Gusle i guslarske narodne pjesme

Ја миcлим да је унук ђенерала Блажа Ђукановића овај Мило предcједник, или му је Блажо ђедов брат.

Милу се јесте ђед звао Блажо, али то није овај Блажо којег спомињеш. Покушао сам да нађем ђе сам то прочитао али безуспјешно. Јавиће се већ неко па ће потврдити или оповргнути.

Ево једно фино извођење:

Иначе овај Филиповић Милан је један од оснивача Савеза гуслара Црне Горе 2006. године. Тај савез не учествује на Савезном фестивалу српских гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске, спор је био око овога српских. Они су предложили да буде српских и црногорских гуслара, предлог је одбијен великом већином. И те 2006 се дотадашњи црногорски савез подијелио на два дијела, један је тај Савез гуслара Црне Горе, а други је Савез српских гуслара Црне Горе који чини ми се и носи назив "Душаново царство". Побједници овог другог савеза учествују даље на савезном фестивалу са осталим побједницима из Србије и Републике Српске, док се овај први, Савез гуслара Црне Горе такмичи само на нивоу Црне Горе.

Не знам сад тачно али мислим да је Савез српских гуслара Црне Горе бројнији, боље организован и квалитетнији. Чак имају доста млађих такмичара који пролазе школу гусала, од десет до двадесетак година, са чим се други савез баш и не може похвалити.

Успио сам да нађем и спискове, мислим да је то то, па сам процијени.

Савез српских гуслара Црне Горе "Душаново царство":
1. Гусларско друштво "Војвода Марко Миљанов"- Херцег Нови
2. Гусларско друштво "Војвода Лазар Сочица"- Плужине
3. Гусларско друштво "Његош"- Даниловград
4. Гусларско друштво "Св.Сава"- Цетиње
5. Гусларско друштво "Војвода Момчило"- Жабљак
6. Гусларско друштво "Јеврем Ушћумлић"- Никшић
7. Гусларско друштво "Војвода Мина"- Подгорица
8. Гусларско друштво "Пљевља"- Пљевља
9. Гусларско друштво "Велимир Јакић"- Пљевља
10. Гусларско друштво "Петар Перуновић Перун"- Бијело Поље
11. Гусларско друштво "Св.Петар Цетињски"- Подгорица
12. Гусларско друштво "Старац Милутин“ - Колашин
13. Гусларско друштво "Цар Лазар“ - Грбаљ
14. Гусларско друштво „Игуман Мојсије Зечевић“ - Беране

Савез гуслара Црне Горе:
1. Гусларско друштво "Вук Караџић"- Никшић
3. Гусларско друштво "Владика Данило"- Подгорица
4. Гусларско друштво "Иван Црнојевић"- Цетиње
5. Гусларско друштво "Свети Јован Владимир"- Бар
6. Гусларско друштво "Старац Милија"- Бијело Поље
7. Гусларско друштво "Миљан Вуков"- Андријевица
8. Гусларско друштво "Герасим Вујовић"- Враћеновићи
9. Гусларско друштво "Никац од Ровина"- Никшић

Кад сам споменуо млађе насљедњике, млађани Алекса Дакић са Пивске Планине из села Мала Црна Гора, члан ГД "Војвода Момчило" из Жабљака, је одличан у својим категоријама, а вјерујем да ће кад порасте надмашити и неке од великана гусала.

Иначе овај Филиповић Милан је један од оснивача Савеза гуслара Црне Горе 2006. године. Тај савез не учествује на Савезном фестивалу српских гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске, спор је био око овога српских. Они су предложили да буде српских и црногорских гуслара, предлог је одбијен великом већином. И те 2006 се дотадашњи црногорски савез подијелио на два дијела, један је тај Савез гуслара Црне Горе, а други је Савез српских гуслара Црне Горе који чини ми се и носи назив "Душаново царство". Побједници овог другог савеза учествују даље на савезном фестивалу са осталим побједницима из Србије и Републике Српске, док се овај први, Савез гуслара Црне Горе такмичи само на нивоу Црне Горе.

Брука и ругло. Могу се такмичити и са "хрватским и бошњачким гусларима".z:mrgreen:

Ја миcлим да је унук ђенерала Блажа Ђукановића овај Мило предcједник, или му је Блажо ђедов брат. Блажо је био к-дант ЦГ и 1943. cу га комуниcти иcјекли на комаде и бацили у јаму код Оcтрога ca још неколико деcетина четника. Иако им је наређено да их баце, монаcи из манаcтира cу чували коcти током комунизма, и 90-тих их предали Амфилохију Радовићу.
Ево и о томе пјеcма:

Nije, ovi, Đukanovići su sa Lukova i ustvari pravo prezime im je Zvicer iz Cuca su porijeklom pa su se prezvali po kapetanu Iliji Đukanovom Zviceru, dok su Milovi sa Čeva.

Та је одлична мада је ова је још боља а уједно и његова најбоља за мене, Његош писао Бошко гуслао.

Ово је један од сукоба између Дробњака и Ускока и Смаил-Аге прије Смаил-Агине погибије. Наиме, 1830 године је ударио Смаил-Ага Ченгић из Липника покрај Гацка на Ускочка села, и том приликом убио ускочког капетана Петра Вујачића Требјешанина и петнестак Ускока и Дробњака. Годину дана касније чуше Дробњаци да су Турци који су учествовали у прошлогодишњем нападу из Никшића иду у Пљевља неким послом, и дојавише Ускоцима. Који се организоваше и заједно Ускоци, Дробњаци, двије Мораче и Ровци дочекаше Турке под планицу Ивицу у Дробњацима и осветише Петра и остале.

Да знам, а знаш ли што је ова прича о Огњену а не о Мићу? И зашто Фоча?

Па Фоча јер је најозлоглашенији зулумћар из тог краја био из Фоче. Име му је било Алија Фочак. Мићо никако није могао да га убије кад сукобљавао са његовом дружином, овај је увијек успијевао да умакне. Па се онда једном Мићо прерушио у сељака, ушао у Фочу и убио тог Алију Фочака. Убио је касније и још једног великог зулумћара из Зворника.

Е сад што се у пјесми Мићо спомиње као Огњен, а Алија Фочак као Мурат не бих знао.

8059585338_e93e7b6976_z.jpg

Глушчевићи су иначе из Шаранаца, па су се одатле иселили у Камену Гору, и друга села око Пљеваља.

Ево један текст о Мићу: https://mostovikulture.wordpress.com/2014/11/16/radomir-matovic-hajducki-harambasa-mico-gluscevic/ и још један текст пјесме о Мићу и том догађају: http://www.savezguslarasrbije.rs/download/Zimovanje Mica Gluscevica.pdf

Poslednja izmena:

Boj na Šarancima je odlična i to je istinit događaj po predanjima ljudi iz Žabljaka,Njegovođe i okolnih šaranskih sela.
Bio sam na onoj litici đe su Turci u bjegu naćerani i poskakali u rijeku i smrt.
Stvarno izgleda starvično.
Ali za tu veliku pobjedu padoše skoro svi najveći junaci iz Šaranaca i drobnjačko-uskočkog i moračkog kraja.
Završetak pjesme je stvarno žalostan za zaplakati;

Nema pa nabraja sve heroje po vrsti
Da se naježiš

Nema Mirka ni Joksima
Niti Živka Šibalije

Nema Janka ni Isaka
Niti Mića Gluščevića

Nema Petka Stotinaka
Niti Đoka Šaulića

Nema Zuka od Aluge
Nema Vuka niti Rada
Da zagrme ka nekada

Poslednja izmena:
Radovan je tako pjevao o Mošu i Titu kao o đavolima što su zavadili Crnogorce.
Jednom su ga i zatvorili u Nikšiću.
Savjetovali su mu da napiše jednu molbu u kojoj bi se pokajao pa će biti oslobođen.
I on spjeva ovako:

Molim Tita i Mošu Jevreja
Da oproste što sam na njih bleja.

Posle toga je pomilovan.

Radovan je tako pjevao o Mošu i Titu kao o đavolima što su zavadili Crnogorce.
Jednom su ga i zatvorili u Nikšiću.
Savjetovali su mu da napiše jednu molbu u kojoj bi se pokajao pa će biti oslobođen.
I on spjeva ovako:

Molim Tita i Mošu Jevreja
Da oproste što sam na njih bleja.

Posle toga je pomilovan.

Da vam kažem jedan istinit detalj vezan za Trebješkog posle njegove pjesme "Jame po CG";

U toj pjesmi slabo govori o Mošu i Titu i biva uhapšen i zatvoren u nikšićki zatvor.
Iz zatvora piše jedan stih -pismo Titu:

"MOLIM TITA I MOŠU JEVREJA
DA OPROSTE, ŠTO SAM NA NJIH BLEJA"

Posle ovoga ga je Tito pomilovao i pušten je na slobodu.

Па је ли за Бећировића или за Војиновића везано? Прије ће бити да је то измишљено и за једног и за другог.

Па је ли за Бећировића или за Војиновића везано? Прије ће бити да је то измишљено и за једног и за другог.

Nije izmišljeno.
Radi se o Bećiroviću definitivno.

A o kojoj pjesmi se radi nisam baš siguran jer sam malo zaboravio, samo znam da je u njoj kritikovao Tita i Mošu .

U toj pjesmi, koja je nastala neđe 1965-1975 je pjevao o partizanima kao jamarima.
Pa o tom njegovom stihu - molbi je pričala dugo cijela CG.

Један од бољих стихова што сам чуо, кад Принцип каже Фердинанду у тренутку атентата:

Сад се можеш лијепо одморити
не знаш српски добро говорити
па ево ти српска граматика
из мојега аутоматика :)

Back