MathPhysics
Iskusan
- Poruka
- 5.328
Ovo prvo je tačno, a što se tiče oksidacionog broja vodonika meni nisu poznati takvi slučajevi, osim, kao što kažeš, u metalnim hidridima.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Koliko se atoma Ag nalazi u 1g metalnog Ag?
n=N/Na = m/M
Sledi:
N=m/M * Na
m- masa
M- molarna masa srebra
Na- Avogadrov broj
Znam mnogo eksperimenata ali me mrzi da otkucam tekstZna li neko neki eksperiment slican slonovoj pasti?
Nesto zabavno![]()
Sine, prošle školske godine sam ti uradio bar 5 (ako ne i više) zadataka ovog tipa kada si se pripremao za takmičenje. Msm, ako tad nisi shvatio onda nema svrhe da ti neko ponovo objašnjava. Pretraži nekoliko stranica unazad i pronaćićeš zadatke.Ако неко може да ми помогне како да дођем до правог рјешења био би много захвалан.
1. За реакцију са 320 грама смеше која садржи Fe и Mg утрошено је 160 грама кисеоника. Израчунај масу Fe и Mg у смеши.
поздрав !
Zeleo bih da mi pomognete oko par zadataka iz hemije potrebno mi je za testHvala unapred.
1. U 150g razblazenog rastvora vodonik-peroksida, H2O2 , dodano je malo katalizatora manga(IV)-oksida, MnO2 . Pri razlaganju H2O2 oslobodio se 1dm(na kubni) kiseonika (na n.u.). Izracunajte maseni udeo H2O2 u rastvoru.
2. Izracunajte utrosak sirovine za proizvodju 1 t sodu po Solvejevom postupku, i to: zapreminu rastvora NaCl koji u 1 dm(na kub) sadrzi 200 g NaCl(CH slovo CH brate kao CHaCHkalicanece da mi se upali srpska tastatura pa ne mogu da stavim) zapreminu NH3 i CO2 (izrazenu u kubnim metrima pri n.u.) Uzimate da se samo 2/3 NaCl prevodi u Na2CO3, a CO2 koji astaje pri zarenju NaHCO3 bez gubitka se vraca u proces.
3. a) Kako nastaje kalcijum karbid?
b) Kako se dobija natrijum hidroksid?
c) Gips zagrevanjem na 130-160C daje?
4. a) Hemijsko ponasanje elemenata Ia grupe.
b) Kako reaguje Na2O sa vodom i KO2 sa vodom.
c) Kako se ponasaju metali sa vodonikom.
5. a) Dobijanje natrijuma elektrolizmom
Napisite soli stalne i prolazne tvrdoce.
Samo da se zna ovo sam prekopirao od druga tako da ako ima gramatickih gresaka nisam ja![]()
Želela bih da proverim resenje jednog zadatka,ako neko moze da mi uradi!
Koliko molekula ugljenik(IV)-oksida nastaje pri sagorevanju 3g etana(C2H6)?
Unapred hvala!![]()
Задатак гласи овако:
Израчунајте број молекула О2 у 17цм3 О2 при нормалним условима.
Па ме занима по којим формула треба да се уради задатак?
Ја сам га већ урадио али нисам сигуран да ми је тачан па ми треба Ваша потврда!
Унапред Вам хвала!
Pomazitee molim vas, imam kontrolni sljedece sedmice, a moram prevjezbati sve zadatke iz zbirke,pa evo ovih koji mi se ne daju uraditi,ne znam postupak:
1. Za punjenje vazdušnih balona u poljskim uslovima ponekad se koristi vodonik, dobijen reakcijom kalcijum-hidrida, CaH2 sa vodom. Izračunajte koliko je kilograma CaH2 potrebno za punjenje balona zapremine 500 m3 pri normalnim uslovima?
2. Izračunajte količinu toplote koja se oslobađa pri reakciji 8 g natrijum-hidrida, NaH sa vodom. ∆ fH (NaH)= - 56,4 kJ/mol; ∆ fH (NaOH)= -425,6 kJ/mol.
3. U 150 g razblazenoog rastvora vodonik-prekosida,H2O2 dodano je malo katalizatora mangan(IV)-oksida,MnO2. Prirazlaganju H2O2 oslobodio se 1 dm3 kiseonika (pri normalnim uslovima). Izracunajte maseni udio H2O2 u rastvoru.
Hvala unaprijed![]()