Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa to valjda rade svi? mislim svi koji rade krf?
ako ste svi vekiki to nije frka,ali ako ima i dece :?
to je jako dug put..ako imas invidualnu vizu,lako je doci do krfa lokalnim busevima.
vozom do soluna,predjes ulicu i uskocis u bus,pod uslovom da voz ne kasni :?
ako kasni,onda se upozanjes sa solunom do jedno 22,pa opet na isto mesto na bus...a ima i super pita sa sirom, tiro-pita pored stajalista busa, u kaficu :wink:

Goscica:
Ljudi, ja bih samo da se malo odmorim, nije mi sada bitno gde, samo nek je Grcka, i da se kuuuupam...kakav je Stavros, naisla sam na neverovatno povoljan aranžman?
Ovako...Kao klinac 80-tih sa matorcima godinama išao u Asprovaltu, 10km od Stavrosa tako da ga dobro poznajem...Lepo kaže čovek selendra, svratio pre 4-5 godina na putu za Aleksandropolis, izgradio se , ali u suštini dno u Grčkoj...Nije bez razloga tako povoljno...Egejsko je toplije od Jonskog, a povoljne aranžmane možeš naći za Halkidiki, za Kasandru ili Sitoniju, autobuski prevoz...Prošle godine su mnoge agencije u junu davale 10 dana autobusom sa najmom sobe i vizom ispod 100e...Nije Krf ili neko drugo ostrvo, ali u severnoj Grčkoj po mom mišljenju najbolje(uz Aleksandropolis, ali to niko ne radi, išao u sopstvenoj režiji), a prošao sam celu Egejsku obalu od Atine do Turske granice + Krf i Tasos...

Pefkohori u maju 9 dana sa prevozom 60evra plus 10 evra za vizu,preko agencije KORONA TRAVEL.Novootvorena agencija tel 31 31 254
Nasla sam u postanskom sanducetu letak,jako su povoljni jer daju na rate do iduce godine,a kao poklon dobijate 7 dana na Zlatiboru.
Proverite

Ukoliko imas avanturistickog duha uputi se na krit.Mi samo bili pre dve godine bez ikakvog paket aranzmana, u junu mesta ima koliko hoces,toplo je ,ma fantazija.Ako te nesto zanima slobodno me kontaktiraj

valhalla:
Ukoliko imas avanturistickog duha uputi se na krit.Mi samo bili pre dve godine bez ikakvog paket aranzmana, u junu mesta ima koliko hoces,toplo je ,ma fantazija.Ako te nesto zanima slobodno me kontaktiraj
Ahhh, pa gde me nadje sa Kritom... :lol: Problem mi je viza, onada bih morala da vadim sengen, pa da li ce je Grci dati ili ne...ovako mi je nekako sigurnije sa grupnom, a ne lomim se, sve odradi agencija.Ali Krit obaveznooo....jednom.... :D

Ma, Krf je super ali treba da se "odrade" i druga ostrva. I mislim da je uvek lepse biti u manjim mestima a ova veca treba samo posecivati namenski.
Covek da ima novca i slobodnog vremena pa da odvoji dva-tri leta da vidi sto vise tih ostrva jer Grcka to zasluzuje.

Nemoj na Krf u junu,pogotovo ne u prvoj polovini.Zna da bude kisovito i vetrovito a narocito na severnoj strani gde su ti Kasiopi koji su jedna obicna selendra.
U junu ti je najbolji i najsigurniji Krit.

Ja ti nisam neki vozac.Do Atine tj sve do Koronija na Peloponezu je vozio moj decko.Prespavali smo u Atini,preporucujem ti da sobu rezervises preko interneta ako ides u sezoni.
Mi smo proputovali skoro celu Grcku i nikada nismo imali problema sa saobr. policiojom.Nesto se i ne secam da sam ih mnogo vidjala uz auto-put.
Samo jednom su nas zaustavili i to sto nismo vezali pojas.To je bilo na Kritu.Tamo nikada ne placas kaznu odmah direktno policajcu vec ti napise tiket i ides u stanicu da platis.Medjutim kada smo se malo raspitali kod prijatelja Grka rekli su nam da ne placamo jer Srbija tj tada Juga nije clan Unije i da nema sanse da nam ikada stigne racun za naplatu.
Ako npr Nemac napravi saobr.prekrsaj u Grckoj a ne plati u roku od 8 dana njemu ce stici racun na kucnu adresu.

Da, njihovi policajci su pogotovo za vreme sezone, veoma popustljivi za nas strane vozace. Osim ako si nesto drcan, bolje nemoj :)
A sto se placanja tice, nisam bas siguran da treba da zanemaris ako ti izda tiket. Drugar sa kojim sam pre par meseci jurcao po Grckoj, je napravio prekrsaj. Ja sam srecom bio zaostao na pumpi pa nisam istom brzinom vozio. nasao sam ga kako se raspravlja sa policijom. Stanem i vidim da ga terete za prebrzu voznju, nevezivanje pojasa a jos je i telefonirao u momentu kad su ga zaustavili (okretao mene)! A bolna tacka im je upravo telefoniranje u voznji. Posto se mnogo koprcao, izdali su mu tiket na 240 evra (kazna za telefoniranje u voznji), ostalo oprotstili. Isto je mislio, nismo u EU pa nema veze. Djavola! KAd smo se vracali, na granici su vec imali u kompjuteru da nije platio kaznu! Na licu mesta je morao da plati da bi mu vratili pasos!
Pa ti vidi :) Kad trebamo vize, "niste u EU", kad treba da se plati "nema veze sto niste u EU" :)

valhalla:
Ja ti nisam neki vozac.Do Atine tj sve do Koronija na Peloponezu je vozio moj decko.
Nisam te razumeo, gde je taj Koroni?
Mislio sam da poznajem sve mesta, posebno oko Atine i na Peloponezu, a ne mogu toga da se setim.
Ja kad idem iz Beograda, i kad se jednom docepam Atine, samo nastavim autoputem za Korint

Gde ste isli na Peloponezu? Stvarno lep deo Grcke, mozes ga obilaziti nedeljama a da ti nikad dosta :)

nahvaliste peloponez.
ja nikad krocila juznije od atine.
mislim na kopno.
celu,ali celu grucku sa ostrvima prosla...ali taj prloponez mi sad neda mira!
ne moze biti zanimljiviji od ciklada,bre! :P

xpajamacax:
nahvaliste peloponez.
ja nikad krocila juznije od atine.
mislim na kopno.
celu,ali celu grucku sa ostrvima prosla...ali taj prloponez mi sad neda mira!
ne moze biti zanimljiviji od ciklada,bre! :P
Znas kako, kad bi me neko pitao koji deo Grcke je najlepsi, najzanimljiviji, ne bih znao da se odlucim. Valjda zato sto ne stavljam na prvo mesto plaze, kafice i uopste klasican provod.
Moja cerka i ja, obilazimo Grcku od severa do juga, pa cik-cak levo desno, zbog "smeka". A tu podrazumevamo sve sto se moze od istorije videti. Mislim da skoro nema znacajnijeg lokaliteta ili muzeja koji nismo obisli. Prosle godine smo se samo nas dvoje lomatali onom stranom oko Delfija i Tebe. U Delfiju su nas odrali za smestaj (uzasno skupo) ali sve to je vredelo posetiti.
E sad, Peloponez je pun lokacija koje obozavamo da posecujemo, opet i opet. Pa ima li veceg zadovoljstva stajati na stadionu u Olimpiji? Svaki puta se najzeim kad obidjemo Olimpiju. Ili posetiti grad u kom je rodjen otac svih doktora Hipokrat - Epidaurus? Pa posetiti Spartu imajuci u mislima spartance i njihov nacin zivota? Da ne nabrajam, Peloponez je fantastican sto se tih stvari tice. A lokaliteta jako mnogo...

Naravno ako neko ima samo 7 dana na raspolaganju, zeli da se sto vise puta okupa u toplom moru, da se proseta uvece i razvedri u kaficima. Ja imam tu srecu sto mogu mnogo duze da ostanem i onda kolima obilazim sve ono sto sam nekada samo u udzbenicima gledao.
Recimo, nazalost, toliko ljudi prosvira prema Atini a ni ne primeti i ne zastane na mestu gde se vodila Termopilska bitka (kod Lamije). Prosto zato sto i nije nesto oznaceno, mada psotoji lep spomenik, ali i da zastane, nece znati na primer da nadje plocu koja oznacava da je na tom mestu sahranjen jedna od vodja, jer se ploca nalazi sa desne strane autoputa (gledajuci prema Atini), uzbrdo 50-tak metara uzbrdo...
Nazalost, cak i u Atini su neki lokaliteti neposeceni jer nasi vodici ili individualni turisti ne znaju za to. U samom podnozju brda na kome je Akropolj, postiji jedna stena, uz samu ulicu koja tece oko Akropolja, a u njoj uklesana pecina, mala i samo neuglednom metalnom ogradom sada zasticena. E u toj pecini je ziveo jedno vreme i razmisljao Aristotel! Da nisam imao dobrog i obavestenog prijatelja u pratnji, jedne godine, nikad to ne bih video..

Tako da, u zavisnosti sta covek trazi, odredjuje i sta mu prija. Bilo gde, ali bukvalno, gde god krocili, keretacete se kroz istoriju, bukvalno. I zato je nemoguce reci gde je lepse.
Kako uporediti Sunio na samom jugu gde se nalazi Posejdonov hram (gde je otac skocio sa litice kad mu se sin vracao iz bitke a zaboravio da na brodu stavi bela jedra vec ostavio crna, znaci poginuo je), sa Delfima severnije, sa Olimpom jos severnije ili sa Olimpijom na Peloponezu, a da ne pominjiem fantasticnu istoriju Atine ili Krita, ili ROdosa? Svako mesto za sebe je fantasticno i neponovljivo..
Veoma cesto i dugo vremena posecujem Grcku, a nisam jos obisao ni cetvrtinu onoga sto bih zeleo, nije to lako, Grcka je u celini muzej, velika kolevka civilizacije. Treba mnogo vremena.
A sto se tice kupanja i plaza, manje me zanima, mnogo vise vremena provedem lomatajuci se po muzejima i areholoskim lokalitetima.
Dakle kilkladi, ostrvska grupa, s emoze meriti sa svim ostalim, i tamo je svuda vidljiva istorija i starogrcka kultura na svakom koraku.
Gde god da podjes, neces pogresiti. Jedne godine smo cerka i ja uzeli kartu na primer, i zmureci naboli bilo gde na karti, i tamo otisli, jer je potpuno svejedno gde cete se naci, svuda je fascinantno.

Goscica:
valhalla:
Ahhh, pa gde me nadje sa Kritom... :lol: Problem mi je viza, onada bih morala da vadim sengen, pa da li ce je Grci dati ili ne...ovako mi je nekako sigurnije sa grupnom, a ne lomim se, sve odradi agencija.Ali Krit obaveznooo....jednom.... :D
Draga Goscice, evo najiskrenijeg saveta - u Stvaros nikako ni u sred leta, jer ono sto si procitala napred stoji - malo nerazvijeno mestasce, udaljeno od svega civilizovanog (ako ne racunas 2-3 sela u najblizoj okolini na 5 km) prva civilizacija je Solun dalek 80 km.Mesto ima plazu koja je leti prilicno prljava, u u sred mesta je luka sa usidrenim teretnim brodovima. a u sred sezone jedina zabava je jedna diskoteka i nekoliko kafica na obali, koji su ti i jedina dnevna zabava, jer su uz samu plazu.Tako da mozes zamisliti tek sada.Ovo ti pricam iz iskustva, jer sam nekoliko sezona boravila tamo poslovno, a inace i zivim u Solunu vec godinama.
Ako se baziras na grupnoj vizi moj savet i dalje stoji- Krf, lepe plaze, puno mesta za izlazak, a ako ima araznmana za sam grad Krf, prelep je.Ne verujem da ces bilo gde na severu moci u junu da se kupas, sem ako nisi `pingvinski` nastrojena, jer evo nekoliko dana do maja nas deli i jos idemo u zimskim jaknama.Ako ne Krf, nekakav izbor je Halkidiki, bar ima vise mesta za izlazak nego Stavros, i nesto je civilizovaniji, ali je i on pun sela koja su u sustini u predesoni prazna i nezanimljiva.

codemaker:
Da, njihovi policajci su pogotovo za vreme sezone, veoma popustljivi za nas strane vozace. Osim ako si nesto drcan, bolje nemoj :)
A sto se placanja tice, nisam bas siguran da treba da zanemaris ako ti izda tiket. Drugar sa kojim sam pre par meseci jurcao po Grckoj, je napravio prekrsaj. Ja sam srecom bio zaostao na pumpi pa nisam istom brzinom vozio. nasao sam ga kako se raspravlja sa policijom. Stanem i vidim da ga terete za prebrzu voznju, nevezivanje pojasa a jos je i telefonirao u momentu kad su ga zaustavili (okretao mene)! A bolna tacka im je upravo telefoniranje u voznji. Posto se mnogo koprcao, izdali su mu tiket na 240 evra (kazna za telefoniranje u voznji), ostalo oprotstili. Isto je mislio, nismo u EU pa nema veze. Djavola! KAd smo se vracali, na granici su vec imali u kompjuteru da nije platio kaznu! Na licu mesta je morao da plati da bi mu vratili pasos!
Pa ti vidi :) Kad trebamo vize, "niste u EU", kad treba da se plati "nema veze sto niste u EU" :)

O.K. Ovo o cemu sam pisala gore desilo nam se 2000-te.Verovatno su se od tada mnoge stvari promenile.
Tamo gde nam se to desilo(mesto se zove Frangokastelo,na juznoj obali Krita) retko kada vidjaju nase tablice i policajac nas je odmah pitao odakle smo.Kada smo rekli Belgrade,Serbia nije mnogo komentarisao ali je odmah ublazio ton...Kasnije su nam neki Grci rekli da na tim lokalnim putevima bogu iza nogu skoro nikada nema pol.patrola ali su bas tada bili neki lokalni izbori pa su eto izasli da pokazu svom izbornom telu kako nesto i rade...

codemaker:
Sto se tice ublazenih reakcija, kad pomenemo da smo iz Srbije, to je tacno...Mnogo puta znaju da potpuno progledaju kroz prste :)
Ove godine planiram u Grcku na odmor a ja sam iz Bosne ,pa sta da kazem policiji kada me zaustave da sam Bosanac ili Srbijanac, samo se salim.
Ove godine u Februaru sam bio na sajmu u Solunu i rijesio da ovo ljeto provedem u Grckoj iako vec dugo razmisljam o tome ali sada kada sam vidio samo mali dio Grcke i bio odusevljen dvojbe nema. Putovanje u februaru je bilo cisto poslovno i nisam imao vremena bilo sta da vidim i obidjem ali ono sto sam vidio iz automobila je bilo sasvim dovoljno da osjetim neodoljivu zelju da ljeto provedem u Grckoj. Volim da kampujem i u Grcku krecem sa kamp-kucicom ,zenom i troicom sinova. Zbog duzine puta i prikolice rijesio sam da odem na Halkidiki ,tj. na jedno od tri poluostrva. Zbog poslovni obaveza na odmor idem ranije odnosno planiram da to bude od 25.6.-9.7. ove godine. Zamolio bi gospodina codemaker-a da mi da savjet da li je to pravo vrijeme za posjetu sjeverne Grcke zbog vremena i da li mozda zna kakav kamp na obali mora sa pjescanom plazom posto su mi djeca mala i da mi preporuci koje poluostrvo da izaberem. Takodje obozavam da posjecujem istorijska mjesta, muzeje i predjele prepune prirodni ljepota.

Jedino sto nisam nesto posetio detaljno je bas severn deo Grcke :( A da kampujem prestao sam jos pre mnogo godina... Nazalost, sto se severne Grcke tice, sve do Keterini, nisam uopste upoznat... Verovatno ce se javiti neko ko moze u vezi destinacije i kampova da pomogne.
Zao mi je sto u vezi toga nisam od nikakve pomoci.
Medjutim, putujuci kolima kroz razna mesta, video sam da ima kampova sasvim dovoljno, jedino sto nije bas zgodno krenutu "ututanj" pa gde se nadje zgodno mesto, jer ipak treba uzeti u obzir decu i kamp prikolicu.
Mozda nije losa ideja da se prosvrlja malo internetom i tako naci informacije. A na granici imaju i turitsicke informacije.
Nazalost to je jedino sto mogu pomoci, ako je to uopste neka pomoc.
I da, obzirom da cete vuci kamp prikolicu, ne verujem da cete prekoraciti dozvoljene brzine, pa nece biti potrebe za izjasnjavanjem iz koje ste drzave :)
U svakom slucaju, provedite se lepo, jer to ne moze da omane :)

Back