Grupna Facebook-u za ukidanje RTS pretplate ima preko 100 000 clanova!!!

ma DOS je obecavao i da ce ukinuti preplatu...a vidi sad..nije to jedina laz...u zakonu o radiodifuzije ako se dobro secam na javnom servisu su zabranjene reklame... ali je to nemoguce...privilegovani prave emisije 48 sati svadba a za uzvrat ima 2 sata reklama dnevno..i neko se usudjuje da pomene preplatu...
treba mi clanovi pomenute grupe da se organizujemo nadjemo nekog jakog advokata i tuzimo EPS i RTS ali i radiodifuznu agenciju....ali kome tuziti kad su sudije ovakve kakve jesu...

Tako je.
Recimo Tijaniću da može da bira, ili pretplata ili reklame;) Ne može i jedno i drugo.
Izabrao bi ipak reklame:cool:

100.000 članova grupe, i niko, pa ni ona "savesna" Trivanka da se osvrne na to. Boli ih dupe. Čovek bi rekao da ne uzimaju za ozbiljno FB. A, onda se napravi grupa od nekoliko članova koja opljune po Tadiću i režimu, i odmah Trivanova izlazi da histeriše pred novinarima kako neko hoće da joj ubije predsednika, Dačić poziva FBI u pomoć, sve televizije u zemlji bruje o tome.
Kako su jadni...

Nema prinudne naplate koliko znam. Ako ne platis kaznu u roku ona se pretvara u zatvorsku kaznu ili rad u javnom interesu . Mada mislim da je zatvorska kazna bolja -stan, hrana i jos dobijes dnavnicu. Rad u javnom interesu je cisto dirincenje. :mrgreen:
Уколико суд пресуди да је ртс у праву у вашем спору, могуће је да стави административну забрану на део примања до измирења дуга.
Када си ти лично носилац обавезе плаћања (по њиховом) вероватно нећеш дати отказ како не би имао примања од којих ће се одбијати за дуг.
Иначе, суд може да врши и пленидбу имовине уколико процени да постоји оправдани разлог (типа, поседовање позлаћеног телевизора површине екрана 5м2...).
После пријема решења о принудној наплати од суда (не упозорење од ртс-а већ решење од суда!), имате три дана законски рок да уложите приговор. Приговор пребацује предмет на приватну тужбу ртс-а према вама, што може да донесе дужи временски период за решавања овог питања. Тек тада се треба позивати на закон о радиодифузији, закон о облигационим односима, решење уставног суда (у којем се одбацује пријава а не одобрава закон о радиодифузији ) и тако даље. При свему томе, морате имати у виду да по закону о облигационим односима, потраживања за претплату застаревају после годину дана. Међутим, уколико се покрене судски спор, време застаре је дуже (мислим три године али то је само моја паушална оцена, кога интересује може да провери).

Уколико суд пресуди да је ртс у праву у вашем спору, могуће је да стави административну забрану на део примања до измирења дуга.
Када си ти лично носилац обавезе плаћања (по њиховом) вероватно нећеш дати отказ како не би имао примања од којих ће се одбијати за дуг.
Иначе, суд може да врши и пленидбу имовине уколико процени да постоји оправдани разлог (типа, поседовање позлаћеног телевизора површине екрана 5м2...).
После пријема решења о принудној наплати од суда (не упозорење од ртс-а већ решење од суда!), имате три дана законски рок да уложите приговор. Приговор пребацује предмет на приватну тужбу ртс-а према вама, што може да донесе дужи временски период за решавања овог питања. Тек тада се треба позивати на закон о радиодифузији, закон о облигационим односима, решење уставног суда (у којем се одбацује пријава а не одобрава закон о радиодифузији ) и тако даље. При свему томе, морате имати у виду да по закону о облигационим односима, потраживања за претплату застаревају после годину дана. Међутим, уколико се покрене судски спор, време застаре је дуже (мислим три године али то је само моја паушална оцена, кога интересује може да провери).
Hvala, nesto sam pobrkala izgleda. ;)

Hvala, nesto sam pobrkala izgleda. ;)
Пратим ову тему на другом форуму већ дуже време, има и правника па украдем понеки савет.
Деси се сваком.
Иначе, поставља се питање шта ће бити са грађанима који сада плаћају претплату ако се иста у неком наредном периоду укине од стране више инстанце? Треба бити солидаран и у евентуалним захтевима за повраћај новца.

Иначе, поставља се питање шта ће бити са грађанима који сада плаћају претплату ако се иста у неком наредном периоду укине од стране више инстанце? Треба бити солидаран и у евентуалним захтевима за повраћај новца.
ne verujem da ce biti ukidanja, smislice oni vec nesto da izvrdaju.

ne verujem da ce biti ukidanja, smislice oni vec nesto da izvrdaju.
Наравно да ће покушати, али...претплата на некакав "јавни сервис" се правда постојањем претплате у целој Европи. Што је потпуно тачно.
Оно што ми овде немамо је могућност избора. Наиме, у Енглеској је обавезна претплата ако гледаш и пратиш програм. Штоје сасвим у реду. Али такође, ти можеш да путем обичне електронске поруке откажеш плаћање претплате са само једним образложењем: "не гледам". Наравно, ако се утврди да ипак гледаш, следи велика казна, што је такође у реду. Али то не мења чињеницу да имаш избор.
Да не потежемо питање како је ртс дошао до ваших података без ваше сагласности и тако даље...

Back