Grejanje kuće

Razumem. Samo razmišljam hoće li mi ta desna strana(nova strana)biti toplija, po što je bliža, a leva ide u daljinu i do 15 metara stim što je prateći cevi i nešto duže. Dok bi ova bila na nekih 5-7metara.
Sto se tice protoka,nece,a stro se tice kvadrature,ako je manja bice toplije,a ako je veca nece.Kao sto sam napisao,kada pumpa sastavi krug zajedno sa tom prostorijom.Proticanje tople vode ce biti isto kao i u svim ostalim radijatorima.Ako slucajno ne bude kako treba i posle ozracenja tog radijatora,onda na pumpi imas dugme za jos jednu brzinu,a to je veca i pobpljsace protok svuda kako treba.Ima i trostepenih pumpi koje su za vece prostore.

Trt mrt bio blabla sve je to ista peletarska mafija, ista ekipa kao sa klozet papirom. Na akciji pa namotaju duplo tanje. Pelet je u osnovi gowno koji svaki dan vučeš dva džaka od po 15-20 kila na leđima i sipaš u rezervoar. Pelet je jedno gowno u koje stavljaju semlju, pesak, seno, trinje. Sve može da se ubaci da izgleda kao pelet. O tome kako je svima vrisnula elektronika da i ne pričam pa nestane struje ne radi. Da napomenem i čišćenje koje je daleko od priče kako gotovo nema pepela.
‚‚Pises napamet‚‚,ako se kupuje provereno sporet i pelet nema nikakvih problema.
Vec 7 godina lozim pelet i nije bilo nikakvih problema,cak sam nekada uzimao i a2 kvalitet peleta.
Sto se tice ciscenja jednom nedeljno po 15 minuta posla,sto se tice punjenja ko ima spremnik miran je desetak dana.
Postoji i pelet koji se pravi od sena i slicnih otpada on je jeftiniji potrebno je vise i mora da se programira sporet.U drveni pelet ako te bas zanima dodaje se kukuruz zato sto im je to jeftinijija varijanta,nikakav pesak,zemlja itd...
Generalno pelet je mngo bolja i cistija varijanta od drveta i uglja.

Poslednja izmena:
Dobro veče. Novi sam ovde i inače na forumima. Imam jednu nedoumicu, a ujedno i pitanje što se tiče grejanja kuće. E ovako.
Do sada sam koristio kotao na čvrsto grejanje, ali razmišljam da predjem na pelet, dok je gas otpao iz izbora zbog one glupe misli neću da mi kuća eksplodira 😁 . Ovako stoje stvari kupili smo staru kuću od naboja(zemlje), kuću smo potpuno renovirali i stavili pvc stolariju i razvukli radijatore i kao što sam rekao do sada smo se grejali na čvrsto gorivo, ali pošto radimo i supruga i ja pa skoro da nemamo baš vremena da ložimo na svaka dva tri sata odlučili smo se za pelet. Inače kuća ima spoljnju površinu oko 120m2 zidovi su debljine oko 40cm po mojoj proceni unutar kuće ima pet prostorija sa panelnim radijatorima i u kupatilu sušač. Zanima me sada kakva su Vaša iskustva sa grejanjem na pelet i kotlovima, pošto ne znam sam koji bih izabrao. Po meni je najbolja Kepo ali opet baš su skupe tako da one skoro pa i nisu u užem izboru, čuo sam za Alfaplam i mbs da nisu loše što mi je iskreno i prihvatljivija cena. Ako neko zna i ima neka iskustva sa drugim proizvodjačima kotlova voleo bi čuti preporuku, a i mane. Malo sam se raspisao, a valjda će neko pročitati ceo post 😁
Pelet ti je najveca prevara i cist marketing .

Pozdrav svima 😊 Zanima me, ako je neko upućen, da li ima šporeta za etažno grejanje na čvrsto gorivo (drva,ugalj) koji bi mogli tokom toplijih dana da se koriste samo za kuvanje? Da se isključi deo za etažno grejanje. Šporet bi bio u kuhinji površine 8m2 koja je spojena sa dnevnim boravkom otvorom za jedna standardna vrata (1×2m) i sa bočne strane spojena je sa spavaćoj sobom na kojoj su vrata. Ukupna površina objekta je oko 70m2.

-dnevna soba 30m2
-spavaća soba 10m2
-kuhinja 8m2
-garaža 1 15m2
-garaža 2 10m2

To mi je pomoćna zgrada koja je sada adaptirana u kuću a ta garaža od 10m2 mi je adaptirana za štenjenje pasa a ova od 15m2 za čuvanje mladih štenaca tokom hladnih dana i za pripremanje hrane za pse.
Stavio bih u te garaže termo glave jer je necu uvek grejati, samo prema potrebi. Inače smo planirali da u celom objektu uradimo ibercug i utopimo cevi za podno grejanje i postavimo pločice na pod. Svuda sem u ovoj garaži od 15m2 jer je ona već uređena i postavljene su podne i zidne pločice.
Još da napomenem da je to malo niža zgrada, oko 2.2m visine i postavljena je pvc stolarija kao i spoljna izolacija od stiropora. Unapred hvala svakome ko pomogne nekim savetom 😉
Imas alfu 90 termo ili etaz

Em te oderu za peć sa tetris elektronikom em moraš da je lopataš stalno jer ipak nije baš tako malo pepela em taj tetris riknjava em nosiš tonu peleta od žbunja koji gori kao raketla :lol:
Kakavo lopatanje,ako je jednom u 7 dana do 15 minuta ‚‚lopatanja‚‚ tezak posao,sta je onda svakodnevno ciscenje sporeta na drva ili ugalj?
Napisacu ponovo ako kupis provereno nema nikakvog riknjavanja elektornike,centrometal vec 7 godina bez ikakvog kvara.

Znaš kako kukaju seljaci hahaha nisu računali na nestanak struje. Znam ih nekoliko sa peletarama plaču po 2-3 dana u ruralnim sredinama kada je kvar na električnoj mreži.

Inverter klima i kotao na drva&ugalj MILA MAJKA!

Svestan sam da ima svakojakog peleta, ali iskreno igra mi ulogu ako bih jednom dnevno ložio i mogu da održavam temperaturu koju ja želim. U kotlu na drva to baš i nisam mogao, ako nabacam pun za preko noći onda mi bude pretoplo, a kada se otvor za vazduh zatvori i dok opet počne da se otvara često mi se dešavalo da ne ostane žara pa onda ujutro opet čisti pepeo i potpaljuj vatru i onda se čude kako kasnim na posao 😁
Čoveče pa onda prodaj kuću idi u stan ,grejanje radi odeš na posao toplo dođeš kući toplo.Kažem ja se grejem na gas kuća velika ja sama penzionerka,ostavila cigarete zarad plaćanja gasa,Imam peć na drvo al to eto treba svaki dan nameštati,potpaljuj neće da gori silazi u podrum,tako do ludila.E sada ako nebude gasa izgleda da će da radi klima. :think:
:aha: :)

Čoveče pa onda prodaj kuću idi u stan ,grejanje radi odeš na posao toplo dođeš kući toplo.Kažem ja se grejem na gas kuća velika ja sama penzionerka,ostavila cigarete zarad plaćanja gasa,Imam peć na drvo al to eto treba svaki dan nameštati,potpaljuj neće da gori silazi u podrum,tako do ludila.E sada ako nebude gasa izgleda da će da radi klima. :think:
:aha: :)
И да плаћа 7000рсд сваки месец.

И да плаћа 7000рсд сваки месец.
Pa placa se i ugalj,doduse mi radnici sa kopova dobijamo mogucnost na rate 16 polumesecnih rata,ali opet mesecna rata suvog uglja sa prevozom preko 10 hiljada.Sirovi da uzmes ove godine pa tek sledece da ga lozis da bi imalo neke vajde,a i on nije jeftin,a pored sirovog treba i drva.Tako da jeftinog grejanja nema.

Back