Hajmo preko da radimo

Sto se tice Austrije i Nemacke mogu da ti potvrdim da nemozes da radis bez dozvole jer niko nece da rizikuje da te drzi na crno jer su kazne veoma velike , da bi tamo radio moras da ti neko napravi radnu dozvolu , pre svega ima previse Poljaka i Bugara koji rade za manje pare nego sto bi mnogi nasi ljudi prihvatili . Ja radim u Norveskoj , pre 3 godine sam se razbijao od posla a sad nam Poljaci preuzeli 60% posla jel rade duplo jeftinije . Lakse ces naci posao u Skandinavskim zemljama nego u Austriji i Nemackoj i slicnim drzavama gde ima svih nacija , a nas narod ce te samo uputiti u pogresno jer su svi zavidni .

Ko jos radi na belo? :lol: naravno i to si u pravu, nema na crno i bla bla... ali se ipak radi
Zato postoje i poslovi za koje ipak angazuju ljude i na crno, uvek bilo i biTice ;)

Pa kakva je situacija sa odlaskom u Norvesku recimo? Imao sam neki plan i tamo otici ali ostalo samo na planu ... ako mozes reci nesto vise o tome? Ako ima i neki sajt sa ponudama? Nesto sumnjam da si i naucio jezik za to vreme? Kako prolazi engleski tamo?

Na zalost ja to slusam vec 20 godina ali i dalje ljudi idu i ipak uzmu kesh pa makar to bilo i na 3 meseca recimo rada u Austriji ;)
Otisao momak kod brata u posetu, ostao 3 meseca, molerisao gore/dole i eto 3.000 evra doneo kuci !
Mislim da vredi ici .... te price, nije evropa, nije amerika i sl... cujem i od rodjaka koji tamo zive i duze od 30 godina, napravili 3 kuce i dalje kukaju :dontunderstand: i pricajuistu pricu ...

Samo, necu da molim rodjake ... ko zan o cemu pricam, razumece ;)

Komsija radi kao moler u svedskoj mesecna plata oko 2.500 eura + sto radi privatno...

A to da vam trebaju dozvole za rad u nemackoj i austriji nije slucaj kada odes negde na brdo i zaposlis se u hotelu ... Moja sestra je bila na brdu u nekom hotelu radila je 2 nedelje oko nove godine zaradila je 750 eura

Ali ako hocete da izbegnete u nemacku ili austriju namucicete se kao nikad do sad pre je za austriju bilo da posle 4ili 5 godina mozete da trazite drzavljanstvo a sada je oko 12-15 jer svi tako odu preko i oce da rade vecinom romi ,muslimani ...

Da moju su setru uhvatili u Nemackoj da radi na crno ,kazna 2.500 eura sve sto je zaradila ,gazda 10000 eura ,njoj deportacija .Udala se za Kanadjanina evo tri godine moli i kumi da je puste da odu tamo da zive .Jok bato ko da je ubila nekog.Tek pre dva dana je dobila vizu ,kada su angazovali advokate i sudili se imigracionim vlastima .Da zet nije pun para ko brod Kanadu bi videla samo na internetu .
Ne pravite se ludi ,lovacke price tipa radio sam tri meseca i doneo 3000 eura macku o rep .Ja znam coveka u N.S koji je nasao 5 k eura na ulici ,pa ne idiemo svi da trazimo pare na ulice.
Samo legalno ,a to je nemoguce sem medicinske struke za Norvesku ,sve ostalo manite se

Sto se tice Norveske mogu ti reci da je jedna od retkih zemalja gde moze dobro da se zaradi , ja radim teske poslove , cista fizikalija , ono sto Norvezani nece da rade , dnevno mogu da zaradim 100 eura ako radim 10 sati od toga 9,5 sati evektivnog rada jer ti ovde Norvezanin stopira rano vreme cim sednes a kad ustanes i krenes da radis nastavi , ja radim legalno , placam porez i ostale takse , a ovde sam dosao preko familije , sto se tice jezika sve pricam na Engleskom , Norveski mi nije potreban jer svi znaju dobro Engleski cak i babe i dede , ali to ti je za poslove teske fizikalije, za neke druge strucne poslove trebace ti Norveski da znas , takodje radim sezonski i cim padne sneg bezim za Srbiju .

Komsija radi kao moler u svedskoj mesecna plata oko 2.500 eura + sto radi privatno...

A to da vam trebaju dozvole za rad u nemackoj i austriji nije slucaj kada odes negde na brdo i zaposlis se u hotelu ... Moja sestra je bila na brdu u nekom hotelu radila je 2 nedelje oko nove godine zaradila je 750 eura

Ali ako hocete da izbegnete u nemacku ili austriju namucicete se kao nikad do sad pre je za austriju bilo da posle 4ili 5 godina mozete da trazite drzavljanstvo a sada je oko 12-15 jer svi tako odu preko i oce da rade vecinom romi ,muslimani ...

Da, bas to, negde u brdu sto kazes... tu je manje podlozno nekim ''kontrolama'' a nasi se cesto snadju pa kao ''dosao si u posetu''
Znam ja par devojaka koje su isle na takva mesta da rade (ali ne da su i bile srecne kod nasih ''gazda'') cak im je zbog tih ''kontrola'' zabranjivao da idu u veca mesta jer ako slucajno kazu nekom da rade tu i tu... nasi odma sami zovu inspekciju nasima !!!
Rivalstvo tamo je vecito prisutno, a tu su i muslimani i hrvati...

Sto se tice Norveske mogu ti reci da je jedna od retkih zemalja gde moze dobro da se zaradi , ja radim teske poslove , cista fizikalija , ono sto Norvezani nece da rade , dnevno mogu da zaradim 100 eura ako radim 10 sati od toga 9,5 sati evektivnog rada jer ti ovde Norvezanin stopira rano vreme cim sednes a kad ustanes i krenes da radis nastavi , ja radim legalno , placam porez i ostale takse , a ovde sam dosao preko familije , sto se tice jezika sve pricam na Engleskom , Norveski mi nije potreban jer svi znaju dobro Engleski cak i babe i dede , ali to ti je za poslove teske fizikalije, za neke druge strucne poslove trebace ti Norveski da znas , takodje radim sezonski i cim padne sneg bezim za Srbiju .

poslo sam ti pp

U Austriji moze da se nadje posla, ali mora jezik da se zna. Ne prolazi ono tipa, znam engleski lako cu. Nema toga, nemacki ili nikako... I bolje je doci na leto ako se hoce raditi na crno, jel ima dosta ovako privatno da se odradi, kosenje trave, sredjivanje basti, cak znam da su neki radili i na baustelle mada je to vec rizcno, posto su ceste kontrole ilegalnih radnika. U mom komsiluku ima dva poljaka koja dodju u martu i do novembra rade po bastama, ali znaju perfekt nemacki. Za hotele u planinama je bilo aktuelno, mada sam cuo da su i tamo poostrili sada kriterijume i da je jako tesko da dodje neko iz zemalja koje nisu clanice EU, cak ni slovence ne vole rado da primaju. Najbolje resenje, ili zenidba za papire, pa sve polako sredjivati, ili rad na crno preko toplih meseci.

Tesko, treba poveca kinta za smestaj tih par meseci a kao sto znas tamo nije beli pesak i tropska klima ... smestaj se placa unapred a posao 10 e na sat....
ako dodas i troskove puta i ostalo... tamo se ne ide na par meseci... il sto kaze ''srbijadamus'' !

Ja mislim da bih se snasao sa 1000e za smestaj i put, ako nadjem jos nekog "fizikalca" da delimo smestaj, zanima me samo, da li je lako naci te poslove po 10e na sat, fizikalisanje neko ?

Najnovije sto sam saznao : Sezonski poslovi u Italiji (branje jabuka i svega ostalog...)
Mnogo ljudi ide is SIVCA ! (mesto u Backoj) Kako kazu, davnih dana je otislo njih nekoliko i te tamosnje gazde ih redovno pozivaju svake godine... tako da se to prosirilo iz godine u godinu. E sad, nema tu nikakve agencije koja ih vodi pa ne mogu da nadjem kome se obratiti? Cak sam zvao i MZ Sivac i zena tamo mi isto tako rekla... nema agencije nego ljudi idu po preporuci... svake godine i do 40-50 ljudi...
Iz novinskih clanaka sam saznao da je regija TRENTO na severo/istoku Italije gde najvise ima poslova te vrste pa cak i do berbe grozdja....
Koliko sam saznao 7e/ satnica ! Smestaj postoji, neko kaze da je los a nekom i nije tolko lose... 100 ljudi/100 cudi
Papire resava gazda plantaze, to kod nas uzimaju i neke pare (cak sam cuo i do 300 evra) a negde sam pronasao da taj papir za prijavu radnika za sezonu oko 18 evra za njih tamo ! sto znaci, nasa posla....

Ako neko sazna nesto vise, neka se javi, ja sam zainteresovan !

Poslednja izmena:
Nema agencije, odu ljudi sami pa vuču jedan drugoga posle. to za 7€ je tačno ali je problem da sad idu masovno Rumuni i Bugari pa su spustili cenu skroz. Ovde u Sloveniji je satnica npr. za branje maslina bila 5-6 eur a oni sad rade na kg i dodje im oko 3 evra na sat. Ali dobro to su glupi poslovi koji i jesu za Rumune jer drugo ne mogu da rade pa nisu spustili cene koje ionako nisu visoke s obzirom na krizu i sa obzirom da nema posla ni za Slovence ovde.

Evo meni, pošto ja imam ovde neku malu molersko fasadersku firmu, dolazi jedan prijatelj iz Srbije da pomaže po drugi put od kako su ukinuli vize. Pa ajde kad sam već tu da vam dam par informacija iz prve ruke. Satnica je oko 5 eura + hrana i put, smeštaj plaća sam i košta ga soba oko 150 eura na mesec, mada sam ja prvi mesec išao sa njim, da nije sam pošto mi je dobar drug, uzeli smo garsonjeru i davali po 170 €. Hehe a kad smo videli da nam se neisplati previše da se družimo jer bi ostali bez para ja se vratio kući. Oću da kažem da je to u Kopru na 7 km od Trsta, blizu je i Venecija, išli smo i u Švajcarsku, pa po Italiji , Sloveniji, tako da su realne šanse ako je neko ko je neiživljen kao mi, da se vrati bez para, još ako je leto a tu je more...Hrana isto košta kao u Srbiji ako nije i jeftinije a napravi se oko 200 sati na mesec i ima se pravo da se ostane 3 meseca kao turista i onda 3 se vrati pa ponovo...

Lepo spakujes se uzmes sobicu u motelu hostelu preko neta saznas u koje tacno mesto idu Sivcani i odes tamo pojavis se i na Italijanskom trazis posao (nauci osnovno za 2-3 meseca)
Dobices i vizu i posao niko se ne otima za rad takve vrste po toj mizernoj ceni 7 eura sat je jako malo novca ,dace ti smestaj bolje da ne znas kakav .Ali se moze ostaviti sa strane po 1500 eura sto mozes poslati zeni kuci i biti zadovoljan na sebe jer zaradjujes najvise od svih

Ja sam po SSS fizioterapeutski tehnicar, doduse nisam se time bavio 4 godine zbog studiranja i ostalog, ali avaj...
Kako se oni kotiraju u skandinavskim zemljama,?! I koje su sanse uopste za ovu struku u inostranstvu...?!

Nema agencije, odu ljudi sami pa vuču jedan drugoga posle. to za 7€ je tačno ali je problem da sad idu masovno Rumuni i Bugari pa su spustili cenu skroz. Ovde u Sloveniji je satnica npr. za branje maslina bila 5-6 eur a oni sad rade na kg i dodje im oko 3 evra na sat. Ali dobro to su glupi poslovi koji i jesu za Rumune jer drugo ne mogu da rade pa nisu spustili cene koje ionako nisu visoke s obzirom na krizu i sa obzirom da nema posla ni za Slovence ovde.

Evo meni, pošto ja imam ovde neku malu molersko fasadersku firmu, dolazi jedan prijatelj iz Srbije da pomaže po drugi put od kako su ukinuli vize. Pa ajde kad sam već tu da vam dam par informacija iz prve ruke. Satnica je oko 5 eura + hrana i put, smeštaj plaća sam i košta ga soba oko 150 eura na mesec, mada sam ja prvi mesec išao sa njim, da nije sam pošto mi je dobar drug, uzeli smo garsonjeru i davali po 170 €. Hehe a kad smo videli da nam se neisplati previše da se družimo jer bi ostali bez para ja se vratio kući. Oću da kažem da je to u Kopru na 7 km od Trsta, blizu je i Venecija, išli smo i u Švajcarsku, pa po Italiji , Sloveniji, tako da su realne šanse ako je neko ko je neiživljen kao mi, da se vrati bez para, još ako je leto a tu je more...Hrana isto košta kao u Srbiji ako nije i jeftinije a napravi se oko 200 sati na mesec i ima se pravo da se ostane 3 meseca kao turista i onda 3 se vrati pa ponovo...

Nisu mi problem ni Bugari ni Rumuni, mi smo kao i oni (da se ne lazemo) mada poslednjih gofina i u goroj situaciji samo treba da priznamo....
Ja cak imam i tog nekog molerskog iskustva, pa bi to bilo dobro da nadjem bilo gde... ako se zalomi :)
A sto se tice trosenja para i sam sam potrosio mnogo na slicne nacine ali sad me nekako to ne zanima u toj meri kao pre :))) tako da je sad ipak vreme da se nesto i zaradi :)
Jedno je sigurno, sto dalje iz ove drzave !!

Nisu mi problem ni Bugari ni Rumuni, mi smo kao i oni (da se ne lazemo) mada poslednjih gofina i u goroj situaciji samo treba da priznamo....
Ja cak imam i tog nekog molerskog iskustva, pa bi to bilo dobro da nadjem bilo gde... ako se zalomi :)
A sto se tice trosenja para i sam sam potrosio mnogo na slicne nacine ali sad me nekako to ne zanima u toj meri kao pre :))) tako da je sad ipak vreme da se nesto i zaradi :)
Jedno je sigurno, sto dalje iz ove drzave !!

Back