Gulaš

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zašto da ne? Uostalom nisi probao pa nemaš pojma, za mojom kuhinjom lude žene i muškarci. Inače privatno poznajem nekoliko profi kuvara koji rade po svetu. Prvo probaj pa onda filozofiraj.

Evo kako ga ja pravim:​

• Ispržiti u teflonskom tiganju ili tiganju od livenog gvožđa blago posoljene juneće ili svinjske kocke uvaljane u brašno.
Što više mesa koristitie to će ukus biti jači.
  • U šerpi od nerđajućeg čelika propržiti luk/ luka dodati toliko da ga bude pola od količine mesa
  • Dodati luku proprženo meso, slatku papriku i malo masti pa sve mešati na vrllo laganoj vatri da paprika ne zagori i ne postane gorka.
  • Naliti u šerpu toplu vodu ili temeljac tako da nivo tečnosti bude tik iznad mesa. Ako se dodaje temeljac onda kuvati poklopljeno, a ako se kuva u vodi onda malo bolje začiniti.
  • U šerpu ubaciti i malo ljute tucane paprike ili čili u prahu koji daje ravnomerniji ukus.
  • Sada gulaš treba da se kuva na laganoj vatri, da lagano krčka uz povremeno dolivanje tečnosti kada vidite da zafali.
  • Po potrebi pola sata pred kraj dodati zapršku od paprike, masti i brašna. (jedna kašika brašna na litar gulaša).
  • Dvadesetak minuta pred kraj možete po želji dodati sitno seckani, oljušteni paradajz.
  • Po želji pet minuta pred kraj kuvanja možete dodati gulaš gevirc, to je smesa koja se dobija tako što izblendate ili baš sitno isečete tri čena belog luka, šaku svežeg peršuna i par komadića slanine
  • Ja volim da dodam pet minuta pred kraj i kašiku polimark blagog kečapa jer se baš lepo slaže sa belim lukom i peršunom
  • Ukoliko pravite klasičan gulaš ili imate utisak da vam je gulaš slatkast, dodajte na vrh čajne kašičice kakao praha, ali baš trunčicu ili će vam jelo imati ukus čokolina.
  • Na kraju dodajte biber po ukusu i vidite da li je dovoljno slano
  • Moj savet je da uz gulaš poslužite njoke blago propržene sa belim lukom, puterom i ruzmarinom
  • Kao salata odlično ide krastavac salata i služi se uz hleb bez obzira što su njoke prilog.

Prijatno!​

Back