Gravitaciono polje ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sveta685:
stnco:
Sveta685:
U redu Sveta685 prihvatam zajebanciju. Za sada si dobio cistog keca iz fizike ali da sada ovo naucis:
1. Moment inercije nema nikakve veze sa "skalarnim delom" sile, vec je to mera inercije kod rotacije kao sto je masa mera inercije kod translacije. Znaci masa i moment inercije su analogne velicine. Obe su skalari i preko njih samo kvantitativno izrazavamo inertnost (lenjost) tela kod translacije i rotacije. Znaci grubo gresis kada moment inercije povezujes sa bilo kakvim silama, jer moment inercije zavisi od mase tela i od rasporeda te mase oko posmatrane ose rotacije.

Masa je skalarna velicina (jedna od retkih), moment inercije nije. On postoji samo ako se neko telo (masa) krece, tj. on je proizvod kretanja mase po nekom pravcu i samim tim je vektor. Masa je skalar, jer postoji u apsolutnom smislu, bez obzira da li se krece, miruje, da li na nju deluje neka sila... ona je nepromenljiva i zato je skalar. Intenzitet sile u sustini nije skalar. Sam broj kao broj jeste, ali sila deluje u nekom pravcu pa tako i intenzitet sile postoji samo u tom pravcu ( ne u apsolutnom smislu) i to je u sustini vektor.
Rasprava ove vrste je besmislena jer neces da uzmes neku fiziku I razreda srednje skole i da vidis sta je moment inercije, ili bolje reci kako se definise u fizici. Tvoje shvatanje momenta inercije je potpuno pogresno, i tu sam nemocan.

Sveta685:
Pitanja:
1. Kolika je gravitaciona sila Sunca kojom drzi Neptun na putanji, tj. kolika je inerciona sila (centrifugalna sila ) Neptuna ?
2. Kolika bi ta sila bila na 30 puta manjem rastojanju?
3. Kolika je centrifugalna sila (inerciona sila) Zemlje?
1. na ovoj temi @prosimo ti je napisao formulu ali je nisi uocio i evo ja cu je ponoviti:
F=gama(Mm)/r^2
gama=6,67*10^-11SI;
M-masa Sunca; (vrednost nadji u nekoj knjizi)
m-masa Neptuna;(vrednost nadji u nekoj knjizi)
r-rastojanje Sunce-Neptun.(vrednost nadji u nekoj knjizi)
Drugi deo pitanja je veoma neprecizan, ali procitaj post broj #264 na prethodnoj strani ove teme.
2. Ovo nemoj posebno da racunas. Stavi samo u gornju formulu umesto r, r/30. Digni na kvadrat i videces sam.
3. Pitanje besmisleno pa nema odgovora. Da li si mislio kolika centrifugalna sila deluje na Zemlju pri kruzenju oko Sunca? Ako je to, onda je ona jednaka gravitacionoj sili, pa zato Zemlja miruje (znam da ce ovo posebno da te uzbudi, ali pre nego reagujes pogledaj kroz prozor :D) jer je zbir tih sila nula.

Sveta685:
Zanimljiv nacin razmisljanja. Tipicno kruzno razmisljanje gde se nesto koristi za dokazivanje samog sebe. Ti (vi) konstatujes da Mesec miruje i onda tome prilagodjavas svoje jednacine. Na taj nacin ti prilagodjavanjem mozes dokazati bilo sta. Moje pitanje je bilo : zasto Sunce ne preotme Mesec Zemlji kada se nadje izmedju njih , jer tada u pravcu Sunca deluju njegova gravitaciona sila i Meseceva inerciona sila ( ili kako god hoces da je zoves) koja je jednaka Zemljinoj gravitacionoj sili koja deluje u suprotnom smeru. Na koji nacin se kod tebe izgubi inerciona sila Meseca ? Na ovakvo pitanje se odgovara tekstom.
Pre svega ja sam "ti" a ne "vi".
Sveta685 treba da znas da je kretanje relativno i da zavisi od izabranog referentnog sistema, pa u zavisnosti od izabranog sistema postavljas i jednacine koje moraju da daju iste rezultate.
Kada se Mesec nadje izmedju Sunca i Zemlje onda na njega deluju samo dve gravitacione sile: sila Zemlje i sila Sunca. Posmatrano sa Zemlje na Mesec ne deluje nikakva centrifugalna sila. Ako ne verujes mnogima koji su vec racunali ti sam izracunaj te sile i vidi koja je veca.
Besmisleno je diskutovati sa tobom o centrifugalnoj sili jer nisi procitao post broj #264 gde sam ti naveo jedan ovozemaljski eksperiment koji mozes da izvedes, i uveris se sam, kako to nekada uzimamo u obzir centrifugalnu silu a nekada ne. Procitaj ga i razmisli ili ga izvedi.
Zelim ti mnogo uspeha u razumevanju ovih "zamrsenih" stvari u vezi grav. polja u nastupajucoj 2007. g. Nisam pomenuo i razumevanje centrifugalne sile jer je ona izgleda mnogo komplikovana za tebe.

Zelim ti mnogo uspeha u razumevanju ovih "zamrsenih" stvari u vezi grav. polja u nastupajucoj 2007. g. Nisam pomenuo i razumevanje centrifugalne sile jer je ona izgleda mnogo komplikovana za tebe.

Dovoljno mu je da napuni kantu vode i da je uzme rukom i jako zamahne i napravi potpun krug i zapita se zasto se voda nije prosula kada je dno kante bilo iznad njegove glave a voda imala mogucnost da iscuri po njegovoj glavi.;-)

Sveto, nemoj da si sarkastičan. Ljudi se ubiše objašnjavajući i odgovarajući na tvoja pitanja a ti ih negiraš. Nisi mi jasan. Kakve odgovore želiš? Nepriznaješ nauku a odgovor tražiš negde drugde. Ovde ti niko sa tog polja neće ništa odgovoriti.

Srećna ti Nova Godina. Želim ti da prebrodiš sve prepreke koje te dele od nauke.
Bog neka ti da mir u duši.

Sveta685:
Hvala na ovako iscrpnim "odgovorima" na moja pitanja. Nadam se da cu u Novoj godini konacno dobiti bar jedan koji necu morati da stavim pod navodnike. U svakom slucaju svima srecna Nova 2.007. godina .
Zahvaljujem na cestitkama, i naravno sve najlepse zelim tebi i tebi dragima.
PS Kakve, zapravo, ti odgovore ocekujes? Pitao si obrojcio si pitanja, ja sam ti odgovorio pod istim brojevima. Posto ti to nisu odgovori vec "odgovori" ja sam shvatio (vidis kako imam kasno paljenje) da ti nas samo proveravas a da ti znas prave odgovore. Molim te budi ljubazan pa ti odgovori na na ta pitanja koja si sm postavio. Ja sam uvek spreman da nesto novo naucim.

stnco:
Zahvaljujem na cestitkama, i naravno sve najlepse zelim tebi i tebi dragima.
PS Kakve, zapravo, ti odgovore ocekujes? Pitao si obrojcio si pitanja, ja sam ti odgovorio pod istim brojevima. Posto ti to nisu odgovori vec "odgovori" ja sam shvatio (vidis kako imam kasno paljenje) da ti nas samo proveravas a da ti znas prave odgovore. Molim te budi ljubazan pa ti odgovori na na ta pitanja koja si sm postavio. Ja sam uvek spreman da nesto novo naucim.

Ne razumem zasto je vama lakse da napisete pola strane teksta, objasnjavajuci kako da ja sam sebi odgovorim na pitanja, umesto da napisete tri broja koji su odgovor?

v.v.ilic:
Sveto, nemoj da si sarkastičan. Ljudi se ubiše objašnjavajući i odgovarajući na tvoja pitanja a ti ih negiraš. Nisi mi jasan. Kakve odgovore želiš? Nepriznaješ nauku a odgovor tražiš negde drugde. Ovde ti niko sa tog polja neće ništa odgovoriti.

Srećna ti Nova Godina. Želim ti da prebrodiš sve prepreke koje te dele od nauke.
Bog neka ti da mir u duši.

Nije tacno da ne priznajem nauku. Ono sto tvrdi zvanicna nauka je 99 % tacno, ali kada se radi o pitanjima "ko smo, gde smo, sta smo i kuda idemo?" tu se javljaju manipulacije iznosenjem teorija koje nemaju veze sa realnoscu (mislim tu, pre svega, na teoriju evolucije zivih bica), a koje treba da posluze odredjenim politickim ciljevima .

ma nemoj?
kako moze da bude gore kada nam nauka pruza znanje a religija upravo mracni srednji vek?
kako moze da bude kad je zbog te religije unisteno milijarde zivota samo zarad nekih smesnih ciljeva?
religija je prava kontrola uma, i religija je zlo.

Sveta685:
Ne razumem zasto je vama lakse da napisete pola strane teksta, objasnjavajuci kako da ja sam sebi odgovorim na pitanja, umesto da napisete tri broja koji su odgovor?
Zasto ocekujes da ti ja u odgovorima izracunam sile? Dobio si teorijska objasnjenja, dobio si odgovarajuce jednacine i formule, pa ih izracunaj sam. Ako se ne slazes sa teorijskim objasnjenjima, daj svoja, a ja cu da komentarisem. Ako si vec izracunao te sile, i u tim brojnim vrednostima se krije nesto sto ja ne znam, ti lepo napisi te brojeve pa cemo opet da ih proveravamo i komentarisemo. Najlakse je postupiti diletantski: trazis odgovore koje ne priznajes a ne dajes svoje.

Obersturmfuehrer:
ma nemoj?
kako moze da bude gore kada nam nauka pruza znanje a religija upravo mracni srednji vek?
kako moze da bude kad je zbog te religije unisteno milijarde zivota samo zarad nekih smesnih ciljeva?
religija je prava kontrola uma, i religija je zlo.

Rekao sam o kojim oblastima govorim ( pitanja - ko smo, gde smo, sta smo i kuda idemo).
Kojih "milijarde zivota"?
Nijedna religija nije zlo. Zli su samo ljudi koji je zloupotrebljavaju ( kao sto zloupotrebljavaju i nauku ).
Uzgred, zasto raspravljamo o istom na dve razlicite teme?

Sveta685:
Rekao sam o kojim oblastima govorim ( pitanja - ko smo, gde smo, sta smo i kuda idemo).
Kojih "milijarde zivota"?
Nijedna religija nije zlo. Zli su samo ljudi koji je zloupotrebljavaju ( kao sto zloupotrebljavaju i nauku ).

kojih milijarde zivota? mora da se salis....
relgije jesu zlo i toliko su nesavrsene da to bli. da su religije savrsene i dobre, bile bi kao dobar kompjuterski program.
ovako, imaju milion rupa koje su namerno nastavljane i ostavljene da se ovcama lakse upravlja.

btw, oblast ko smo sta smo i kuda idemo ne spada u prirodne nauke vec u filozofiju....

Sveta685:
Uzgred, zasto raspravljamo o istom na dve razlicite teme?

zato sto ti koristis svaku temu da pljucnes po evoluciji

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back