Grejanje kuće

Nema tu leba bez lopatanja znate kako je rekao Alija Sirotanović kada su ga pitali šta želi - dajte mi veću lopatu :D

Pogledajte prilog 992990
Izvini,ali ovo nije Alija Sirotanovic,ovo je radnik koji radi u livnici.Alija je bio na novijoj novcanici, cini mi se i vrednost je bila 20 000 dinara.
alija.jpg

Dobro veče. Novi sam ovde i inače na forumima. Imam jednu nedoumicu, a ujedno i pitanje što se tiče grejanja kuće. E ovako.
Do sada sam koristio kotao na čvrsto grejanje, ali razmišljam da predjem na pelet, dok je gas otpao iz izbora zbog one glupe misli neću da mi kuća eksplodira 😁 . Ovako stoje stvari kupili smo staru kuću od naboja(zemlje), kuću smo potpuno renovirali i stavili pvc stolariju i razvukli radijatore i kao što sam rekao do sada smo se grejali na čvrsto gorivo, ali pošto radimo i supruga i ja pa skoro da nemamo baš vremena da ložimo na svaka dva tri sata odlučili smo se za pelet. Inače kuća ima spoljnju površinu oko 120m2 zidovi su debljine oko 40cm po mojoj proceni unutar kuće ima pet prostorija sa panelnim radijatorima i u kupatilu sušač. Zanima me sada kakva su Vaša iskustva sa grejanjem na pelet i kotlovima, pošto ne znam sam koji bih izabrao. Po meni je najbolja Kepo ali opet baš su skupe tako da one skoro pa i nisu u užem izboru, čuo sam za Alfaplam i mbs da nisu loše što mi je iskreno i prihvatljivija cena. Ako neko zna i ima neka iskustva sa drugim proizvodjačima kotlova voleo bi čuti preporuku, a i mane. Malo sam se raspisao, a valjda će neko pročitati ceo post 😁
Pozdrav svima 😊 Zanima me, ako je neko upućen, da li ima šporeta za etažno grejanje na čvrsto gorivo (drva,ugalj) koji bi mogli tokom toplijih dana da se koriste samo za kuvanje? Da se isključi deo za etažno grejanje. Šporet bi bio u kuhinji površine 8m2 koja je spojena sa dnevnim boravkom otvorom za jedna standardna vrata (1×2m) i sa bočne strane spojena je sa spavaćoj sobom na kojoj su vrata. Ukupna površina objekta je oko 70m2.

-dnevna soba 30m2
-spavaća soba 10m2
-kuhinja 8m2
-garaža 1 15m2
-garaža 2 10m2

To mi je pomoćna zgrada koja je sada adaptirana u kuću a ta garaža od 10m2 mi je adaptirana za štenjenje pasa a ova od 15m2 za čuvanje mladih štenaca tokom hladnih dana i za pripremanje hrane za pse.
Stavio bih u te garaže termo glave jer je necu uvek grejati, samo prema potrebi. Inače smo planirali da u celom objektu uradimo ibercug i utopimo cevi za podno grejanje i postavimo pločice na pod. Svuda sem u ovoj garaži od 15m2 jer je ona već uređena i postavljene su podne i zidne pločice.
Još da napomenem da je to malo niža zgrada, oko 2.2m visine i postavljena je pvc stolarija kao i spoljna izolacija od stiropora. Unapred hvala svakome ko pomogne nekim savetom 😉

Pozdrav svima 😊 Zanima me, ako je neko upućen, da li ima šporeta za etažno grejanje na čvrsto gorivo (drva,ugalj) koji bi mogli tokom toplijih dana da se koriste samo za kuvanje? Da se isključi deo za etažno grejanje. Šporet bi bio u kuhinji površine 8m2 koja je spojena sa dnevnim boravkom otvorom za jedna standardna vrata (1×2m) i sa bočne strane spojena je sa spavaćoj sobom na kojoj su vrata. Ukupna površina objekta je oko 70m2.

-dnevna soba 30m2
-spavaća soba 10m2
-kuhinja 8m2
-garaža 1 15m2
-garaža 2 10m2

To mi je pomoćna zgrada koja je sada adaptirana u kuću a ta garaža od 10m2 mi je adaptirana za štenjenje pasa a ova od 15m2 za čuvanje mladih štenaca tokom hladnih dana i za pripremanje hrane za pse.
Stavio bih u te garaže termo glave jer je necu uvek grejati, samo prema potrebi. Inače smo planirali da u celom objektu uradimo ibercug i utopimo cevi za podno grejanje i postavimo pločice na pod. Svuda sem u ovoj garaži od 15m2 jer je ona već uređena i postavljene su podne i zidne pločice.
Još da napomenem da je to malo niža zgrada, oko 2.2m visine i postavljena je pvc stolarija kao i spoljna izolacija od stiropora. Unapred hvala svakome ko pomogne nekim savetom 😉
A da, i kupatilo koje je površine nekih 5m2 😉
Što znači da je površina objekta oko 75m2 🙂

Pa naravno da može, šporet sa etažnim grejanjem ti nije ništa drugo nego što pored ložišta imaš rezervoar sa vodom koja se greje a onda pumpa gura tu vodu kroz ceo sistem i radijatore po kući. Ako ugasiš pumpu nema cirkulacije vode ni grejanja. Al što bi ložio i kuvao leba ti zar ti se to isplati?!?? ako nije zima? Pa to provrištiš istopiš se pored sporeta. Bolje ti planiraj i neku letnju kuhinju sa smederevcem biće tu puno kuvanja za pse :)

I da u celom tom sistemu moraš da imaš antifriz kako se zimi nebi smrzla i popucala instalacija sa sve radijatorima. I izbegavaj da cevi ukopavaš u spoljašnje zidove.

A da, i kupatilo koje je površine nekih 5m2 😉
Što znači da je površina objekta oko 75m2 🙂
Imas, vranjanci prizvode sporete za etazno grejanje gde se lozista spista i podize.kada koristis zima za grejanje,onda se loziste spusti,a kada treba da koristis kao sporet za kuvanje i pecenje u rerni,onda se loziste podigne.Kada se podigne,onda dobro grje plotnu i rernu.

Evo mene opet ja. Sada me zanima da li bih mogao na postojeći sistem centralnog grejanja dodati još radijatora. Peć ima još snage da se doda koji kvadrat, a dozidali smo još jednu prostoriju ali je na kontra stranu od postojeće instalacije, pod time mislim sledeće. Prvobitni sistem mi ide od peći levo, a ovo dozidano je od peći desno, ne znam da li bi bilo dobro ga se gore napravi T razvod za sistem, mislim bi li to tako funkcionisalo. Dodao bi dva radijatora i još jedan sušač za kupatilo. Imam dodatnih 45kvadrata.

Evo mene opet ja. Sada me zanima da li bih mogao na postojeći sistem centralnog grejanja dodati još radijatora. Peć ima još snage da se doda koji kvadrat, a dozidali smo još jednu prostoriju ali je na kontra stranu od postojeće instalacije, pod time mislim sledeće. Prvobitni sistem mi ide od peći levo, a ovo dozidano je od peći desno, ne znam da li bi bilo dobro ga se gore napravi T razvod za sistem, mislim bi li to tako funkcionisalo. Dodao bi dva radijatora i još jedan sušač za kupatilo. Imam dodatnih 45kvadrata.
Moze bez problema,ako kotao moze da zagreje.Pumpa ce ravnomerno rasprediti vodu u vodove.samo je bitno da se taj novi radijator ozracr,t.j. ispisti vazduh,da bi voda kruzila kako treba,jer taj vazdusni mehur moze da napravi veliki problem za grejanje.

Razumem. Samo razmišljam hoće li mi ta desna strana(nova strana)biti toplija, po što je bliža, a leva ide u daljinu i do 15 metara stim što je prateći cevi i nešto duže. Dok bi ova bila na nekih 5-7metara.

Back