Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pri tome me više zanima država od Srba generalno.
Screenshot from 2023-02-13 18-43-14.png

ceo intervju https://novimagazin.rs/iz-nedeljnika-nm/283228-dejan-djokic-srpska-nacija-nije-homogena-kategorija

Šafarik je bio jedan od vodećih jezikoslovaca 19. stoljeća. Ako ti je on smiješan, nemamo dalje o čemu raspravljati. On je ukratko objasnio kakvom se metodologijom služila tadašnja lingvistika.. Znanstvenicima nije bilo bitno kako se izjašnjavaju sami stanovnici, već su na temelju njihova narječja sami određivali kojoj etničkoj skupini pripadaju.

Budući da su jezikoslovci u to vrijeme uzeli kao pravilo da su svi štokavci Srbi, oni su jednostavno zanemarili tvrdnje štokavaca koji su se izjašnjavali kao Hrvati i pribrojili ih Srbima. Zato su ispale nakaradne brojke u kojima stoji da u cijeloj Hrvatskoj nema Hrvata. Nekoliko desetljeća kasnije su ispravili tu grešku i rezultati su se drastično promijenili. To današnji ultradesničarski povjesničari u Srbiji nazivaju čudom i nikako ne mogu sebi objasniti kako se u razmaku od samo par desetljeća stvorilo toliko Hrvata. Zato pišu nebuloze o iznenadnoj ubrzanoj hrvatizaciji i koječemu. Ustvari, stvar je mnogo prozaičnija i jednostavnija. Prvi popisu su jednostavno bili pogrešni, što je jasno objasnio Šafarik.
Svestan si koliko je onda taj popis uradjen proizvoljno...amaterski.Istina je slicna;Veliki broj srba je bojkotovao popis i prezime koje je bilo po njima, nametnuto(odatle onako sprdnih prezimena Guzina...Trtica...)Popisivaci ,nemajuci kud ,su sebi dali za pravo da "krste" po sopstvenom ubedjenju.
Dakle prvi popis jeste bio pogresan(slazemo se,skoro).

Svestan si koliko je onda taj popis uradjen proizvoljno...amaterski.Istina je slicna;Veliki broj srba je bojkotovao popis i prezime koje je bilo po njima, nametnuto(odatle onako sprdnih prezimena Guzina...Trtica...)Popisivaci ,nemajuci kud ,su sebi dali za pravo da "krste" po sopstvenom ubedjenju.
Dakle prvi popis jeste bio pogresan(slazemo se,skoro).
Pa što očekuješ od popisa u vremenu kada se tek počelo s takvim metodama i praksama? Višedesetljetno iskustvo? Metodolozi su stjecali svoja znanja i iskustva na principu pokušaja i pogrešaka.

Glavna zabluda tih popisa bila je polazna tvrdnja jezikoslovaca štokavac = Srbin. Iz te tvrdnje proizašle su netočne statistike. Nema tu nikakve teorije urote ni misterije. Jednostavno, radilo se o pogrešnoj metodologiji, koja nije uzimala u obzir izjašnjavanja ljudi na terenu, nego su ih metodičari svrstavali, prema unaprijed dogovorenoj metodologiji u određene kućice.

Ne razumijem da je to toliko teško shvatiti.

Slažem se. Mislim i ja. Ali ne pitamo se mi. Misliš da smo htjeli rat 1991? Ili da su Ukrajinci sad htjeli ovaj rat? Dovoljno je da netko drugi kaže "ja hoću" i da krene. A ti moraš htio, ne htio.
Realno, ni Hrvatska ni Srbija nemaju kapaciteta za novi rat. Dalje, Hrvatska nema potrebe napasti Srbiju, a Srbija ne može i ne smije napasti Hrvatsku. Tako da...

Poštovana,
Sloveniji je bilo lako. Ona je imala samo mali problemčić sa Italijom oko teritorije.
A naš problem su Srbi koji su živeli van teritorije Srbije i pitanje KiMa. Da smo kao država samostalna postojali od 1 sv rata, o svemu ovome ne bismo ni govorili ! Dakle, nije tako površna stvar.
Словенија је имала проблемчић за време другог рата пошто су је поделили пријатељи и партнери Трећи Рајх, Италија, НДХ и Мађарска тако да у то време није уопште постојала. Границе Словеније поставили су само Срби у Великом рату, као и претежно Срби у другом рату.

To je samo istorijska/kulturoloska cinjenica.

Glavna zabluda je ustvari:

Srbin = iz Srbije
Nije ni povijesna ni kulturološka činjenica. Bila bi da su se svi štokavci u 19. stoljeću svojevoljno nazivali Srbima. Budući da to nije bio slučaj i da su se u udaljenim područjima i neovisno jedni o drugima mnogi štokavci uredno izjašnjavali Hrvatima, a uzmi u obzir da se nije radilo o školovanim ljudima i da je sam Karadžić napisao da se svi štokavci ne izjašnjavaju Srbima, onda tvoja tvrdnja ne stoji.

Pa ušli smo u sasvim drugu temu.
Ja stojim na stanovištu da su nacije jedna glupost homo sapiensa
U toms mislu postavila sam ovu temu više kao želju da vidim šta ljudi misle gde je država Srbija grešila. Pri tome me više zanima država od Srba generalno.
Sve te nacije to su ljude nagovorili da moraju nešto biti.

Mene narvano suštinski zanima nauka i generalno kosmos. u tom kosmosu postoji jedna planeta sa generalno ograničenim, da ne kažem glupim, ljudima. Koji se glođu nešto između sebe, jer su se nazvali drugačijim imenima. To je NONSENS. To je moja osnovna polazišna tačka za sve. Ostalo su onako zanimljivosti iz života, a bome i ozbiljna stradanja ljudi.
Onda nisi temu trebala postaviti na politiku i sa političkim pitanjem. Slažem se i ja da je rat glupost i ludost. Ljudski rod je još jako daleko od nekog stupnja razvoja na kojem bi trebao biti.
Kao da nam nisu dovoljne bolesti, potresi i ostale prirodne nepogode, još se sami ubijamo. Ali to je tako. Nekako mislim da je bilo najbolje još tamo u doba Neandertalaca ili za nekih 500-1000 godina (ako ljudi prežive do tad).

Back