Hemoroidi

• Začetnik teme Začetnik teme stana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
*AlisA*:
Ja stvarno imam veliki problem sa hemoroidima. Svrbe me odavno, a pre godinu dana su poceli da krvare... I tako, krvare s vremena na vreme, ali nikad nisu ispali ili nesto slicno. Pa reko da vas pitam... Jel ne moram kod lekara, jel mogu sama to da resim nekim kremama? Procitala sam ovde da ih ima nekoliko, ali koju da uzmem? Hvala vam unapred... :smile:
moja preporuka ti je da kupis neki prirodni preparat, ja sam vec napisala sta mi je pomoglo(procitaj gore).meni je "hemor m " preporucio lekar tj.proktolog.proktolog je hirurg za hemoroide.reko mi je da je to jedina mast koja nema kortikosteroide i da je potpuno prirodna i da mogu da je mazem koliko hocu,da ne moze da steti nikako.

Evo da i ja iznesem svoj problem ovde, u nadi ne izlecenja, nego odgovoru na moja pitanja...

Pre 3 - 4 dana mi se iznenada pojavilo ogromno zadebljanje oko rektalnog otvora, debljine prsta.
Bol je bio ostar i probadajuci, nisam mogao ni hodati. Mazao sam fact-om, ekim prirodnim mastima i uljima na bazi kantariona..Svakim narednim danom osecam poboljsanje, tj mogu se bezbolnije kretati, ali jos ne mogu sedeti. Jedna strana mi se skoro sva povukla, iako nepravilno, negde ostalo vise, negde manje.Druga strana je ostala skoro onakva kakva jeste. Svo to vreme sam imao stolicu, u manjoj meri i nije mi pricinjavala bol. Danas jeste (obimnija) i prokrvarilo je. Samopregledom ogledalom sam video da je ta "masa" tamnije crvene boje, i da je na najvisem delu one strane koja se nije povukla nesto kao ugrusak, koji sam skinuo prstom.

Imam 38 godina, vecinu dana stojim, ostalo sedim/lezim. Ishrana mi je u vecini dva obroka dnevno, jedan suvi (na poslu) a drugi kako kad, nekad kuvano, nekad peceno, obavezno zacinjeno svim hemroid-attack cudima ovog sveta.
Pre sam imao problema sa tim, ali nikad u tolikoj meri. Javljali su se samo na jutarnje praznjenje (proliv) usled prekomernog sljokanja, kojom prilikom su pekli i malo "provirili van", da bi se nakon max sat vremena povukli.Krvarenja su bila mala, i s vremena na vreme.
U zadnjih mesec dana prezivljavam tesku emocionalnu bol, koju sam naravno ublazivao prekomernim uzimanjem alkohola, mesanim sa gaziranom vodom, intenzivirao ******* na dve kutije dnevno, a ishranu zamenio litarskim dzezvama kafe.Zadnjih dana jedem samo supice, pusim par cigareta dnevno a na alkohol ne pomisljam ni u snu. Doslo iz guzce u glavi, ili obratno..:)

Pazljivo citajuci ovu temu naiso sam na razne savete koji nisu odgovorili na moja sledeca pitanja:

Da li ce se to cudo sto se pojavilo povuci samo od sebe ili da ih ja u kadi uputim u njihovo prirodno staniste?
Na koliku meru se trebaju svesti da bi ja to odradio?

Kako se zove zove to stanje, kad tako izlete, opkole rektum kao usne i nabubre debljine prsta? (vide se i kad stojim uspravno)
Napominjem da sam cesce konzumirao alkohol zadnjih desetak godina, i uvek voleo ljuto i kiselo...
Znam da trebam otici lekaru, i otici cu, ali bi molio ovde na odgovore mojih postavljenih pitanja...

Hvala unapred.

Mozes sam sebi i neku hirusku intervencijicu u kucnoj radinosti da odradis, kad vec radis! :)

Elem, da. Mozda da odes kod lekara i da se ne igras po kadi. To se zove spoljnji hemoroidi, dakle ispali hemoroidi, sto ce reci zapusteno stanje. Ceo stil zivota ti je takav da u potpunosti odgovara ovakvom stanju. Idi kod proktologa i batali 'uradi sam' varijante..

Bicu vrlo kratka i nadam se jasna,moras kod lekara cim pre, da ne kazem sutra ujutro.
Da bi neko mogao da ti kaze sta ti je dalje ciniti i kakvu th treba da uzmes mora da pogleda trenutno stanje ,od tog pregleda zavisi odluka o daljoj terapiji.

Hvala na obavestenjima, samo me jedno jos interesuje iz mog prethodnog posta.....

Hoce li se to cudo samo povuci, posto je vec krenulo?

Naravno da cu otici kod lekara, samo me interesuje usled moje trenutne fizicke aktivnosti, da li da mirujem ili da se krecem po kuci? Nije mi sada lako hodati...kamoli do doma zdravlja...

Na prvo pitanje odgovor je ne znam,s obzirom da navodis bolove koji ti otezavaju kretanje...kao sto rekoh mora to da pogleda lekar, tvoja procena na osnovu ogledalceta se ne moze smatrati validnom.
Sto se tice tvog kretanja, cini ono sto ti olaksava tegobe, gledaj da jedes kuvano, pijes jogurte i ne brises se toalet papirom, tusiras se bebinim samponom i mlakom vodom ...i pravac lekar kako znas i umes.

ja sam imalal uzasne probleme sa hemeroidima i koristila sam cepice FAKTU i to bas i nije pomoglo pa sam isla na podvezivanje sto bi sigurno svakom preporucila jer kad pocnu da krvare to koze biti i opasno a da i ako imate problema sa stolicom pijte Laksomucil sa vodom na biljnoj bazi...nadam se da ce nekom ovo biti od pomoci...caos

Da se i ja dopisem u cilju naucnog prosperiteta... a mozda mi neko i pomogne...

Kada sam se prvi put pojavio kod hirurga, pitao me je za godine (26) i zacudio se kako sam ih tako mlad dobio... a mene samo jos vise uplasio... Rekao je da nije strasno, da je neki blazi stadium... Uradio tu famoznu sklerozaciju ili kako se vec zove i rekao da dodjem na kontrolu za mesec dana... Posle tretmana su se povukli, ali se i skupio i misic, sto je pricinjavalo novi problem... Posle 15ak dana sve je bilo po starom... Otisao sam na kontrolu... Bio je naravno novi hirurg, koji mi je rekao da ih vracam nazad i da mazem necim... To sa vracanjem pomocu tople vode i sapuna mi je pomoglo, ali me je iznervirao taj stav "mazi necim"... Cime?! Apotekari su mi davali svasta... ali nista nije pomoglo znacajno... Da zlo bude vece, posle jedne burne noci i velike kolicine alkohola, prokrvarili su... i to dosta... Stekao sam fobiju... A lekari svaki put kazu slicnu stvar... NIJE ZA OPERACIJU, PROMENI ISHRANU, UZMI NEKU MAST I DODJI ZA MESEC DANA NA KONTROLU... Sta kotrolisem kad je svaki put sve gore...

Sa moje strane... alkohol koji sam samo ponekad konzumirao, sada gledam samo na slikama... Vec poslednjih 10 godina ne koristim toaletni papir vec se odmah kupam, jer sam tako navikao... Svako jutro za dorucak jedem mesavinu mekinja, klica, lanovog semena i susama sa jogurtom... bavim se sportom i u dobroj sam kondiciji... nemam nikakvih problema od momenta kada izadjem iz kade do ponovne defekacije, kada mi solja bude oblivena krvlju, a ja pretrpim shok...

Procitao sam ceo forum... i sebe pronalazim u mnogim postovima... ali sve je individualno...

Znam da i pored moje pravilne ishrane... makrobiotika, voce, povrce, fermentirani proizvodi... Stres izazvan poslom kojim se bavim... najvise utice na probavu... Dokaz toga je i vreme vikenda i odmora kada nemam problema sa probavom... Znam da je bas taj problem i doveo do pojave hemoroida...

Pitam... da li je pametno da koristim neke laksative uz sve prethodno i koje... i da li cu onda dovesti do jos vece disfunkcije creva... Posto cu opet za koji dan ici kod hirurga... i znam sta ce mi reci i uraditi... Pored vracanja unutra (koje me spasava), cime jos da ih tretiram kako bi krvarenje prestalo... Cime da bar zaustavim taj sunovrat i vratim se korak nazad... Jer sam spreman da trpim sve... i nista mi ne smeta sem krvarenja, jer se, iskren da budem, zestoko plasim za svoje zdravlje...

Unapred i unazad hvala svima koj su uzeli ucesce u ovoj diskusiji...

Pozzdrav!

Posto si uzrok pronasao (a link je ocigledno kod tebe: hemoroidi - stres- konstipacija (zatvor) - defekacija- krvarenje) onda deluj u tom lancu na onaj deo na koji mozes. Na hemoroide ne mozes vise nego sto cinis (vracanje, kremovi za hemoroide) jer nisu jos operabilni, defecirati moras i to ne mozes da sprecis, dakle jedino mozes da utices na rad creva odnosno na konstipaciju koja dovodi do prokrvarivanja hemoroida kod defekacije. A konstipaciju - kako si sam lepo primetio - uzrokuje stres (u prilog cemu govore mirni vikendi). Znam, reci ces da ne mozes da promenis posao zbog hemoroida (mozda i mozes, ne znam) - onda ti ostaje ili d atrpis konstipaciju i krvarenja, ili da bar pokusas da znacajno smanjis stres odnosno svoj dizivljaj stresa na polsu koji obavljas. U tom smislu mozda ti od pomoci (bar neke) bude tema o stresu, ali vise bi ti pomogao odlazak na psihoterapiju i otkrivanje zbog cega si izlozen takvom stresu da ti je telo bolesno, i kako da promenis svoju reakciju na stres na poslu kako bi sebi olaksao zivot i sacuvao zdravlje (slutim da na tvom poslu ima i onih koji ne dozivljavaju tolike stresove i nemaju krvarenja, hemoroide i sl. zar ne?).

To ti je to - nema drugog resenja. Mozes probati i psihijatra koji moze da ti napise neke lekove za 'spustanje' sa stresa, ali to su zaista samo KRATKOROCNA resenja za koja ja po pravilu nisam jer ne resavaju problem vec posledicu a i mogu kasnije da naprave jos veci problem.

Sto se laksativa tice - ne, to nikako nije dobra ideja, jer kao i anksiolitici oni resavaju posledicu a ne uzrok, i mogu dovesti do poremecaja rada creva: u ovom trenutku fizioloski rad tvojih creva je u redu, ovo sto se desava NIJE bolest creva vec pokusaj (ocajnicki, rekla bih!) celog tvog tela da ti posalje signal "Dosta!", dragoceni pokusaj tvog tela da samo sebe odbrani mimo tvoje volje i svesnosti. Ispostuj svoje telo i signale koje ti ono salje - STANI.

Drugog resenja nema, niti drugog nacina da tretiras uzrok a ne ishod: coveka, ane bolest.

Pozdrav.

P.s. Obzirom da tolko krvaris bilo bi jako pametno da uradis kontrolu krvne slike, posebno sa osvrtom na gvozdje: nisko gvozdje, odnosno anemija zasnovana na niskom gvozdju takodje moze da da konstipaciju, malaksalost, umor, sto sve povecava nivo stresa pa se stvara zacarani krig iz koga je zaista tesko izaci.

Nasao sam psihoterapeuta... I zakazao termin... Vredece svakako... Mislis li da je pametno da pijem i neki blagi caj za regulisanje metabolizma i probave... Ne mislim na laksative, vec neke mesavine travki sa lokalne planine... Mislim da nece skoditi... Ynam da je Ravangrad daleko od planina, ali razumi i nas gorstake... Ne mozemo bez travke, sira i kajmaka...:)

I vezano za to... Voleo bih kada bi mi neko strucan nabrojao namirnice iz svakodnevice kojih bi trebalo da se klonim... a koje da konzumiram vise... Mislim i na hranu i na ****...

Hvala svim doktorkama... ma koliko vas ima... Dragocene ste mi!

Vragolasta Amfibija:
hemoroidi ne mogu da se izlece jer su to prosirene vene.
taj deo zida krvnog suda je popustio i nista,ama bas nista ne moze da mu vrati prethodnu elasticnost !!!
ono na sta treba da se obrati paznja jeste da se vodi racuna da se hemoroidi ne upale...a to se postize svim ovim sto stel bas lepo naveli...

ali ono...da ne mislite i da vas ne lazu,uzimaju pare na razne meleme i cajeve HEMOROIDI SU NEIZLECIVI...osim nakon sklerozacije ili operacije...onda ih vise nema pa zu izlecivi :-D

e sad...gorila...da te ne obeshrabrim ali pregled je poprilicno neprijatan i izvodi se na sledeci nacin
prvo ,ne znam da li je u pitanju rigidna rektosigmoidoskopija ili skopija kolonoskopom..ali posto su u pitanju hemoroidi i ne sumnja se na proces u gornjim partijama debelog creva pretpostavljam da je u pitanju rigidna.
dakle...prethodno ti je potrebna priprema,ne znam kako se to tamo sprovodi,ovde se to radi uspomoc cepica koje plasiras rektalno vece pre pregleda tako da ispraznis creva.
u ordinaciji postoji jedan sto na koji se ti postavis u koleno-lakatni polozaj(narodski receno-naguzis se)...doktor metalnim instrumentom promera otprilike 3-4 cm ulazii u tvoj rektum i ubacuje ga ponekad u zavisnosti od mesta nalazenja promene i do 30 cm ( posto su kod tebe u pitanju hemoroide onda ne verujem da ce vise od 10)
dakle...pregled je neprijatan i ponekad bolan ali ne traje dugo i vrlo je koristan radi diferencijalne dijagnoze hemoroida od krvarecih tumora koji nisu palpabilni pri rektalnom tusheu ( to je pregled prstom koji si verovatno vec imao)
pozdrav..i...stisni zube :-D

Kolonoskopija je vrlo,vrlo neprijatna i bolna,ovdje u Sarajevu npr. pregledaju tako odmah,da bi iz prve ruke znali da li se radi o hemeroidima ili nesto drugo....kazu da se kolonoskopijom najbolje i najsigurnije utvrdi pravo stanje stvari i dijagnoza. Ali booooli......

ovo je jako neprijatno ;)
imam ih vec neki period,nikada mi nisu predstavljali veci problem,bili su tu,pa se povlacili pa opet...Uvecavali se samanjivali itd..Nisu mi velicine klikera kao sto neko rece malo su manji i o d juce poceli su da me bole,jako...a do tada i nisu...
E sad bojim se ici kod lekara ali ako moram icicu..
Nisam koristio nikakve cajeve,masti za hemoroide ali zelim a ne znam sta ....citao sam sve postove i ono zapanjen sam koliko razlicitih slucajeva.Meni stolica ne krvari,samo ponekad ti spoljni hem. i to po kapljica,dve..kazem,od juce mi se uvecalo bas i boli me.. :sad: Mislim da nemam unutarnje hemoroide vec samo spoljasnje,jel to olaksavajuca okolnost? :neutral: Jel mi treba taj pregled i za unutra iako ja mislim da nemam unutrasnje hem,jer nemam tegobe..?!

Cime da mazem da mi se smanji bol i da se smanje oni jer me smorilo zesce...!??
Znam da sve ovo davi ali ono koja je naj mast ,da pokusam...

Posto su poceli jako da te bole razmisli da li si ih na neki nacin provocirao (zacinjena hrana,neko veliko napinjanje,tvrda stolica..) ili je to samo od sebe.
Moj je savet da odes kod lekara jer je moguce da su ti se tzv "ukljestili" i trombozirali kada moraju da se vrate unutra.
Uostalom,to mozes i sam da proveris,uzmes ogledalce i pogledas.
Preparat koji pomaze je Factu ali ti ne preporucujem da ga koristis na svoju ruku jer postoje cepici i krema sa rektalnim aplikatorom i najbolje je lekar da odredi sta ces od toga koristiti.

Bio sam danas kod hirurga,pogledao je rekao NIJE STRASNO,ALI rekao mi je i jednu cudnu stvar!Naime rekao je da mi ne preporucuje nikakve masti jer one stvaraju neki film i ne dopustaju lucenje necega iz sluzokoze.Namazao mi je nesto i rekao da mu se javim sutra.Otisao sam ipak na privatnu kliniku iako sam se bojao,nije bilo strasno.Rekao mi je DA SMESTA PROMENIM ISHRANU,dakle nema belog bibera,origana,soli,bosiljka,kineske mesavine ,soja sosa,slatko kiselog sosa....gaziranog,slatkog-sto sam obilato koristio :)
Ali nista mi nije vracao unutra :shock:??
Nadam se da ce me proci vise ovo...
grrrrrrrrrrrrrrrrr

Back