Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel neko bio krajem septembra u Grckoj? Konkretno,idem za 5 dana u Sarti (Sitonija) i zanima me kakvo je vreme,sta da ponesem od garderobe-posebno za uvece...Izvinjavam se sto piatm i ovde,pitala sam vec na temi 'Sarti' ali niko ne odgovara...
Hvala :)

Ilona Sarti je fenomenalan za odmor javi se kad se vratis sa utiscima.Uvek ima pomalo vetra, mirno je mesto, dva puta sam do sada bio tamo.Zakon je kad se ide kolima jer ima mnogo lepih plaza oko Sartija.

Pozdrav ljubiteljima Grcke! Prvi put sam na forumu, pa mi ne zamerite ako nesto zabrljam :oops: Prosle godine sam bio u Sartiju (autobusom) i to je sigurno jedno od mojih lepsih letovanja u Grckoj. Ove godine sam bio u Nei Poriju i ne bih ga preporucio. Sledece godine planiram da idem svojim automobilom pa me brine jedna stvar... Po povratku iz Sartija na granici je nastao haos koji su stvorili Turci jer su dobili "dozvolu", ako sam dobro razumeo, za laksi prelazak granice... Da li za ovo postoji poseban termin, i da li uopste postoji ovakva "dozvola", ili je to kombinacija turisticko-autobuskog umora i moje "dobre" informisanosti? Kada bih se odlucio da prenocim na pola puta do Sitonije, sta bi ste preporucili? Hvala unapred!

Anca.Sarti je zaista fenomenalan,vratila sam se u nedelju a kao da sam jos uvek tamo. Nisam isla svojim kolima ali sam upoznala Grke i sve plaze obisla sa njima,njihovim kolima..Zaljubljena sam u Sarti,jedva cekam da se vratim tamo.....

marcone:
Pozdrav ljubiteljima Grcke! Prvi put sam na forumu, pa mi ne zamerite ako nesto zabrljam :oops: Prosle godine sam bio u Sartiju (autobusom) i to je sigurno jedno od mojih lepsih letovanja u Grckoj. Ove godine sam bio u Nei Poriju i ne bih ga preporucio. Sledece godine planiram da idem svojim automobilom pa me brine jedna stvar... Po povratku iz Sartija na granici je nastao haos koji su stvorili Turci jer su dobili "dozvolu", ako sam dobro razumeo, za laksi prelazak granice... Da li za ovo postoji poseban termin, i da li uopste postoji ovakva "dozvola", ili je to kombinacija turisticko-autobuskog umora i moje "dobre" informisanosti? Kada bih se odlucio da prenocim na pola puta do Sitonije, sta bi ste preporucili? Hvala unapred!
To sa Turcima se tebi nesto slucajno "zalomilo", ne brini. Ja idem svake godine po dva-tri puta i nikada te vrste problema nisam imao.
Sto se tice nocenja na "pola puta" zavisi odakle ides, ali generalno, mislim da nema potrebe. Nisam isao u tom pravcu ali recimo od Beograd do ulaska u Grcku treba ti normalnom voznjom (do 120 autoputem) i malo varanja na ostalim putevima, oko 6.5 - 7 sati. Posle od granice do krajnje destinacije ne moze biti mnogo.
Kad putujem do Korinta (1400km) ili vozim sve u jednom cugu ili prespavam u Platamonasu (90km od Soluna) dakle oko 110km od ulaska u Grcku. Mada su putevi toliko dobri da nije problem voziti i mnogo duze ture.
Pre neki dan sam se vratio is posete rodbini u CG i do Bara mi je trebalo 11 sati sa malo stajanja. Za to vreme ja sam vec blizu Atine a 1200km. Sve zavisi od puta ili kola ali ne vidim razlog da vozis iz dva dela, osim ako ti se tako svidja :)

codemaker:
To sa Turcima se tebi nesto slucajno "zalomilo", ne brini. Ja idem svake godine po dva-tri puta i nikada te vrste problema nisam imao.
Sto se tice nocenja na "pola puta" zavisi odakle ides, ali generalno, mislim da nema potrebe. Nisam isao u tom pravcu ali recimo od Beograd do ulaska u Grcku treba ti normalnom voznjom (do 120 autoputem) i malo varanja na ostalim putevima, oko 6.5 - 7 sati. Posle od granice do krajnje destinacije ne moze biti mnogo.
Kad putujem do Korinta (1400km) ili vozim sve u jednom cugu ili prespavam u Platamonasu (90km od Soluna) dakle oko 110km od ulaska u Grcku. Mada su putevi toliko dobri da nije problem voziti i mnogo duze ture.
Pre neki dan sam se vratio is posete rodbini u CG i do Bara mi je trebalo 11 sati sa malo stajanja. Za to vreme ja sam vec blizu Atine a 1200km. Sve zavisi od puta ili kola ali ne vidim razlog da vozis iz dva dela, osim ako ti se tako svidja :)
I pored drugi stvari,ja sam i zbog same cinjenice da se autom lakse stize u Grcku nego na crnogorsko primorje ljubitelj Grcke.

Slazem se.
Izgleda neobicno ali meni krenuti iz Beograda oko 7 ujutro i stici u Atinu (sa par pijenja kafa i sve granicama) oko 20:30 nije ama bas nikakav problem! Doduse vozim dosta dobra kola ali svejedno.
A voznja do bara me izludjuje mnogo vise psihicki nego fizicki. 550 km za 11 sati, katastrofa!
Dobro, moze i brze ako se zalaufam i preterujem sa brzinom ugrozavam saobracaj, ne postujem bas sve propise, ali zasto stavljati glave u torbu i bacati pare i raspravljati se sa pandurima.

Primera radi, Atina Solun je 550km (znaci BG-Bar) razdaljina.
Tu relaciju redovno vozim manje od 5 sati (opet sa kafom usput), ne preterujuci sa brzinom. Razlika je velika, sto bi rekla nasa raja iz Saraj'va - "joj razlike bolan, drast'cne.."

I sto rece ti, jedan od razloga sto vise volim u Grcku...

isao bih u grcku na odsmor u junu 2007 godine.imam nekoliko uslova, tj. zahteva:hotel za dve ili tri zvezdice,da je blizu mora. da je plaza sitan peska, polupansion, ali nije obavezno, .koliko bi ti kostalo i gde i preko koje agencije.

codemaker:
Slazem se.
Izgleda neobicno ali meni krenuti iz Beograda oko 7 ujutro i stici u Atinu (sa par pijenja kafa i sve granicama) oko 20:30 nije ama bas nikakav problem! Doduse vozim dosta dobra kola ali svejedno.
A voznja do bara me izludjuje mnogo vise psihicki nego fizicki. 550 km za 11 sati, katastrofa!
Dobro, moze i brze ako se zalaufam i preterujem sa brzinom ugrozavam saobracaj, ne postujem bas sve propise, ali zasto stavljati glave u torbu i bacati pare i raspravljati se sa pandurima.

Primera radi, Atina Solun je 550km (znaci BG-Bar) razdaljina.
Tu relaciju redovno vozim manje od 5 sati (opet sa kafom usput), ne preterujuci sa brzinom. Razlika je velika, sto bi rekla nasa raja iz Saraj'va - "joj razlike bolan, drast'cne.."

I sto rece ti, jedan od razloga sto vise volim u Grcku...
U pitanju je konfiguracija terena i vrsta puteva. Do Atine je autoput, a do CG je magistrala+planine+postovanje saobracaja. Do CG je sada odlican put, pa ako si iole normalan, nema jurnjave, pa se stize za 11sati lepe voznje.
Ista stvar je ako se krene na Krf, pa ljudi ipak ne odustaju od Grcke.
U svakom slucaju put kolima je nezamenljiv. Ja sledece godine planiram Spaniju.Ako dobijem vizu :sad:

crnicrnja:
U pitanju je konfiguracija terena i vrsta puteva. Do Atine je autoput, a do CG je magistrala+planine+postovanje saobracaja. Do CG je sada odlican put, pa ako si iole normalan, nema jurnjave, pa se stize za 11sati lepe voznje.`
Ista stvar je ako se krene na Krf, pa ljudi ipak ne odustaju od Grcke.
U svakom slucaju put kolima je nezamenljiv. Ja sledece godine planiram Spaniju.Ako dobijem vizu :sad:
O tome i pricam, da prema CG ima autoput, stizali bi tamo lagodno za 6 sati uz sve kafice usput.... I otkuda ti to da je sada do CG odlican put? Nikad vise radova i suzenja nisam video od kada vozim za CG nego ove godine? Katastrofa! Kakav crni odlican put. To ce biti sve gori put, ako se hitno ne nedje neko kome ce drzave dati koncesiju da se uradi nas deo prema CG a crnogorci svoj deo do mora.
A sto se tice puta prema Krfu, i prema tamo je otvoren odlican autoput, novo novcato, staklo :)

E ako hocete povoljno, a da nije lose , recimo Krf, Tasos, Halkidiki, jedna slovenacka agencija Relax ima zaista dobre i povoljne aranzmane , ove godine su im smene bile uglavnom na 10 dana, ponesto je bilo i na 7, pa mozes da dupliras, a videcemo za sledecu godinu. Stvarno su ok, ja sam bila ovog leta na Krfu, bilo je extra, i smestaj ( vila lux, Barbati oko 180 eur po osobi u avgustu ), mi smo isli kolima, ali smo se susretali sa njihovim autobusima, Lastini euroline, super su, vodici su im bili ok, Ivana, jedna od njih fenomenalno parla grcki pa smo je cimali samo kad nam nesto bitno treba.Sve u svemu, odlicno!! Ici cu sledece godine opet sa njima samo neznam gde, ako budu radili Krit , kao sto kazu ,onda verovatno na Krit!Inace ko bi da obidje Krf, Meteore i Solun , oni imaju u maju, aprilu neko proputovanje desetak dana, sa klopom i prevozom, oko 170 eur, bila je moja komsinica, kaze da je bas dobro organizovano.. 8) 8)

Da se ukljucim i ja u temu i malo pojasnim neke stvari.Obzirom da zivim 12 godina na ostrvu Skiatos nesto Vam kaze.Dakle,da obratrite paznju na broj zvezdica i "hotel na plazi",jer su to Englezi zakupili gore-dole do 2020 godine.Dalje,Zapitajte se ako su agencije "zakupile" apartmane zasto Vam vlasnik po imenu i prezimenu ne posalje gar. pismo nego vade grupne vize,to mi nije jasno.Svojim gostima saljem pismo koje mi oduzme pola sata i par evrica da ga posaljem i viza na Vase ime i kada hocete.A za "borivoja" odgovor:dodji na Skiatos i reci sta zelis,koliko dana,kakav apartman ,a svima savetujem jer zivim ovde:ne zalecite se sa zvezdicama,10 dana bude i prodje,priustite sebi druge stvari,rent a car,izlete,nocni zivot i sl .

Bila sam u Nea Kalikratiji, koja je simpaticno mestasce, ali vise porodicno, zatim u Haniotiju koji mi se jako svideo, plaza je lepa, pescana i jako cista, kao i samo mesto, nije nesto narocito zivo, ali uvece svakako nije dosadno, na Tasosu sam bila dva puta, dve godine za redom, sto znaci da mi se svidelo, ako sam se vracala nazad. Ne znam kako Tasos izgleda sada, jer sam bila '99. i 2000. , ali tada mi je Limenas bio vrlo prijatan gradic, a plaze Makriamos i Golden Beach predivne. Bila sam i u Kavali koja je vrlo urbana i ziva, ali ne znam kakve su plaze, na njima nisam bila. Solun mi je super. Ove godine u julu sam bila na Rodosu i on mi je posebna prica. Prvo, tamo je nocni provod zagarantovano dobar, drugo, plazu po svom ukusu mozes da nadjes, stari grad je jako lep, obilazak ostrva je nesto sto ne bi trebalo preskociti. Bila sam u samom gradu Rodosu, ali najlepse plaze su na istocnoj strani ostrva. I jos bih spomenula ostrvo Simi koje mi se jako, jako svidelo, iako na njemu ne bih mogla da provedem vise od tri dana. Ostrvo ima jako malo stanovnika, turisticki nije atraktivno, pa turista ima samo ako dodju sa nekog obliznjeg ostrva, kao sto sam ja, jedino sto se moze pronaci po neki zalutali umetnik. Ali na Simiju sam imala najlepsi rucak u celoj Grckoj :)

isao biha u junu na odmor u grcku, ali ne zma gde i preko koje agencije. video sam tasos u junu, doduse pocetkom juna za 10 evra apartman za 10 dana. sta vi mislite o otme. pogledajte sajt www. atlantic.co.yu pa mi recite sta mislite o tome. dali se isplati.

Boro,pricacu ti o Tasosu kad se vidimo,a imas i na proslogodisnjoj temi,ali bojim se da je pocetak juna rano...moze te zadesiti lose vreme,a i kazu da je tada dosta pusto,sezona krece krajem juna.I obavezno racunaj da tamo uzmes auto,ne verujem da su busevi po ostrvu cesti u to vreme,a glupo je sedeti u jednom mestu i ne videti sve te lepote... :D

Gledala sam ponude,i po toj ceni koju navodis,verovatno si izabrao vilu Erato u Limenasu(o njoj ti vise moze reci Martin sa anestezije,on godinama letuje bas u toj vili,znam samo da je kuhinja zajednicka).Obzirom da do sada nisi letovao u Grckoj,mislim da je odlicno da pocnes od Tasosa,samo izaberi malo kasniji termin,makar polovinu juna-a ako si strpljiv jos bolje pocetak septembra,tada je voda topla kao bara...Samo nemoj poceti od Paralije,jer ces pomisliti kako je ruzno"grcko"more,kao sto sam i ja mislila godinama kao klinka kada su me roditelji vodili tamo svake godine zbog svih onih silnih lustera.lampi,zavesa...koje su se tada donosile iz Grcke.Dakle-Tasos svakako,ali menjaj termin i planiraj auto bar nekoliko dana!Pozdrav!

Tasos je super, bila sam prosle godine, doduse u avgustu.
I ja mislim da je pocetak juna previse rano, pricala sam sa turistickim vodicem koji kaze da oni imaju ture od kraja maja i da se on tada cim je dosao brcnuo u moru, ali da je voda hladna kao led.
E sada ja nesto moram da pitam poznavaoce Grcke: koje mesto mi preporucujete na Halkidikuju?
U obzir dolaze Polihrono, Hanioti, Pefkohori.

Back