Grejanje kuće

Incident u šumama iznad Kuršumlije - vojska uočila drvokradice, a oni ispalili 2 rafala

490x370_Trgoviste-pozar2-foto-JV-M-Dejanovic.jpg

Metar drva poskupljuje rafalna paljba :lol:

Poslednja izmena:
Kućno grijanje je najveći operativni trošak. Prema procijenjenim podacima, na toplotu zimi trošimo do 70% budžeta
Mislim da je bolje i to,ali da imam normalno grejanje,a ne da ga placam cele godine drzavi,a oada treba vise se smrzavaju ljudi nego sto se ogreju.Jos oni odredjuju kolika temperatura treba da ti bude u kuc,ili stanu.Kad hocu da pojaca,pojacam,kad treba da smanjim,smanjim,ili otskrinem prozor ili vrata od terase.Platim,ali se i grejem.

Mislim da je bolje i to,ali da imam normalno grejanje,a ne da ga placam cele godine drzavi,a oada treba vise se smrzavaju ljudi nego sto se ogreju.Jos oni odredjuju kolika temperatura treba da ti bude u kuc,ili stanu.Kad hocu da pojaca,pojacam,kad treba da smanjim,smanjim,ili otskrinem prozor ili vrata od terase.Platim,ali se i grejem.
Tako je za stan plaćam 7500rsd svaki meseci a grejanje skoro nikakvo.

A gas sam ovaj mesec platio 4318rsd za 01.11 do 30.11.2021.

Pozdrav. Sredinom prošle godine sam na ovoj temi pisao o grejanju kuće. Razmišljao sam o peletu ali sreća nisam uzeo peć zbog cene peleta za ovu sezonu. Čuo sam od kolege sa posla da on ima grejanje stana u zgradi pomoću toplotne pumpe vazduh voda sa radijatorima. Ovo me je poprilično zainteresovalo pogotovo što kaže da leti može i da hladi stan, a grejna sezona ga izadje oko 220€ za nekih 70kvadrata. Dok mene sa drvima i ugljem izadje oko 100hiljada za oko 120kvadrata, a da ne spominjem obaveze. Da li neko ima iskustva oko ovog vida grejanja? Još sam planirao za sledeću godinu možda uzeti i koji solarni panel da bi uštedeo na struji, naravno sve ovo zavisi od rodne godine.

Pozdrav. Sredinom prošle godine sam na ovoj temi pisao o grejanju kuće. Razmišljao sam o peletu ali sreća nisam uzeo peć zbog cene peleta za ovu sezonu. Čuo sam od kolege sa posla da on ima grejanje stana u zgradi pomoću toplotne pumpe vazduh voda sa radijatorima. Ovo me je poprilično zainteresovalo pogotovo što kaže da leti može i da hladi stan, a grejna sezona ga izadje oko 220€ za nekih 70kvadrata. Dok mene sa drvima i ugljem izadje oko 100hiljada za oko 120kvadrata, a da ne spominjem obaveze. Da li neko ima iskustva oko ovog vida grejanja? Još sam planirao za sledeću godinu možda uzeti i koji solarni panel da bi uštedeo na struji, naravno sve ovo zavisi od rodne godine.
Sad si i mene zainteresovao za ovo.. - kako može pomoću sistema za grejanje sa radijatorima da se i hladi stan?! Zvuči zanimljivo.. I onda ako je još i toliko jeftin vid grejanja..

Ja se ne razumem u to.. ali se nadam da će neko umeti da nam kaže nešto više..

Sad si i mene zainteresovao za ovo.. - kako može pomoću sistema za grejanje sa radijatorima da se i hladi stan?! Zvuči zanimljivo.. I onda ako je još i toliko jeftin vid grejanja..

Ja se ne razumem u to.. ali se nadam da će neko umeti da nam kaže nešto više..
Ne znam kako ide hladjenje nismo detaljno razgovarali o svemu. Kako sam gledao meni bi se ta investicija isplatila za oko 6godina ako bih uzeo sistem koji košta oko 500hiljada za moju površinu.

Ne znam kako ide hladjenje nismo detaljno razgovarali o svemu. Kako sam gledao meni bi se ta investicija isplatila za oko 6godina ako bih uzeo sistem koji košta oko 500hiljada za moju površinu.
Mislim da za hladjenje mora biti sistem vaduh-vazduh.Gledao sam dosta o tome i sigurno bi se isplatilo za par godina,ali mislim da je to dobro za privatne kuce,a ne za stanove.Samo je opet pitanje,a sta kada nestane struje.To sto se tice grejanja.Kod nas se to cesto desava,pa sam u velikoj nedoumici.Inace sada imam kotao i koristim suseni ugalj.

Mislim da za hladjenje mora biti sistem vaduh-vazduh.Gledao sam dosta o tome i sigurno bi se isplatilo za par godina,ali mislim da je to dobro za privatne kuce,a ne za stanove.Samo je opet pitanje,a sta kada nestane struje.To sto se tice grejanja.Kod nas se to cesto desava,pa sam u velikoj nedoumici.Inace sada imam kotao i koristim suseni ugalj.
Tako je u pravu si što se tiče nestanka struje pogotovo kod nas što smo po selima, nekada se dešava da nema struje jednom nedeljno po 6sati. Baš bih zbog tih nestanaka ostavio i ovu peć što imam. Dobio sam proračun od firme viessman da bih me to zadovoljstvo izašlo 8.313€ za moju kuću,a li nisam ispod svega napisao da se radi o kući od naboja već sam stavio da je cigla u pitanju jer nema moju opciju.

Tako je u pravu si što se tiče nestanka struje pogotovo kod nas što smo po selima, nekada se dešava da nema struje jednom nedeljno po 6sati. Baš bih zbog tih nestanaka ostavio i ovu peć što imam. Dobio sam proračun od firme viessman da bih me to zadovoljstvo izašlo 8.313€ za moju kuću,a li nisam ispod svega napisao da se radi o kući od naboja već sam stavio da je cigla u pitanju jer nema moju opciju.
ovako bas napamet

naboj je jedno 3 puta bolja izolacija od cigle

tako da sumnjam da bi te izaslo preko 6 hilj

I šta onda - radijatori hlade.. ili? Ja sam u privatnoj kući i imam kotao koji je bio na struju, a sad je na gas.. cena grejanja na gas je na početku bila primamljiva, sad je užas.. plus što je kvalitet gasa često toliko loš da uopšte ne uspeva da zagreje prostorije..
Ovo što je @Denis7120 pomenuo mi je baš interesantno..

I šta onda - radijatori hlade.. ili? Ja sam u privatnoj kući i imam kotao koji je bio na struju, a sad je na gas.. cena grejanja na gas je na početku bila primamljiva, sad je užas.. plus što je kvalitet gasa često toliko loš da uopšte ne uspeva da zagreje prostorije..
Ovo što je @Denis7120 pomenuo mi je baš interesantno..
Da grejna tela su na sistem vazduh-vazduh drugacija od obicnih radijatora,jer kroz njih prolazi vazuh i topli i leti hladni.Sistem je kao kod klime,samo ne moze da rashladi kao klima,ali 5-10 stepeni moze..

Da grejna tela su na sistem vazduh-vazduh drugacija od obicnih radijatora,jer kroz njih prolazi vazuh i topli i leti hladni.Sistem je kao kod klime,samo ne moze da rashladi kao klima,ali 5-10 stepeni moze..
To znači da ne može da zameni klimu.. jer u gradu zna da bude po 45 stepeni danima, kada upeče asfalt.. a baš bi mi se svidelo da mogu da izbegnem klimu.. podiže prašinu po kući i intenzivno ubacuje ružni gradski vazduh..

Ali OK - kad nisu baš tako vrući dani, izgleda da je ovaj sistem onda super.. i svakako je zanimljiv ako je cena grejanja tako ekonomična..

Hvala na podacima, jolemisa.. :)

To znači da ne može da zameni klimu.. jer u gradu zna da bude po 45 stepeni danima, kada upeče asfalt.. a baš bi mi se svidelo da mogu da izbegnem klimu.. podiže prašinu po kući i intenzivno ubacuje ružni gradski vazduh..

Ali OK - kad nisu baš tako vrući dani, izgleda da je ovaj sistem onda super.. i svakako je zanimljiv ako je cena grejanja tako ekonomična..

Hvala na podacima, jolemisa.. :)
Cena je isplativa,samo je tesko odmah to priustiti.Skupa masina,a i skupi majstori sto postavljaju.Ko ima vec gejanje,pa uzme sistem Vazduh-Voda,jeftinije ispadne.Moze i tako leti malo da se rashladi,da se povremeno pusti pumpa da procirkulise hladna voda,ali nije kao vazduh.

Toplotne pumpe nisu za ljude koji racunaju potrosnju i kucni budzet, jer imaju dve velike mane. Prva je velika pocetna investicija, a druga odrzavanje jos skuplje nego investicija...i naravno, sve pod uslovom da si nasao prave izvodjace i prave toplotne pumpe...posto su svi profesionalci, uzmu pare i vise ih ne vidis....

Ugalj i drva, pa morali bi da se uklopite u ekoloske zahteve kao sto predlazete drugima...

Gas se isplati najvise, ako nadjete dobrog isporucioca koji moze da obezbedi dovoljne kolicine po prihvatljivoj ceni...

Struja je najbolja, ali ako ne meris koliko placas nego ti je komfor najvazniji...i naravno platis pocetne troskove koji su veliki...
Centralno grejanje je najneisplativije, jer je jos uvek mafija ta koja raspolaze toplanama...a realno trebalo bi da bude najisplativije, jer se greje samo sa jednog mesta i verovatno ce brzo da se prosiri taj nacin grejanja koji cak ni kao pocetna investicija ne moze da bude suvise skup....a za udaljene lokacije sa dovoljno prostora, najbolje grejanje i hladjenje je solarnim panelima mesanim sa solarnim generatorima...

Bilo kakva ušteda na grijanju se ne može zamisliti bez adekvatne toplotne izolacije kuće ili stambenih blokova. Mnogi stanovi su sami po sebi topli i zahtijevaju minimalno dogrijavanje ako je zgrada uradjena po izolacionim toplotnim pravilima.
Kuće pored vanjskih zidova, obavezno toplotno zaštiti i tavanski dio inače, ušteda neće biti očekivana bez toga.
Dakle, ne štedite i ne zakidajte na termoizolacionoj zaštiti vašeg doma jer će ušteda na grijanju biti i do 50%.

Šta se isplati i na šta se grijati zimi ne važi isto za sve.. mnogi griješe kada pregrijavaju prostorije i tako nepotrebno troše energiju.
Takodje, mnogi pogrešno provjetravaju prostorije.. ostave prozor(e) na kipu ili ih predugo drže otvorenim a to nije pottrebno, jer tako doslovce poprilično ohlade već zagrijane sobe. Dovoljno je i mnogo efikasnije prozore širom otvoriti 10 do 15 minuta.
Inače, posebnu pažnju obratiti kada to uraditi jer, zrak napolju nije uvijek čist, naprotiv - pun je dima, smoga i izduvnih gasova. Kada procjenimo da je zadovoljavajući čist tada i prozračiti prostorije.
U to svakako, kao što je navela Djurdjija, klima urdjaj i pored svoje efikasnosti, zimi nije uvijek za upotrebu baš zbog zagadjenog zraka koji kada se ubaci u unutrašnjost stambebog prostora može biti višestruko štetan i toksičan za naše zdravlje.

Back