Gusimo se u plastici i kesama

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.715
I sta sad potrosaci su krivi? Epa nismo mi nego drzava koja ne zabranjuje plastiku i kese i hemijska industrija jer ona proizvodi materiju za kese i plastiku. A i iza drzave i iza hemijske industrije stoji vrlo jak petrohemijski lobi to jest naftni kartel koji je jaci od svake drzave i njih zabole i za prirodu i za ljude bitan im je profit. Eto sad znate odakle smrdi i ko je kriv a potrosaci su obicneovce koji samo uzimaju ono sta im se nudi u megamarketima. Eto neka megamarketi ukinu kese sami. Znaci i megamarketi su vise krivi nego potrosaci. Znaci u tom lancu zagadjenja i unistenja prirode obicni ljudi i potrosaci su najmanje krivi a ta linije krivice ide najpre od megamarketa pa petrohemije pa drzava i na kraju oni koji su najvise zli to je naftni kartel monopolisti koji su u sluzbi vladara iz senke, najveceg zla na planeti a oni su sa zapada.

E kad bi smo samo mi ljudi počeviši znači od nas, od pojedinaca, gledali da uopšte ne kupujemo te kese, nego da sami nosimo trobe od kuća, ne bi oni zarađivali niti bi ikada više prodali bilo kakvu plastičnu kesu.
E sad, to što mi nastavljamo to znači isto da smo mi ti koji smo odgovorni jer oni će uvek proizvoditi ono šta sigurno znaju da će biti kupljeno. Mi to koristimo, i ajde barem da se prilikom korišćenja osvrnemo na zagađenje, da ne bacamo unaokolo, to je dovoljno, ali ne, niko o tome ne vodi računa.
A nekad u nekim situacijama je ta kesa stvarno potrebna i nema sta drugo koristiti za određene stvari osim nje, ali kažem, opet, sve bi bilo u redu samo da ne bacamo stvari kojima u prirodi nije mesto.

Naj lakše je tražiti krivce u drugima, treba krenuti od sebe a sebe je najteže promenuti.
Ok ajde ti promenis sebe i ne kupujes kese, ja , on ovaj taj ali na kraju opet vecinu bas briga . A i ok ajde nosis ceger i ne kupujes kese ali sta ces recimo sa upakovanom hranom u kesama i plastici ili neki drugi proizvodi tehnicku robu ili bilo kakva roba koji isto koriste plastiku za svoja kucista ili za pakovanja? Na primer tvoj telefon je 95% od plastike!! To ne zavisi od tebe vec od proizvodjaca jer njima je najeftinije da proizvode stave u plastici jer svi se bore za sto jeftiniju robu a plastika je najeftinija.

Znaci kese su blef jer kese su najmanji problem. Udeo kesa u zagadjenju plastikom je mozda 5% a o ostalom se cuti.

Prema tome obrni okreni drzava je najvise kriva sto ne zabrani upotrebu plastike i kraj. Medjutim i da zabrani drzava plastiku ni tad se ne resava problem jer u proizvodnji nafte i benzina nus proizvod to jest otpad je materija od koje se pravi plastika. Pa moze drzava da zabrani plastiku ali industrija tecnog goriva za automobile ce i dalje da kao otpad ima tu materiju i morace opet negde da je gomila na nekom otpadu. Ovako se naprave kese i plastike i ravnomerno se po citavoj zemljinoj povrsini rasporedjuje taj otpad. Znaci poenta je da trebamo izmisliti novu cistu energiju i da ne koristimo vise naftu.

Poslednja izmena:
Ok ajde ti promenis sebe i ne kupujes kese, ja , on ovaj taj ali na kraju opet vecinu bas briga . A i ok ajde nosis ceger i ne kupujes kese ali sta ces recimo sa upakovanom hranom u kesama i plastici ili neki drugi proizvodi tehnicku robu ili bilo kakva roba koji isto koriste plastiku za svoja kucista ili za pakovanja? Na primer tvoj telefon je 95% od plastike!! To ne zavisi od tebe vec od proizvodjaca jer njima je najeftinije da proizvode stave u plastici jer svi se bore za sto jeftiniju robu a plastika je najeftinija.

Znaci kese su blef jer kese su najmanji problem. Udeo kesa u zagadjenju plastikom je mozda 5% a o ostalom se cuti.

Prema tome obrni okreni drzava je najvise kriva sto ne zabrani upotrebu plastike i kraj. Medjutim i da zabrani drzava plastiku ni tad se ne resava problem jer u proizvodnji nafte i benzina nus proizvod to jest otpad je materija od koje se pravi plastika. Pa moze drzava da zabrani plastiku ali industrija tecnog goriva za automobile ce i dalje da kao otpad ima tu materiju i morace opet negde da je gomila na nekom otpadu. Ovako se naprave kese i plastike i ravnomerno se po citavoj zemljinoj povrsini rasporedjuje taj otpad. Znaci poenta je da trebamo izmisliti novu cistu energiju i da ne koristimo vise naftu.
Da sve to stoji, to je stvarno problem koji zavisi od mnogo toga, ali sto se tice neceg najociglednijeg sta nam konstantno dolazi u vidno polje jesu upravo kese, mislim na njih se iz tog razloga i potencira, bas zato sto se nemarno odlazu, bacamo ih na sve strane, ne vodimo racuna o prirodi a cak ne da je samo potrebno dosta vremena da se sve to razgradi nego jos ruzno izgleda da se tako prosto ponasamo.
Mislim taj problem sto se tice ostalih vrsta plastike, za pakovanje hrane, telefone i slicnih stvari za koje se upotrebljava, mi ne mozemo da sprecimo, do proizvodjaca i jeste, ali svako koriscenje treba da bude obazrivo, ne zivimo sami na ovoj planeti, zivece i drugi posle nas, svi vole svoje potomke a niko se ne bavi ovim, samo naizgled, nebitnim stvarima.

Hiper produkcija i potrošačko društvo čini svoje ali ova planeta ima svoje limite kad je upitanju zagađenje a kad se oni ispune nema te čiste energije koja će stvar da ispravi a i najlakše je čekati da neko nešto izmisli i pri tome ne mrdnuti ni malim prstom.

Prebacujete loptu na pogrešnu stranu terena.
Plastiku nismo stvorili i pustili u upotrebu mi, građani,
nego krupan kapital. Industrija. Korisnici profita. Banke.

Stanje jeste užasno, ali se ne može ni malo popraviti time što ćemo skupljati plastične zapušače.
Mi smo sa druge strane, sa strane posledice. Nemamo moć da zaustavimo proizvodnju.
Zato ne treba nabacivati krivicu onima koji nisu krivi.

Proizvođače plastike treba usloviti (ne ja nego država i ne apelima nego naređenjem) da ne smeju da proizvedu ni gram više nego što su reciklirali.
Kada nastane nestašica, a nastaće, vratiće se staklenoj ambalaži.

Mi kupujemo ono što nam ponude. Nismo mi, korisnici i kupci, krivi što nema proizvoda u staklenoj povratnoj ambalaži.
Zato preusmerite svoje apele na države, banke i industrijalce. Na profit.
Prestanite da kenjate nama, građanima.
https://forum.krstarica.com/threads...-paraziti-planete.769461/page-4#post-34974386

I sta sad potrosaci su krivi? Epa nismo mi nego drzava koja ne zabranjuje plastiku i kese i hemijska industrija jer ona proizvodi materiju za kese i plastiku. A i iza drzave i iza hemijske industrije stoji vrlo jak petrohemijski lobi to jest naftni kartel koji je jaci od svake drzave i njih zabole i za prirodu i za ljude bitan im je profit. Eto sad znate odakle smrdi i ko je kriv a potrosaci su obicneovce koji samo uzimaju ono sta im se nudi u megamarketima. Eto neka megamarketi ukinu kese sami. Znaci i megamarketi su vise krivi nego potrosaci. Znaci u tom lancu zagadjenja i unistenja prirode obicni ljudi i potrosaci su najmanje krivi a ta linije krivice ide najpre od megamarketa pa petrohemije pa drzava i na kraju oni koji su najvise zli to je naftni kartel monopolisti koji su u sluzbi vladara iz senke, najveceg zla na planeti a oni su sa zapada.

Kada bi zamenili plastiku koja se ne moze reciklirati sa bio razgradljivi materijalima
Ili povecali cijene plastike
Zabranili plasticne slamke kao sto su vec uradili u pojedinim drzavama
Jer ovo je strasno...
Gledala sam koliko ima smeca u okeanima i neka grupa sto ciste okeane, mislim da se zove 4ocean

Postoje BIORAZGRADIVE KESE, delile su se u MAXIju do pre par godina, i prave se od skroba i poljoprivrednog OTPADA.
ALI, da bi mogli da nam krune mozak, njih su izbacili, i ostavili samo ove PVC kese, koje se takodje na kraju krajeva prave od ORGANSKIH materijala, tj NAFTE!
...
I sad će krenuti da seku šume i prave papirne kese....i sve će nam šume u kesama završiti!
https://www.google.rs/search?client=opera&q=biorazgradive+kese&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
...
To da se plastika ne razgradjuje, je čista budalaština, urbani mit, kao i ono zagrevanje Severnog pola. Pa pravi se bre od UGLJENIKA!!
Kako se ne razgradjuje onda? Može i da se spali! I? Šta dobiješ? pa bitumen!
Po toj logici ništa se ne razgradjuje onda!

Nazalost kod nas neki ljudi jos uvek bacaju djubre kroz prozor i po ulici i jos uvek velike kolicine smeca odlazu u reke i jezera , nazalost kod nas generalno ekoloska svest ljudi je ravna nuli , uostalo, da nije tako ne bi ova vlast mogla da radi to sto radi , da ovako unakazava grad, zaliva ga betonom i sece drveca po Kosutnjaku i ostalim parkovima, jbga neki ovde previse ocekuju od ljudi koji posalju po nekoliko miliona poruka za Zadrugu.

Inace za pocetak bi mogli makar da izbace one plasticne kese iz prodavnica i super-marketa i da ih zamene onim papirnim kesama (koje se vec koriste u mnogim zemljama).

Lupetas, Država je zabranila drogu i druga sranja pa ljudi i dalje kupuju. Da li je prodavnica kriva sto je nekom prodala alkoholna pića, budala se obeznanila, izazvala saobraćajku i ubila nekog.
Ti imaš izbor, ja ne uzimam kese u prodavnica a ( osim ako nisam neplanski išao) već nosim dugotrajnu kesu koja može da ponese 10x više nego plasticno sranje iz prodavnice.

Back