Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
o čemu ti to čoveče...
daj, otvori temu o zločinima u ratovima i piši. Ovo nije tema o tome.

Sve će na kraju da se završi da nismo krivi ni za ta, da drugi hoće da nas potamane... i tako kako veruješ tako ti i bude.. jbt iracionalizam uguši ovu državu. Plus lopovluk.
Prati tok rasprave, pitala si zašto bi neki ustaša Srbiji želeo zlo , zar posao nije završen? Odgovorio sam ti da sa njegovog stanovišta nije završen i dao ti primer.
Drugo je pitanje da li je njegovo mišljenje uopšte bitno .
Naravno da nije bitno. Tu dolazimo do suštine besmislenosti postavljanja pitanja istom. .

Poslednja izmena:
Opet napredak, opet eu,opet pogresna politika,opet bla bla...koji put :roll:
Jel bio bijeloglavi ćup na vlasti 8 godina? Jeste.
Jel za vrijeme njegove vlasti otislo Kosovo?
Jeste.
Jel bio dovoljno prozapadni maimun ako Vučina nie ?
 Jeste.
Jel obecavao ulazak Srbie u tkzv Evropu za vrijemena svojego?
Jeste.
Je li imo dovoljno vrijemena?
Jeste.
Nakon svega jel uveo Srbiju u tkzv Evropu?
NIE!
Koliko je ispao maimun i zasto beskonacno?
JESTE!

Opet napredak, opet eu,opet pogresna politika,opet bla bla...koji put :roll:
Jel bio bijeloglavi ćup na vlasti 8 godina? Jeste.
Jel za vrijeme njegove vlasti otislo Kosovo?
Jeste.
Jel bio dovoljno prozapadni maimun ako Vučina nie ?
 Jeste.
Jel obecavao ulazak Srbie u tkzv Evropu za vrijemena svojego?
Jeste.
Nakon svega jel uveo Srbiju u tkzv Evropu?
NIE!
Koliko je ispao maimun i zasto beskonacno?
JESTE!
To što je gospodin predsednik, njegova ekselencija (Kurti) proglasio nezavisnost 2008. nema nikakve veze s Tadićem.

Više je povezano s ratom 1999. koji je izazvao SNS.

Što pišem zadojeno? Zar nije čak i Svetozar Pribičević na kraju ustao protiv kralja i politike koju je vodio? Pa i sama si napisala da je kralj htio da vlada Slovencima i Hrvatima. Tito u Jugoslaviji isto tako, najviše na štetu Hrvata i Slovenaca.
Danas možda ne toliko, jer je ostala samo Srbija, ali i prošlih godina se u Srbiji išlo sa politikom da Hrvati postanu Bunjevci. A kasnije će iz Bunjevaca prijeći u Srbe.
Jel se Vuk Karadžić još tamo 1836. čudi što "neki Srbi" ne žele da se zovu Srbi, nego se nazivaju drugim imenima? Jel Garašanin u "Načertaniju" piše da se Srbija ne smije ograničavati na sadašnje granice, nego stalno širiti i da Srbija mora sebi priljubiti sve narode srpske koji ju okružuju.
I na kraju Memorandum SANU koji kaže da granice u SFRJ nisu u redu i da se moraju mijenjati?
Kompromis je najbitniji u svemu. Što se tiče teritorija, smatram da svi imaju viška teritorija (mislim na države nastale raspadom SFRJ), i da se ne treba tući za teritorij. Prazne se i Hrvatska i Srbija i BiH...Trebamo misliti kako prvo zaustaviti pražnjenje država, a ne kako povećati teritorij neke države.
Kako je to kralj hteo da vlada Hrvatima i Slovencima,uveo vam je poseban hrvatsko-slovenacki porez ?

To je netočna mapa.

Pašić je odbio ponudu Londonskog ugovora zbog Makedonije i dijela Banata.

Londonski-ugovorNedeljnik.jpg
Znam čuo sam za tu priču oko Makedonije, ali evo čitajući na internetu stavke iz ugovora nigde se ne spominje koji deo Makedonije bi pripao, samo piše da bi se Grčka i Srbija graničile na Ohridskom jezeru. Nigde se mislim ne spominje ni Bosna, Slavonija ni Vojvodina, Londonski ugovor se bavi podelom Jadranske obale prevashodno.
https://www.kcns.org.rs/agora/tajni...ne-propustena-sansa-ili-neutemeljeno-nadanje/

Poslednja izmena:
Заправо је једина грешка била што се нисмо довољно потрудили и што смо прихватили компромис

Тако је настала она распала краљевина Шугославија и након тога само проблеми
zapravo jedina greska je sto je Kraljevina SHS napravljena bez predbracnog ugovora,sta mlada koja se udala iznosi u slucaju razvoda.Imas privatnu firmu i prvo sta ces uraditi prilikom svakog zakljucenja posla,zaposlenja radnika ,..je jak ugovor kojom se sve interesne strane osiguraju.Novoformirana Kraljevina je napravljena u fazonu "prvo cemo da se vencamo pa cemo da se se kresemo", a da se prethodno nismo ni upoznali

Mnogi su se ponadali da je agresija natofasiSSticke stoke i ona vlast Srbiji poslije toga pa do 2011 dovoljno da se Srbija zatre za sva vrijemena.
Ali ondaaa...e ondaaa 2012og ljeta godpodjeg dolazi do vaskrsnuca Srbie i za srbofobne splacine nastaje tma i tmuša neprebolna koja traje Bogu hvala i do dannah danasnjijjeh.
Pa zar ro nie preprepre beskonacno predivno...

zapravo jedina greska je sto je Kraljevina SHS napravljena bez predbracnog ugovora,sta mlada koja se udala iznosi u slucaju razvoda.Imas privatnu firmu i prvo sta ces uraditi prilikom svakog zakljucenja posla,zaposlenja radnika ,..je jak ugovor kojom se sve interesne strane osiguraju.Novoformirana Kraljevina je napravljena u fazonu "prvo cemo da se vencamo pa cemo da se se kresemo", a da se prethodno nismo ni upoznali
Zapravo jedina greska je SHS.
Mi Srbi smo narod koji se u 20 veku branio od agresora.

Требали смо да узмемо Босну која нам је обећана и да кажемо здраво ђаци
тзв. Бошњаци су ипак бољи људи од Хрвата

Mnogi su se ponadali da je agresija natofasiSSticke stoke i ona vlast Srbiji poslije toga pa do 2011 dovoljno da se Srbija zatre za sva vrijemena.
Ali ondaaa...e ondaaa 2012og ljeta godpodjeg dolazi do vaskrsnuca Srbie i za srbofobne splacine nastaje tma i tmuša neprebolna koja traje Bogu hvala i do dannah danasnjijjeh.
Pa zar ro nie preprepre beskonacno predivno...
E ali nisi završio 2023 dolazi do dokusurivanja smrada i kala bez bedža

ić ić ić ić jojojojojo

Zapravo jedina greska je SHS.
Mi Srbi smo narod koji se u 20 veku branio od agresora.
to je bila plemenita ideja,svi Srbi bi se nasli u jednoj drzavi,problem je sto drzava nije uredjena po nasim pravilima.Uvek postoji kompromis,ali u nacelu u buducu zajednicu jedino Srbija i C.Gora unose drzavnost.Cak i da takva drzava nije opstala,raspala bi se po jasno definisanim pravilima. Na istu foru raspala se i SFRJ jer nije postojao jasno definisan mehanizam po kome savezne republike mogu da napuste saveznu drzavu.
Sve u svemu,da je postojao cvrst prebracni ugovor,svi elementi u vezi "velikosrpskog ugnjetavanja " bi bili nistavni

Da se Srbija nije ujedinila sa SHS danas bi bila još jedna Albanija, a nije da je i sada nešto bolja od nje.

Glavni problem nakon ujedinjenja stoji u tvom postu, "kmetovi i kolonati" pogled na one s kojima se ujedinilo u jednu državu.

Nije bila Albanija ni pre ujedinjenja, pa što bi bez ujedinjenja? :per:

A ovo drugo nije, na žalost, bio tada preovlađujući srpski pogled.

Već, od strane onih koji su tada vodili Srbe, zanemarena realnost.

Pročitala sam.
Koliko znam, istorija se uvek piše sa nekog aspekta, posebno politička. Postoje pokušaji da se bude naučan i nepristrasan, ali stičem utisak da je on to pisao sa pozicije današnjih standarda Cambridge University Press-a. Mora tako.

Sve u svemu, nismo ni svesni koliko i sami imamo kojekakvih zabluda, ne samo što se ove teme tiče, već svih pitanja. Da li je moguće napisati dobru knjigu o tome, eto zainteresovala sam se da pogledam, već ako kaže da je jedina. Ali vidim prema njegovim komentarima da je pristrasan, pominje demokratiju u današnje vreme, u negativnom kontekstu okretanje ka Rusiji, itd.. to mi se ne sviđa za jednog istoričara koji na ovaj način malo i populariše knjigu. Ne volim kada su zadojeni bilo kakvim stavovima, posebno ne popularnim . Mora biti potpuno kritična osoba prema svemu, uključujući sve moderne tokove, i zapadne i istočne i svakakve. Kritičan, tj da sve dovodi u pitanje. Nisam paranoik, samo sam baš skeptična da je moguće bilo šta iz prošlosti dobro opisati.. Pa evo i danas kada gledamo, ja ne bih mogla da napišem ni šta se sada dešava, a kamoli šta je bilo pre više stotina godina.

to je bila plemenita ideja,svi Srbi bi se nasli u jednoj drzavi,problem je sto drzava nije uredjena po nasim pravilima.Uvek postoji kompromis,ali u nacelu u buducu zajednicu jedino Srbija i C.Gora unose drzavnost.Cak i da takva drzava nije opstala,raspala bi se po jasno definisanim pravilima. Na istu foru raspala se i SFRJ jer nije postojao jasno definisan mehanizam po kome savezne republike mogu da napuste saveznu drzavu.
Sve u svemu,da je postojao cvrst prebracni ugovor,svi elementi u vezi "velikosrpskog ugnjetavanja " bi bili nistavni

Jedini mehanizam bi bilo da se formira srpske etnicka drzava od CG, Srbije i BiH. Ali beogradski megalomani tada kao i danas uniste sve.

Back