HDD particija nestaje i ponovo se pojavljuje

Nemaš ikonice ali možeš da pristupiš podacima sa tih diskova ako, na primer, ukucaš adresu gore peške, tipa: D:\Lexa\Word...?

Upravo tako

Ako je to, tebi je oštećen win. explorer a to rešava jedino reinstalacija, neko pametniji će ti sigurno reći. Meni se još nije omaklo da mi virusi do te mere unište komp a da ih potpuno očistim tako da je najverovatnije samo pitanje vremena kad će da ti padne sistem.

Znači mora da se reinstalira, nema druge...? Ah, prokleti virusi! :kletva:

Prebaciš sve podatke na neki od prisutnih zamrzivača sa onog G diska, pošto pretpostavljam da ti je sistem na C..... u stvari najpametnije bi ti bilo da stari disk ostaviš kakav je a da ti neko na G instalira novi win. pa ti posle formatiraj stari disk pošto, naravno, prebaciš sve podatke. To zbog ovoga što je snejks napisao:
inače postoji mogućnost da ako je u pitanju prvi hdd ako je on postavljen na IDE kabel I na njega instaliran OS , i zatim imaš nakačen S-ata HDD , da se on zbog toga i gubi jer se S-ata uređaji po defaultu sami sebe pokušavaju da postave za glavni boot , a to ustvari nisu.
Što prvi put čuh pa ko veli ako mu je baš stalo da bude glavni - neka bude :)

Na G imam manje od 5 GB slobodnog prostora tako da bih prvo morao da režem podatke s njega na CD-ove i DVD-jeve...

Znači da Win bude instaliran na G particiji pa da ona bude glavna, kad već to "hoće"? A da prethodno podatke prebacim sa C? Uh, zvuči kao dosta posla, a neću moći ni sam to da obavim... moraću da zovem nekog u pomoć. A redovno mi se dešava da, kad tako moram na brzinu da spasavam podatke sa HDD-a, nešto od podataka izgubim ili da kasnije neki od programa ne bude pravilno instaliran (a po Marfijevom zakonu to su uglavnom oni programi čiji CD zagubim a ne mogu ni da ih skinem besplatno s neta, pa ne mogu da ih reinstaliram da rade kako treba)...

Šteta, ja sam baš želeo da izbegnem reinstalaciju sistema. A uopšte nemam pojma kako sam zakačio taj virus, odnosno kako je NOD32 mogao da propusti virus koji bi toliko oštetio Win? :dontunderstand:

Evo šta mi se danas desilo...

Gledam ja jedan film preko MV2 plejera (od aplikacija je bio još uključen i μTorrent) i odjednom, iz čista mira, slika se zaledi. Ja se mašim za miša, kad ono - uopšte ne mogu da pomerim strelicu. Ceo komp se "zaledio", nije reagovao ni na jednu komandu, i šta sam drugo mogao nego da stisnem dugme na kućištu kojim se restartuje mašina. Kada se sistem opet podigao, dobio sam poruku o grešci u kojoj je pisalo da je probao da snimi neki fajl na G (neki kratak ali čudan naziv, sa simbolima $, % itd) ali da path nije nađen, te da "snimim svoj fajl negde drugde". Ja da kliknem na OK - ne radi. Na Close (od prozorčića s porukom) - opet ne radi. Šta ću, opet pritisnem restart. Kad se ponovo upalio, vidim - opet nema G particije!!! :dash:

Ja se onda setim onog snejksovog saveta i opet deinstaliram IDE channel-e, sekundarni i primarni, zatim restartujem komp jednom, pa još jednom (kad ih je komp opet instalirao), i G je opet bio tu. To je, dakle, rešenje ako mi se još neki put "izgubi" G particija, ali ima li neko ideju zašto bi moglo da mi se dešava ovo sa zaleđivanjem slike i ove error poruke? BTW na moja dva HDD-a ima tek po nekoliko gigabajta slobodnog prostora (treba da režem neke podatke na DVD al' nikako da se smislim) pa da li možda može da bude zato što je memorija preopterećena? (Ovo je, naravno, samo nagađanje.)

Pa, šta bi trebalo da učinim? Misliš da bi i meni mogao da crkne HDD? Da li da uzimam nov?

U međuvremenu mi se još jednom zaledio ceo komp, nije reagovao ni na jednu komandu niti sam mogao da pomeram strelicu miša, ali kad sam reinstalirao nije se pojavila ona error poruka niti je G particija opet bila nedostupna...

Jednostavno, instaliraj HDDlife Pro i vidi sta ce ti on reci... ako ti kaze da hard otkazuje menjaj podhitno hard i bekapuj podatke sto pre da ne ih ne bi izgubio kao ja pre par godina kada mi je crko hard... jos jedna solucija za testiranje hard diska je i koriscenje butabilne diskete koju ces naci na sajtu proizvodjaca tvog hard diska (npr. Maxtorov PowerMax, IBM-om Drive Fitness Test...) ili proguglaj malo po netu, pa nadji neki butabilni cd koji ima u sebi set alata za testiranje hard diskova (npr. Hiren's BootCD ili Ultimate Boot CD). Tu odradi prvo "quick" test a ako on bude negativan uradi i "full" test, cisto da budes siguran. Naravno pre svega ovoga bekapuj podatke obavezno!
Ili da prekratis sebi a i nama muke, odnesi svog silicijumskog ljubimca u servis.

Ne razumem se baš mnogo u te butabilne diskete i u njihov princip rada, pa sam se opredelio za ovu prvu mogućnost.

Skinuo sam taj HDDlife Pro. Prilikom pokretanja programa pojavi se poruka Hard Drives Health Status: Free Space CRITICAL, ali osim toga sve se čini normalno:

ATA Drive 0:
Health status: OK (86%)
Performance: EXCELLENT! (86%)
Temperature: 42°C
Work time: 6 years 11 months "i kusur", ukupno oko 61.000 sati

Conclusion:

ALL RIGHT!
The reliability and performance of your hard drive are completely all right. But do not forget to back up your data at least once a week since nobody is protected against bad luck.

ATA Drive 1:
Performance: EXCELLENT! (100%)
Limitation of trial version. Trial version show information about only first hard drive.

Koliko vidim, nema nekih većih problema osim što je slobodan prostor mali, ali to se da srediti prebacivanjem podataka na DVD ili bilo gde drugde...

Reci ako još nešto nisam uradio ili proverio ovim programom...

U svakom slučaju nosim ga na servis. Nadam se da će tamo da mi srede sve što treba, očiste komp i softverski i fizički, reinstaliraju sistem i sve ostalo bez gubitka podataka...

Možda nema direktno veze sa temom, ali da ne otvaram sad novu...

Moj Apacer MP3 plejer ima 2 GB memorije, ali koliko god pesama da stavim u njega on će da prikaže i pusti samo prvih 415 :dash: (bulšit, zar ne?) Pa pošto 415 pesama zauzme otprilike dve trećine memorije, uzeo sam da skladištim neke druge podatke na ovoj preostaloj trećini, kao na fleš disku (slike, video klipove i sl.). I jednom prilikom povežem ja plejer sa kompom i vidim, zauzete su samo dve trećine memorije na plejeru. Pogledam, ono nema uopšte podataka koje sam na njemu skladištio, samo MP3 muzika (čak mi su mi i neke pesme nedostajale)! Da li je moguće da bi mi MP3 plejer "pojeo" nekoliko stotina megabajta podataka samo zato što nisu bile u audio formatu? Postoji li neki program s kojim bih mogao da spasem bar neki podatak? I da li ovo možda može da ima veze sa totalno poremećenim Windows-om i uopšte kompom, koga nosim na servis čim prođu praznici?

Back