Грб Котроманића

155px-Kotromanic-Ancient.png

Ovo je komotno mogao biti grb BiH i da svi budu zadovoljni, a ne one europske boje i trokut.

што се тиче шаржи и њиховог односа у грбу, све су потврђене историјским изворима (печатима, кованом новцу, каменим рељефима, тканинама итд). али боје нису (осим за грб Хрвоја Вукчића из његовог Мисала). кад би знали емајле и метале, имали би тачне грбове.. овако, закључујемо само на основу наснијих грбовника.
Налетех на ову слику, можда ово може бити једна од могућности...?...
Стефан Томашевић
374761_287868987917323_177309975639892_691676_926548649_n.jpg

Стефан Томашевић (1438 — 1463), детаљ са слике млетачког сликара Јакопа Белинија, Христос с донатором, око 1460. године, данас у Штросмајеровој галерији у Загребу.

Стефан Томашевић из династије Котроманића био је последњи деспот Србије (1. април-20. јун 1459) и последњи краљ Срба и Босне (јул 1461-јун 1463). Његовом предајом Смедерева завршена је историја Српске деспотовине, а његовим погубљењем 1463. и историја средњовековне Краљевине Босне.

На црвеној одежди осликани су златни кринови.

Налетех на ову слику, можда ово може бити једна од могућности...?...
Стефан Томашевић
374761_287868987917323_177309975639892_691676_926548649_n.jpg

Стефан Томашевић (1438 — 1463), детаљ са слике млетачког сликара Јакопа Белинија, Христос с донатором, око 1460. године, данас у Штросмајеровој галерији у Загребу.

Стефан Томашевић из династије Котроманића био је последњи деспот Србије (1. април-20. јун 1459) и последњи краљ Срба и Босне (јул 1461-јун 1463). Његовом предајом Смедерева завршена је историја Српске деспотовине, а његовим погубљењем 1463. и историја средњовековне Краљевине Босне.

На црвеној одежди осликани су златни кринови.

А ко је овај Котромановић са описаним грбом?
Kotromanovic.gif

Нашао сам један податак, који ме збуњује у вези ове две слике. Наиме, ако се слажемо да се надгробна плоча краљице Катарине Косаче налази у цркви Santa Maria in Aracoeli у Риму, а судећи по горњој слици и овај грб је из те исте цркве, одакле онда податак да се тај исти грб (уз још неке друге):

romachiesadisangirolamodeicroatihrvatskacrkvasvjeronima2.jpg

налази у цркви San Girolamo degli Illirici, такође у Риму?​

ukazuje na poreklo i krvne veze Nemanjića...

не указује на порекло и крвне везе, јер Немањићи нису били бочна грана ниједне династије која је имала кринове/љиљане у свом грбу (краљица Јелена није анжујског рода). љиљани су код Немањића били део владарских знака- круне и жезла, и уобичајен украс на одећи владара и њихових сродника, што указује на речи из Светог Писма: "И за одијело што се бринете? Погледајте на кринове у пољу како расту; не труде се нити преду. Али вам ја кажем да се ни Соломон у свој слави својој не одјену као један од њих" (Мат. 6, 28-29) тек касније, код Твртковића и Бранковића, улазе у хералдику.

не указује на порекло и крвне везе, јер Немањићи нису били бочна грана ниједне династије која је имала кринове/љиљане у свом грбу (краљица Јелена није анжујског рода). љиљани су код Немањића били део владарских знака- круне и жезла, и уобичајен украс на одећи владара и њихових сродника, што указује на речи из Светог Писма: "И за одијело што се бринете? Погледајте на кринове у пољу како расту; не труде се нити преду. Али вам ја кажем да се ни Соломон у свој слави својој не одјену као један од њих" (Мат. 6, 28-29) тек касније, код Твртковића и Бранковића, улазе у хералдику.

На основу чега тврдиш да Јелена није анжујског рода?

не постоји никакав доказ да је била. код Анжујаца имамо врло прецизне и тачне родословне таблице, а Јелена се нигде не налази.

svi istoričari onoga vremena i naši i latinski je vode da je poreklom od Anžujaca. Možda neka bočna grana, šta znam, ali da baš toliko lažu, ne verujem...

svi istoričari onoga vremena i naši i latinski je vode da je poreklom od Anžujaca. Možda neka bočna grana, šta znam, ali da baš toliko lažu, ne verujem...

напротив, не постоје средњовековни извори који сведоче да је она анжујског порекла. то је каснија историјска конструкција.
ево има занимљива тема о томе, па да не спамујемо ову-
http://forum.krstarica.com/showthread.php/68470-ЈЕЛЕНА-АНЖУЈСКА?highlight=јелена+анжујска

Још два прилога за грб Котроманића и грб Босне из Рихенталовог грбовника:

Грб краља Босне (први):

JPG100_r_178_078.jpg

Грб Босне (трећи):

JPG100_r_178_098.jpg

Исте грбове већ је спомињао Statler and Waldorf у својим постовима на деветој страни (овде и овде), само је у питању други извор.

Прилажем и печат Твртка II Котроманића из 1405. године:

fff186.jpg

Извори:
http://inkunabeln.digitale-sammlungen.de/Exemplar_R-178,1.html
http://mek.niif.hu/05600/05623/html/

Ројалиста, оно што је мени занимљиво је то што је код Рихентала штит црвене, а не плаве боје (као што је то случај са грбом Босне у илирској хералдици). ко је ту веродостојан извор, ако се узме у обзир околност да је Рихенталова Хроника настала неких 170 година пре Охмучевићевог грбовника.

020dtq.jpg

Bas tako. Vec u prvom vijeku Jevreji su se sjetili tih Hristovih rijeci, pa na svoj novac stavise krin. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ројалиста, оно што је мени занимљиво је то што је код Рихентала штит црвене, а не плаве боје (као што је то случај са грбом Босне у илирској хералдици). ко је ту веродостојан извор, ако се узме у обзир околност да је Рихенталова Хроника настала неких 170 година пре Охмучевићевог грбовника.

Знам, исто питање и ја себи постављам. С једне стране црвена ми ту не делује уопште страно, а с друге плава ми касније уз љиљане делује оригиналније. На уму ми је иста инверзија боја на грбу Далмације. Али све то није довољно да би било упориште за било за одговор. Не могу да не верујем веродостојности Рихентала колико ни да Охмучевић није имао представу шта ради. Елем, види шта сам још нашао - Епир, XIII век:

image027.jpg

Извор:
http://www.hubert-herald.nl/INHOUD.htm

Poslednja izmena:

Back