Грегоријански календар и СПЦ

Da li ste za reformu crkvenog kalendara:

• Da!

• Ne!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Mandrake

Domaćin
Poruka
4.865
Јулијански није православни, већ римски календар. - Страх од нових раскола је оправдан

Уочи Божића и на преласку старе у нову годину увек се актуелизује „календарско питање” и недоумице да ли би Српска православна црква требало да прихвати прослављање Рођења Христовог по грегоријанском календару и придружи се православним помесним црквама које га већ славе истог дана када и највећи део хришћанског света. Противници напуштања јулијанског календара истичу да би прелазак СПЦ на грегоријански календар међу верницима био протумачен као попуштање према римокатолицима и унијаћење, што би довело до нових подела међу верницима и можда раскола.

На другој страни, заговорници промене црквеног календара указују на потребу да сви хришћани највеће празнике прослављају истог дана. О овој за СПЦ још увек „осетљивој” теми ставове су укрстили протојереј-ставрофор др Радомир В. Поповић, професор Православног богословског факултета у Београду, и Живица Туцић, верски аналитичар.

Политика: Да ли мислите да је реформа црквеног календара актуелно питање којим би Црква требало да се бави или не?

Туцић: Мислим да још није, ни у Српској православној цркви ни у нашој земљи, али треба о томе да се разговара. Код нас влада мит о црквеном календару – да је јулијански календар, који сада користимо, свети и православни, а да је ма који други папски. Међутим, ја бих рекао да је календар астрономско питање и да га тако треба гледати, а не теолошко и да су цркве у свим системима, у свим државама, користиле онај календар који је користила држава. Календар цара Јулија није ничим освећен да би био свети, он је био чак пагански календар. Христос у своје време није могао у Јерусалиму други календар да користи него јеврејски. Да је јулијански календар погрешан и да га треба исправити, писао је и сам патријарх Павле. Питање календара је једно од оних којима ће се позабавити свеправославни сабор о коме се говори већ деценијама. Један календар би био доказ о јединству православља, а сада 10 од 14 православних цркава користи тај „нови календар”. Намерно се не каже грегоријански јер да је он потпуно грегоријански онда би користио и такво прорачунавање Пасхе, односно Ускрса, а он то не примењује. Значи, овај новојулијански календар, како га неки називају, а на којем је радио и наш Милутин Миланковић, сматран је у православном свету „срећним и потпуним” решењем.

Evo prilike da se kaže koja o temi koja je uvekaktulna kad se okreće kalendar....
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Srbija-razgovara-Gregorijanski-kalendar-i-SPC.sr.html

Ви бисте укидали сваку посебност и разлику на овом свету или бисте укидали само посебности и разлике које се односе на СПЦ (Којој вероватно и не припадате, па не видим шта Вас брига којим се календаром води она и њени припадници /верници/)

SPC treba da prilagodi svoj kalendar svom narodu.Hocemo u Evropu,hriscani smo,a imamo dva kalendara.To samo smeta kvalitetu zivota,nemamo zajednicke slobodne dane za praznike,a sa religijom nema blage veze.
A to da li smo religiozni,mislim na nas srbe,treba otici u crkvene hramove i pogledati: Prazni su.I koga mi foliramo,sami sebe?!

Odličan post!

- - - - - - - - - -

S tim što tako razmišljaju oni koji hoće u Evropu. Problem je sa ovima što neće u Evropu... Ovi što bi podigli zidove oko sebe i žele da žive u bunkeru....

Meni lično smeta crkveni kalendar... Pravi mi problem da budem bolji čovek... Da mogu da postignem i da budembna postu, ali i da proslavim novu godinu sa prijateljima i porodicom uz iće i piće...

Dakle, za promenu sam kalendara. Promenom kalendara bićemo revnosniji pripadnici naše crkve.

Stvarno steta sto SPC kalendar pravi takve probleme ovakvoj ljudini ..... :think:

Dacu za patrijarha Unijatske crkve Srbije !

Meni lično smeta crkveni kalendar... Pravi mi problem da budem bolji čovek... Da mogu da postignem i da budembna postu, ali i da proslavim novu godinu sa prijateljima i porodicom uz iće i piće...

Dakle, za promenu sam kalendara. Promenom kalendara bićemo revnosniji pripadnici naše crkve.

Naravno da ti smeta, jer nije Bogu 13 dana ukrao, vidis nova godina je tek za 13 dana!!!

Sve je tu jasno, i kod nas su u upotrebi oba kalendara, i Jilijanski i Gregorijanski. Tu SPC treba ukinuti ovo je jos jedan primer kako idu protiv zdravog razuma. Kakva Srpska Nova Godina i Srpski Bozic, obicne gluposti.

Jeste u pitanju je zdravi razum, ali satanisticki, onaj koji pristaje na brisanje, nepostojanje 13 Bozijih dana!!!

Poslednja izmena:
Naravno da ti smeta, jer nije Bogu 13 dana ukrao, vidis nova godina je tek za 13 dana!!!

Za 365 dana je nova godina.....

- - - - - - - - - -

Jeste u pitanju je zdravi razum, ali satanisticki, onaj koji pristaje na brisanje, nepostojanje 13 bozijih dana!!!

13 božjih dana...:hahaha1:

Kakava glupost...... Smejurija....

SPC treba da prilagodi svoj kalendar svom narodu.Hocemo u Evropu,hriscani smo,a imamo dva kalendara.To samo smeta kvalitetu zivota,nemamo zajednicke slobodne dane za praznike,a sa religijom nema blage veze.
A to da li smo religiozni,mislim na nas srbe,treba otici u crkvene hramove i pogledati: Prazni su.I koga mi foliramo,sami sebe?!

Moze biti da s u Evropi Hriscani, ali oni koji su materijalistickim hriscanstvom zavedeni!!!
U kojoj su koliziji duh i tjelo, valjda bi trebao bar da pretpostavljas, ako ne , onda cesce svrati u Pravoslavnu Crkvu!!!

- - - - - - - - - -

Naravno da sam ja nedostojan, ali pitanje svakako nije bezazleno... Evo i patrijarh Pavle je rekao da je crkveni kaendar pogrešan i da ga treba ispraviti.

Mnogo stosta je taj Patrijarh lopetao!!!

Па, не могу се два господара истовремено служити. Определи се где ћеш.
И нико те не држи за рукав да се за време Божићног поста проводиш уз иће и пиће, Православље ником ништа не забрањује. Свако ће одговарати за себе.

kalendar ti smeta da budes bolji covek,odlicno za zapoceo novu kalendarsku forumasku godinu:lol:
Neka se pravoslavni dogovore i predju na Milankovicev kalendar

Back