Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kao prvo pozdrav i izvinjenje unapred ukoliko pogresim negde,jer ja se stvarno ne snalazim ovde.Ovde možete postavljati zadatke iz svih oblasti hemije.
Takođe obavezno za sve zadatke važi sledeća pravila pri postavljanju:
- zadatak postavite tek nakon što ste probali da ga rešite.
- zadatak postavite jasno, tako da se zna šta se u zadatku traži
- dok nemamo bolje načine, poštujte dole navedene preporuke za obeležavanje.
- obavezno navedite gde je bio problem i tačno rešenje ako ga imate (nekad se desi da je vaše rešenje u redu za razliku od onog u knjizi)
- ne postavljajte domaće zadake iz lenjosti jer niko nije dužan da radi vaš domaći.
- ne postavljajte zadatke iz zabave, za to je predviđena posebna tema.
Srećno!
2) Koja je koncentracija sircetne kiseline?Kao prvo pozdrav i izvinjenje unapred ukoliko pogresim negde,jer ja se stvarno ne snalazim ovde.
Treba mi pomoc oko dva zadatka,bila bih veoma zahvalna.
1. Koliko se grama soli dobija u reakciji 6g etanske kiseline i kalcijum hlorida?
2.Koliko grama vode i koliko sircetne kiseline je potrebno da se napravi sirce za salatu (4% rastvor sircetne kiseline)?
Jos jednom veliko hvala.
Pitanje je da li se radi o volumnoj ili masenoj koncentraciji?Recimo 96 grama vode i 4 grama sirćetne kiseline?![]()
Ne preteruj! Razlika u temperaturnom širenju raznih tečnosti je zanemariva za usko područje temperatura!Ovo drugo zvuči suviše komplikovano. Onda bi morali da daju i temperaturu.![]()
Све зависи. За некога је онда и твоје питање претеривање, јер разлика у специфичној тежини сирћетне киселине и воде прилично занемарљива. Мање од 5%. У оном мом примеру, то би било око 0,2 грама.Ne preteruj! Razlika u temperaturnom širenju raznih tečnosti je zanemariva za usko područje temperatura!
Pomoć, analitička hemija- gravimetrija 2r srednje
1. Ako se na nečist uzorak kalijum-hlorida od 0,400g deluje srebro- nitratom u višku, dobija se 0,733g taloga AgCl. Izračunati udeo mase kalijum- hlorida u uzorku. Rešenje je 95,2% Kako doći do njega???
Jedino mi nije jasno kako ste dobili 380,82 mg ? i ako možete i druga dva, hvala punoo.U reakciji imamo istu količinu supstance kod svih učesnika:
KCl + AgNO3 = AgCl + KNO3
Molarna masa AgCl = 107,87 + 35,45 =143,32 g/mol. Tih 0,733 g je ustvari 5,1144 mmol.
Molarna masa KCl = 39,01 + 35,45 = 74,46 g/mol. Tih 5,1144 mmol je ustvari 380,82 mg, koji se nalaze u nečistom uzorku od 400 mg. Udeo je 380,82/400 = 0,952 = 95,2%.
?? 74,46 g/mol puta 5,1144 mmola = 380,82 mg ( mmol je milimol)Jedino mi nije jasno kako ste dobili 380,82 mg ? i ako možete i druga dva, hvala punoo.
Hvala, možete i 2. i 3. ja sam pokušao ali ne ide mi... Ne kapiram ovo :/?? 74,46 g/mol puta 5,1144 mmola = 380,82 mg ( mmol je milimol)
ipak sam uspeo da rešim 2. ali mi je problem 3. Može ideja?Hvala, možete i 2. i 3. ja sam pokušao ali ne ide mi... Ne kapiram ovo :/
U prošlom veku sam hemiju vrtio oko malog prsta, ali za ovo prvi put čujem!?Bio bih mnogo zahvalan ako bi neko mogao da mi pomogne oko sledećeg zadatka. Hvala unapred.
Koliko mola elektrona učestvuje u oksidaciji 0,5mola Fe2+ (Fe2+ ---------> Fe3+) ?
Колико ја видим ово је реакција оксидације у којој се губи један електрон. Како је реч о пола мола супстанце, у рекацији се губи пола мола екетрона.Koliko mola elektrona učestvuje u oksidaciji 0,5mola Fe2+ (Fe2+ ---------> Fe3+) ?
Hvala mnogoКолико ја видим ово је реакција оксидације у којој се губи један електрон. Како је реч о пола мола супстанце, у рекацији се губи пола мола екетрона.