HarmonyOS (OpenHarmony, Huawei)

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Како да попију тужбу када је настао од Huawei LiteOS-a који је старији?
Знаш колки је Linux Kernel i koliko se dugo razvija i ko sve УЧЕСТВУЈЕ У ТОМЕ? Не знаш, зато Google isto prodaje maglu
o nekakvom https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Fuchsia
Gledao sam source toga, to je amaterski radjeno i nema teorije da to radi negde ozbiljno i smisleno, ne posle samo
10 godina razvoja :P
A Kinezi koji nisu kompetentni da napishu signal hendler rutinu 'e ti napisati OS from scratch :P

Знаш колки је Linux Kernel i koliko se dugo razvija i ko sve УЧЕСТВУЈЕ У ТОМЕ? Не знаш, зато Google isto prodaje maglu
o nekakvom https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Fuchsia
Gledao sam source toga, to je amaterski radjeno i nema teorije da to radi negde ozbiljno i smisleno, ne posle samo
10 godina razvoja :P
A Kinezi koji nisu kompetentni da napishu signal hendler rutinu 'e ti napisati OS from scratch :P

Па види и Аndroid je Linux па не видим да је ишта некоме сметало. Чак шта више Linus се хвали тиме како је Android најдоминатнији Linux оперативни систем. Спомињао је и ChromeOS. Значи њему Google не смета. Рекао човек лепо, погледајте шта је урадио Google ако то није успех Linux OS-a не знам шта је. :D

Друго напосао сам још један пост и јасно сам изнео политичке-препуцивачке аргументе зашто од тога нема ништа.

Треће OpenHarmony je OpenSource и у власништву је Open Atom Fondation. To је чист хармони.

Poslednja izmena:
Па Андроид је OpenSource оно што није OpenSource је када се на њега стави GMS, GAAPS, затим апликација од керијера (на пример Samsung поруке) , аликације које је керијер убацио који не може да се обрише тзв. bloatwere као и UI и Ланчери али кад све све то оголи Андроид јесте FOSS.

Имаш FOSS Android дистрибуције који немају GMS и GAAPS као што је CalyxOS, LineageOS, GrpaheneOS и Project/E/ али проблем је тај што осим LineageOS све друге ради само на Google Pixel телефонима, значи да није смешно било би жалосно. GrpaheneOS мислим да блокира G као и EMUI 11 чији оптимизатор брише све од Google-a.

Једна лепа вест, европска Open Source фондација чувени Eclipse и кинеска Open Source фондација OpenAtom постигли су партнерство у развој HarmonyOS екосистема. Чувени Eclipse ће постарати да развије HarmonyOS за европско и међународно тржиште!

Извор: HC Newsroom
Collage_20211002_175107.jpg

Poslednja izmena:
I oni ovo zovu OS :P
Shto jes jes nije Linux :P
Mislim ono Linux sa 18 miliona linija vs ovo sa par hiljada :P
Naravno, nije stvar uvek u brutalnom broju Linija :P

DWM :hahaha:

Шалу на страну HarmonyOS се састоји из модула. Ово је основни оперативни систем намењен пре свега IoT.

Могу да га покрећу уређаји од 128kb RAM-a (не мегабајта) па на више у зависности од тога колико има модула. Рецимо шта ће ти зилион линија кода за оперативни систем који ће да покреће микроталасну пећницу или кафе апарат?

Е сад фора је у томе што је Huawei оставио да и други произвођачи додају модуле и да га прилагођавају како желе у завивисности од типа уређаја и да сви буду део HarmonyOS екосистема. Замисли Linux са функцијом Apple eкосистема. Е то је HarmonyOS. Не постоји "wall-garden" већ су сви уређаји у хармонији.

Poslednja izmena:
Linux (Android) vs HarmonyOS vs iOS

Linux јесте назив оперативног система а не GNU/Linux јер је код Монолитског кернела Кернел = Оперативни систем.
Буквално не постоји User Mode али маркетинг FSF је чудо. Амери хоће да отму Европљанима оперативни систем и бог... :hahaha:

1920px-OS-structure2.svg.png

Poslednja izmena:
OMG! :eek: :maramica: EMUI 12 је заправо графички интерфејс за HarmonyOS за глобалне кориснике! Погледајте кернел... не пише више android@localhost #1 као код мене на EMUI 11 већ .....os@localhost #1

Иначе надоградња долази крајем октобра када је најављено да ће да буде представаље нових модела у Бечу.

Ево како изгледа! Овде испод ЕМUI верзија мора да пише Android верзија као код мене али тога више нема јер погледајте доњу слику. Kernel harmonyos@localhost #1!

1633463926893.png

Poslednja izmena:
1633750507676.png

HarmonyOS на телефоне за српско тржиште долази! Надамо се сви да ће update да се врши постепено и истом брзином као у Кини с обзиром да су у Кини чак неки јако стари телефони попут Huawei P9 добили су већ у августу надоградњу и постоји шанса да се чак и овај телефон припрема за HarmonyOS! Телефон ради на Аndroid 6 EMUI 4. Иначе у Кини сви Huawei телефони чак неки и стари попут Huawei P10 добиће HarmonyOS. Tако да на питање да ли ће мој Huawei P30 Lite моћи да пређе на HarmonyOS одговор је и више него потврдан! :D

За више информација о овој вести посетите овај линк:
https://www.huaweicentral.com/huawe...are-update-preparing-for-harmonyos-upgrade-1/

Poslednja izmena:
Само да се похвалим да сам добио Petal Clips - Huawei видео едитор који је јако бруталан, буквално ти не треба нови. Иначе AppGallery најновија верзија од данас увуче има проблем са логовањем па сам је пошто сам све системске апликације ажужирао вратио на претходну верзију и работи. Само да знате да HMS за разлику од GMS-a није централизован и да пад једне апликације не значи и пад свега а уз то свака апликација у једном тренутку ажурира себе!

Значи у случају креша можете да вратите апликацију на претходну верзију и да све нормално ради! Као обожавалац Void-a и Gentoo-a само ћу рећи...:hvala:

Poslednja izmena:
Само да се похвалим да сам добио Petal Clips - Huawei видео едитор који је јако бруталан, буквално ти не треба нови. Иначе AppGallery најновија верзија од данас увуче има проблем са логовањем па сам је пошто сам све системске апликације ажужирао вратио на претходну верзију и работи. Само да знате да HMS за разлику од GMS-a није централизован и да пад једне апликације не значи и пад свега а уз то свака апликација у једном тренутку ажурира себе!

Значи у случају креша можете да вратите апликацију на претходну верзију и да све нормално ради! Као обожавалац Void-a и Gentoo-a само ћу рећи...:hvala:
Shta pad aplikacije? :p
Hotjesh retji da aplikacija mozhe da padne :P

Ovo je mnogo ubavo.:D Koliko puta mi se desilo da mi se novilja verzija nekog programa ne svidi a na androidu nema vraćanja na stariju verziju...

Shta pad aplikacije? :p
Hotjesh retji da aplikacija mozhe da padne :P

Није пад. Апликација је радила него није могла да се повеже са HuaweiID. HMS није цетрализован. Толико о централизацији.

Ovo je mnogo ubavo.:D Koliko puta mi se desilo da mi se novilja verzija nekog programa ne svidi a na androidu nema vraćanja na stariju verziju...

То има Void Linux, Gentoo Linux и NixOS , с тим што год Nix-a можеш читав систем да вратиш на стару верзију a да је притом све user friendly. Значи у случају пада система само у грабу изабереш претходну генерацију због чега се хвале ови из NixOS-a како имају "необирив оперативни систем".

Бај д веј, ажужирао сам јутрос на најновију верзију и најнормалније се улогавао. Свака им част а не да чекаш као код других ажужирање!

Poslednja izmena:

Back