Gulaš

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I kada ima krompira ne ide nikakva zaprška jer krompir pusti skrob. Al to za prvi dan mora da se pojede sav krompir pa posle se kombinuje sa drugim prilozima. Generalno skuva se više gulaša zamrzne pa kasnije imamo više fantastičnih obroka.
То са кромпиром ми зовемо кромпир- паприкаш.

Kako vi pravite Gulaš?
Kako me baka naučila. Da, bila je Mađarica. Ima više načina na koji Mađari prave gulaš, i drugačije se zovu mada je svaki u principu - gulaš.

Mnogo sitno seckanog luka, BAREM dve vrste mesa, obavezna mlevena paprika, ljuta, itd... Poenta je da gulaš bude gust - inače je samo paprikaš. Mada ja sve kuvam "na gusto" jer tako volimo. U principu u gulaš ne ide ništa osim mesa, ništa krompir i slično - mada naglašavam ponovo da postoji par načina na koji Mađari kuvaju gulaš.
To je vrlo jednostavno jelo. Ja ga služim uz palentu - to nema veze s receptom, to je moja lična preferencija.

Perklet jeste mađarsko jelo, ali nije isto što i gulaš.

Kako me baka naučila. Da, bila je Mađarica. Ima više načina na koji Mađari prave gulaš, i drugačije se zovu mada je svaki u principu - gulaš.

Mnogo sitno seckanog luka, BAREM dve vrste mesa, obavezna mlevena paprika, ljuta, itd... Poenta je da gulaš bude gust - inače je samo paprikaš. Mada ja sve kuvam "na gusto" jer tako volimo. U principu u gulaš ne ide ništa osim mesa, ništa krompir i slično - mada naglašavam ponovo da postoji par načina na koji Mađari kuvaju gulaš.
To je vrlo jednostavno jelo. Ja ga služim uz palentu - to nema veze s receptom, to je moja lična preferencija.

Perklet jeste mađarsko jelo, ali nije isto što i gulaš.
Bez zaprske? Zgusne ga luk, zar ne?

bez zaprske .masu u gulasu daje najvise luk a gustina zavisi od kolicine vode u saftu.postoje drugi nacini zgusnjavanja - npr. gustin.dodaje se i brasno bez uprzavanja .najvaznije je dugo dinstanje luka,sargarepe i paprike sa mesom.ja dodam i malo junece dzigerice.jeftinija je od mesa a daje i smek i povecava masu.najbolji prilog za gulas koji sam ja probao - a probao sam razne je moja varijanta smocanog kacamaka: beli krompir narendati u serpu sa vodom,kuvati dok krompir ne bude kuvan.u serpu dodati kukuruznog brasna i polako mesati na tihoj vatri sve dok se krompir i brasno ne sjedine.kolicina vode u kojoj se kuva krompir se odredjuje iskustveno i jako je vazno potrefiti koliko treba vode i brasna. ovaj prilog je univerzalan i jako ukusan.ja ga jedem samog uz malo kiselog kupusa i rakijicu.a tek kajmak ili dobar sir,ajvar uz,kako da ga nazovem - KROKAC,prva liga..ko KROKAC proba jedanput stalno ce ga spremati uz razna jela...

cudi me da nema komentara za ovaj KROKAC,kako sam ga vec krstio.ja na brzinu izrendam krompir - dva u vodu i dodam k.brasno i eto .divna promena . i evo jos jedna primena .Napravi se malo gusce,razmuce se na dasci ko testo,casom izvadis krugove i na njih ajvar,parce salame ,slanine,kosta ima i voli .kao koktel pecivo .lepo i ukusno.ko ima ,staviti na onaj papiric sto ga vidjam u filmovima .za neobavestene taj papiric moze da se pojede ali nije bas nesto ukusan...

Ja pravim gulaš tako da upalim peć, otvorim konzervu, sadržaj saspem u ranjglu i podgrijem. Prilog što nađem.
Screenshot_2022-10-03-10-04-09-911.jpg

Jos jedan recept za gulaš, kažu na vcojvodjanski nacin

700 g junećeg mesa

150 g suve slanine

3 glavice crnog luka

3 čena belog luka

200 ml belog vina

200 ml junećeg bujona

200 ml soka od paradajza

1 kašičica začinske paprike

1/2 kašičice ljute tucane paprike

so, biber

Meso isecite na veće kocke, a slaninu nešto sitnije. U šerpu stavite slaninu, pa je kratko propržite, a zatim dodajte crni luk isečen na trakice. Disntajte dok luk ne omekša, a zatim dodajte meso. Ubacite sitno seckani beli luk, dodajte sok od paradajza, pa krčkajte 5-10 minuta. Sipajte vino i goveđi bujon, dodajte začine, sve promešajte i poklopite. Krčkajte na laganoj vatri dok meso ne bude u potpunosti mekano. Ukoliko ima potrebe u toku kuvanja dolivajte po malo vode. Uz gulaš serviraje pire krompir ili testeninu.

Pravim gulas od mesa kakvog imam...dodajem cesto razlicite zacine, cesto i malo kumina...
ali nikada...bas nikada ga ne pravim i jedem sa pireom ili palentom...niti sa onim cudom od hleba...to sam prvi put ovde procitala :) sa krompirom da, pireom ne.

Obicno je uz kombinaciju testa, testa sa sirom ili ono sitno cepkano testo - cipetke.

pastas-csipetke-wikipedia-Kobako-4x3.jpg

konzerva graska prodistana,malo pirinca i govedji gulas preko toga juce.napravio 4 litra zapremine g.gulasa i spakovao po pola kile u one p.kutije sa poklopcem .pre 7 dana 3 litra zapreminska svinjski gulas isto spakovao u te posude pa u zamrzivac.ratno stanje.ako nestane struje ima da jedemo i danju i nocu...a u stvari mogao sam da taj gulas turim u tegle,zatvorim ,pasterizujem u rerni i da te bog sacuva.posle dodju ONI i sve mi uzmu .ko '43.

gdj.nina ,ako ste vi to skuvali,svaka cast.bogato i lepo izgleda. ja to pravim malo sirotinjski,sa vise safta i manje mesa.za ovaj gulas bih odabrao zelenu salatu,da rska. ili

ČORBADŽIJSKE PAPRIKE​

.to sam naso negde i to je stari naziv za belolucene paprike .sad sam video na netu da o tome ima kolko oces.jbg.da ne zaboravimo i da uvek naucimo nesto novo.to ima smisla.uciti,uciti i samo uciti.

Moj vojvođanski:

luk:meso 1:1
može dimljena slaninica prvo to me moja mađarica :heart: naučila inače nisam praktikovao
paprika aleva i ljuta,biber u zrnu,vegeta, lovorov list
pokrije se vodom taman da prekrije
krčka se duže recimo sat ipo dva u zavisosti od mesa...doda se nekih pola sata pre kraja sutno seckani beli luk,peršun,vino crno i paradajz pire illi pasirani
mađarica bila šokirana paradajzom ja sam šokiran da ga neko neće u gulašu jer mi je za dimenziju bolji ukus :mrgren:
nikakva zaprška,gustina od luka potiče
ja ga volim sa šufnudlama ili pireom i kupus salatom :njam:
I gulaš ako nije ljut,jakog ukusa i gust ja ne priznajem

Back