Gubi samo onaj koji se pravi da se nista ne desava i ne menja. Samo cu kratko crnohumorno da spomenem nasu himnu koja je vazila "do preljuce" koja je imala "... mi stojimo postojano, kao klisurine..." - i ne mrdamo ni malim prstom.
To sto je kod nas bilo svasta... najblaze receno "buka" od 1990. do 2000. to nam svakako nije pomoglo. Bilo bi nam nesto bolje, ali koliko?
Secam se da sam 2000. negde u leto gledao prilog na tv o Skodi i o tome kako su se lepo uklopili sa Nemcima. I o tome kako su '90 radili tek pola kolicine automobila od Zastave, a onda su bili vec 3 puta (sada 4 puta) jaci.
Znaci -
5. oktobar nije bio promena sama po sebi - to je bilo budjenje. Da objasnim to malo bolje.
Neko se probudio sam, 5 minuta pre budilnika. Neko sa budilnikom. Nekoga su i preko toga svojerucno probudili. A neko je popio kofu hladne vode preko glave.
Mi nismo daleko od kofe vode...
A
svet se uveliko promenio. Sve te fabrike koje smo pravili bi sa ljudstvom koje je bilo uposljeno trebalo da snabdevaju bar 300 miliona ljudi svim sto im treba. Da samo napomenem da je za tako nesto potrebna najnovija tehnologija - za koju mora da se bude informaticki pismen i znati engleski.
Ono sto nam nisu rekli u skoli, a nisu ni na tv... Poneko je imao srecu da procita ponegde. Knjiga kaze.... Ono sve sto danas znamo za 3 godine je zastarelo (tehnologija) a za 5 godina je beskorisno. To znaci da za 40 godina radnog staza imamo bar 10 novih nivoa tehnologije kojima mora da se ovlada.
Kod nas je prosek da ono sto se naucilo u skoli (srednja/faks svejedno) vazi za do penzije. A nista ne moze biti dalje od istine.
Kao sto neko pre mene rece... ima srednju skolu, i zna oko kompjutera - vrlo slicno meni. Verovatno ima polozenu voznju... a i vojni rok odradjen.
Bio sam pozvan u uzi izbor.. u jednu firmu... stranu a ovde... i nisam ipak primljen. Ono sto kazu - menjamo tehnologiju svakih 6 meseci !!!!!!!
Moze lepo da se zaradi... ali bas zaradi. Radno vreme ima pocetak - a kraj je kada posao bude zavrsen. Ponekad i u sred noci... bez slobodnih vikenda... unapred rekose da ce biti svo dozvoljeno prekovremeno za mesec dana...
Kratko receno: ono sto je ogromna promena, a sto 99,9% ljudi ne zna ili nije mislilo o tome...
Placenost rada je sve slabija. Pre 100 godina je bila dobra, sada je vec jako klimava... A proces ide u minus i niko ga ne dira ! A penzija uopste nece biti. Barem, ne drzavnih. Samo ono sto sami napravimo.
Ima tek par izuzetaka - ali vecina ce biti bedna. Srednja klasa ce nestati ne samo kod nas nego i u Nemackoj.
Imacemo samo ono za sta se sami izborimo. Samo nasim direktnim ucescem cemo napraviti ne samo brak i decu kao do sada, nego cemo se dobro razmisljati oko plata, penzija, zdravstvenog osiguranja... kredita....
Ona blazena neobavestenost po Bibliji je danas krajnje rizicna i opasna