Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
]Nea Vrasna, mestasce pored Asprovalte. :p

Putujem sa dva deteta u julu pa bih volela da cujemo vasa iskustva o ovom mestu.
Gde i koje prodavnice su bolje? koji restoran mozete preporuciti; sa dobrom domacom hranom, ne zanima nas ekskluziva. Koji auto iznajmiti i u kojoj rent-a-car agenciji? :idea:
Turisticka agencija sa kojom putujem nije jos u mogucnosti da mi da ove informacije?!?! (sto i nije nista novo) pa cu sama morati da se snadjem, bilo na ovaj nacin bilo na licu mesta. Ponekad pomislim kako nase turisticke agencije namerno ne daju potrebne informacije kako bi mi turisti vezbali svoje male sive celije.
Puno bi mi znacila bilo kakva informacija.... hvala 8)

superhik1975:
Posto bih se sam hranio, drago mi je ako je stvarno tako. Vise me interesuje brza hrana, pizza, sendvici, pljeskavice, giros a i kuvna jela u restoranima.... Zna li neko konkretne cene? U Budvi je prosle godine bio restorancic pored same slovenske plaze gde su kuvana jela kostala 2-2.5 evra. Ne verujem da je u Grckoj slicno. Ako imate iskustva, odgovorite.
giros je prosle godine u septembru bio 2.5e,hamburger sa salatom 2.5e,velika pizza oko 6e,

Stavros svakako nije prva liga grčkog turizma ali je sasvim dobro mesto za porodični odmor.I moj prvi utisak pri dolasku bio je pomalo razočaravajući ali je na kraju sve ispalo fenomenalno.Sve je ipak u glavi i neke sitnice koje mi se i ne svide sigurno mi neće pokvariti letovanje.A kada budem imao nekoliko hiljada Evrića da potrošim na letovanje ići ću na Santorini,Rodos i ostala skupa mesta i tada tražiti dlaku u jajetu.Stavros je OK i opet ću nekad letovati u njemu.

Bezimeni77:
Odmah da te razočaram, u Grčkoj nema kuvanih jela! Ponesi supe u kesici pa skuvaj sebi, to je bar lako.
Giros je 1,6 do 2,2 evra, zavisi u kom mestu. Pizza u restoranima: mala 3-5 evra, velika 5-8 evra. Porcija girosa u restoranu 4-5 evra, meso i riba i morski plodovi 5-8 evra. Sendviči 1,5-2,5 evra (veći).
Piće 1-2 evra
Nemaju kuvanih jela?! Pa cime se ti ljudi hrane?! Ne zive valjda svi na girosu i pizzama? Ako je stvarno tako, stvarno cu dobro razmisliti o Grckoj...

ima kuvanih jela bwe.
i oni imaju "gulaš" koji se zove stifado, i imaju boraniju i sarmice...
ali, za tu hranu..nećete naći u turističkom malom restoranu.
isključivo u onim boljim, skupljim gde jedu grci.
tačnije nikada nisam našla tu klopu na kopnu, samo po ostrvima!

Cisto informativno da ti kazem.. za Rodos ti nije potrebno par hiljada evrica. Sto se Stavrosa tice ostajem pri svom predhodnom postu i mogu da potpisem da je za isti novac mogao mnogo bolju destinaciju da odabere. Kao primer (mnogo ih ima) cu navesti Tasos ili ne tako sjajnu ali u svakom slucaju bolju Paraliju, mesta u kojima moze mnogo bolje i sadrzajnije provesti tih 10-tak dana odmora.

Ispravka, ima na kopnu ali uglavnom po vecim restoranima. Izmedju ostalog, znam par mesta u Atini gde rado zalazim jer je kuvana hrana veoma razbovrsna i ukusna. :)
Inace, i mene je u pocetku zacudilo sto u manjim restoranima nema nista da "se jede kasikom", u pocetku sam bio razocaran ali posle navalio na ostalo...

I meni je to bilo čudno, u početku, dok nisam prihvatio ono : ''Ako već ne možeš protiv nih, pridruži im se ''

I kad sam najgladniji, pojeo bih radije čorbu od paradajza sa malo ŽUTIH rezanaca i ništa više, nego da mi nudite npr. šniclu. Šnicla je za mene totalno konfekcijsko jelo. Bez sopstvenog šarma. Bez identiteta.....

Ipak, jeo sam DOOOOBRE jagnjeće škembiće u saftu u Larisi.
Stifado ima skoro svaki restoran, ali to ipak MNOGO bolje naprave u Madjarskoj, pa i kod nas. U Solunu ima jedan mali restoran sa šest stolova, preko puta glavne pošte i imaju izuzetan sladak kupus sa teletinom. A kad sam bio na Olimpu, u onom jedinom restoranu na vrhu sam jeo tako dobar čorbast pasulj, da ga NIKADA neću zaboraviti.
A pošto ja volim pasulj otprilike SKORO kao žene, onda je to zaista prava pohvala.

Mozes li mi obajsniti, gde se nalazi taj restoran na vrhu?
Pretprosle sam godine posao do Olimpa ali sam se vratio od samog podnozja, jer nisam nasao nikakav putokaz gde da se pridje i sta da se poseti. Da ne pominjem da je prilazni put bio u katastrofalnom stanju. Usput srecem neke Engleze, Svedjane i jos neke u iznajmljenim kolima koji se vracaju jer nisu mogli da pronadju gde treba dalje i da li uopste nesto dalje ima.. Bio sam veoma razocaran.
A mislio sam da ce biti neki dobro oznacen pravac, zgodan parking i restoran u podnozju negde, od toga nista nisam video. Mozda ni ja ni oni stranci nismo umeli, sta znam.. Zato mi treba tvoj savet u vezi toga.
Ne mogu da verujem da nekim stvarima u Grckoj uopste nije davan adekvatan znacaj. Ceo svet zna za Olimp, mnogo uzrecica i mudrih recenica izreceno sa konotacijom Olimpa a ono corak...
Da ne pominjem spomenik bici kod Termopila kod Lamie, gde se lako prosvira bez da se i primeti ako nisi pazljiv, makar je na pravoj deonici puta. A da na tom istom mestu ne pomnjiem da ne postoji ni jedan jedini znak da odmah do puta ima i oznacen navodni grob kralja Leonidasa...
Ima toga jos... Stvarno steta...

Ja sam prihvatio Grke na taj način, da su oni isto tako nemarni kao i mi.
Šta to pa mi, NAŽALOST više vodimo računa o našim prirodnim dobrima, istoriji...
Oni barem imaju i čuvaju u srcu i duši PONOS što su Grci, za razliku od mnogih kod nas.

Izvini, morao sam ovo kao uvod....

Elem. kad dolaziš iz pravca Soluna, prodješ skretanje za Katerini sa leve strane, nastaviš napred cca 5 km, moj putokaz je mali, ali sjajan hotel LIto,( gazdarica Sofija je riba IPO )
i onda POSLE hotela, imaš PRVO desno skretanje prema selu LITOHORO . Prodješ kroz celo selo i onda cca 20 km uzbrdo. Može i pre hotela da se skrene, ali je malo teže pronaći.
Znači, kad prodješ Katerini, skreni desno. i ne možeš promašiti.

Zaista nije obeleženo, ali to je TO

Pozdrav

ΓΑΛΙΝΙ:
Ja sam prihvatio Grke na taj način, da su oni isto tako nemarni kao i mi.
Šta to pa mi, NAŽALOST više vodimo računa o našim prirodnim dobrima, istoriji...
Oni barem imaju i čuvaju u srcu i duši PONOS što su Grci, za razliku od mnogih kod nas.

Izvini, morao sam ovo kao uvod....

Elem. kad dolaziš iz pravca Soluna, prodješ skretanje za Katerini sa leve strane, nastaviš napred cca 5 km, moj putokaz je mali, ali sjajan hotel LIto,( gazdarica Sofija je riba IPO )
i onda POSLE hotela, imaš PRVO desno skretanje prema selu LITOHORO . Prodješ kroz celo selo i onda cca 20 km uzbrdo. Može i pre hotela da se skrene, ali je malo teže pronaći.
Znači, kad prodješ Katerini, skreni desno. i ne možeš promašiti.

Zaista nije obeleženo, ali to je TO

Pozdrav
E to skretanje posle Katerini je problem svoje vrste... Znas i sam da ima oko 764 skretanja sto boljih sto slabijih puteljaka i puteva bas u tom delu. Potrefiti to na "cca 5km" je isto kao gadjati prackom komarca u mrklom mraku.. :(
Prakticki trebalo bi pronadji nacina da se krene prema Litohoro, sto mislim da sam i onomad ucinio. Zamrsilo se nakon toga kad, kako rekoh nema oznaka, pa ides onako "prema suncu" orijentisan gadjajcu Olimp ispred sebe... A kad ti makadam i rupe dosade, ili se vratis ili ides pa sta bude - pa mozda naletis na PASULJCINU! :)

Mozda bi mogao preciznije da mi objasnis gde da potrefim taj hotel LIto, da vidim gazdaric?. Za 15 dana idem Atina, Korint, Sparta, Olimpija. Godinama vec prespavam iduci tamo i natrag u Platamonasu, hotel Dias. Dosadilo mi vise, pa sam pomislio da nadjem neku novu destinaciju medjuodmora... A kad si nahvalio taj hotel mozda da probam ovog puta tamo.

OK, imam negde lokalnu mapu, pa ću je skenirati. Posle mog zadnjeg prolaska kolima su prepravljali autoput. Išao sam posle opet, ali autobusom, pa sam spavao, kao i obično...
Popijem par pića i brže mi prodje put...
Poz.

P.S. Hotel Lito ima i bazen a nije preskup. Problem je samo period, jer ponekad je pun sa grupama.

Hvala za mapu unapred. Doduse imam i ja mape Grcke ali bez obzira na to, ne mogu reci koje je od skretanja ono koje treba da pratim... Tu negde bas pocinje onaj prevoj sa prolaskom kroz klisuru (Tempa) a i autoput se gradi/zavrsava (bar je radjeno prosle godine u novembru kad sam zadnji puta prolazio)
Sto se tice smestaja, ako nema mesta u tom hotelu, nije mi daleko vratiti se do starog proverenog Platamonasa. Cena mi hvala Bogu nije problem.

Ajd' ne zaboravi za tu mapu i oznaci koje od skretanja je pravo. Valjda ces stici poslati za 13 dana dok ne krenem :)

Ako neko nije pronasao restoran sa kuvanom hranom, to ne znaci da oni ne postoje! Pitajte nekog Grka da vas uputi u neki restoran sa domacom hranom (estiatorio me spitiko fajito), a ne brzom…

Da znate:
fajito kacarolas = jelo iz lonca
fajito furnu = iz rerne
ladera fajita = jela koja su kuvana, pa zapecena u rerni itd.

Najbolje, ako mozete, jedite ribe, ribe i samo ribe! :wink:

:)
Pre nekog vremena je zavrsen deo puta koji je zapravo precica koju mozemo koristiti kad se ide ka Korintu od pravca Lamie. Dosta pre Atine se skrene desno pa se na kraju izbije na autoput Atina Korint. Nazalost dosta je lose oznaceno, barem tada kad sam ja vozio tuda (kasnije vise nisam isao da skratim put) ali mi je ostalo u secanju, prolazak kroz naselja i trazenja pravca...
Koga god sam u nekom selu ili mestu pitao da li zna engleski, odtgovor je bio vrlo siguran da znaju. nakion postavlejnog pitanja ustanovim da nemaju pojma jesam li ih pitao za pravac puta ili sam im saopstio cenu patlidzana na pijaci Djeram ili sam im opsovao blzu i dalju familiju... A najgore je sto i pored toga pocinje objasnjavenje na cistom neiskvarenom grckom bez obzira sto jasno dajem na znanje dvema recenicama, valjda tacnim "den ksero" ili "den katalavena" pri cemu sam se maltene bacao na zemlju od ocaja sto nema nacina da saznam kuda da krenem.
Nakon destak tajanstvenih raskrsnica sa po 5 puteva na sve strane, u nadi da cu do kraja nedelje stici na autoput, stigao sam nekako.
Ali objasnjenja na cistom grckom (pri cemu neka i netacna) ce mi vecito ostati u secanju. Nekoliko sam puta ozlazio iz kola, stao na sred raskrsnice i pokazivao svaki od 5 puteva i prema emocijama na licu grka odlucivao da li sam uperio prst na pravi put. jednom mi se cak desilo da na svih pet pitanja odgovor bio odrecan! Ispostavilo se da je baba bila gluva i videla do 15 cm od nosa... ali je ipak htela da pomogne :)

Back