingvističkim, geoistorijskim, regalnim, imperijalnim i mnogim drugim kartama, kao i cjelovitim upisanim evromediteranskim dinastijama, sa sve podosta preciznom hronologijom).

Poslednja izmena:
А игре су из ХХ века. Машта може свашта.

:D:D:ok: Savršeno ste u pravu poštovani prijatelju.

Rekao bih da je grb u istoriji prvi puta zabilježen zapravo u XIV stoljeću, a ne u XII.

Nije neobično; šahovnica je prilično čest heraldički motiv u rimokatoličkom svijetu...

XXI zapravo, al' u njihovu odbranu, krajnje su majstorski odrađene (to kažem i kao neko ko ih je lično i oprobao i službeno i preporučio omladini koja je zainteresovana za istoriju); ove najnovije sa pojedinim modifikacijama (urađenim uz asistenciju profesionalnih istoričara) mogu doći i bolje od većine istorijskih atlasa (a svakako i praktičnije, sa na jednom mjestu integrisanim geografskim, političkim, etnolingvističkim, geoistorijskim, regalnim, imperijalnim i mnogim drugim kartama, kao i cjelovitim upisanim evromediteranskim dinastijama, sa sve podosta preciznom hronologijom).

Da, da, moguće, kažem da sam na brzinu pregledao, samo sam u gornjem desnom uglu vidio da se pominje 11XX godina, nijesam se trudio ni zapamtiti godinu, a slika je bila lijepo urađena i djelovala je lijepo kao ilusdtracija. Nije neobično šahirano polje ono je zaista vrlo čestro, neobične su mi bile boje i 5X5 jednako sa grbom Hrvatske.
Sad ste me zauinteresovali da pogledam o čemu se radi.

:D:D:ok: Savršeno ste u pravu poštovani prijatelju.

Da, da, moguće, kažem da sam na brzinu pregledao, samo sam u gornjem desnom uglu vidio da se pominje 11XX godina, nijesam se trudio ni zapamtiti godinu, a slika je bila lijepo urađena i djelovala je lijepo kao ilusdtracija. Nije neobično šahirano polje ono je zaista vrlo čestro, neobične su mi bile boje i 5X5 jednako sa grbom Hrvatske.
Sad ste me zauinteresovali da pogledam o čemu se radi.

Hahaha za element šahovnice il' video igricu? :D

Za šahiranje znam negio za igricu sam mislio :D :D Viđeh cijelu knjigu upzustava za igru.

Nisam znao da si ti tip za kompjuterske igrice. :D

Ako imaš bolju mašinu, preporučujem Krstaši kraljevi II iz 2011. godine. Igrica je lakša (i vizuelno ljepša) i potrebno je dosta manje vremena za učenje (zapravo, skoro nimalo). CK1 ima određene prednosti ali je u gotovo svakom (drugom) smislu nedostatak, i ne smije se igrati bez ekspanzije (Deus vult!) i barem nekog od kompleksnih amaterskih modova koji se bave poboljšavanjem dotične video igrice.
I naravno, nedostaje je joj sva (vizualna) kompleksnost drugoga dijela; igrica kao da je napravljena za ljubitelja heraldike i (dinastičke) istorije i feudalizma.

crusaderkingsii_615.jpg

1yscK.jpg

crusader-kings-2-europe-catholic-nations.jpg

CrusaderKings2_Dynasty_Shield_DLC_Screenshot02-gs.jpg

Crusader-Kings-2-preview-2.jpg

Poslednja izmena:
Nisam znao da si ti tip za kompjuterske igrice. :D

Ako imaš bolju mašinu, preporučujem Krstaši kraljevi II iz 2011. godine. Igrica je lakša (i vizuelno ljepša) i potrebno je dosta manje vremena za učenje (zapravo, skoro nimalo). CK1 ima određene prednosti ali je u gotovo svakom (drugom) smislu nedostatak, i ne smije se igrati bez ekspanzije (Deus vult!) i barem nekog od kompleksnih amaterskih modova koji se bave poboljšavanjem dotične video igrice.
I naravno, nedostaje je joj sva (vizualna) kompleksnost drugoga dijela; igrica kao da je napravljena za ljubitelja heraldike i (dinastičke) istorije i feudalizma.

Zadnje iskustvo sa igricama je bio tetris na gemboju koji smo kupili đeci da se zabavljaju tokom putovanja. Nijesam imao pojma da su se ovoliko razvila. zaista sam se čudio o čemu pričaju na silnim forumima posvećebnim ovim igrama

мислим да сам нашао одговор зашто пурпурна у хералдици има амбивалентну природу - и метала и емајла. то је зато што је у хералдику ушла као платно - пурпур (порфира) био је назив за скупоцену тканину, која је на средњовековни Запад стизала из Византије, јер сами нису могли произвести пигмент.

Back