Zaista si sve lepo kazao.
Sto sam starija to mi se vise cini da su razlike u mentalitetu Srba izrazenije.
Neverovatno je koliko je Srbija majusna, ukljucujuci i Srpsku, Srbe iz Crne Gore, ukljucujuci sve i opet nas nece biti dovoljno da napunimo jedan Pariz.
Postavlja se pitanje, zasto se mi ne mozemo sloziti oko najvaznijih pitanja kako drzava treba da izgleda?
Ja sam u javnosti pocela da vodim racuna sta pred kim govorim.
Ukoliko procenim da mi nije mudro, tacno ne pominjem politicka uverenja.
To nije normalno i tako ne bi smelo da bude.
Da li se ja to pribojavam sopstvenog naroda?
Ukoliko je odgovor potvrdan, to je poraz za sve Srbe.
Moja vizija Srbije uzima u obzir pre svega velicinu i podneblje. Negde i veru, odnos prema porodici, takodje.
Ocigledno je da nam je stalo do dece, do skolovanja dece, ipak znamo kada nam je slava i pored posla od devet do pet - srpske zene i dalje kuvaju rucak "za sutra" deci pre skole.
To su negde nepisana pravila kako narod u Srbiji zivi.
Beograd je bombardovan pet puta u jednom veku, slobodno me ispravi ako gresim, ali trebalo bi da je tako.
Mnogo je to rusenja, mnogo je raseljavanja, narod je morao da se snalazi, jedni odlazili, drugi dolazili, ljudi su nam ginuli.
Nama treba par decenija mira.
Da se obnovimo jer ima nade a onda ima i smisla da svako pruzi koliko moze da pruzi.
Cak i ako ne uspe, bice u miru sa sobom.
Nema koristi od ignorisanja sopstvenog porekla. To je usud koji ce nas makar i u starosti docekati.
Licno mi se uvek vraca jedna anegdota iz porodice. Ona me dirljivo prati, kao da definise sve moje.
Tokom rata, prababa je sama cuvala decu. Kako su bili u gradu ona cesto nije imala hranu. Nocu bi otisla nesto svoje da proda, nabavi hranu a onda dodje kuci, napravi veceru i probudi decu da jedu da ista ne spavaju gladna.
Vidis, te gene ne zelim u sebi da ubijem vec se trudim tako da gledam svaku zenu, gde god da sam. Sve su one - ona.
Neka kradu, lazu, neka rade sta god zele, neka optuzuju, neka cine po volji.
Ja ne zelim to da radim jer nisam kao oni.
Ali ne zelim ni da izdam svoju prababu.
I mislim da sam u vecem miru sa sobom od onih koji krive ali i od onih koji kradu.
Novac nikada nece moci da kupi otmenost. I kroz par generacija, to ce narod Srbije shvatiti, kakve god strukture taj narod bio.
Jednostavno ce drustvo sazreti.
Tada ce poceti da se razvija mera.
Trenutno je mera upitna i nisam optimista da cu doziveti da vidim odmerenost u Srbiji na delu.
Medjutim, ako mir potraje par decenija, a mi ne zasvinjimo bas mnogo, ko zna...mozda sve na kraju bude dobro.
Svi ste vi bili sve nesto , ali to se iskreno kaze do pola...
Do pola ovo do pola ono...
Do pola je lako biti...do ponoci ovo od ponoci ono..
Svi se uhvate 1,2,3 detalja i misle to ih cini junacima i postenima...cini ih mitomanima.
Ono sto treba da cini kolebljivce delom opseg sadrzaja su nekolebljivci...
A kako se Srbi ponasaju prema nekolebljivcima to je pitanje koje niko od kolebljivaca , citaj niko od Srba ne zeli da cuje..
Posten je budala, castan prvi gine, ko je malo pametniji svi su mu neprijatelji...jer je za primer...a onda drugi nisu za primer..
Da ne dokazujem nemoguce...da ubedjujem opstu fukaru da nije fukara...
Ili ako ublazim to , da ne ubedjujem toliko ljudi koji su do pola da je isto biti neko ko drzis i dan i noc strazu nad svojim ponasanjem i neko ko to radi u 1,2, 3 trenutka i upotrebi cuvenu srpsku recenicu , mora se preziveti....
A to je laz...SIGURNA laz..
Prezivelo bi se i bez kradje i bez bezanja sa linije fronta, prezivelo bi se i bez spoticanja najsposobnijih da bi sebi otvorio put ka karijeri...
Cak bi se i bolje prezivelo...
Ali ostaje taj seljacki mentalitet i kolektivitet....bushi, muti , podmeci...trpaj sta stignes.
Posle trpi malo , ali vremenom stvori sliku da malo ti krades malo drugi, nije kradja samo kad uzmes nego i kad otmes nego i kad nije cuvano a uzmes...
I uvek je opravdano sa recima , mora se preziveti , mora se imati za nove nike patike, za novi auto...
A ta prica da kad je malo duze mir da bi onda bilo bolje....pa nije tacna prica....jer porodice zive od toga da se nakradu kad su ratna i smutna vremena , pa posle od toga zive i sin i unuci ,pa se istrose pa se ceka i provocira novi rat....
Ko je najvise zeleo pljacku 90tih...seljastvo...samo iz istih motiva da se ne vidi i da nikad nisu krivi , to ni sami ne vide i negiraju....subverzivno seljastvo, mozda ce to nekima pojasniti stvari..
Ali ne verujem, jer nivo svesti je sada manji nego sto je bio 1990 godina...
Mozda je sramota to sto su Srbi kao mesavina Srbijanaca, Srba iz bosne ,Srba iz gline i korduna i srba iz kosova dosli na grane da su kolektivno svi lopovi....a jesu...
Samo na razlicite nacine...Neki su samo agresivni otimaci , ali nisu sitnosecikese...
Drugi su kao u carstvu olivera tvista svi dugoprstici...treci su posteni ali sve sto nestane pojela maca, imamo mnogo zaebane macke...
A mozda i nije sramota, mosta su takvi bili Srbi koji su branili srbiju 1914 i 1918 , mozda su to Solunci , isti takvi lopovski orjentisani nasi preci, koji a ostavis cizme da ti se suse pored vatre, a neko ti pokrade iako mu ne trebaju , ali visak par ce se prodati dalje kako se ide na jug, u Kargujevcu ce prodati nekom za suvu slaninu...
Ne mogu da sudim ono sto nisam video...
Ali ono sto sam video od relativno postenog Srbijanskog naroda, ovde u Srbiji , i Srbijanskog seljaka, koji je uvek malo zaebavao i voleo da na sitno kraducka, ali na sitno bas, uz gubitak kolektivnog identiteta dolaskom svih ostalih Srba iz drugih delova sveta u Srbiju , radi zastite, ali ne i radi prihvatanja nekih normi ponasanja, nego bas nametanja srpske esencije, mi smo u nevolji , treba preziveti , sve je dozvoljeno kradi lazi mazi...
Svedok sam masovnog siromasenja Srbijanaca, i masovnog snalazenja svih ostalih Srba na teritoriji Srbije iako su izbeglice..
Pre se okucise Bosanci , Kordunasi, Kosovari , dok se Srbijanac samo osiromasio...
Sad Srbijanaca ima ili kao bednika u Srbiji ili su u pecalbi...dok je vecina ljudi u Srbiji poreklom ili iz bosne ili iz krajine ili sa kosova ....ili iz CG
To je ono cega sam ja svedok...a zvanicno sve moze da se negira..
Sto se tice inteligencije....medju Srbijancima je bilo i inteligentnih i glupih, sto je valjda normalno...planinska inteligencija bosanskih srba je neotesana....na stranu sto mogu da budu glupi i inteligentni , ali je neotesana...crnogorska je agresivna i pola totalno necasna, samo pola...a glina krajina , podmukli , kao da su ih hrvati pravili, mozda za mrvicu u proseku inteligentniji, a mozda samo zbog te podmuklosti tako izgleda...