Groblja

licno ta praksa mi se ne svidja, dusa pokojnika treba u miru da se rastace, ovako se ometa frekvencijama ljudi i emocijama

ali ako tako praktikuju ja im se ne mesam

pa, ni sama ne znam zasto bas tri noci, ali znam da se tada vracare posebno trude da ubace ili pak izvuku nesto iz sanduka, zato posebno treba da su na oprezu najblizi pokojniku, ali, avaj, oni tada skrhani bolom, ne verujem da obracaju puno paznje na te ''sitnice''

jim-morrison_s-grave-at-pere-lachaise-cemetery-in-paris-7.jpg

osamdesetih...

220px-Jim-Morrison_Pere_Lachaise_2.jpg

danas.

Je li ovo ,,Milutin" u Kraljevu?

Величанствени споменик браниоцима Београда из 1915. године (заједничко дело руског архитекте Романа Верховскоја и српског вајара Живојина Лукића) који је првобитно требало да буде постављен у центру града, налази се на Новом Гробљу од 1931. године. Тамо је незаслужено протеран да би се угодило хрватским политичарима из времена Краљевине Југославије којима нису пријала подсећања да су и многи од њих учествовали у јуришу Поћорекових дивизија на Краљевину Србију, праћеном бројним ратним злочинима над цивилним становништвом (особито у Мачви).

440px-Eustache_Le_Sueur_-_Caligula_Depositing_the_Ashes_of_his_Mother_and_Brother_in_the_Tomb_of_his_Ancestors_-_WGA12607.jpg

Kaligula polaze pepeo svoje majke i brace u grobnicu svojih predaka, Eustache Le Sueur, 1647

Kaligula je ziveo 29 godina, a vladao tri godine, deset meseci i osam dana. Njegovo su telo kradom odneli u Lamijine vrtove, gde su ga brzo na slozenoj lomaci napola spalili i samo lagano pokrili busenom. Posle su ga sestre, kad su se vratile iz progonstva, iskopale, spalile i sahranile.

Uopsteno je poznato da su pre tog cina bili uznemirivani sablastima, i da u onoj kuci gde je poginuo nije prosla nijedna noc bez neke strasne pojave dok citava kuca nije izgorela u jednom pozaru. Zajedno sa njim poginula je i njegova zena Cezonija, koju je neki centurion probo macem, a cerku su mu smrskali o zid.

Ivan Goran Kovačić: Moj grob

U planini mrkoj nek mi bude hum,
Nad njim urlik vuka, crnih grana šum,

Ljeti vječan vihor, zimi visok snijeg,
Muku moje rake nedostupan bijeg.

Visoko nek stoji, ko oblak i tron,
Da ne dopre do njeg niskog tornja zvon,

Da ne dopre do njeg pokajnički glas,
Strah obraćenika, molitve za spas.

Neka šikne travom, uz trnovit grm,
Besput da je do njeg, neprobojan, strm.

Nitko da ne dođe, do prijatelj drag, -
I kada se vrati, nek poravna trag.

Na prvi pogled groblje u ovom selu liči na zgusnuto stambeno naselje. Kuće pravilno poređane jedna uz drugu, u par redova. Kao i u svakom drugom naselju svako je „svoju kuću“ uredio prema svojim mogućnostima. Neki su ovaj prostor oplemenili i mini terasama ispred ili bašticama sa cvećem.

Po uzoru na gradnju u ovom kraju, svaka sledeća napravljena grobnica kao i kuća morala je biti veća i modernija od komšijine. Kako su godine prolazile, stilovi su menjali, a danas je na ceni minimalizam, ali ne kamenorezački, nego opet arhitektonski.

http://tpknewss.altervista.org/u-ca...ruga-niklo-stambeno-naselje-za-mrtvace-video/

Na prvi pogled groblje u ovom selu liči na zgusnuto stambeno naselje. Kuće pravilno poređane jedna uz drugu, u par redova. Kao i u svakom drugom naselju svako je „svoju kuću“ uredio prema svojim mogućnostima. Neki su ovaj prostor oplemenili i mini terasama ispred ili bašticama sa cvećem.

Po uzoru na gradnju u ovom kraju, svaka sledeća napravljena grobnica kao i kuća morala je biti veća i modernija od komšijine. Kako su godine prolazile, stilovi su menjali, a danas je na ceni minimalizam, ali ne kamenorezački, nego opet arhitektonski.

http://tpknewss.altervista.org/u-ca...ruga-niklo-stambeno-naselje-za-mrtvace-video/

Ova plava ,šarena " vesela " groblja liče mi na Slovake ( zbog plave boje)
A ovo u Braničevskom okrugu....:eek: ne mogu da verujem šta ti ljudi rade ! Ja ne znam zašto je to i dozvoljeno.

Bila bas danas reportaza na RTS, krenulo je tako sto je jedan sagradio kucu, a komsija sto je imao grobno mesto pored odradio to isto, i tako se pokrenulo.

Bila bas danas reportaza na RTS, krenulo je tako sto je jedan sagradio kucu, a komsija sto je imao grobno mesto pored odradio to isto, i tako se pokrenulo.

Meni se najviše svidjaju groblja u Americi ( bar preko filmova što sam videla,jer u Americi nisam bila )
Sva su ista,poredjana pod konac,svi su iste veličine i oblika.Deluje kulturno,pristojno.
Sve ostalo,ovo kod nas....kao da se narod utkuje ko će veće,lepše skuplje,pa se pretvori u kičeraj.

A ovo za kuće,bog te mazo,kao da sahranjuju faraone .

Back