Грб Котроманића

ево те плоче са гроба краљице Катарине Косаче из 1590.

nadgobnaploakatarinekosxa4.png

Да ли је бар један са стварним шаржама?.

што се тиче шаржи и њиховог односа у грбу, све су потврђене историјским изворима (печатима, кованом новцу, каменим рељефима, тканинама итд). али боје нису (осим за грб Хрвоја Вукчића из његовог Мисала). кад би знали емајле и метале, имали би тачне грбове.. овако, закључујемо само на основу наснијих грбовника.

не постоје никакви докази да је краљица Јелена, мајка краља Драгутина, била из дома Анжујаца. ако располажеш неким званичним француским родословом, било би корисно да то овде објавиш. што се тиче краљице Каталине, супруге краља Драгутина, она је била од рода мађарских Арпадоваца, а не Анжујаца. толико о томе.

како су љиљани дошли у грб Котроманића, дао сам објашњење.
љиљани нису БиХ обележје, него породични грб Твртковића.
државна знамења Републике БиХ имаш на интернету.

Не видим сврхе тим својатањима користећи се грбовима који нису доказани. Већина изнесеног материјала су фалсификати.

Не видим сврхе тим својатањима користећи се грбовима који нису доказани. Већина изнесеног материјала су фалсификати.

Вујадине, проблем је што се Босна већ средином 15. века нашла под османском влашћу, па су грбови њених владара и властеле заборављени. заједно са том хришћанском државом нестало је и њено племство, па више није било никога ко би та знамења истицао, носио, или на њих полагао права. зато ти средњовековни грбови нису ни ушли у европске хералдичке речнике који ће касније настати.

ево мало јаснијег цртежа и слике надгробне плоче краљице Катарине Косаче, удовице краља Стефана Томаша:

9920030_orig.jpg
2524839_orig.jpg

тад је умрла, а плоча је урађена 1590. приликом премештања гроба у други део цркве.

Па и на плочи може бити фалсификат, јер ми и све друго око тог грба изгледа на пропаганду и увеличавање што и није једини случај оног времена и данашњег.

Па и на плочи може бити фалсификат, јер ми и све друго око тог грба изгледа на пропаганду и увеличавање што и није једини случај оног времена и данашњег.

уметнути штитови јесу фалсификат, то се сасвим основано може закључити, јер немају никакве везе са аутентичним грбовима- то је дело касније илирске маштарије. што се тиче грба Косача, он је исправно представљен, јер се истоветан налази и на сачуваним печатима, а и на једној дубровачкој каменој цистерни за коју је потврђено да је из времена херцега Стјепана:

429px-Grb_Kosaca.JPG

круна у грбу Котроманића је такође оригинална шаржа, али коњаник са копљем није. такав знак се никад није јављао у грбу, него само на печатима као представа банова Стјепана II и Твртка I.

захваљујући колеги Bingo66- Livro do Armeiro-Mor, грбовник који је француски хералдичар Jean du Cros 1509. израдио за португалског краља Мануела I. у грбовнику је, поред десетина других, приказан и грб краља Босне (Rej d Bosna). у ствари, ради се о грбу Косача, херцега од Св. Саве, који је хералдичар погрешно протумачио:

vaultimage

пре ће бити да је једна круна са два обруча (тако је и представљена), зато и стоји ''сугуби (двоструки) венац'', а не ''венци''.
грб је квадриран, па су зато две круне, исто као што су и два орла (за основу узети грбови Ненањића и Твртковића).

иначе, није постојала никаква двострука круна, то је само књижевни израз- да би се нагласила Тврткова власт (и права) на две државе.

У опису грба Пријепоља стоји да су ове две круне на грбу симбол двоструке Тврткове круне, тзв. сугубог вијенца.

Дакле, ево су овако представљене:

prijepolje-grb.png

Falsifikat i cista izmisljotina, nikad u Tvrtkovom grbu nije stojao dvoglavi orao niti je imao 2 krune.

Rojalista, dobar ti avatar.

Poslednja izmena:
Falsifikat i cista izmisljotina, nikad u Tvrtkovom grbu nije stojao dvoglavi orao niti je imao 2 krune.

Rojalista, dobar ti avatar.

Ја то овде ни не тврдим, иако сам таквог мишљења. Овде је реч о грбу Пријепоља на коме се јавља круна Котроманића, и то као двострука, па сам поставио решење из овога грба, с обзиром да ме интересовало како би то изгледало у сварности (да је сугуби вијенац постојао).

Знам да ми је добар аватар. z;)

Tvrtkovih 6 ljiljana nikad se nisu dovodili u vezu sa istocnim rimskim carstvom (Vizantijskim) od koga je i nastao simbol dvoglavog orla.
Poznata je grcka Paleolog dinastija.

па и нису непосредно, јер су љиљани на Твртков грб дошли из Србије (Рашке)- симбол су круне и новог (краљевског) достојанства босанског владара.

Poslednja izmena od moderatora:

Back