Hemoroidi ili nešto gore?!

Bobi N

Obećava
Poruka
99
Molim stručne ljude, ako ih ima ovde na forumu, kao i osobe sa sličnim simptomima da mi pomognu svojim odgovorima. Da krenem redom:

- Pre više godina (5 i više) brisanje papirom posle velike nužde postalo mi je bolno i neugodno, pa sam prešao na pranje vodom.

- Pre 2-3 godine javio se svrab oko analnog otvora. Nekad svrbi, nekad ne. Svrab nije neizdrživ i mogu bez češanja. Ne javlja se noću, pa mislim da nisu paraziti.

- Prošlog proleća anus je postao bolan, mislim da je spolja bilo i malo oteknuće. Potrajalo je nedelju dana, možda nešto više i sve se vratilo u normalu.

- U avgustu se javlja neprijatan osećaj u anusu nakon "obavljenog posla" u toaletu. OSećaj kao da imate strani predmet "tamo dole". Tada mi se činilo da imam osećaj da nisam ispraznio creva u potpunosti, ali sad mi se čini da je u pitanju osećaj nelagodnosti koji traje par sati nakon velike nužde, stanje se zatim vrati u normalu. Ovo je potrajalo desetak dana i prestalo.

- U novembru sam nakon velike nužde primetio svetlu kapljicu krvi u wc šolji.

- Pre oko mesec dana i nešto više ponovo se javio osećaj nelagode u anusu nakon velike nužde (kao da imam strani predmet), traje par sati i nakon toga se povuče. DO sledeće nužde sve bude u redu. Takođe javio se i mali otok na jednoj strani anusa koji je osetljiv na dodir. Povukao se posle desetak dana. Krajem aprila sam primetio svetlu kap krvi u šolji nakon nužde. Ne pomešanu sa izmetom, nego baš na šolji. Povremeno se pojavi i sluz u stolici, obično na vrhu. Bude ili bela ili žućkasto bela. Posle nekih mesec i po osećaj nelagode posle nužde je sve kraći i sve manjeg inteziteta, nadam se da će potpuno nestati za koji dan.

U srednjim tridesetim godinama sam, hranim se prilično zdravo, kada stignem bavim se sportom, jedino što zbog posla mnogo sedim. U poslednjih desetak godina često sam znao da presedim po ceo dan. Nemam bolove u stomaku, možda nekad zbog gasova, ali to prođe za sat dva. Creva su mi nekada bučnija, ali i to brzo prođe. Kilaža mi je nepromenjena u poslednjih par godina. Mogu da trčim pola sata i duže bez problema, imam snage za rad, vežbe.

Jako sam zabrinut i ne znam da li su u pitanju samo hemoroidi ili, ne daj Bože, nešto daleko ozbiljnije. Da li je sluz česta uz hemoroide? Da li se simptomi ozbiljnih bolesti povlače u toku dana i toku meseci ili su stalno prisutni? Ukoliko je neko ozbiljno oboljenje da li bih u okviru od godinu dana razvio još neke simptome? Mislim, da li možemo reći da nije ništa ozbiljno jer za ovih godinu dana nisam imao nikakve stomačne probleme, stolicu imam par puta dnevno, nisam izgubio na kilaži, osećam se dobro?

Kako vam sve ovo zvuči? Hvala svima!

Misliš da je nešto gore od hemoroida? Zašto?

Ne nego misli da jedino lekar moze da ti potvrdi sta je sa tobom i da i ako je nesto gore, mozes na vreme da reagujes..Pre vise od 5 godina primecujes krv u stolici i ne ides kod lekara? Ti si poludeo totalno..
U svakom slucaju, po tvom opisu, zvuci kao hemoroidi... Verovatno spoljasnji.
Ali rak ovakvog tipa se sporo razvija, zna da prodje i po 10-12 godina dok ne vidis ozbiljne simptome a onda je kasno. Zato moras kod doktora. I da su hemoroidi, moras ih leciti, kod doktora ces morati kad tad.

Misliš da je nešto gore od hemoroida? Zašto?
Verovatno su samo hemoroidi u pitanju, ali zasto ne odes na koloskopiju pa da budes miran?
Ti si suvise mlad za neke ozbiljnije bolesti, ali se ta koloskopija preporucuje na svakih deset godina
( da li se kaze ispravno kolonoskopija?) i lekar ti lepo potvrdi da je sve OK, a i ako bi kojim slucajem
imao neki polip lekar bi ga skinuo u toku pregleda jer je mozda bas to sto tebe muci.

Ne idem kod lekara jer sam hipohondar. Plašim se da će mi otkriti neku strašnu bolest i ne mogu da odem. Znam da nema smisla i da je totalno glupo ali tako je. Ako budem imao nekih većih problema, svakako ću morati kod lekara.

Pre nekih 5 godina (od prilike) sam primetio da mi smeta brisanje papirom, da mi oštećuje kožu. Ne krv u stolici. Mislim da to nije nešto zbog čega bi se trebalo javiti lekaru? Zatim je krenuo svrab (malo svrbi, malo ne) ali i tome nisam pridavao mnogo značaja. Počeo sam da se brinem pre oko godinu dana kada se prvi put javio taj osećaj nelagodnosti posle stolice. To je potrajalo desetak dana, prošlo i zaboravio sam na to dok se nije ponovilo negde u avgustu. Posle stolice krene osećaj kao da imam nešto u anusu i prođe posle par sati. Moguće da sadržaj creva pogura na dole neki upaljen hemoroid pa mi on izaziva taj osećaj, a onda se on vrati na svoje mesto posle par sati, pa mi onda ne smeta?

Krv u wc šolji (po jedna kap) sam primetio jednom prošle godine i drugi put sad u aprilu.

Plašim se da nije rak, ulcerativni kolitis, kron ili tako nešto... Hemoroide ću preživeti. Da imam nešto od toga godinu dana i duže da li bih do sada imao neke bolove, češća krvarenja, malaksalost, temperaturu? Nemam ništa od ovoga, dobro se osećam (odoh upravo na trčanje), pa se nadam da nije nešto ozbiljno...

Hemoroide možemo definirati kao splet proširenih malih vena (varikoziteti) u analnoj regiji koje pripadaju unutarnjem submukoznom i vanjskom subkutanom hemoroidalnom pleksusu.

Svaki pritisak u trbuhu na njih se direktno prenosi (kao vene portalnog sustava nemaju zalistaka), širi ih i konačno izazove stvaranje varikoziteta, što nazivamo hemoroidima. Često se upale, krvare i tromboziraju. Siguran simptom hemoroida je pojava krvi na toaletnom papiru, ili svježa krv nakon stolice. Krvarenje je ponekad popračeno s boli, a bolesnik se zabrine kad napipa kvrgu u predjelu čmara (prolaps, tromboza).

Razlikujemo vanjske i unutarnje hemoroide. Vanjski su maleni, okrugli, ljubičasto plavičasti, rijetko su bolni, osim kad tromboziraju. Lako se upale i krvare tako da uzrokuju smetnje i simptome tek kad dođe do komplikacija. Mogu spontano zacijeliti. Zbog toga u početnoj fazi osim higijensko-dijetetskih mjera nije potrebno ništa poduzimati. Unutrašnji su mnogobrojniji, nepravilna izgleda, mekani, također ljubičaste boje, a pokriveni su tankim slojem sluzničke membrane. Na iole najmanju traumu krvare i ulceriraju.

Često izazivaju nesnosan svrbež i sluzav iscjedak iz anusa. Mogu prolabirati (ispadati), naročito pri napinjanju kod defekacije. U početku se prolaps sam povlači, a kasnije je potrebna manuelna repozicija (vraćanje rukom natrag). Javlja se edem sluznice i spazam sfinktera (stezač-mišić) što izaziva jaku bol koja se pojačava kašljem, kihanjem i pri sjedenju. Ovakvo se stanje može komplicirati trombozom, lokalnom infekcijom, ulceracijom, analnom fisurom (pukotina, procjep analnog otvora) uz svrbež, sekreciju i krvarenje.

Sent from my E5603 using Tapatalk

Ne idem kod lekara jer sam hipohondar. Plašim se da će mi otkriti neku strašnu bolest i ne mogu da odem. Znam da nema smisla i da je totalno glupo ali tako je. Ako budem imao nekih većih problema, svakako ću morati kod lekara.

Pre nekih 5 godina (od prilike) sam primetio da mi smeta brisanje papirom, da mi oštećuje kožu. Ne krv u stolici. Mislim da to nije nešto zbog čega bi se trebalo javiti lekaru? Zatim je krenuo svrab (malo svrbi, malo ne) ali i tome nisam pridavao mnogo značaja. Počeo sam da se brinem pre oko godinu dana kada se prvi put javio taj osećaj nelagodnosti posle stolice. To je potrajalo desetak dana, prošlo i zaboravio sam na to dok se nije ponovilo negde u avgustu. Posle stolice krene osećaj kao da imam nešto u anusu i prođe posle par sati. Moguće da sadržaj creva pogura na dole neki upaljen hemoroid pa mi on izaziva taj osećaj, a onda se on vrati na svoje mesto posle par sati, pa mi onda ne smeta?

Krv u wc šolji (po jedna kap) sam primetio jednom prošle godine i drugi put sad u aprilu.

Plašim se da nije rak, ulcerativni kolitis, kron ili tako nešto... Hemoroide ću preživeti. Da imam nešto od toga godinu dana i duže da li bih do sada imao neke bolove, češća krvarenja, malaksalost, temperaturu? Nemam ništa od ovoga, dobro se osećam (odoh upravo na trčanje), pa se nadam da nije nešto ozbiljno...

I ulcerozni i kron obicno daju i anemijski sindrom, tako da, da imas ti stalno krvarenja, osecaj neispraznjenosti creva, da ne mozes nikuda da odes misleci da ce bas tada da te potera, da su te stolice ucestale, kasaste moglo bi se na to sumnjati i NUZNO ODRADITI KOLONOSKOPIJA ZA POTVRDU DIJAGNOZE. Ovako je najverovatnije to sve zbog hemoroidalne bolesti, plus sto verujem da je to svetla krv....

Ali ovo sto ti pisem jeste tako u NAJVECEM BROJU SLUCAJEVA. Uvek ima izuzetaka. I zbog toga bas, posto je to nauka, precizna nauka, svako krvarenje u medicini iz creva se tretira kao tumor, kancer creva, jednjaka, zeluca, i sl, DOK SE NE DOKAZE SUPROTNO.

A suprotno se dokazuje upravo endoskopskim metodama - odnosno - kolonoskopija, odozgo gastroskopija, cak postoje i oni metodi kada popijes kapsulu sa kamerom koja slika dok prolazi kroz digestivni trakt itd.

Mada kada pogledamo bolesnike koji imaju Krona i Ulcerozni, reklo bi se, "ovako napamet" da najverovatnije to nemas, sta vise, da zasigurno nemas, jer da imas, imao bi ti velike muke....

Mozes da odradis i laboratoriji krvnu sliku komplet + FERITIN, CRP i ako je sve to dobro, nemas briga ne gubis gvozdje usled krvarenja, nemas zapaljenski proces u telu itd. Mozda cak i neki tumor marker da uradis ako si bas bas ono, zaintrigiran a ne smes na kolonoskopiju, mada je i to macji kasalj za preziveti uz anesteziju.
Kada nemas krvarenja od hemoroida i kada si ok, mozes uraditi i test na okultno krvarenje iz stolice, kako bi utvrditli da li postoji krvarenje nevidljivo golim okom, bas iz tih gornjih puteva creva ili drugih organa.

Eto, sada cuveni strucnjak Radovan, ako cita ovo napisace da nisam pravi Srbin pravoslavac jer pominjem neka OKULTNA krvarenja, secam se da mi se to prosli put zameralo na forumu..,..

Poslednja izmena:

Za početak možeš kupiti kućni test u apoteci, kojim ćeš proveriti imaš li skrivene krvi u stolici.

Zove se COLON HEALTH CARE TEST.
Pošto kažeš da nemaš česta krvarenja, onda to uradi što pre, jer test može da da lažan pozitivan rezultat zbog prisustva hemoroidalne krvi. Zato iskoristi momenat kad hemoroidi ne krvare.

Ipak, bez obzira na strah, poseti lekara. Na kraju krajeva, veća je verovatnoća da su u pitanju samo hemoroidi, pa ćeš dobiti terapiju i, usput, osloboditi se straha.

I ulcerozni i kron obicno daju i anemijski sindrom, tako da, da imas ti stalno krvarenja, osecaj neispraznjenosti creva, da ne mozes nikuda da odes misleci da ce bas tada da te potera, da su te stolice ucestale, kasaste moglo bi se na to sumnjati i NUZNO ODRADITI KOLONOSKOPIJA ZA POTVRDU DIJAGNOZE. Ovako je najverovatnije to sve zbog hemoroidalne bolesti, plus sto verujem da je to svetla krv....

Hvala na detaljnom odgovoru! Jeste, krv je bila svetle boje. Kao kada posečeš prst, recimo.

Što se stolice tiče budu uglavnom 3 dnevno, meke, izađu bez problema. Hranim se uglavnom biljnom hranom (plus par jaja nedeljno, malo ribe i neki komad belog mesa), pijem dosta tečnosti i sa zatvorom nisam imao problema nikad. Ako su ovo hemoroidi, verujem da su izazvani dugotrajnim sedenjem. Često je bilo dana kada sam znao da sedim od 10 ujutru do 2 ujutru uz kratke pauze... Možda su doprinele i česte stolice (5 dnevno, možda i više) koje sam imao ranije dok nisam primetio da to baš nije normalno i rešio to za dva dana. Par godina sam jeo skoro isključivo biljnu hranu, a ona se mnogo brže vari i što je najbitnije pio sam dve kafe dnevno, a često i zeleni čaj. Posle kafe sam redovno išao u wc, to su od prilike dva nepotrebna odlaska... Možda je tako često učestalo pražnjenje creva doprinelo pojavi hemoroida? Čim sam izbacio kofein i ubacio malo mesa u iskranu broj odlazaka u toalet se sveo na, verujem, normalnih 2-3. Takođe mislim da sam stvorio sebi uslovni refleks. Npr ujutro kad se probudim, idem u wc i zna se. Ali ako otputujem negde, promenim sredinu i raspored događaja u danu, onda ni nemam potrebu za nuždom.

Znam za ta krvarenja koja se ne vide golim okom, ali ako nešto znači - kao svaki dobar hipohondar ispitivao sam stolicu ovih dana detaljno, uperim lampu i slično... Nije bilo ničega što liči na krv. Sem u ona dva slučaja kada je bila po kap krvi u wc šolji, mislim da je više nije ni bilo. Takođe nemam ni jedan simptom anemije (da sam anemičan pretpostavljam da ne bih mogao da uradim 20-30 zgibova odjednom, 50 sklekova, da trčim koliko hoću...?)

Dodatni zbunjujući faktor je što na mene ovo sve jako psihički utiče. Od tog poslednjeg krvarenja stalno Guglam razne simptome i bolesti. Kako nađem koji simptom, počne da mi se javlja. Npr pročitam da je jedan od simptoma bol u levoj strani stomaka, posle toga odmah kreće nešto da me probada baš tu i slično. Kad uspem da ubedim sebe da mi nije ništa ozbiljno, odem malo u društvo, simptomi se povlače.

Posle pauze od pola godine ponovo sam krenuo na vežbanje i osećaj nelagodnosti posle stolice je već manje izražen i kraće traje. Ako se uskoro sve povuče i vratim se u normalu nema više dugog sedenja i nema dana bez trčanja, šetnje i sl. Nije mi problem da sprovedem takve promene i da ih se pridržavam, pa se nadam da u buduće neće ni biti problema.

@hypnotoad - Ne brini se za novce, nisam svih ovih godina sedeo za džabe. Uplatio sam bukvalno milione u budzet, a poslednji put kod državnog lekara sam bio na regrutaciji za vojsku. Ako baš moram idem kod privatnog.

Poslednja izmena:
Molim stručne ljude, ako ih ima ovde na forumu, kao i osobe sa sličnim simptomima da mi pomognu svojim odgovorima. Da krenem redom:

- Pre više godina (5 i više) brisanje papirom posle velike nužde postalo mi je bolno i neugodno, pa sam prešao na pranje vodom.

- Pre 2-3 godine javio se svrab oko analnog otvora. Nekad svrbi, nekad ne. Svrab nije neizdrživ i mogu bez češanja. Ne javlja se noću, pa mislim da nisu paraziti.

- Prošlog proleća anus je postao bolan, mislim da je spolja bilo i malo oteknuće. Potrajalo je nedelju dana, možda nešto više i sve se vratilo u normalu.

- U avgustu se javlja neprijatan osećaj u anusu nakon "obavljenog posla" u toaletu. OSećaj kao da imate strani predmet "tamo dole". Tada mi se činilo da imam osećaj da nisam ispraznio creva u potpunosti, ali sad mi se čini da je u pitanju osećaj nelagodnosti koji traje par sati nakon velike nužde, stanje se zatim vrati u normalu. Ovo je potrajalo desetak dana i prestalo.

- U novembru sam nakon velike nužde primetio svetlu kapljicu krvi u wc šolji.

- Pre oko mesec dana i nešto više ponovo se javio osećaj nelagode u anusu nakon velike nužde (kao da imam strani predmet), traje par sati i nakon toga se povuče. DO sledeće nužde sve bude u redu. Takođe javio se i mali otok na jednoj strani anusa koji je osetljiv na dodir. Povukao se posle desetak dana. Krajem aprila sam primetio svetlu kap krvi u šolji nakon nužde. Ne pomešanu sa izmetom, nego baš na šolji. Povremeno se pojavi i sluz u stolici, obično na vrhu. Bude ili bela ili žućkasto bela. Posle nekih mesec i po osećaj nelagode posle nužde je sve kraći i sve manjeg inteziteta, nadam se da će potpuno nestati za koji dan.

U srednjim tridesetim godinama sam, hranim se prilično zdravo, kada stignem bavim se sportom, jedino što zbog posla mnogo sedim. U poslednjih desetak godina često sam znao da presedim po ceo dan. Nemam bolove u stomaku, možda nekad zbog gasova, ali to prođe za sat dva. Creva su mi nekada bučnija, ali i to brzo prođe. Kilaža mi je nepromenjena u poslednjih par godina. Mogu da trčim pola sata i duže bez problema, imam snage za rad, vežbe.

Jako sam zabrinut i ne znam da li su u pitanju samo hemoroidi ili, ne daj Bože, nešto daleko ozbiljnije. Da li je sluz česta uz hemoroide? Da li se simptomi ozbiljnih bolesti povlače u toku dana i toku meseci ili su stalno prisutni? Ukoliko je neko ozbiljno oboljenje da li bih u okviru od godinu dana razvio još neke simptome? Mislim, da li možemo reći da nije ništa ozbiljno jer za ovih godinu dana nisam imao nikakve stomačne probleme, stolicu imam par puta dnevno, nisam izgubio na kilaži, osećam se dobro?

Kako vam sve ovo zvuči? Hvala svima!
Postoji krema za hemoroide,zove se FAKTU.Slobodno potrzi u apoteci.Obavezno svako vece ispiraj dobro i namazi mast pred spavanje.To sto te ponekad hvata svrab,je znak da oni prolaze i zarastaju,jeste neprijatno,ali je dobro.Ipak idi kod lekara i objasni mu dobro kao i ovde,jer ako su unutrasnji nije dobro,a ako su spoljasnji ta mast ce ti dobro pomoci.nema tu stida,mnogo ljudi pate od hemoroida i kada to odrzavaju nemaju velikih problema.Kada se zapusti to nikako ne valja.I sto vise tecnost preko dana,da bi stolica bila meksa i manje pravila problema.Ujutro za dorucak,ako ne pijes jogurt,popi solju caja uz dorucak,uz rucak,obavezno malo supice i za veceru opet jogurt ili caj.A dnevno 1,5 -2 litra vode.samo otidji kod lekara ili pitaj slobodno i apotekara i objasni problem da bi mogli da ti kazu kako da se ponasas.Jos jednom,nema tu stida i sramote.

bru zli ti je lepo napisao, uradi analize da bi bio miran ako ne zelis na kolonoskopiju
najverovatnije su hemoroidi po opisu koji si ostavio
sedenje mozes da ublazis posebnim gumenim jastucima koji sluze bas za prevenciju
jako su udobni i sa njima nemas toliki pritisak

bru zli ti je lepo napisao, uradi analize da bi bio miran ako ne zelis na kolonoskopiju
najverovatnije su hemoroidi po opisu koji si ostavio
sedenje mozes da ublazis posebnim gumenim jastucima koji sluze bas za prevenciju
jako su udobni i sa njima nemas toliki pritisak

Ako se situacija ne popravi još neko vreme, moraću da odradim neke analize. Iskreno se nadam da jesu hemoroidi, jer su daleko bezazleniji od svega drugog sa sličnim simptomima...

Znam slučaj čovjeka koji je fasovao rak debelog crijeva. Jedini simptom koji je primjetio jeste bio taj da nije imao stolicu danima. I onda tako, pošto smo pametni ovdje na Balkanu, ode čovjek u apoteku, posluša i savjete ovako po mahali i od raje, kupi Dulcolax ili već neki sličan **** za otčepljavanje cijevi, izbacio tovar i tako nekoliko mjeseci dok se simptomi nisu pogoršali. Ode kod doktora konačno, i ima šta i vidjeti. Uznapredovali stadij raka debelog crijeva. E sad, mani se hipohondrije jer smo svi pomalo takvi, htjeli to priznati ili ne, posebno u ovo doba internet doktora, stisneš zube (da ne kažem nešto drugo), i fino lagano odradiš nalaze krvi (koji te opet mogu tako lako zavarati), uradiš kolonoskopiju i riješiš brigu. Kao što ti rekoše, mogu biti obični hemoroidi, polipi, a može biti i nešto puno gore. Netretirani polipi također mogu dovesti do raka debelog crijeva. Nemaš ove druge stvari koje si nabrojao, jer bi imao itekakvih problema po pitanju prehrane.
Ovo ti govorim kao čovjek koji je prošao kroz onkološko odjeljenje i kao radnik i kao pacijent, naslušao se svega i nagledao svega. Sve što pronađeš na internetu, slobodno mačku o rep objesi. Fino doktoru i riješi se brige. Samo će ti se još više svezati gluposti po glavi. Ili, što ti opet neko reče, budi glup i ostani sjediti kući dok ne dobiješ naftnu bušotinu iz dupeta, ali umjesto crnog zlata, da izbacuješ visokootansku krv.

Ma, nije sad da je mene nešto mnogo sramota, nego jednostavno imam fobiju od bolnica, bolesti i slično. Od svih lekara jednino rado idem kod zubara, popravljam zube uvek bez anestezije. Kod zubara mi nije frka da idem, jer ga doživljavam kao mehaničara za auto, to jest on mi neće naći nikakvu tešku bolest.

Elem, sinoć sam se ogledalom pogledao "dole" i video da je jedna strana anusa kao malo naduvana, a do nje iz unutrašnjosti dolazi tamno plava-ljubičasta linija, pretpostavljam vena? To bi značilo da je u pitanju spoljni hemoroid, ako se ne varam... Upravo to mesto me najviše svrbi godinama u nazad. Malo sam premotao film i setio se da sam još tokom studija (pre 10ak godina) počeo sve češće da koristim tuš umesto papira za brisanje. Kada sam renovirao kupatilo sećam se da sam razmišljao kako moram imati bide, a to je bilo pre pet godina. Sve ovo govori da problem postoji duže od 5 godina, ali da nisam obraćao pažnju dok simptomi nisu postali izraženiji.

Danas posle stolice stanje je 95% normalno, gotovo da nema nikakve nelagodnosti, tako da mislim da prolazi. Uzeću tokom dana Faktu kremu, pa da se mažem malo...

Back