Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sto se viza tice, to je najbolnija tacka.. :( Mnogo su resttriktivni a ponekad i besmisleni... Ponesi sva dokumenta koja traze. Koliko sam razumeo, njima je najvaznije da ih ubedis da neces ostati tamo, dakle potvrda o zaposlenju, babin broj cipela, garantno pismo (obavezno overeno kod notara) itd... zelim ti srece za vizu. VIze inace nisu skupe, koliko znam (ja imam neki poseban status, pa samo odnesem pasose i slike i popijem kaficu dok obave - dobijam gratis vize) ali mislim da je negde oko 15-20 evra, tako nekako...

U stvari nije to ni sam Vrahati vec Mpolati koji bi trbalo da je tu negde okolo, mada ga nisam nasao na karti. Imam prijatelje koji tamo zive pa idemo kod njih. Dakle, ako se zadesimo dole u isto vreme, bice to verovatno jedina sierra sa PG tablama na citavom Peloponezu, vici ili sviraj, ili oba u isto vreme pa placam pice!
Vidimo se.

U stvari nije to ni sam Vrahati vec Mpolati koji bi trbalo da je tu negde okolo, mada ga nisam nasao na karti. Imam prijatelje koji tamo zive pa idemo kod njih. Dakle, ako se zadesimo dole u isto vreme, bice to verovatno jedina sierra sa PG tablama na citavom Peloponezu, vici ili sviraj, ili oba u isto vreme pa placam pice!
Vidimo se.

Vidimo se.

codemaker:
Sto se viza tice, to je najbolnija tacka.. :( Mnogo su resttriktivni a ponekad i besmisleni... Ponesi sva dokumenta koja traze. Koliko sam razumeo, njima je najvaznije da ih ubedis da neces ostati tamo, dakle potvrda o zaposlenju, babin broj cipela, garantno pismo (obavezno overeno kod notara) itd... zelim ti srece za vizu. VIze inace nisu skupe, koliko znam (ja imam neki poseban status, pa samo odnesem pasose i slike i popijem kaficu dok obave - dobijam gratis vize) ali mislim da je negde oko 15-20 evra, tako nekako...

Ja sam imala u planu da idem u Korint i ostanem tamo mesec dana, ali mi nisu dali vizu, iako sam imala pozivno pismo i sve sto treba (zato sam i nacela temu "Grcka viza").Za nju ti treba 36 eura (vole da potraze 1 euro sitno zbog kusura).Dobro je ako imas porodicu jer to moze posluziti kao neka garancija da neces ostati.
Ako neces dugo da cekas u redu za izdavanje vize, skini upitnik sa njihovog sajta i popuni ga(www.greekemb.co.yu), i dodji u 9h ujutro kada ambasada pocinje rad sa strankama.Gotove vize izdaju posle podne od 15h 30'-16h i to za nekih 5-7 dana.Obavezno ponesi i radnu knjizicu jer ponekad traze original na uvid.Takodje i rezervaciju povratne karte.Nekada traze stvari koje nisu naveli na oglasnoj tabli ili internet stranici, ali to je njihovo pravo.Takodje mogu da te odbiju bez ikakvog objasnjenja.U svakom slucaju, zelim ti da imas vise srece nego ja, i da otputujes tamo, jer je zaista prelepo.I Korint, i predeo oko njega.Ko zna, ako sve bude OK mozda vam se i ja pridruzim na toj kafi :wink:

trut21:
Vidimo se.
Nikad cuo za Mpolati :( Verovatno je neko malo mestasce u okolini Vrahatija, najverovatnine u istom pravcu kao i Zevgolatio, od mora pa nagore prema brdima...
A da ces biti jedinin, bices. Ja odlazim u te krajeve vec 7-mu godinu, jos nisam sreo ni jedan auto sa nasih bivsih prostora :) Valda ljudi ne zalaze na Peloponez kolima... sta znam...
Ja cu biti tamo negde od 1.avgusta do kraja avgusta.. ako te nadjem, vikacu i trubicu sigurno :)

codemaker:
Jeli ti to prvi puta da ides tamo? Ako si ranije isla i dobijala dakle vizu, cudi me da ti nisu ponovo dali... Bas me zanima, napisi.

U septembru prosle godine uplatila sam strava jeftin aranzman u severnoj Grckoj, a sve vereme sam zapravo bila u Korintu.Obzirom da je agencija obezbedila vize, sve je bilo vrlo jednostavno.Ovaj put htela sam da ostanem mesec dana, pa mi je vise odgovarala individualna viza.Obzirom na odbijenicu koju imam, dobila sam informaciju u jednoj agenciji da cu sada malo teze doci do grcke vize, pa cak i u drugim ambasadama mogu da mi prave probleme zbog toga(trebala bih krajem leta na Kipar).Sve ovo mi je prilicno poremetilo planove, i stvorilo neugodnost, ali nadam se da ce se resenje naci.

Codemaker vidimo se onda dole, mada ja planiram da to bude septembar, ali ko zna. :wink:
Barrbarra poziv je otvoren, hvala ti za informacije i zelim ti vise srece naradni put, gde god da isla!!!

E, kad se setim tog citroena... :) Ziveo sam u Mariboru 22 godine, imao tamo spaceka.. :) Poneki puta "raspalim svom brzinom" pa sve do grcke... Kakvo je to putovanje bilo... 80km/h kad ide nizbrdo, a nema nizbrdice.. :) Otvorime krov i prozore, proturimo noge napolje pa polako... 10 sati do Beograda, 12 sati do Soluna, pa 12 sati do Atine... yebote, ubismo se od voznje, ali "siga,siga" sto kazu braca Grci.. Lepo nam je bilo, nigde ne zurimo... "Those were the days my friend..."..

Inace od ostrva, prvo i neprikosnoveno za mene: KRIT. Nakon toga Rorods, pa Santorini (mnogo skupo brate), pa bilo koje drugo, samo zazmuri i ubodi olovkom na mapi, neces pogresiti...
Jedino je za trajekte malo problem u sred leta, guzve neopisive i ceka se na brod satima, ali uz dobro drustvo, nema problema...

Pitanje je postavljeno presiroko :(
Dao si samo okvir od 20-tak dana.

Pokusacu ovako:

1. BENZIN (zavisi od potrosnje, voznje opterecenosti itd..) Pretpostavka da ide cela familija i imas sve u gepeku sem babinog ormana. Za mene je to ovako (audiA4 2.4, maksimalno 150km/h, prosek 120)
Beograd-Korint-Beograd = 1400km = 14*9 = 156litara*2 = 312 litara
Tamo ces bez problema spucati barem jos 1000km = 10*9=90 litara. Sve u svemu najmanje 250 litara benzina, mnozi sa cenom pa vidi ( u proseku 1 evro = oko 250 evra samo za benzin

2. SMESTAJ: (ja to ne placam) ali racunaj otprilike 35 evra za garsonjeru za 1,000,000 Srba, * 20 = 700 evra. U nekim hotelima (znam za Platamonas i Korint), mozes proci sa 75 evra dve osobe (soba i polupansion) ukupno dnevno.

3. HRANA: Zavisi sta jedes ali su cene uglavnom kao i kod nas, ponesto i jeftinije. Ako sam spremas 20 * najmanje 20 evra = 400 evra. Ako jedes napolje, pristojan obrok mozes dobiti za 10-15 evra, zavisi. Pomnozo sa 4 recimo pa racunaj..

4. OBILASCI: prilicno skupe ulaznice, zavisi od lokacije ali od 12 - 25 evra po osobi. ALi to stvarno vredi tih para! Vise volim da ostanem bez vecere ako treba a da ne propustim Partenon na primer. (7 godina odlazim redovno u Grcku i nijednom nisam propustio Partenon) Taksi je relativno jeftin. Ja se dokotrljam do Atine, parkiram negde pa taksijem u centar. Voziti po Atini je ravno izazivanju srcanog udara. Sve ulice jednosmerne u istim pravcima :( a one koje to nisu vode uvek tamo gde tebi ne treba :) Taksi za 6km na primer kosta oko 2.5 - 3 evra. Prosle godine naravno vise zbog olimipijade...

5. OSTALO (suncobrani i lezaljke se uglavnom u 95% ne placaju): picence, kafa... zavisi od lokacije ali recimo kafa+sveps je negde oko 3-5 evra, zavisi naravno.

6. EXTRA OSTALO :) Zena i cerka u kupovini 20 dana * 150 evra = 3000 evra :)

Jako je tesko reci koliko ces potrositi, od mnogo cinjenica zavisi naravno. Mislim da ne ides sistemom "paradajz turiste" pa u tom slucaju moras racunai na izdatke.
Jako tesko sracunati :)

Preporučujem ti Kassiopi na Krfu. Imaš preko Jolly od 07.06. dvokrevetni studio (najam)za 25e+10,900 din. odnosno oko 160e po osobi, uračunat avionski prevoz, 10 noćenja. Prošle godine sam bio preko Kon-tikija u Dasiji ali bio sam i u Kassiopiju, prelepo mesto. Mislim da je ovo extra povoljno, jedino ne znam kakav je Jolly mada nisam čuo ništa loše. Kontiki još nije izbacio svoj program za leto 05. Info imaš na http://www.jolly.co.yu/novo/Krf/krf.htm

Strajder:
Preporučujem ti Kassiopi na Krfu. Imaš preko Jolly od 07.06. dvokrevetni studio (najam)za 25e+10,900 din. odnosno oko 160e po osobi, uračunat avionski prevoz, 10 noćenja. Prošle godine sam bio preko Kon-tikija u Dasiji ali bio sam i u Kassiopiju, prelepo mesto. Mislim da je ovo extra povoljno, jedino ne znam kakav je Jolly mada nisam čuo ništa loše. Kontiki još nije izbacio svoj program za leto 05. Info imaš na http://www.jolly.co.yu/novo/Krf/krf.htm
Srce si, hvala :wink: :)

Da dodam još par stvari...Aerodromske takse i vize nisu uračunate i iznose oko 45-50e (takse) i 10e (viza) po osobi, tj. po osobi dodatak od 55-60e. Ne znam kakav odmor voliš, aktivan sa dosta lunjanja (moj slučaj) ili statičniji u mestu boravka. Za prvi preporučujem rentiranje auta ili skutera i obavezan obilazak celog ostrva. U drugom slučaju mesto je malo, ali sam u 2 odlaska tamo našao 5-6 prelepih plaža sa svim vrstama podloga.Poz.
Ah, da evo par linkova sa fotkama

http://www.corfu-pictures.com/kassiopi.htm
http://www.corfu-pictures.com/kassiopi2.htm

Kasiopi je malo mestasce, sa 2-3 ulicice i nekoliko malih uvala, simpaticno, ali iskreno u sredini sezone.Sada je jos hladno, juni na severnim ostrvima zna da bude hladan za kupanje, pa ako se neko odluci Za Krf, ja ipak preporucujem sam grad Krf, ili neko mesto u blizini centra, jer ako nije za kupanje, bar moze da se seta po prelepom gradu.Sledece mesto izvan centra koje ima dosta hotela i plazu je Dasia na nekih 15 km od grada i ima gradsku vezu.Inace Kasiopi je na drugom kraju ostrva, i u sred sezone bus do grada ide samo nekoliko puta dnevno, a put je dosta naporan, pun krivina, uzan i neprohodan (u tom slucaju idealna varijanta je rent-a-car)!
Svakako, Rodos ili Krit su pun pogodak, jug je ipak cudo - kupalisna sezona u junu vec uveliko pocinje.

Back