Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I još pride, ko je u to vreme bio zagovornik srpskog nacionalizma? Evo meni prvoj su bili odvratni ti likovi. Da je srpski nacionalizam tada promovisan u svojoj lepoti, sigurno bi i onaj kako ga zovu "demokratski korpus" bio normalniji, tj ne bi išao u drugu krajnost mržnje prema sopstvenom narodu, što se dešavalo.
Srpski nacionalizam mora da se vrati na podešavanja iz XIX vijeka.
Da se ogleda u svim sferama društva, a ne u mitingašenju i barjačenju.

Jasan je naslov. Dobila ideju za temu: skoro bila u Sloveniji, pa se nešto mislila o svemu tome dok sam se uveče šetala Ljubljanom.

Evidentno je da je ceo 20. vek politika Srpske države takva, da budem fina, da ne zna šta hoće, tj da ne budem fina - kao lud čovek, ne zna gde udara. Velika stradanja, razaranja, gubitak stanovništva, prihvatanje komunizma, granice autonomnih pokrajina, odbacivanje raznih planova, do na kraju sukoba sa najvećim svetskim vojnim savezom. To je ono što se dešavalo. Ali ima onih koji sve to vide kao niz uspeha, neki vide kao niz neuspeha.

Glupo je odmah u prvom postu da ja kažem već neke od tih grešaka, prema mom sudu a i ne samo mom, ali je pitanje za korisnike ovog foruma da nabroje ne uspehe, to je uglavnom poznato, već neuspehe, političke promašaje, loše odluke srpske države itd.. koje su dovele do situacije koju imamo u 21. veku.

Zašto bi to moglo biti važno? Pa jednom bismo i mi mogli imati državu koja zna kuda ide? Ili nikad?

(p.s. ako je bila neka ovakva tema slobodno je spojite. Ili ako je za drugi pdf, prebacite. Ali jeste tema politička.)
svasta, otkud ti ideja da srbija ne zna gde ide,...a slovenija recimo zna,
i gde bi to po tvome srbija trebala da ide,
da bi izasla na pravi put

Ama čekaj, nije on zbog Draškovića obukao, pa on je postao "nacionalista" još pre da bi opravdao smenu Stambolića. Sećaš li se mitinga. Ja se sećam na Ušću u Beogradu. Tada su na njegove mitinge dolazili i Drašković i Šešelj. Slike Slobe su se nalazile po kućama mojih drugarici, lepili su ih od dnevnih i spavaćih soba do kupatila.. sve to na temelju "neće niko da vas bije" (Kosovo)

Ja sama sam tada kao klinka čitala sve, od Borbe, Politike, slovenačke Mladine, gledala TV, pratila sednice sa 15 godina hahah, svi su mi se smejali, osećala sam da će nešto grozno da se desi i htela sam da propratim... no ne sećam se da sam bila stekla ikakav dojam da se bilo šta radi na spoljnom planu osim unutrašnjem da se osigura vlast. I to ne zarad rodoljublja, već prostog i pukog opstanka jedna "komunističke" vlasti.
rekao bih ipak da je poslednji pasus naknadno tumačenje situacije.sad vidiš i ja sam sve to čitao, ali opet šta je tu mladina ako nije glas slovenačkog nacionalizma, borba je bila glasilo jugoslovenskih komunista.
ja slušam i dan danas lajbah ali njihove ideje kako da kažem ne pratim, ne čitam i ne mislim da su relevantne. muzika mi je ok i to je sve.

Zašto tako ograničeno gledaš? Isti si kao ovi na vlasti svih ovih godina he he. Nije problem u toj rečenici, ta rečenica je sjajna, već što on nije imao kapaciteta za to ! Nije bio sposoban za to. I to se POKAZALO zar ne? Šta je uradio 90tih tamo? m? Oni su čekali da mi rešimo tu pokrajinu, Badenterova komisija nije rekla da ona pripada negde drugde nego u Srbiji, jer se napisalo da granice 6 republika postaju međunarodne. 6. Ali on nije bio sposoban išta tamo da napravi. Čak ni SPCu nije vraćena ogromna zemlja u Metohiji. Da sad SPC ima te papire pa gde bi nam bio kraj u pregovorima? Dakle, to je bilo lepo, ali prazno.

ma jok bre, gledaš nekako ostašćeno i napadnuto.
pa se opet pokazalo da nismo pušteni tamo tek tako, već su tamo obučavane terorističke grupe da se više ne ponavljam kojih zemalja, ali da pomenem i tursku, saudijsku arabiju, iran i ko sve nije plaćao i instruisao stanovništvo dole na pobunu.

Treba da pročitaš šta je o odnosu K und k prema tadašnjoj Srbiji pisano u američkoj štampi toga vremena, kada Amerika uopšte nije imala namera da širi svoj uticaj u Evropi. Iz svakog reda izbija ogorčenje građanina Republike ponašanjem apsolutističke monarhije prema manjem susedu koji se bori za goli opstanak.

Biti protiv nečega pa zbog toga ići u drugu krajnost ne mora da bude baš najbolje rešenje.
Ako je to bilo nakon Majskog prevrata, ne čudi me.

I tada je Srbija bila nečiji proksi igrač a takvi obično nisu voljeni od strane većih i jačih suseda.

Hrabri su, ali samo kad imaju jakog vodju. A taj vodja uvijek mora biti Crnogorac.

Ovo je skroz tacno.

Ovo ne, Srbi obozavaju autoritarne figure - Vucic, Dodik, Putin, a imaju kompleks stokholm sindroma od Amerike jer ih je bombardovala.

Srbijanci najvise ne vole demokratiju - kao sto imamo u CG, tipa dje 4-5 figura vladaju a 5-6 stranke na vlast. Srbijanci vole da su svi pod jednom kapom - ne trpe neistomisljenike.

Jugoslaviju su Srbi stalno trazili jer postoji megalomanski kompleks za vise zemlje, i kompleks za morem. Naravno isto jer Tito je bio veoma uspjesna autoritarna licnost i to obozavaju.

“Hrabri su, ali samo kad imaju jakog vodju. A taj vodja uvijek mora biti Crnogorac.”
A kakvi su to Crnogorci kad imaju jakog vođu? Evo primera - Kralj Nikola je bio baš jak vođa koji nije trpeo nikakvu neposlušnost, pa kad tamo, odbrana Cetinja od K und k, samo nije bilo Serdara Janka Vukotića od Mojkovca grada bijeloga, i šta se ono beše izdešavalo? Jaki vođa Kralj Nikola postroji vojsku pod austrijsku artiljeriju, i to i poljsku i pomorsku i još po najvećem kršu i kamenjaru, i izbruka Crnu Goru kao niko.

Srbijanci najvise ne vole demokratiju - kao sto imamo u CG, tipa dje 4-5 figura vladaju a 5-6 stranke na vlast. Srbijanci vole da su svi pod jednom kapom - ne trpe neistomisljenike.
A Đukanovič Apsolutni i nesmenjivi?

Ako je to bilo nakon Majskog prevrata, ne čudi me.

I tada je Srbija bila nečiji proksi igrač a takvi obično nisu voljeni od strane većih i jačih suseda.
I pre toga, samo su se bili pritajili jer je Tajnom Konvencijom u slučaju izumiranja dinastije Obrenović bilo predviđeno da presto naslede potomci Obrenovića po ženskoj liniji koji su se bili potpuno germanizovali, bili austrijski podanici i źiveli u Beču, pa se ozbiljno računalo na to da bi srpska vlast posle Kralja Aleksandra Obrenovića vladala iz Beča pomoću austrougarskog poslanika u Beogradu. Imenovanje crnogorskog Kneza Mirka, sina Kralja Nikole za srpskog prestolonaslednika kad je postalo jasno da Draga i Aleksandar neće imati dece je izazvalo ogromno nezadovoljstvo u Beču i početak klackalice u odnosima. Zbog toga su posle Majskog prevrata rešili da likvidiraju Srbiju, i svojom hajkom na Srbe po novinama, kao i metodama vladavine u Bosni i izazvali formiranje Mlade Bosne.

Kako se niko od onih koji žale za srpskom “propuštenom prilikom” u obliku Austrougarske ne zapita kako to da je Bosna kojom je K und k vladala tačno 40 godina opet siromašnija i manje razvijena od Srbije? To se valjda kosi sa onom premisom da bi bili razvijeni da smo se nekako priključili K und k. Isto važi za Mađarsku, Erdelj/Transilvaniju, Zakarpatje i zapadnu Ukrajinu (bili pod Poljskom i Austrougarskom ukupno preko 700 godina) i opet su najzaostaliji i najsiromašniji deo Ukrajine…

Poslednja izmena:
A kakvi su to Crnogorci kad imaju jakog vođu? Evo primera - Kralj Nikola je bio baš jak vođa koji nije trpeo nikakvu neposlušnost, pa kad tamo, odbrana Cetinja od K und k, samo nije bilo Serdara Janka Vukotića od Mojkovca grada bijeloga, i šta se ono beše izdešavalo? Jaki vođa Kralj Nikola postroji vojsku pod austrijsku artiljeriju, i to i poljsku i pomorsku i još po najvećem kršu i kamenjaru, i izbruka Crnu Goru kao niko.

Kralj Nikola je bio izdat od sopstvenog unuka koji nije mu dopustio da dođe na solunski front.

A Đukanovič Apsolutni i nesmenjivi?

Tabloidski mit o 30-godišnjoj vladavini Djukanovica, je samo to, laz.

Milo nema apsolutnu vlast sve do nedje 2010-11 g. pa pade 2020.

dakle, se samoubili?

nista srbi sa tim nemaju?

А шта имају? Покушаваш да пројектујеш неки ратни злочин, који нису извели или организовали Срби, већ неки плаћеници под контролом страних обавештајних служби и да прикачиш то као неку националну политику српске државе и војске, а све чињенице од почетка рата у СФРЈ говоре у прилог томе да су Срби желили што брже и чистије мировно решење. Ти исти Муслимани, над којима се наводно вршио неки геноцид, су за то исто време седели тамо у Србији, 50 км од Сребренице и мирно се веселили уз можда чак и Цецине пемсе. Нико их није геноцидирао нити узнемиравао.

Значи обраћаш се на погрешну адресу са тим провокацијама. Питај Клинктона и НАТО зашто им је требао неки ратни злочин већих размера да га прилепе српској страни, и колико су пута то већ радили у тој деценији, и ко су им подизвођачи.

То је можда твоја интерпретација или виђење те реченице. Страни фактори му не приговарају на том елементу на којем и ти. Кад је показао капацитет да то оствари наместили су му Адема Јашарија, Рачак и бопмбардовање.
Шта он има тамо да прави, само је САД амбасада требало да каже Албанцима да се смире и да прекине да их наоружава и хушка да убијају Србе.
Не би нам био нигде, све би било исто. Имали су Срби и у оснивачким актима и уставу СР Хрватске загарантовано све, па није било ништа од тога. Еуропска заједница их је обрисала оданде без да је ико одговарао.
То питај Србе са Косова да ли су се осећали ненападнуто у периоду од 1945-1990. Колико им је било добро сад их нема доле, а колико је Шћипетарима било лоше дошли су на три пута већу бројку. Сигурно могу да се боре за рекорд у историји.
Stojim iza onog da Milošević sa grupom ljudi oko sebe nije bio sposoban da reši pitanje KiMa.

Da li nije hteo, da li je bio nesposoban, da li nije mogao. Ali je bilo neko vreme, do negde 98 kada je mogao da primeni istu onu taktiku koji sud rugi imali prema nama do 95, a to je da pozove medije, da im dobrano plati iz kase, da se prave priče o stanju Srba tamo, da se alarmira svetska javnost. Ali to iz nekog razloga nije bilo učinjeno, već se samo gomilala vojska. Kada neki čovek na isti neuspešan način pokušava da reši problem, kako se to zove u psihologiji?

А шта имају? Покушаваш да пројектујеш неки ратни злочин, који нису извели или организовали Срби, већ неки плаћеници под контролом страних обавештајних служби и да прикачиш то као неку националну политику српске државе и војске, а све чињенице од почетка рата у СФРЈ говоре у прилог томе да су Срби желили што брже и чистије мировно решење. Ти исти Муслимани, над којима се наводно вршио неки геноцид, су за то исто време седели тамо у Србији, 50 км од Сребренице и мирно се веселили уз можда чак и Цецине пемсе. Нико их није геноцидирао нити узнемиравао.

Значи обраћаш се на погрешну адресу са тим провокацијама. Питај Клинктона и НАТО зашто им је требао неки ратни злочин већих размера да га прилепе српској страни, и колико су пута то већ радили у тој деценији, и ко су им подизвођачи.
dakle ratko mladic je za tebe strani obavestajac i placenik? ovo prvi put cujem od negatora genocida.

rekao bih ipak da je poslednji pasus naknadno tumačenje situacije.sad vidiš i ja sam sve to čitao, ali opet šta je tu mladina ako nije glas slovenačkog nacionalizma, borba je bila glasilo jugoslovenskih komunista.
ja slušam i dan danas lajbah ali njihove ideje kako da kažem ne pratim, ne čitam i ne mislim da su relevantne. muzika mi je ok i to je sve.
pa zar nisi shvatio šta sam htela da kažem? da sam pokušavala da shvatim šta se dešava. i da nigde nisam videla ni jedan spoljnopolitički pokušaj, već sve unutrašnja politika zarad očuvanja vlasti. A u to vreme smo gledali snimke kako pada Berlinski zid. A kod nas jedno te isto se tupi. Zar nije bila očigledna disonanca? A pre toga smo svi pratili šta se dešava na TVu oko Čaušeskog. Znači, za to je bilo prostora na TVu? Jasan nedostatak strategije na širem nivou.

(jasno je da nisam političar, nego pišemo na forumu, pa i ja pišem kao i ti)

pa zar nisi shvatio šta sam htela da kažem? da sam pokušavala da shvatim šta se dešava. i da nigde nisam videla ni jedan spoljnopolitički pokušaj, već sve unutrašnja politika zarad očuvanja vlasti. A u to vreme smo gledali snimke kako pada Berlinski zid. A kod nas jedno te isto se tupi. Zar nije bila očigledna disonanca? A pre toga smo svi pratili šta se dešava na TVu oko Čaušeskog. Znači, za to je bilo prostora na TVu? Jasan nedostatak strategije na širem nivou.

(jasno je da nisam političar, nego pišemo na forumu, pa i ja pišem kao i ti)
Naravno. Ali tad je bio Mitević koji je frizirao domaće informacije...
Hoću da kažem, mi nismo znali kakve se igre igraju oko nas tada jer nije bilo dostupnih informacija niti smo mi u to vreme mogli da tako lako dođemo do istih. U principu kako vreme prolazi, kako se kritički ili ne osvrćemo na informacije danas, kako sagledavao određene ishode u procesima, modele ponašanja na drugim prostorima, možemo zaključiti neke stvari i drugačije sada. Pa ovu tvoju temu vidim i kao tvoje preispitivanje. Kad pomenu Rumuniju, u to vreme sam smatrao neverovatnim pozitivnim ishodom, sada na to gledam kao još jedan od događaja promene režima koji su doveli do širenja američke imperije. Recimo bio sam veoma nesrećan što tijanmen nije uspeo a sad se vidi da bi se Kina debelo usosila da je taj događaj doveo do prevrata

Back