Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Definicija relativne atomske mase mase ti kaže sve. Ona pokazuje koliko je masa nekog elementa veća od 1/12 mase ugljenikovog izotopa C-12. Odatle je lako naslutiti kakva je veza između ovih veličina.

Da bi dobio masu u gramima kada ti je data relativna atomska, treba da ovu drugu pomnožiš sa u=1,6605 x 10[SUP]-27[/SUP] kg (unificiranom atomskom masom).

Ovu vrednost lako možeš prebaciti u grame-
u=1,6605 x 10[SUP]-24[/SUP]g. Kada ti je data masa atoma u gramima, da bi dobio relativnu atomsku, samo treba da podeliš masu u gramima sa u=1,6605 x 10[SUP]-24[/SUP]g.

Koncentracija kiseline u rastvoru treba da bude 0,3 mol/dm3. Zapremina tog rastvora je 500 cm3, odnosno 0,5 dm3. Prema tome, broj molova kiseline u konačnom rastvoru je 0,3 * 0,5 mol = 0,15 mol.

Azotna kiselina (HNO3) ima molarnu masu 1+14+3*16 = 63 g/mol. Otuda, u konačnom rastvoru ima 0,15 mol * 63 g/mol = 9,45 g te kiseline.

Toliko kiseline je bilo i u prvobitnom rastvoru. Koncentracija tog rastvora je bila 94,5 g/dm3. Pošto je tu zapravo bilo 9,45 g te kiseline, znači da je ukupna zapremina rastvora 9,45 g / 94,5 g/dm3 = 0,1 dm3 = 100 cm3

To je prvobitna zapremina rastvora. Kako rastvor na kraju ima zapreminu 500 cm3, treba dodati 500 -100 = 400 cm3 vode.

Dobro vece svima i srecni prosli praznici...
bila bih veoma zahvalna ako bi mi pomogli sa zadatkom koji me muci nekoliko dana.
buduci da nisam bas genije za hemije.
zadatak glasi : u reakciji 200g fenola u benzenu s viskom vode nagradi se 66,2 bromnog derivata fenola. odredi % fenola u rastvoru.
ja sam pokusavala i napisala formula, cija je tacnost diskutabilna...
C6H5OH + 3BR2 ---> C6H2BR3OH + 3HBR
onda sam pokusavala sa formulom 200 : x = 94 : 78
ali nije moglo da ispadne....
resenje treba da bude 18, 8 grama, to je prvi dio i konacno 9, 4 % fenola
Hvala unapred i izvinjavam se na mucenju

Ako se u 700 cm3 rastvora NaOH masene koncentracije 12 % i gustine 1.1g/cm3 doda vode u masenom odnosu 3:8, izracunati masenu i molarnu koncentraciju tako dobijenog rastvora NaOH.

Mene buni ovo 3:8, sta da radim s tim, kako da ga uvrstim? Rjesavala sam i slicne teze zadatke, gdje imam vise podataka. Ovako me buni sta trazim, tj. koje su oznake onoga sto trazim. Hvala!

Masena koncentracija NaOH u početnom rastvoru je 12% dakle:
0,12 = m(NaOH) / m (rastvora)

Masa rastvora se lako sračuna, m (rastvora) = V * ro = 700 cm3 * 1,1 cm3 = 770 g
Otuda je tu 0,12 * 770 g = 92,4 g NaOH.

To je rastvorena supstanca, uz 770 g - 92,4 g rastvarača. Rastvorenog NaOH u molovima ima (92,4 g / 40 g /mol = 2,31 mol)

Ovom rastvoru sada dodamo vode. Koncentracija tog rastvora se onda naravno promeni.

Malo je nejasno iz ove priče o masenom odnosu koliko je vode zapravo dodato, ali ako dobro razumem na šta postavljač zadatka misli, onda je maseni odnos u stvari odnos masa prvobitnog rastovra i dodate vode. Dakle:
m (rastvora) : m (dodate vode) = 3 : 8
Odatle je: m(dodate vode) = 8 m (rastvora) / 3 = 2053, 33 g

Nova masa celog rastvora je onda m(dodate vode) + prvobitna masa. Odnosno: 2053, 33 g+ 770 g = 2823,33 g.

Masena koncentracija je onda m(NaOH)/ m (ukupno) = 0,0327

Molarna koncentracija NaOH je broj molova podeljeno sa zapreminom. Broj molova smo već izračunali. Zapremina (ukupna) je 700 cm3 + zapremina dodate vode. Zapreminu dodate vode treba naći deobom mase dodate vode sa gustinom. Gustina vode je 1 g / cm3.

Kada se ovi brojevi zamene dobije se odgovarajuća molarna koncentracija.

Da napomenem, iz postavke zadatka je nejasno o kakvom masenom odnosu se radi. Maseni odnos označava odnos masa dve komponente, u ovom slučaju se da pretpostaviti da se radi o odnosu masa prvobitnog rastvora i mase dodate vode. Međutim, bez obzira da li se radi o tom odnosu, ili odnosu mase dodate vode prema masi prvobitnog rastvora, ili još nečemu, postupak je skoro identičan.

Reakcija NaOH sa FeSO4 izgleda ovako:
2NaOH + FeSO4 -----> Fe(OH)2 + Na2SO4

Pri tom je gvožđe(II) - hidroksid u obliku taloga.

Molarna masa Fe(OH)2 je 90 g/mol. Broj molova je 2,9 g / 90 g/ mol = 0,0322 mol.

Odnos broja molova Fe(OH)2 i NaOH je 1:2. Dakle, broj molova NaOH je duplo veći, tj. 2* 0,032 mol =0,0644 mol.

Kako je data koncetracija rastvora NaOH 0,3 mol/dm3, zapremina je onda broj molova podeljen sa tom koncentacijom...

Formula ovog jedinjenja je Na[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB].

To znači da jedan molekul Na[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4 [/SUB]ima u sebi 4 atoma kiseonika.

Molarna masa je 142 g/mol. U 1 g prema tome ima 1/142 mol natrijum-sulfata.

Broj molekula ćeš dobiti ako taj broj molova pomnožiš Avogdrovim brojem.

Broj atoma kiseonika je 4 puta veći od prethodnog broja.

Masa kiseonika je onda broj atoma kiseonika * masa jednog atoma kiseonika.

Zdravo svima! D li bi neko mogao da mi uradi ovaj zadatak?
Rastvorljivost NaCl na 100 stepeni celzijusa iznosi 39,1g/100g vode.Kolika je procentna koncentracija zasicenog rastvora na 20stepeni celzijusa ukoliko je poznato da se hladjenjem 100g zasicenog rastvora NaCl sa 100 na 20 stepeni iskristalise 8,7 procenta mase rastvorenog NaCL.
Hvala unapred! ;)

Zdravo, mnogo bi mi znacila pomoc.

Jedno kratko pitanje u vezi zadatka sa oksido-redukcionim reakcijama:

Kako da izracunam oksidacioni broj u ovakvim slucajevima:

1) Cr2(SO4)3
2) Fe2(SO4)3

Takodje bih zelio da znam da li u izjednacavanju oksido-redukcionih reakcija prvo izjednacavam O i H, ili druge elemente?

Mnogo bi mi znacila pomoc.
Hvala unaprijed.

Molim vas za pomoc,sutra imam test iz hemije i ovi zadaci me zbunjuju: :dash:

1.Koliko treba dodati vode u 200g rastvora da bi se dobio 5% rastvor?
2.Izracunaj kolicinsku koncentraciju 85% rastvora H2SO4 gustine 1,835g po cm3?
3.Koliko cm3 HCl gustine 1,183g po cm3 je potrebno za pripremanje 100 cm3 rastvora c=1mol po dm3?
4.Izracunaj kolicinu HCl u 200 cm3 rastvora c=0,2mol po dm3?Koliko je moguce dobiti cm3 vodonika reakcijom te kiselicne kiseline sa Zn?
5.Koliko grama NaOH i H2O treba odmeriti za pripremanje 150g rastvora w=0.20?
6.Kolika je kolicinska koncentracija rastvora koji u 500cm3 sadrzi 5,6g KOH?
7.Koliko vode treba dodati u 100cm3 0,1mol po dm3 rastvora NaOH da bi se dobio rastvor koncentracije 0,005mol po dm3?
8.Odredi kolicinsku koncentraciju 20% rastvora Al2(SO4) gustine 1,23g po cm3?
9.Izracunaj zapreminu 40% H3PO4 gustine 1,25g poi cm3 potrebnu za pripremanje 400cm3 rastvora c=0,25 mol po dm3?

Molim vas pomagajte! :besna:

Back