Hajmo preko da radimo

Izvinjavam se sto smetam,

ali bih zamolio za par informacija o radu u inostranstvu:
gradjevina-fizikalija nkv, sezonsko branje voca itd....

otac troje dece koji u Srbiji radi tri posla da bi ih prehranio,
a od drzave dobija samo dobija tuzbe na neplacene racune...............

kada pocinju ti poslovi u Italiji?
veliki pozdrav svim forumasima...

zainteresovani

Koliko sam nasao neke info, to se radi u junu/julu kad obicno mnogi uzimaju godisnji odmor da bi otisli u branje jabuka u Italiju... na mesec dana. Pre toga s proleca krace sezona tih poslova, pa je valjda paradajiz prvi osim ako nije u plastenicima... pa najvise organskih povrca, sakupljanje kestena,...
pokusavam vec sad da dobijem jos neke odgovore pre sezone... pa i poslodavca
jednostavno lutam internetom, sajtovima, prevodim sa googlom sa italijanskog na srpski i tako nesto i skontam :mrgreen:
mozda i ubodem neki posao do tad?

Bavim se sličnim pitanjima i podeliću sa vama sapatnicima :) ono što sam saznao. Konkretno sam se najviše bavio sezonskim branjem voća,iz prostog razloga što ćete na tom poslu imati kakav-takav smeštaj,a možda i neki obrok (što nisu zanemarljive stavke). Ja ne bih računao na tako velike satnice (7 eura),zbog velike konkurencije,ali možda se nekome i posreći.Konkretno za Italiju sam saznao,kao što neko već reče,da je najveća voćarska oblast okolina grada Trento,tj. pokrajina Lombardija.
Nemačka - voćarska oblast je Rajna - Vestfalija (dolina reke Rajne).
Holandija - Brabant i deo Limburga.
Meni lično vrlo interesantna zemlja za branje voća je Poljska,gde je satnica 3 i više evra.Ako neko kaže da je malo,napomenuću da je to duplo više nego u Srbiji i da po informacijama do kojih sam došao,ne bi bilo problema da se nađe posao,zato što su Poljaci otišli na Zapad da rade za duplo veće pare.I poljski proizvođači voća muče muku da nađu radnike.
Neko je pitao za vreme (sezonu) ovih poslova.Otprilike (pošto sezona zavisi od vremena sazrevanja voća) je: početak maja - jagode, sredina juna - maline, jabuke,grožđe - septembar i tako dalje.
Verovatno se posao mora tražiti lično (od plantaže do plantaže),osim ako nemate nekog ko bi vas odveo.Teško je sam i prvi put,ali nije nemoguće.Borite se.
Koristite google prevodilac i saznaćete puno toga što vas zanima u vezi inostranstva.
Odgovor nekome ko se interesovao gde ljudi iz Sivca beru jabuke.Gradić je Mezokorona (mali gradić blizu Trenta).Gazda voćnjaka je Stefano Hauzer.
E,ovako se (dragi moji forumaši) nesebično dele informacije koje imate,a koje nekome mogu da pomognu.Treba imati :heart:,a ne gledati samo sebe.Samo ja da živim...

Poslednja izmena:
Isposnice hvala na informacijama...
ali meni je prvi put da idem preko da radim
do sada sam samo turisticki (u boljim vremenima) bio preko...
zato bih zamolio nekoga sa iskustvom da me uz nadoknadu (%od zarade)
povede sa sobom
fizikalija, branje, molerisanje...
sve posteno dolazi u obzir...
HVALA

Stvarno, Hvala Isposniku na pomoci svima koji tragaju u tom pravcu !!! :cool:
Kroz ove poruke sam i sam izvestavao dokle sam dosao u istrazi preko neta ne bi li pronasao ''gazdu/daricu'' neke plantaze i sl. za posao ali jos nista konkretno osim da sam poslao oko 25 mailova (farmerima, seoskim turistickim domacinstvima i al...) samo jedan odgovor sam dobio da ''trenutno'' ne traze radnike, sto me je isto obradovalo :D jeste da jos nije sezona, ali treba na vreme krenuti pa sto da ne i opet obrnuti krug mailova sa molbom, sledeci mesec.
Eto savet i drugima da svoje slobodno vreme posvete istrazujuci googlom pa kako kome uspe... sreca, ovo ono...
Nekako sam odustao od tih ''agencija'' i grupnih odlazaka... ako sta nadjem solo, podelicu sa vama i pozvati ako zatreba jos radnika.
Samo dobra volja :super:u ovim losim vremenima

Stvarno, Hvala Isposniku na pomoci svima koji tragaju u tom pravcu !!! :cool:
Kroz ove poruke sam i sam izvestavao dokle sam dosao u istrazi preko neta ne bi li pronasao ''gazdu/daricu'' neke plantaze i sl. za posao ali jos nista konkretno osim da sam poslao oko 25 mailova (farmerima, seoskim turistickim domacinstvima i al...) samo jedan odgovor sam dobio da ''trenutno'' ne traze radnike, sto me je isto obradovalo :D jeste da jos nije sezona, ali treba na vreme krenuti pa sto da ne i opet obrnuti krug mailova sa molbom, sledeci mesec.
Eto savet i drugima da svoje slobodno vreme posvete istrazujuci googlom pa kako kome uspe... sreca, ovo ono...
Nekako sam odustao od tih ''agencija'' i grupnih odlazaka... ako sta nadjem solo, podelicu sa vama i pozvati ako zatreba jos radnika.
Samo dobra volja :super:u ovim losim vremenima

Samo napred :ok: Dok pokušavamo,imamo sve veće šanse.Pored kontaktiranja telefonom,email - om,ako je čovek u mogućnosti trebalo bi sa nešto novca u džepu,da otputuje u npr.Italiju (ipak nam je najbliža),pa,kao što sam već rekao,pokuša od vrata do vrata,od plantaže do plantaže, da nađe nešto. Da bi smanjio troškove odlaska do npr Italije,može da "navata" nekog kamiondžiju (oni jedva čekaju da imaju društvo).To je prevoz.Spavanje - jeftina vreća,jeftin šator (kupljen ili pozajmljen).Hrana - uglavnom suva i poneka čorbica;) Poenta je da sa što manje početnog troška,pokušate da nešto napravite.Ako neuspete prvi put,gledajte da ste još bliže cilju,nešto ste naučili,pa probajte drugi put.Ja ću uz Božiju pomoć,na put krenuti sredinom aprila (bicikl,šator,vreća,primus...).Idem u Holandiju kod druga,malo će mi on pokušati pomoći,ali ću i sam ići,kao što već rekoh kuc,kuc,dobar dan...:mrgreen:
Ne slušajte one koji govore,nemogu,nesmeju da prime radnike na crno,jer to je deo istine,a ne cela istina.Kao što je već neko rekao na forumu,rada na crno bilo je,ima ga,i biće ga.KO NE RESKIRA,NE PROFITIRA:D
Ja se baš raspisao.Šta ću kada mi je tema aktuelna :hahaha:

U svakom slučaju, mislim da nije dobro ici preko agencije jer je onda zarada minimalna. Ali dobro, za prvi put nije ni to loše, ako ništa drugo može i da se usput nadje neka veza za sledeci put. Ništa dok se ne proba.

Ovaj što zagovara rad na crno jel ti misliš da je to Srbija ?
Niko normalan te neće zaposliti 2011 pre par godina da sada nema šanse .Podsetiću vas da početkom krize raste broj nezaposlenih ljudi rade sve što se nudi ne kao ranije da biraju .
Papiri se dobijaju ali nije lako međutim nije nemoguće .

Samo napred :ok: Dok pokušavamo,imamo sve veće šanse.Pored kontaktiranja telefonom,email - om,ako je čovek u mogućnosti trebalo bi sa nešto novca u džepu,da otputuje u npr.Italiju (ipak nam je najbliža),pa,kao što sam već rekao,pokuša od vrata do vrata,od plantaže do plantaže, da nađe nešto. Da bi smanjio troškove odlaska do npr Italije,može da "navata" nekog kamiondžiju (oni jedva čekaju da imaju društvo).To je prevoz.Spavanje - jeftina vreća,jeftin šator (kupljen ili pozajmljen).Hrana - uglavnom suva i poneka čorbica;) Poenta je da sa što manje početnog troška,pokušate da nešto napravite.Ako neuspete prvi put,gledajte da ste još bliže cilju,nešto ste naučili,pa probajte drugi put.Ja ću uz Božiju pomoć,na put krenuti sredinom aprila (bicikl,šator,vreća,primus...).Idem u Holandiju kod druga,malo će mi on pokušati pomoći,ali ću i sam ići,kao što već rekoh kuc,kuc,dobar dan...:mrgreen:
Ne slušajte one koji govore,nemogu,nesmeju da prime radnike na crno,jer to je deo istine,a ne cela istina.Kao što je već neko rekao na forumu,rada na crno bilo je,ima ga,i biće ga.KO NE RESKIRA,NE PROFITIRA:D
Ja se baš raspisao.Šta ću kada mi je tema aktuelna :hahaha:

Svaka ti cast, sto si spreman i na te varijante sa satorom, biciklom, kamionom... davnh godina je moj rodjak isao autostopom do holandije, ali u srecna vremena i to turisticki... medjutim, javljam se da kazem kako sam poslao oko 100 mailova i dobio 5 odgovora da ne treba trenutno tj. da su neki vec i uzeli dovoljno radnika (mada sam se pitao, kad pre? ) i jedan odgovor koji daje nade, pa cekam sta ce biti? :) tj. javice mi se uskoro?! Mada sam napravio malu gresku, slao sam CV u MS 2007 sto ne moze da se otvori svima, pa su me upozorili tj. trazili da posaljem mail u starijoj verziji... mozda sam onih 95 mailova uzalud i slao, jer nisu mogli da otvore... :( medjutim... videcu sta ce biti... Puno srece svima i ISPOSNIKU ! :)

Ovaj što zagovara rad na crno jel ti misliš da je to Srbija ?
Niko normalan te neće zaposliti 2011 pre par godina da sada nema šanse .Podsetiću vas da početkom krize raste broj nezaposlenih ljudi rade sve što se nudi ne kao ranije da biraju .
Papiri se dobijaju ali nije lako međutim nije nemoguće .

Rad na crno je prisutan i uvek ce ga biti... kriza jeste, ali mora i da se radi a pre ce to neko platiti preko nego kod nas (ako se i nadje posao)... sezonski radnici uvek trebaju poljoprivredi... a kad sami mladi evropljani nece da rade jer im se ne isplati, tu je jeftina radna snaga sa trulog balkana i okoline kao i Afrike....

Isposnice druze, nije bas tako lako primiti nekoga da zivi neko vreme na crno kod tebe. Tu je ugrozena ne samo njegova bezbednost vec i tvoja bezbednost. Ja sam, kada su mi roditelji dolazili u posetu, morao nedelju dana ranije da najavim gazdama u cijem sam stanu bio da ce mi doci gosti, kada su dosli kod mene, isao sam sa gazdama na opstinu da ih prijavim i uredno odjavim. Ne daj Boze da su bili kod mene neprijavljeni i da policija sazna, leteli bi i oni napolje a i ja. ne znam kako za druge zemlje ai u austriji je zakon sto se tice toga jako rigorozan. Jedan moj drugar je tako iz samilosti primio jednog bosanca u stan "dok se ne snadje". Naravno nije ga prijavio u opstinu. Nije proslo nedelju dana, komsije su videle da je neko novi u zgradi i prijavile. Ovaj je dobio deport, a taj drugar koji je ziveo u stanu je dobio dosije u bezirkhauptmanschaft, i rekli su mu sledeca greska, ostaje bez radne vize, i moze da pakuje kofere. U mojoj firmi gde radim svaki mesec obavezno jedanput bude racija. Firma ima veze sa gradjevinom, gde ima najvise ilegalaca pa zato prave tako cesto. Jednom sam zaboravio poneti radnu dozvolu kada se desila racija, i morao sam kuci ici da donesem da im pokazem. Nisu ljudi verovali da sam legalno zaposlen. Eto jedan deo informacija...

Ne da nije lako nego je nemoguce radnik na crno je Evropi ogroman problem nije to Amerika pa da ih boli briga ako nisi Hispano .
Ne odlayite nelegalno da radite .Rada na crno ce biti ,kao i prostitucije i droge ,ali ko bi od vas dilovao drogu za pare.
Razumete ako neko nesto radi ne znaci da je to i vama moguce .
Mnogo emigranata ima koji rade za policiju i oni vas cesto prijavljuju da bi ostali ,a to je novo od 2008 kada ga je Nemacka uvela jedan emigrant drukne najmanje 300 ljudi godisnje .
Dakle neko cuva svoj satstus zahvaljujuci tome

pravila,...pravilaaa

Cesto komentarisem kako mi, kao narod, tesko ili nikako ne izlazimo u susret jedni drugima u nevolji, a posebno ovi gastarbajteri preko, nema sanse da te zovu u goste a kamoli potrude oko nekog posla, ako si iole normalan covek...
da, jete, kriza, nema se posla ovo ono... a sta kazete na pripadnike islamske veroispovesti iz celog sveta? kako se oni snalaze? zasto oni jedni drugima pomazu i traze i obezbedjuju i taj j*** smestaj, posao, zenu, decu i ostalo sto treba !? Zasto mi nismo toliko drcni i zasto se u svetu ponasamo kao p***ce i mora sve ''po zakonu'' a u nasoj zemlji otpada od ilegale....
Pa dobro, ako je normalno kao sto je i kod nas da se prijavi boravak drugog lica, zasto i ne prijaviti? to nije tesko... svi smo mi turisti, odseli na kratko i bla, bla...
Ima i inspekcije i kontrole ali zasto svi da rade u centru i poslove koji su podlozni tome? Pa ima i drugih poslova, kao i daljih mesta za zivot... u okolini
Da ne pricam o nekoj pomoci druge vrste, ako bar ne zele da nas ugoste preko neka posalju nesto najblizima, medjutim... samo retki pojedinci to i urade.
Mislio sam da smo hrabra nacija, medjutim... lazemo sami sebe.
Mrzim taj deo nase tradicije, kulture i mentalitata...

to su glupostim da ne moze ilegalno da se radi, pa nisu svi stranci neki "kaludjeri", i njima je u interesu da sto manje plate radnika i da ne placaju na njega doprinose za PIO i porez, mislim na ova manja preduzeca i plantaze koje i kod njih trese kriza. A sto se tice Srba koji zive vec duze u inostranstvu sa njima tek ne treba imati posla , govorim iz licnog i iz iskustva svojih prijatelja, Jedino sto sam nasao da neko vodi na plantazu u inostranstvo to je neki Molnar iz selente pored novog sada i to vodi samo zene verovatno jer sa njima moze kako hoce da se postupa, na forumima kazu da su uslovi sa zivot nalik koncetracionom logoru ali sta je tu je
ja se ne bih usudio da krenem negde bez sigurnog posla jer je najmanje sto mi treba je da gladujem da spavam pod otvorenim nebom pa da me uhapse za klosarenje

Back