Grejanje na klimu?

• Začetnik teme Začetnik teme xdrki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li si probao ove zime grejanje na klimu
@xdrki
jesam, stavio sam klimu pre čini mi se dva meseca, za sad je okej, greje mi dobro prostorije, ne gasim je, noću na 20 ostavim, kad sam u kući podignem na 23 recimo, nekad na 22, nekad na 25 ali u principu je dobro

što se tiče računa, ne mogu baš tačno da izračunam koliko mi troši klima, ali recimo oko 7, 8 hiljada da mi je grejanje, ali opet kažem, bio je i dobar minus par dana, bile hladne noći i dani, tako da mislim da je to neki prosek za sad

Lepa analiza, ali si izostavio dve jako bitne stavke.
Prva - manje bitna - ovo je za suvo ili skoro suvo drvo, sa višim procentima vlažnosti brojke znatno padaju.

I druga bitnija - svi koje ja znam da se greju na drva, koriste obične peći ili kotlove, koji preko 60% energije bacaju kroz dimnjak (pa im je efikasnost maksimum 40% nepotpunim sagorevanjem i samom toplotom dima).

Efikasnije peći i kotlovi postoje (do 80% efikasnosti), koje imaju sekundarno sagorevanje gasova i koje spuštaju dim do nižih temperatura, ali ja ih baš i nisam viđao kod nas po kućama.
da, upravu si.
računao sam maximalnu (teorijsku) količinu toplote koju bi dalo drvo, bez da sam pritom uzeo u obzir koeficijent iskorišćenja peći.
jedino što ne mogu baš da se potpuno složim sa tim da je stepen efikasnosti max. 40% (a da 60% ode kroz dimnjak). u specifikacijama novih sobnih peći na drva uglavnom stoji 80-90%, a za stare mislim da je nekako realnije da se uzme da je iskorišćenje negde oko 50-60-70%.
u svakom slučaju, moja kalkulacija od gore treba da se koriguje... pa će biti, ako je neko trošio 4m³ drva, od toga se iskoristi za zagrevanje prostorija:
4 m3 x 2.500 kWh/m3 x (0,4-0,8) ≈ 4.000 do 8.000 kWh
u zavisnosti od stepena iskorišćenja peći na drva.
pa će i ekvivalentna potrošnja struje ako se predje na grejanje klimom biti srazmerno manja.

Back