Gulaš

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pogledajte prilog 1225517

Gulaš je tradicionalno jelo iz Mađarske koje je popularizovano u mnogim zemljama. Reč „gulaš“ potiče od mađarske reči „gulyás“ (izgovora se gujaš) što znači stočar, dok se samo jelo nekada zvalo „gulyáshús“, odnosno, stočno meso. Danas se reč „gulyás“ odnosi na oba pojma. Postoji mnogo opcija ovog sjajnog jela. Od junećeg ili svinjskog mesa. Neko ga služi uz pire, dok drugi uz testeninu. Ali postoje i druge opcije.

Kako vi pravite Gulaš?
Nikako i ne jedem. Ne sviđa mi se ICH. 😁

Pogledajte prilog 1225517

Gulaš je tradicionalno jelo iz Mađarske koje je popularizovano u mnogim zemljama. Reč „gulaš“ potiče od mađarske reči „gulyás“ (izgovora se gujaš) što znači stočar, dok se samo jelo nekada zvalo „gulyáshús“, odnosno, stočno meso. Danas se reč „gulyás“ odnosi na oba pojma. Postoji mnogo opcija ovog sjajnog jela. Od junećeg ili svinjskog mesa. Neko ga služi uz pire, dok drugi uz testeninu. Ali postoje i druge opcije.

Kako vi pravite Gulaš?
Jedem gulas i sa pireom i testeninom.

Perkelt – mađarski delikates

Za 4 osobe potrebno:

2 veće glavice crvenog luka
600 gr junećeg mesa (krmenadle)
2 šargarepe
lovorov list (3 lista)
biber
2 dl crvenog vina
crvena mlevena slatka paprika – dve supene kašike
paradajz sok – 2 – 3 dl
kašika brašna
500 gr makarona

Priprema:
Luk veoma sitno iseckati ili samleti, pa propržiti na ulju. Dodati meso iseceno na kocke i nastaviti sa dinstanjem. Šargarepu izrendati i propržiti je sa mesom i lukom. Dodati lovor, biber, papriku i vino, pa sve dobro promešati. Naliti vodu po potrebi i kuvati jedan sat. Nakon sat vremena, dodati paradajz i vodu po potrebi (ukoliko je isparilo previše vode). Perkelt kuvati sve dok meso potpuno ne omekša. Pred kraj kuvanja, u šolji razmutiti brašno u malo vode, pa dodati u čorbu i dobro promešati. Jelo kuvati još oko deset minuta. Makarone skuvati u slanoj vodi. Ocediti i tople služiti uz perkelt.

Druga opcija da ovo jelo služite uz knedle od hleba

Za knedle potrebno:

8 kriški belog hleba
200 ml toplog mleka
1 glavica luka
1 kašičica putera
2 jaja
2 kašike brašna
so
veza peršuna

Isecite hleb na tanke komadiće i prelijte ih mlekom.

Priprema:

Oljuštite i iseckajte luk pa ga izdinstajte na puteru i ostavite da se ohladi. U činiji umutite jaja, brašno, so, luk i peršun pa dodajte potopljeni hleb. U duboku šerpu naspite dosta vode, posolite je i stavite da provri. Skvasite dlanove hladnom vodom, oblikujte knedlu po knedlu (od ove mere izađe 8 do 10 knedli) i polako spuštajte knedle u ključalu vodu. Svaka treba da se kuva oko 15 minuta. Skuvane će isplivati na površinu. Vadite ih šupljikavom kašikom – treba da budu čvrste na dodir.

Napomena: umesto kriški hleba, odlično mogu da posluže i kifle. Hleb ili kifle treba da budu stare jedan dan.

https://nasaborba.com/gulas-delikates-koji-moze-svako-da-spremi/
Gulas bez kim-zacina...:ljutko::ljutko:

Ja iseckam puno luka, dodam i šargarepu. Kad se uprži, sipam malo mlevenog paradajza, kad se to ukrčka onda dodam seckano meso, začin, biber , i na kraju vodu. Kad se skuva dodam peršun. Skuvam makarone ili napravim pire od krompira kao dodatak.

Ne stavljam lovor, samo ruzmarin ako je svinjski, a mešavinu začina , malo, ako je juneći . Luk, meso, ništa više, kakve paprike, paradajz i ostalo..na kraju sunem peršun i toeto

ovako i ja pravim samo ne stavljam sve one zacine..kod mene su samo so,biber, aleva paprika i lovorov list
i izbor juneceg frikanda je dobar za gulaš
kim nisam stavljao...volim kim ali ne u gulašu
bio je tu lovora, mediteransog začina i na kraju belog luka kojeg mnooogo volim

pored dosta crnog luka ubacio sam i crvenu svežu papriku koju sam propržio zajedno sa njim, paradajz padtu iz tube i malo soka od paradajza
i kod mene ide nezaobilazna kašičica šećera da 'ispegla' ukus
crno vino naravno kada sam ubacio meso da se krčka sa lukom i paprikom

kim nisam stavljao...volim kim ali ne u gulašu
bio je tu lovora, mediteransog začina i na kraju belog luka kojeg mnooogo volim

pored dosta crnog luka ubacio sam i crvenu svežu papriku koju sam propržio zajedno sa njim, paradajz padtu iz tube i malo soka od paradajza
i kod mene ide nezaobilazna kašičica šećera da 'ispegla' ukus
crno vino naravno kada sam ubacio meso da se krčka sa lukom i paprikom
profi..verujem da je gulaš bio fantastican

Jedino bih izbacio pravljenje zaprške i dodao oceđenu vodu od makarona koja uradi isto. Gulaš nema ništa volje od njega ide uz sve, krompir, pire, testeninu, pirinač :super:

IMG_20220926_213746.jpg

Poslednja izmena:
I kada ima krompira ne ide nikakva zaprška jer krompir pusti skrob. Al to za prvi dan mora da se pojede sav krompir pa posle se kombinuje sa drugim prilozima. Generalno skuva se više gulaša zamrzne pa kasnije imamo više fantastičnih obroka.

Back