Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Slazem se, posto je jonsko more kudikamo lepse od egejskog ali i jadranskog, i za razliku od severne Grcke mesta vise podsecaju na Boku i Hrvatsku jer su dugo bila pod Venecijom. Ima puno maslinjaka i borova a boja mora je azurno plava i kristalno providna, stice se utisak kao da si u ogromnom bazenu.

Nadam se da mi neko može dati info o tome da li neka naša agencija radi Volos, tj. njegovu okolinu, mesta pod planinom Pilio...Supruga, malena koja će u septembru imati 20 meseci i ja planiramo autom ove godine septembar i to ako nađemo turu od 14-15 dana...

Valjda - Jerisos??!
Ako je to, meni se dopalo jer je:
malo,
mirno,
na Atosu- gde nema (nije bar bilo) naših,
pretposlednje(poslednji je Uranopolis, a onda Sveta Gora na koju ženska nožica ne sme),
na par km ispred je Kakovo- metoh manastira Hilandar pa ti to dodje ko satisfakcija što ne možeš na Hilandar,
more čisto,
jedan do dva kafića(možda sad i tri-četiri), i tako...
Moja kuma, pak, kaže da je to raj za penzionere i da na gorem mestu nije bila...
De gustibus non est disputandum...

Cita se Jerisos, pise se Ierissos.

Lepo more, mada cistoca ume da zavisi od vetra. To je na istocnoj strani Atosa, dakle uslovno receno gleda na otvoreno more, ka ostrvu Tasos i dalje ka turskoj obali... Dosta se izgradio poslednjih godina u vidu malih prizemnih kucica-apartmana, nema velikih hotela. Nema ni nekog nocnog zivota, koliko sam ja uspeo da primetim, ali ako se dodje kolima - Ouranopolis (Uranopolis) i cela Sitonija su na najvise pola sata voznje.

Poseban smek je meni ostrvo izmedju Atosa i Sitonije - Amouliani (Amolijani). Ima jedan (skup) hotel, nekoliko jeftinih (ali i losih), nekoliko apartmana i niz slatkih kucica za iznajmljivanje i jedan kamp. Ostrvo je celo u plazama (ima kamenih, pescanih i onih sa sljunkom), neistrazenih obala, bukvalno praznih uvala - sve je posledica cinjenice da ostrvo nije bas malecko, a stanovnika ima jedva 200, a ni turista nema previse. Ima dobre klope u "centru", a trajekt polazi iz mesta Tripiti (na putu Ierissos - Ouranopolis). Karta za kola je nekoliko evra, po osobi jos po 70c.

S obzirom da imam cerkicu od tri godine, nocni zivot mi naravno nije prioritet.Bitno je da su plaze OK i da je more cisto (sto je relativno),marketa i kafica ima onoliko koliko mi i treba tako da mislim da u svakom slucaju nije los izbor.Idem sopstvenim prevozom i svakodnevni izleti se podrazumijevaju sto znaci da se moze dosta toga obici i vidjeti.
Prosle godine smo isli preko Sabre u mjesto Gerakini (pocetak Sitonije ), malo mjestace,vjerovatno nesto slicno Jerisosu i bilo je skroz OK.Dosta toga smo obisli i vidjeli (za desetak dana smo napravili cca 600 km po Halkidikiju) sto namjeravamo i ove godine jer volimo aktivan odmor i da maksimalno iskoristimo godisnji. Meelosh hvala ti na savjetima za ostrvo jer to mnogo znaci kad unaprijed imas neke destinacije koje vrijedi vidjeti.Ali problem je sto smo do sada nasli ponudu za Jerisos jedino u agenciji "Follow me" a oni opet rentiraju samo dvije vile tako da su sada vec popunjeni kapaciteti za Juni kada smo mislili ici.
Ako imate i neke druge prijedloge gdje ici na porodicno ljetovanje u Grcku dobro bi nam dosli.

je l moze pajamaca da mi da predlog za grcku?moze samo kad dodje
isla bih ove godine,mozda i iz srbije(prvo dodjem tamo pa onda idem u gr)
neko lepo,zivo mesto za nas troje,pescane plaze,cista voda(a topla),gde ima sta da se vidi(kulturne posete) ali i neki mini soping da se obavi.da li postoje bebisiter usluge?kao neki vrtic u okviru hotela?ako da onda me zanima i nocni zivot
a ove godine necu imati previse para,tako da...(znam znam ja bih da mi ne udje:lol: )
i isla bih avionom
heh je l preterujem?

ufh hani..teško pitanje:)
ja sam za krf i uvek krf.
pogotovu kada tražiš takav bogat izbor.
a što se bebi sitovanja tiče..u grčkoj je to malo teža varijanta i ako ima onda je poskupa...
ali..npr...meni je bilo tamo lepo..i jeftino..i pesak i topla voda.
ali ja sam bila na početku sezone, kako je kasnije...nisam sigurna..
olimpik bič.
oko 700 km od bgd. apartmani lepi, čisti (relativno je novo naselje)
ulice mirne nema jurcanja kolima...
nema baš nekog fenomenalnog noćnog života...ali...
ako idete kolima, meteori su blizu, solun je blizu...
i tako...
a što ne bi sa nama u tursku :lol:

zenazmaj:
Da li je neko letovao u Lutrakiju skoro? Nagovara nas zena iz agencije da je to bolja varijanta od nekog mirnijeg mesta, da klincima ne bude dosadno.
Iskustva?
Ja sam u Lutrakiju svake godine, jer letujem u okolini Korinta, pa je Lutraki na 15 minuta voznje.
Lutraki se ne moze nikako nazvati mirnim mestom. Leti, prosto buja od zivota, mada i u toku godine, nije bas zapusten. Znam to jer odlazim u te krajeve dva-tri puta van sezone i svratim i u Lutraki. Uvek se tamo nesto dogadja, naravno smanjenim intenzitetom... leti - mnogo ljudi, mladih i starih, Lutraki mi se cini da nikada ne spava.

Ono sto mi se ne svidja je da ima jako mnogo vetrovitih dana. Vec na par kilometara dalje, od Korinta pa obalom prema Patri recimo, nema vetra. verovatno je za to kriv sam polozaj Lutrakija, koji se nalazi na "temenu" zaliva.

Uvece je mnogo ljudi u setnji obalom a ima i jako mnogo starijih turista iz zapadne Evrope, koji dolaze onako, grupno. Nigde nisam video u Grckoj toliko starijih ljudi u jednom letovalistu, kao u Lutrakiju. Verovatno je to zbog izvora Lutraki-vode, za koji kazu da je veoma dobar za raznorazne tegobe. Lutraki je zapravo banja.

Inace ima mnogo mesta gde mladi ljudi zalaze i nije problem naci zabavu. Moja cerka obozava Lutraki i nema dana da ne bude tamo, sto sa drustvom na kupanju, sto uvece u provodu.

Zavisi od uzrasta vase dece, uvek ce se naci neki provod. Uostalom taj deo Peloponeza nije dosadan, kako god da okrenete :) Blizu je Korint, Atina na sat voznje, Epidaurus, Patra na sat i po voznje autoputem itd...

Nije lose.

Back