Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mislim da je u flmu mediteraneo...
pitaju italijani neku babu koja bleji ispred neke radnje kuda da idu...
a ona im odgovara pa-pa i pokazuje nekud:lol:
a oni se čude..kako ima živog oca:lol:
a baba ima stoleće iza sebe:lol:
mislim da je snimano na tinosu. a oni su slični krićanima, u crnini, i zamotane maramama.

Ajd' kad vec "offtopicarimo" :)
Pre par godina, moja je kcerka pocela da uci grcki. Sad je vec maher ali tada je bila pocetnik. Zatekao se ja u Sparti kod nekog prijatelja. Ljudi morali nesto hitno da obave tog dana i nece kao biti tu ja sam trebao da pustim neke majstore da postavljaju sijalice duz dvorista ili tako neke radove. Dosli ljudi, cute oni, cutim ja, pustim ih da rade... prodje sat, dva, tri, pet... Ja moram da idem na neki sastanak poslepodne a ovi nesto ceprkaju i dalje. Niko ne zna ni rec sem grckog a ja obratno..
Pozovem kuci cerku i pitam kako da pitam majstore na grckom kad ce biti gotoov. Obzirom na njen pocetni stadijum ucenja (oko mesec dana) savetovala me je kako je najbolje mogla. Zapisao. Otisao kod majstora, valjda vodje jer je bio najkrupniji. Procitao sta mi je cerka napisala. Dobio neki odgovor sto je licilo na nesto "jos dva sata" sudeci po dva prsta rasirena u obliku "viktorija", a mozda su mi poput italijana pokazivali "rogove" ili su me pokusali omadjijati da ih ostavim na miru, sta znam...
U tom se pojavise moji domacini i stvar je bila resena.
Saznao sam da sam majstore zapravo pitao "za koliko godina cete zavrsiti prekopavanja svetlosti nase" Dobro me nisu ucmekali na mestu...

o cemu se ovde radi:

"Grci carinici su prekjuce maltretirali srpske turiste pri povratku kuci. Pretražili su Touringov autobus i kad nisu nasli ništa nezakonito, krenuli su sa prevrtanjem svega zivog, pa između ostalog i kontrolom sadrzaja goriva u rezervoaru. Poznato je da su Touringovi autobusi najmoderniji i najnoviji u Srbiji. Drzali su autobus 7 sati na granici zajedno sa turistima. Tražili su od vozaca 4.500 Eur da uplati kao depozit (koji će mu navodno vratiti, ako analize pokazu da je gorivo ispravno), da bi ga pustili, a posto vozac nije imao tu cifru kod sebe morao je cekati da mu donesu novac iz Beograda. Vlasti su se oglasile da će iskazati zvanican protest grckoj ambasadi u Beogradu, ali naglo su svi ucutali kako Tv, tako i ostali mediji. To Grcima nije nikako pametno jer prema anketiranim ljudima koji idu na more ovog leta njih 54% iz Srbije se ove godine opredelilo za Grcku, sto će ujedno biti najveca poseta srpskih turista Grckom moru. "
???
prekopirano sa jednog drugog foruma

ma nije to ništa..
natucam ja grčki, tek sam tu par dana, i mangupi me naučili..
pitam babu koja mi donosi tiro pitu mljac mljac,
ti kanis? malakias? kala ine?
i tako..nasmejala se baba...ali mi nije više donosila pitu:lol:
dok nisam naučila, pa se izvinila :lol:

harumeno pondiki:
Mislim da je u pitanju propaganda od strane nekih nasih ljudi kojima ne ide u korist da u tako velikom % turisti odlaze pre u Grcku nego u C.Goru...
I ja sam to isto pomislio.
Previse puta sam odlazio tamo u toku svake godine da ne bih bar jednom cuo, video slicni problem. Naprotiv, uvek sam nailazio na veoma korektno osoblje, sto carinika, sto policije.
Naravno, ako ce neko da pravi problem, biva veci papa od pape ili slicno (ili imaju neku dojavu itd), svaka sluzba na svetu ce reagovati dok se u detalje ne ispita.
Sve u svemu, ne verujem u to sto je pisano na nekom od foruma.
Pa pobogu, ljudi su tamo kad su nas zasipali bombama, cudesa cinili da nam dostave sto vise mogu, gledali, ne kroz prste vec kroz ogromna vrata i "nisu nista videli" kada je trebalo pomoc, a sad ce da maltretiraju srpske turiste pri povratku, eto onako, iz cefa? tesko za poverovati.

Na kom je to forumu bilo?

Ima li gore od Paralije?

Sve zavisi sta kome treba. Ako vam treba dobar nocni provod onda Stavros nije neko resenje. Stavros je sasvim pristojan za porodice sa decom. Ima lep parkic na samoj plazi (bar je bio pre nekoliko godina), ja se licno ne secam da je duvao vetar.

Ako idete krajem avgusta, onda ne ocekujte guzvu.
Cene u Stavrosu su prilicno povoljne. Za te pare stvarno ne treba ocekivati luksuz.

Preko puta je Asprovalta - simpaticno mestasce. Uostalom, sednete u kola pa u obilazak okolnih mesta. :)

Pozdrav.

Kao sto sam rekao za mene je mesto Stavros extra. Da nalazi se tu dosta mesta jos tipa Asprovalta, langada nedaleko je Solun i tako... Sve u svemu fino mestasce, za mene...

Evo kako izgleda jedan od privatnih smestajeva
vecina je ovako lepo sredjena....

Primetila sam da ima dosta informacija na forumu o Grckoj(mada me mrzelo da citam svih 30 strana). Severni deo Grcke sam vec vise puta obisla i sada bih volela da vidim i jug. Trazila sam na netu vise informacija ali nigde nisam videla neku ponudu za apartmane. Pa moze li neko da mi pomogne oko tih informacija... konkretno me interesuju apartmani u mestima blizu Atine (a moze i Peloponez)...
Unapred hvala

Sto se tice Atine, nemam informacije jer sam uglavnom ili u hotelima ili kod prijatelja.
Ali sto se tice Peloponeza, veoma je tesko dati neki blizi podatak. Prvo zbog toga sto je peloponez dosta veliki i cene se razlikuju od mesta gde zelis da se smestis. Ima razlike izmedju Lutrakija, Korinta, Vrahatija, Kjota, Patre na severu na primer i Epidaurusa, Nafpia na istoku ili Kalamata na samom jugu ili Sparte, Olimpije u cenralnom Peloponezu...

Za 10 dana cu biti bas na Peloponezu i obici sva gore navedena mesta. Ako budem imao vremena, raspitacu se o cenama. Svakako se nadam da cu moci da ti kazem cene u severnom delu Peloponeza, jer cu se tamo zadrzati najvise.
Prosle godine je na severnom delu Peloponeza bilo 25-30 evra apartman u sred sezone, naravno svaki sa klimom itd... koliko se secam... Pitacu u svakom slucaju.

Mozda da napises koji bi te tacno deo Peloponeza zanimao i kako mislis da stignes tamo? Ja idem uvek iskljucivo kolima i BG - Korint recimo ima oko 1300 km...
A kad si vec na Peloponezu, bila bi jeres ne otici i videti drevnu Spartu ili jos vise, Olimpiju gde su olipijske igre pocele i stati na sred starog stadiona...

Da li mogu ljubazno da zamolim nekoga od korisnika ovog foruma da mi odgovori na meni jedno veoma znacajno pitanje?Da li neko poznaje nekog od nasih ljudi u atini ko bi mogao da organizuje prenosiste za jednu osobu krajem maja meseca za jednog studenta(sve preko agencija je zauzeto!!!!) UNAPRED ZAHVALAN

codemaker:
Sto se tice Atine, nemam informacije jer sam uglavnom ili u hotelima ili kod prijatelja.
Ali sto se tice Peloponeza, veoma je tesko dati neki blizi podatak. Prvo zbog toga sto je peloponez dosta veliki i cene se razlikuju od mesta gde zelis da se smestis. Ima razlike izmedju Lutrakija, Korinta, Vrahatija, Kjota, Patre na severu na primer i Epidaurusa, Nafpia na istoku ili Kalamata na samom jugu ili Sparte, Olimpije u cenralnom Peloponezu...

Za 10 dana cu biti bas na Peloponezu i obici sva gore navedena mesta. Ako budem imao vremena, raspitacu se o cenama. Svakako se nadam da cu moci da ti kazem cene u severnom delu Peloponeza, jer cu se tamo zadrzati najvise.
Prosle godine je na severnom delu Peloponeza bilo 25-30 evra apartman u sred sezone, naravno svaki sa klimom itd... koliko se secam... Pitacu u svakom slucaju.

Mozda da napises koji bi te tacno deo Peloponeza zanimao i kako mislis da stignes tamo? Ja idem uvek iskljucivo kolima i BG - Korint recimo ima oko 1300 km...
A kad si vec na Peloponezu, bila bi jeres ne otici i videti drevnu Spartu ili jos vise, Olimpiju gde su olipijske igre pocele i stati na sred starog stadiona...

Pre svega me zanima nesto blizu Korinta(npr Lutraki), mozda neki predlog? Sto se prevoza tice isla bih kolima.
I jos jedno pitanje, kako bih mogla najlakse da obezbedim vizu?

Propitacu se malo kad stignem. Koje vrste smestaja? Hotel, apartmani, gde ima guzve ili usamljenije?
Na potezu Lutraki prema Patri uz obalu, imas veoma veliki broj malih mesta.
Sto se vize tice, nema najlakse, kako svima tako i tebi, poseti sajt ambasade Grcke

Inace Lutraki je u ovoj prici oko severnog Peloponeza najskuplji (mada i dalje ne preskup) jer je zapravo banja sa lekovitom i zdravom vodom, ima dobre hotele, kockarnice itd.. Za moj ukus suvise penzionera, organozovanih grupa i inace je guzva velika

mislim da preko agencije atlantic ima jedna lepa kuca mislim da je vila Angeliki ili tako nesto. Nalazi se na odlicnom mestu preko puta parka na plazi. I cifra je skroz ok.
I Monix ima dobru ponudu Stavrosa.

Tako je fina su mesta na samom kruznom toku to jest preko puta gde se u prizemlju nala ze lokali ili jednom recju brze hrane, dok su na spratovima lepe sobice odnosno apartmani kojima pogled dostize do same plaze i luke naravno... Solidno mestasce...

Uzivajte, pozdrav...

Back