Грб и застава Србије

Теодор I Палеолог Монфератски
Theodore Komnenos Doukas Angelos Palaiologos
(око 1270 - 24. април 1338)

Scanner%20C528.jpg

Теодор I Палеолог (око 1270 - 24. април 1338) био је византијски принц из династије Палеолога и маркиз од Монферата од 1306. до своје смрти.

Теодор Монфератски био је син цара Андроника II Палеолога и његове друге супруге Јоланде-Ирине, маркизе од Монферата. Како је византијски престо био осигуран Андрониковој деци из првог брака, царица Ирина је покушала да за Теодора и његовог брата Димитрија обезбеди територијалне апанаже у оквиру Византијског царства. Међутим, таква подела државне територије била је неизводљива крајем 13. века.

Почетком 14. века ипак се појавила могућност да Теодор дође до уносног поседа. Његов ујак Јован I, маркиз од Монферата био је без наследника и било је уговорено да га сестрић Теодор наследи. Када је Јован умро 1305. монфератска династија Алерамичи је изумрла. Теодор је 1306. приспео у Ђенову одакле је наставио у Монферат. Монфератске територије су у то време покушали да поделе Манфред IV, маркоф од Салуца, и Карло II Анжујски, напуљски краљ. Теодор је успео да се избори са овим противницима, делимично захваљујући миразу који му је 1307. донела Аргентина, ћерка ђеновљанског аристократе Опичина Спиноле. Теодору Палеологу Монферат је 1310. као посед потврдио цар Светог римског царства Хенрик VII.

Захваљујући махинацијама своје мајке Теодор је чак покушао да се докопа и српског престола. Теодорова млађа сестра Симонида била је удата за Стефана Уроша II Милутина и византијска страна је очекивала да Милутина наследе његови и Симонидини потомци. Симонида је пак била нероткиња и Ирина Монфератска је покушала да своје синове Димитрија и Теодора учини озбиљним претендентима на српску круну. Димитрије је у Србији боравио 1314, а Теодор Монфератски крајем 1316, али се ниједан од византијских принчева није могао одржати у Србији.

Теодор I је са Аргентином имао троје деце, Јована II, који га је наследио као маркиз од Монферата, Јоланду, која се касније удала за савојског грофа Ајмона, и још једног сина који се звао Јован, који је 1345. погинуо у бици код Гаменарија.

извор:

извор грба: http://www.araldicavaticana.com/paleologo_di_monferrato_teodoro.htm

La Science heroiqve, traitant de la noblesse, de l'origine des armes de leurs blasons, & symboles, des tymbres, bourlets, couronnes, cimiers, lambrequins, supports, & tenans, & autres ornements de l'escu ; de la deuise, & du cry de guerre, de l'escu pendant & des pas & emprises des anciens cheualiers, des formes differentes de leurs tombeaux ; et des marques exterieures de l'escu de nos roys, des reynes, & enfans de France, & des officiers de la couronne, et de la maison du roy. Paris 1639 and 1644

books

цела књига је на интернет адреси: http://books.google.rs/books?id=WgH...TnxpSSCA&ved=0CDAQuwUwAA#v=thumbnail&q&f=true

220px-Colombiere_1644_nagy.png

Marcus Vulson de la Colombière (†1658 or 1665) or Sieur [Sir] de la Colombière was a French heraldist, historian, poet, minion of the royal court. His name is often spelt as Wulson and also as Volson.
He published several highly successful books on symbols, prophecies, heraldry, dreams etc. He put together all the available knowledge and traditions associated with chivalry. In the 17th century chivalry was practically rediscovered by two genealogists and sycophants in the French court: Colombière and Claude-François Ménestrier after its golden age (1100–1400) and the decline of chivalry, developing its idealized image. Some authors named de la Colombière as the inventor of hatching system of tinctures.

Пишчева објашњења за хералдички симбол
85px-Fleur_de_lys_%28or%29.svg.png
(fleurs de lys) како га он наводи у књизи.

http://books.google.rs/books?id=WgH... armes" rex&hl=sr&pg=PA225#v=onepage&q&f=true

books
books
books
books
books
books
books
И објашњења за тетраграм Константинопоља

books
books

http://books.google.rs/books?id=WgH...4QTnxpSSCA&ved=0CDAQuwUwAA#v=onepage&q&f=true

books
books

Двоглави орао у Румунији (Влашкa)

Војвода Мирча I - Велики са својим сином и наследником Михајлом I
обратите пажњу на Мирчина колена

mirceacelbatran.png

pv_4c8e3565bd0b4.jpg

Фреска из манастира (Cozia) 1386–1388.

извор:
http://pelerinaje-valcea.ro/manastiri/1

друга фреска
Војвода Мирча I - Велики са својим сином

mirceacelbatrn.png
images

извор:
http://it.wikipedia.org/wiki/File:007_-_Mircea_cel_Batran_si_Mihail_I.jpg

Лима буди озбиљан.

Ово долази у обзир само као грб Федерације БиХ... Је си ли на то и мислио?

Pa i za celu BiH, a i za R.Srpsku...

Ne zaboravimo da su u oba entiteta svi narodi ravnopravni...!

Da je sreće pa da se na obe strane utrkuju ko će kome više da da... Mislim na počasno mesto na grbu i to...

U tom smislu Lima je ispao stvarno fer. Centralno mesto imaju Bošnjaci koji su najviše stradali i koji su stradali od oba bratska naroda... A šahovnica je na počasnom levom polju - ustupak braći Hrvatima.

Sjajno, Lima, sjajno!

Pa i za celu BiH, a i za R.Srpsku...

Ne zaboravimo da su u oba entiteta svi narodi ravnopravni...!

Da je sreće pa da se na obe strane utrkuju ko će kome više da da... Mislim na počasno mesto na grbu i to...

U tom smislu Lima je ispao stvarno fer. Centralno mesto imaju Bošnjaci koji su najviše stradali i koji su stradali od oba bratska naroda... A šahovnica je na počasnom levom polju - ustupak braći Hrvatima.

Sjajno, Lima, sjajno!

се ти заебаваш :lol:

Jok, bre...!

Ja sam mrtav ozbiljan...

Pa koji narodi su bliži Srbima od Hrvata i Bošnjaka (ako ne računamo Crnogorce)?

E, druga je stvar što su nas uvek svađali... :(

па јес' оно.. не мош' се рећи да је љубав била баш неузвраћена- ''браћа'' су нам три пута забили нож у леђа :mrgreen:

биће да су Срби једини народ на свету који би да му се држава зове како год, само не Србија :roll:

па јес' оно.. не мош' се рећи да је љубав била баш неузвраћена- ''браћа'' су нам три пута забили нож у леђа :mrgreen:

биће да су Срби једини народ на свету који би да му се држава зове како год, само не Србија :roll:

Pa ja kažem - druga je stvar šta se dešavalo u istoriji i kako se ko ponašao, te zašto itd.

Je l' Kain prestao da bude brat Avelju kad ga je ubio...?
Nije! - Dakle, ostao mu je brat uprkos bratoubilačkog greha...

A, ovo za Srbiju, je l' nešto na moj račun...?

Ja uopšte nisam u tom fazonu. Mislim, svi znate da držim državnu zastavu na kući... :)

Pa ja kažem - druga je stvar šta se dešavalo u istoriji i kako se ko ponašao, te zašto itd.

знам.. али ти си написао- ''Centralno mesto imaju Bošnjaci koji su najviše stradali i koji su stradali od oba bratska naroda... A šahovnica je na počasnom levom polju - ustupak braći Hrvatima.'' ово прво није тачно, а ово друго је неприхватљиво- бар не за знамење ентитета који се зове Српска. иначе, у горњем предлогу грба Срби нису чак ни представљени националним грбом као остала два народа, него ''народним бојама''.

Je l' Kain prestao da bude brat Avelju kad ga je ubio...?
Nije! - Dakle, ostao mu je brat uprkos bratoubilačkog greha...

наравно, сви људи су браћа.. али, хералдика има своја правила и принципе.

A, ovo za Srbiju, je l' nešto na moj račun...?
Ja uopšte nisam u tom fazonu. Mislim, svi znate da držim državnu zastavu na kući... :)

није на твој рачун, само желим да кажем да је заједничка држава била наш највећи национални промашај.

знам.. али ти си написао- ''Centralno mesto imaju Bošnjaci koji su najviše stradali i koji su stradali od oba bratska naroda... A šahovnica je na počasnom levom polju - ustupak braći Hrvatima.'' ово прво није тачно, а ово друго је неприхватљиво- бар не за знамење ентитета који се зове Српска. иначе, у горњем предлогу грба Срби нису чак ни представљени националним грбом као остала два народа, него ''народним бојама''.

Pa šta nije tačno? Najviše su stradali, zar to nije tačno? I ralno su bili u najtežoj situaciji jer nisu imali drugu (prvu) nacionalnu državu...

Ja sam se vodio hrišćanskim načelom da služimo jedni drugima i da jedni druge činimo višima od sebe... Znam da je to ideal koji se vrlo retko ostvaruje na ovom svetu... Zato bi Srpska ispala velika, zbog takvih ustupaka bratskim narodima makar na grbu zajedničkog entiteta.
A ne zaboravimo da su svi narodi jednaki u oba entiteta (bar zvanično).

Narodne boje ili grb, u ovoj raspravi nije suštinski bitno - jasno je na šta sam ja mislio. Nek bude grb, u redu je...

наравно, сви људи су браћа.. али, хералдика има своја правила и принципе.

Pa šta bi trebalo promeniti pa da se ispoštuju ta pravila i principi?

није на твој рачун, само желим да кажем да је заједничка држава била наш највећи национални промашај.

Ta ideja ujedinjenja je bila vrlo moderna i napredna u ono vreme, da ne kažem da je bila na nivou avangarde...

Ili da je bila Evropa pre Evrope...

само желим да кажем да је заједничка држава била наш највећи национални промашај.
Није тема теме, али морам да кажем да ни југословенска идеја није била толико погубна по српску нацију колико парламентаризам и странчарење.

"Kada je srpska vojska (i to samo vojska) oslobodila tu kolevku Srbije, našla je tamo zemlju u kojoj je skoro svaki kamen zaista bio pun sećanja na nekadašnju srpsku veličinu (...) Vojska je izvršila zadatak u potpunosti. Ostalo je sada na vladi, političarima i poslanicima da izvrše svoj zadatak i da renacionalizuju tu ponovo nađenu braću koja su zaboravila svoju nacionalnost.
U čemu se sastojao taj zadatak? Naprosto, u sledećem: da mudrim upravljanjem, koje bi vršili najbolji činovnici, pokažu da je stanovnicima Južne Srbije prednost što su ponovo sa svojom braćom, da te iste stanovnike navedu da ponovo zavole pronađenu otadžbinu otkrivajući im sve ono što je lepo i objedinjavajuće u toj zajedničkoj otadžbini.
Šta su, međutim, uradili, vaši političari? Upravo suprotno. Poslali su u Južnu Srbiju sve ono najgore među činovnicima, bezobraznike i lopove. Povrh svega, oni nisu ni pokušali da od Makedonaca načine Srbe ili Jugoslovene, kako se sada kaže, već su od njih hteli da stvore pristalice političkih stranaka.
Lepili su na leña tih ljudi, koji su tražili samo mir, etikete radikala, demokrata itd. i u tu zemlju, koja im je morala da bude sveta, preneli svoje odvratne stranačke borbe."

И ја сам као и сви комунисти против парламентаризма, али шта ћеш кад мора да се игра по њиховим правилима. :aha:

Ово ти није тачно. То није био наш највећи промашај, него успех, али нам други нису дозволили да у томе успеху уживамо. Време је искористио непријатељ, јер му је бико наклоно, и наметнуо нам је комунизам за који нисмо били спремни. Зато је и комунизам пропао, јер сељак није волео да му комшије наређују како да живи у својој кући и да га хвоздени певаџ буди, него да има свога певца и да сам одређује кад да се пробуди и шта да ради.

Poslednja izmena:

Back