Grejanje na klimu?

xdrki

Obećava
Poruka
91
Ove sezone sam se grejao na drva, kroz par dana ću uzeti klimu (inverter) jer je dosta vruće u kući, e sad me zanima da li ja mogu peć izbaciti i grejati se na klimu, eventualno dve klime, koliko je isplativo što se tiče računa, održavanja i najbitnije da li mogu klime zagrejati kako treba kad dođe zima.

Prostor je korektno raspoređen, oko 60 kvm korisnih.

Ove sezone sam se grejao na drva, kroz par dana ću uzeti klimu (inverter) jer je dosta vruće u kući, e sad me zanima da li ja mogu peć izbaciti i grejati se na klimu, eventualno dve klime, koliko je isplativo što se tiče računa, održavanja i najbitnije da li mogu klime zagrejati kako treba kad dođe zima.

Koštaće te jako puno grejanje na klimu. Grejanje na drvaje najekonomičniji vid grejanja posle grejanja na gas.

tesko je da neko moze da ti da odgovor tako pausalno.
potrebno je da kazes detaljnije nesto o kuci....
koliko je kuca stara? kakava je izolacija? kakvi su prozori?
da li je tih 60m2 cela kuca, ili deo kuce ne grejes?
da li je kuca "sama" ili je zalepljena za druge kuce/objekte? itd.
koliko si u prosek prethodnih zima trosio drva za grejanje?
ako bi to sve napisao, moglo bi da se grubo proceni koliki su ti topl. gubici i koliko bi struje trosio za grejanje ako bi se grejao sa klimom.

tesko je da neko moze da ti da odgovor tako pausalno.
potrebno je da kazes detaljnije nesto o kuci....
koliko je kuca stara? kakava je izolacija? kakvi su prozori?
da li je tih 60m2 cela kuca, ili deo kuce ne grejes?
da li je kuca "sama" ili je zalepljena za druge kuce/objekte? itd.
koliko si u prosek prethodnih zima trosio drva za grejanje?
ako bi to sve napisao, moglo bi da se grubo proceni koliki su ti topl. gubici i koliko bi struje trosio za grejanje ako bi se grejao sa klimom.
Kuća nije nešto preterano stara, tipa 20 godina max, dobro urađena, dobra izolacija, svuda PVC stavljen pre par godina.
60 kvm je recimo grejni deo kuće, kuća ima više kvadrata ali kad oduzmeš pregradne prostorije, krivine, dobija se otprilike 60kvm za život, a samim tim se i toliko kvadrata greje, Kuća je na sredini dvorišta i nije slepljena ni na jedan drugi objekat, ima prizemlje i sprat, sprat bi se grejao preko klime.

Što se tiče dosadašnjeg grejanja, ove sezone sam jako malo drva potrošio, max 3-4 metara, ali nije nešto ni bilo potrebe, jedna vatra dnevno i održi se toplota do večeri.

Kuća nije nešto preterano stara, tipa 20 godina max, dobro urađena, dobra izolacija, svuda PVC stavljen pre par godina.
60 kvm je recimo grejni deo kuće, kuća ima više kvadrata ali kad oduzmeš pregradne prostorije, krivine, dobija se otprilike 60kvm za život, a samim tim se i toliko kvadrata greje, Kuća je na sredini dvorišta i nije slepljena ni na jedan drugi objekat, ima prizemlje i sprat, sprat bi se grejao preko klime.

Što se tiče dosadašnjeg grejanja, ove sezone sam jako malo drva potrošio, max 3-4 metara, ali nije nešto ni bilo potrebe, jedna vatra dnevno i održi se toplota do večeri.
pazi ovako...
da kazemo da si trosio 4 m3 drva... kalorijska vrednost je po m3 npr. za bukvu oko 2.800 kWh/m3, da uzmemo neki prosek da je 2.500 kWh/m3.

drva.jpg

sto znaci da ti je za zagrevanje trebalo:
4 m3 x 2.500 kWh/m3 ≈ 10.000 kWh

jedan klima-uredjaj napravi od 1kWh struje otprilike 3 kWh toplote u zavisnosti od toga koliki mi je stepen korisnosti.
uglavnom je izmedju 3 i 4, pa da uzmemo losiju varijantu 3.

dakle, da bi dobio 10.000 kWh toplote, treba da sprzis oko 3.300 kWh struje za jednu zimu.
podeli to na 6 meseci od oktobra do marta, znaci oko 600 kWh racunaj da bi trosio samo za grejanje
ne znam kolika ti uobicajena potrosnja struje i u kojoj bi zoni bio, ali da racunamo plavu zonu

600 kWh x 10,34 + PDV ≈ 7.500 din. mesecno
sa tom razliko sto bi verovatno u oktobru/martu imao 2.000 din. za grejanje, a u decembru/januaru prosek 12-13.000 din.

Unbenannt.JPG

imas na tu cenu stuje i one fiksne dodatke u racunu za struju, kao i svoju uobicajenu potrosnju.. ali kad sve saberes, mislim da bi u hladnim mesecima, kad bi ti grejanje radilo intenzivnje, bez 15-20.000 za ukupan racun za struju (uobicajena potrosnja +grejanje) ne bi mogao da racunas.

Ja koristim klimu za grejanje u prelaznom periodu kada se završi grejna sezona iz toplana a bude hladno
Ali nisam sigurna da možeš da grejes ceo stan ili kucu u zimskom periodu na klimu
Prestaje da bude toplo cim se iskljuci klima ..sto znaci da bi trebalo da ti klima radi non stop i da štancuje struju
Najbolje je da probas..ali ne izbacuj pec na drva dok ne vidiš kako ce da greje klima i koliki ce racun za struju da ti dodje

Ja koristim klimu za grejanje u prelaznom periodu kada se završi grejna sezona iz toplana a bude hladno
Ali nisam sigurna da možeš da grejes ceo stan ili kucu u zimskom periodu na klimu
Prestaje da bude toplo cim se iskljuci klima ..sto znaci da bi trebalo da ti klima radi non stop i da štancuje struju
Najbolje je da probas..ali ne izbacuj pec na drva dok ne vidiš kako ce da greje klima i koliki ce racun za struju da ti dodje
Ima i toga, probaću tako pa šta bude.

pazi ovako...
da kazemo da si trosio 4 m3 drva... kalorijska vrednost je po m3 npr. za bukvu oko 2.800 kWh/m3, da uzmemo neki prosek da je 2.500 kWh/m3.

drva.jpg

sto znaci da ti je za zagrevanje trebalo:
4 m3 x 2.500 kWh/m3 ≈ 10.000 kWh

jedan klima-uredjaj napravi od 1kWh struje otprilike 3 kWh toplote u zavisnosti od toga koliki mi je stepen korisnosti.
uglavnom je izmedju 3 i 4, pa da uzmemo losiju varijantu 3.

dakle, da bi dobio 10.000 kWh toplote, treba da sprzis oko 3.300 kWh struje za jednu zimu.
podeli to na 6 meseci od oktobra do marta, znaci oko 600 kWh racunaj da bi trosio samo za grejanje
ne znam kolika ti uobicajena potrosnja struje i u kojoj bi zoni bio, ali da racunamo plavu zonu

600 kWh x 10,34 + PDV ≈ 7.500 din. mesecno
sa tom razliko sto bi verovatno u oktobru/martu imao 2.000 din. za grejanje, a u decembru/januaru prosek 12-13.000 din.

Pogledajte prilog 1571100
imas na tu cenu stuje i one fiksne dodatke u racunu za struju, kao i svoju uobicajenu potrosnju.. ali kad sve saberes, mislim da bi u hladnim mesecima, kad bi ti grejanje radilo intenzivnje, bez 15-20.000 za ukupan racun za struju (uobicajena potrosnja +grejanje) ne bi mogao da racunas.
:D
Kakav si ti kralj :D

da bi se uradio precizan proračun toplotnih gubitaka, trebao bi plan kuće i detaljan opis strukture zidova, poda, plafona, orijentacija kuće, itd.
ali na osnovu ovoga što si napisao mogao bi da grubo pretpostavim da su ti topl. gubici oko 120 W/m2. za gradnju posle 2000-e ako se prilikom gradnje pridrzavalo kakvih/takvih standarda verovatno da je i dosta manje, ali neka bude 120 W/m2 za projektne uslove (un. temp. 20°C spoljna temp. -18°C).

znači, 60 m² x 120 W/m² = 7 kW ti je potrebno na da bi ugrejao kuću na 20°C ako je napolju -18°C.

pošto nije sve vreme napolju -18°C i nećeš 24h grejati, rekao bi da bi za jedan prosečan zimski dan računato od oktobra do marta sp. temp. nekih +5°C da bi trošio možda polovnu od maximalnog kapaciteta, tj. oko 3,5 kWh. tj. dnevno ako grejes 18 sati... da kažemo 60-65 kWh.
sad ista priča kao i gore za struju u oktobru verovatno trošiš 10-20 kWh toplote, a u decembru/januaru 100-150.
ali kad na grejnih period od pola godine, računaš prosek 65 kWh, dolaziš i teorijski na sličnu vrednost kao kada se računa praktično preko potrošene količine ogreva prethodnih zima:
180 dana x 65 kWh/dan ≈ 10.000 kWh

Sto je problem imati par opcija,zime su blage a kad je samo lozenje besmisleno je loziti pola godine ,nije bilo tek par dana minusa zimus,nije ni prolsa bila jaka,nisam donju ta pec ni palio ,provlacio se s gornjom od 3,5kw,aj sad sam ubacio kamin jer mi gust lozenje ali kapiram tek oko 5° cu loziti do tad moze pec

klima je da zagreje prostor gde su ljudi zimi obučeni i koji tamo borave nekoliko sati dnevno. Znači prodajni prostor, upale klimu u 8 ujutru ugase u 5 popodne
e sad kući oćeš da se raskomotiš, imaš stan sa dnevnom, spavaćom, dečijom, kuhinja sa tepezarijom kupatilo i wc. svuda vrata. Oćeš i da se istuširaš pa da se zavališ u dnevnoj pred tv oće dete u dečijoj sobi da se igra, žena da nešto spremi u kuhinji, kasnije da legneš u spavaću
aj grej to klimom
imaćeš 2 tople i 4 hladne prostorije i zato svi koji imaju klime imaju po sobama i panele i grejalice

Poslednja izmena:

Back