Gravitaciono polje ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sveta685:
Kako je moguce kod sila koje deluju u razlicitim pravcima da im rezultanta stalno bude nula

ZLO I NAOPAKO!!!

ja ne znam gde si ti ucio fiziku ali odgovor na to je vrlo jednostavan...
imas 2 sile...
jedna deluje GORE i ima intenzitet 12N, druga deluje na DOLE i ima intenzitet 12N...
rezultanta je NULA...

isto i za Mesec...manje oscilacije postoje, sto se i odrazava na nepravilnu orbitu Meseca...

Obersturmfuehrer:
1) ok, par stotina kilometara...tvrdio si da ISS ne pada na zemlju zato sto je van dometa gravitacije, i da astronauti u njoj lebde zato sto su van tog polja. ISS se krece na oko 300km. Kako to?

2) cek cek, sad kazes da nema veze, a malopre govoris da se gravitacija prostire dokle se prostire atmosfera?

1. Pa, upravo to. 300 km je vece od 200 km. Astronauti lebde jer do njih (ocigledno) ne dopire dovoljnom jacinom Zemljina gravitacija. Ja samo gledam sta se desava i pokusavam da izvucem logicne zakljucke.
2. Govorio sam o Zemlji. Ne znaci da onaj objekat koji nema atmosferu, nema gravitaciju. Mesec nema atmosferu iz drugih razloga.

Obersturmfuehrer:
ZLO I NAOPAKO!!!

ja ne znam gde si ti ucio fiziku ali odgovor na to je vrlo jednostavan...
imas 2 sile...
jedna deluje GORE i ima intenzitet 12N, druga deluje na DOLE i ima intenzitet 12N...
rezultanta je NULA...

isto i za Mesec...manje oscilacije postoje, sto se i odrazava na nepravilnu orbitu Meseca...

Uzeo si primer u kome DVE sile deluju po istom pravcu i u suprotnim smerovima. Govorili smo o sistemu gde se radi o kretanju u PROSTORU, gde se stalno menja pravac i smer i gde deluju TRI sile. Nacrtaj to na papiru i videces da rezultanta ne moze da bude nula.
Nema tu manjih oscilacija. Nekoliko puta jaca sila mora da nadjaca nekoliko puta slabiju silu.

ja se opet pitam gde si ti ucio fiziku.....

nemam vise argumenata...ti ne zelis da vidis formule, nego baljezgas bezveze, i bez osnovih znanja, a ja sam rekao sta sam imao...
sto se tice mene, ja sam zavrsio....mozda ce Proximo imati nesto da kaze, ali ja vise necu da trosim dragocene kilobajte i tastaturu...

Obersturmfuehrer:
a ja kazem ovo....
zaustavi svemirsku stanicu i astronaute.
pasce ko kamenje na zemlju....

To vec nema veze sa gravitacijom . Postoji sila koja uslovljava kretanje nebeskih tela i koja popunjava celokupan prostor Suncevog sistema. Koliko mogu logicki da zakljucim ona ne zavisi od udaljenosti (ne opada sa porastom rastojanja i ne raste sa smanjenjem rastojanja), tj. reklo bi se da je konstantna u celom Suncevom sistemu . U suprotnom, Zemlja bi se , na ovolikom rastojanju od Sunca ( a uzevsi u ozir potrebnu jacinu sile da ponisti moment inercije 17 puta masivnijeg Neptuna na 30 puta vecem rastojanju) morala da krece mnogo, mnogo vecom brzinom od sadasnje.

Obersturmfuehrer:
ja se opet pitam gde si ti ucio fiziku.....

nemam vise argumenata...ti ne zelis da vidis formule, nego baljezgas bezveze, i bez osnovih znanja, a ja sam rekao sta sam imao...
sto se tice mene, ja sam zavrsio....mozda ce Proximo imati nesto da kaze, ali ja vise necu da trosim dragocene kilobajte i tastaturu...

Kad covek nema argumenata, onda poseze za uvredama.

Sveta685:
To vec nema veze sa gravitacijom . Postoji sila koja uslovljava kretanje nebeskih tela i koja popunjava celokupan prostor Suncevog sistema. Koliko mogu logicki da zakljucim ona ne zavisi od udaljenosti (ne opada sa porastom rastojanja i ne raste sa smanjenjem rastojanja), tj. reklo bi se da je konstantna u celom Suncevom sistemu . U suprotnom, Zemlja bi se , na ovolikom rastojanju od Sunca ( a uzevsi u ozir potrebnu jacinu sile da ponisti moment inercije 17 puta masivnijeg Neptuna na 30 puta vecem rastojanju) morala da krece mnogo, mnogo vecom brzinom od sadasnje.

na ovo imam samo mogu da kazem da ne poznajes elementarne stvari, a pravis se pametan...to je vrlo losa osobina....

Nacrtaj sistem od tri sile koje imitiraju kretanje Zemlje i Meseca oko Sunca i dokazi da rezultanta njihovih sila gravitacije i momenta inercije moze uvek da bude nula. Dokazi, i javno cu ti se izviniti na ovim stranicama i priznati da sam glup.

Sveta685:
Kad covek nema argumenata, onda poseze za uvredama.

nije to uvreda, vec si ti nedokazan i tvrdoglav....

Sveta685:
Nacrtaj sistem od tri sile koje imitiraju kretanje Zemlje i Meseca oko Sunca i dokazi da rezultanta njihovih sila gravitacije i momenta inercije moze uvek da bude nula. Dokazi, i javno cu ti se izviniti na ovim stranicama i priznati da sam glup.

ja uopste ne kazem da si ti glup niti se trudim da dokazem to...
cak i da nacrtam, ti ne bi verovao, jer kako si sam rekao ne priznajes formule vec cistu logiku...(pitam se samo odakle nam onda te formule)

Obersturmfuehrer:
nije to uvreda, vec si ti nedokazan i tvrdoglav....

ja uopste ne kazem da si ti glup niti se trudim da dokazem to...
cak i da nacrtam, ti ne bi verovao, jer kako si sam rekao ne priznajes formule vec cistu logiku...(pitam se samo odakle nam onda te formule)

Crtez ne sadrzi formule, i lako je iz njega izvuci logicne zakljucke. Ovde nisu potrebne nikakve formule vec elementarna logika.

Molitem te ja, hoces da samo na osnovu crteza logicki zakljucis o necemu i to bez fomula?
Nemoj se ljutiti alo to je malo smesno znas?

Pokusavas na jedan krajnje filozofski nacin da pristupis ovom problemu koji postavljas. Meni zaista nije mrsko da ti napisem o kretanju tela u trojnom gravitacionom sistemu i to je najvise sto bih i mogao da ti i napisem a da mozes razumeti. Za sve preko 3 gravitaciona sistema trebace nam dobra dobra matematika da to sve opisemo.

Covek je 8 godina radio proracuna za marsovo kretanje samo da bi se oslobodio ustaljene kolotecine koja je bila na snazi nekoliko vekova. Osam godina raditi jedan te isti zadatak. Za tih 8 godina oko 75 puta je racunao udaljenost i proracun maroseve putanje da bi na kraju dosao do tacnog resenja. Naravno, uz sadasnje znanje i nauku mi bi ti mogli demonstrirati kretanje i naelektrisanih tela i gravitacionih tela u makrokosmosu ali zaista da bi to razumeo moras da poznajes dimaniku tela u suncevom sistemu.
Kao sto ti je Ober rekao, on ti moze nacrtati ali ti ces uvek reci da je to pogresno ili da nesto ne stima, i jos ako upotrebimo formule koje ce se mozda kositi sa tvojom logikom... sta dobijamo time?
Vrlo je bitno da shvatis, da zdrav razum je skup stecenih predrasuda tamo do neke 18 godine do izlaska iz pubereteta i formiranja ozbiljnog i zrelijeg razmisljanja. Cesto ces doci u situaciju da se neke formule kose sa zdravim razumom. Uzmi kvantnu mehaniku za koju sam tvorac kaze da onaj ko nije bio fasciniran i zaprepascen tom teorijom nije je ni razumeo. ;-) A o Anstajnovoj teoriji da ne pricam.

Znaci, dopusti nam da ti objasnimo formulama i pokusaj da razumes sta to sve znaci. Oslobodi se svojih zabluda jer te to gura na dno.

Sveta685:
Joj, joj, jooooj. Pa ovo me asocira na kovaca koji je sa cekicem od 5kg usao u radnju precizne mehanike da popravi moj dzepni sat. Ovo sto ti zahtevas ne moze niko zivi da ti uradi jer je besmisleno zahtevati da se nacrtaju "tri sile koje imitiraju necije kretanje" jer uloga sila je sasvim drugacija i drugo besmisleno je traziti rezultantu sila gravitacije i momenta inercije koji nije vektor nego skalar. Normalno da ove grubosti koje sam naveo ne dokazuju da si glup, nego da ne znas neke elementarne stvari iz fizike, pa bi zato mogao da budes malo rezervisaniji u izjavama oko stvari koje ti bas nisu jasne.

Sveta685:
Posto nisam dobio odgovor na pitanje ponovicu ga: kada se Mesec nadje izmedju Sunca i Zemlje, njegov moment inercije je izjednacen sa Zemljinom gravitacijom, a u pravcu momenta inercije tada deluje i Sunceva gravitacija koja je na tom rastojanju mnogo jaca od Zemljine. Sta bi trebalo u tom slucaju da se desi sa Mesecom (postujuci osnovne fizicke zakone):
1. Nista. On i dalje nastavlja svoje uobicajeno kretanje, jer nekoliko puta jaca sila od Zemljine gravitacije ne utice na njegovo kretanje oko Zemlje.
2. Sunce "otima" Mesec od Zemlje jer nekoliko puta jaca sila nadvladava slabiju.
3. Nista, jer se gravitaciona sila Sunca, odnosno Zemlje ionako ne prostire do Meseca (dovoljno jakim intenzitetom).
Sada sam posao malo u nazad i video ovo. Ovo je fizicka besmislica da se moment inercije Meseca izjednacava sa Zemljinom gravitaciom, objasni kakve uopste veze imaju te dve velicine. Moment inercije bilo cega pa i Meseca je skalar cija je brojna vrednost za Mesec I=(2*m*r^2)/5. Moment inercije nema nikakav pravac u kome moze nesto da deluje. Daj, bre, covece uozbilji se u ovim tvojim diskusijama, i nemoj vise ovakve greske da pravis. Predlazem da preformulises ova svoja pitanja jer su sa ovim greskama besmislena.

stnco:
Sada sam posao malo u nazad i video ovo. Ovo je fizicka besmislica da se moment inercije Meseca izjednacava sa Zemljinom gravitaciom, objasni kakve uopste veze imaju te dve velicine. Moment inercije bilo cega pa i Meseca je skalar cija je brojna vrednost za Mesec I=(2*m*r^2)/5. Moment inercije nema nikakav pravac u kome moze nesto da deluje. Daj, bre, covece uozbilji se u ovim tvojim diskusijama, i nemoj vise ovakve greske da pravis. Predlazem da preformulises ova svoja pitanja jer su sa ovim greskama besmislena.

Moment inercije se javlja usled centrifugalne sile koja nastaje pri kretanju Meseca oko Zemlje i koja je (valjda) jednaka gravitacionoj sili Zemlje . Ako bas hoces- centrifugalna sila Mesecevog kretanja je jednaka gravitacionoj sili Zemlje. Ne vidim sta se dobija cepanjem dlake na cetvoro, mozda ce mi neko sledeci put prigovoriti da mi je pitanje besmisleno jer sam stavio zarez na pogresno mesto ili nisam napisao veliko slovo gde treba. Mislim da je sustina vaznija od forme.

Sve je na engleskom, a u moje vreme se ucio ruski. U svakom slucaju, trazio sam odgovore na konkretne primedbe, a ne stavove (podatke) iz astronomije. Evo jednog pitanja od koga bih da krenem: kolika je sila potrebna da se savlada moment inercije ( ili sta vec) Neptuna ?(masa Neptuna le oko 17 puta veca od Zemljine, brzina je oko 5.5 km/ s).

Sveta685:
Moment inercije se javlja usled centrifugalne sile koja nastaje pri kretanju Meseca oko Zemlje i koja je (valjda) jednaka gravitacionoj sili Zemlje . Ako bas hoces- centrifugalna sila Mesecevog kretanja je jednaka gravitacionoj sili Zemlje. Ne vidim sta se dobija cepanjem dlake na cetvoro, mozda ce mi neko sledeci put prigovoriti da mi je pitanje besmisleno jer sam stavio zarez na pogresno mesto ili nisam napisao veliko slovo gde treba. Mislim da je sustina vaznija od forme.
O, Sveta685 da znas samo kako gresis. Moment inercije nema bas nikakve veze niti sa centrifugalnom niti sa gravitacionom silom. Moment inercije ima svako telo koje moze da rotira oko neke ose i ekvivalent je masi kod translacije. Moment inercije imas i ti oko neke ose koju mozes sam da odredis npr. stojis pa uzduzna osa. I taj tvoj moment inercije zavisi od tvoje mase i kako je rasporedjena oko ose npr. da li si rasirio ruke ili ne, da li su ti siroka ramena ili ne, da li ti je porastao stomacic ili ne :D (smesno a istinito) i nema veze sa tvojim kretanjem oko ose Zemlje iako mozes da odrdis tvoj moment inercije i zbog rotacije i revolucije Zemlje.
Za razliku od momenta inercije koji je veoma lak za razumevanje, centrifugalna sila i uopste inercijalne sile bas nisu za svakoga. Nisu ni samo za odabrane, vec za one koji zele da malo razmisle. Da li deluje inercijalna sila (a u nih spada i centrifugalna) ili ne, zavisi iz kog sistema posmatras. Razmisli malo sta se desava sa tobom kada si u autobusu koji ulazi u krivinu, a kako sve to objasnjavas ako si izvan autobusa i posmatras nekog putnika u njemu i videces kada centrifugalna sila postoji a kada ne.
Znaci kretanje Meseca oko Zemlje mozes da objasnis preko centrifugalne sile ako sve posmatras iz neinercijalnog sistema a i ne moras da uzmes u obzir centrifugalnu silu ako sve to posmatras iz inercijalnog sistema. Sve su ovo lake stvari samo treba malo da se razmislja.

Sveta685:
Sve je na engleskom, a u moje vreme se ucio ruski. U svakom slucaju, trazio sam odgovore na konkretne primedbe, a ne stavove (podatke) iz astronomije. Evo jednog pitanja od koga bih da krenem:kolika je sila potrebna da se savlada moment inercije ( ili sta vec) Neptuna ?(masa Neptuna le oko 17 puta veca od Zemljine, brzina je oko 5.5 km/ s).
Ovo sto ti ja podvlacim, ne volim rec "boldovanje", nije nikakvo"cepanje dlake... " ili trazenje sitnica, vec tvoje ozbiljne greske zbog kojih ne moze da se sazna sta upravo zelis. I stvarno me cudi da ulazis u diskusije ove vrste a da ne procitas nesto o inerciji kod translacije i rotacije, o inercijalnim i gravitacionim silama... Kako iko moze da ti odgovori na pitanje koje sam podvukao u tvom postu? Sveta685, silom se savljadjuje sila a ne "moment inercije (ili sta vec)" kako si ti napisao.

Moment inercije ima svako telo koje se krece (apsolutno ili relativno). Planete se krecu oko Sunca. I imaju moment inercije. Ili ako bas hoces inercijalnu silu. Koja deluje u istom smeru kao i centrifugalna sila , a moze joj se dati i neki drugi latinski ili starogrcki naziv, ali je to u sustini sila zbog koje bi planete nastavile kretanje po tangenti svoje putanje da nije (navodne) gravitacije Sunca, pardon,. gravitacione sile Sunca. Da li ces mozda onaj rotirajuci deo masine za pranje vesa, umesto centrifuga, zvati inercijator?

Sveta685:
Moment inercije ima svako telo koje se krece (apsolutno ili relativno). Planete se krecu oko Sunca. I imaju moment inercije. Ili ako bas hoces inercijalnu silu Koja deluje u istom smeru kao i centrifugalna sila , a moze joj se dati i neki drugi latinski ili starogrcki naziv, ali je to u sustini sila zbog koje bi planete nastavile kretanje po tangenti svoje putanje da nije (navodne) gravitacije Sunca, pardon,. gravitacione sile Sunca. Da li ces mozda onaj rotirajuci deo masine za pranje vesa, umesto centrifuga, zvati inercijator?
O Sveta685, Sveta685, sta da radim sa tobom?
Moment inercije ima svako telo ali u odnosu na unapred zadatu osu rotacije, i ako se promeni osa rotacije menja se i moment inercije. Na osnovu ovog sto sam podvukao zakljucuje se da ne razlikujes moment inercije i inercijalnu silu. One su slicne, kako kaze nas narod "ko Bog i sesirdzija", iliti nemaju veze jedno sa drugim. Centrifugalna sila je inercijalne sile pa je besmisleno da kazes da inercijalna sila deluje u istom smeru kao i centrifugalna sila, jer je to jedno isto. Inercijalna sila u sistemu koji rotira zove se centrifugalna sila, za razliku od one inercijalne sile koja na tebe deluje kada si u autobusu koji naglo zakoci, a koja je samo prividna, inercijalna sila. I na kraju, fizika jednog sistema koji rotira, moze a ne mora da uzima u obzir inercijalnu centrifugalnu silu. Treba samo da uzme pogodan sistem referencije. Znaci da li deluje centrifugalna sila ili ne zavisi da li rotaciono kretanje pomatras iz inercijalnog ili neinercijalnog sistema. Ovo sam vec jednom naglasio ali uzalud!

No, evo ti i malo konkretne fizike. Moment inercije Zemlje u odnosu na sopstvenu osu rotacije je
(2/5)mr^2 (m-masa Zemlje, r-poluprecnik Zemlje) a njen moment inercije zbog kretanja oko Sunca je
mr^2 (m-masa Zemlje, r-rastojanje Zemlja-Sunce). Dakle moment inercije uopste nije sila. Centrifugalna sila, (inercijalna), koja deluje na Zemlju zbog kretanja oko Sunca, ako kretanje posmatras iz neinercijalnog sistema je Fc=(mv^2)/r (m-masa Zemlje, v-njena periferna brzina, oko 30km/s, r-rastojanje Zemlja-Sunce). Gravitaciona sila, (realna), koja deluje na Zemlju je Fg=gama(m*M)/r^2 (gama-univerzalna gravitaciona konstanta, m-masa Zemlje, M-masa Sunca, r-rastojanje Zemlja-Sunce). Jedino sto mozes da kazes da je Fc=Fg (posmatralno iz neinercijalnog sistema, dakle sistema vezanog za Zemlju u kome Zemlja miruje) i da su to sile koje deluju u suprotnim smerovima. Ali, ako kretanje Zemlje oko Sunca posmatras iz sistema referencije vezanog za Sunce, onda na Zemlju ne deluje inercijalna centrifugalna sila, vec samo gravitaciona, koja se sada zove centripetalna sila.

Sveta685:
Moment inercije ima svako telo koje se krece (apsolutno ili relativno). Planete se krecu oko Sunca. I imaju moment inercije. Ili ako bas hoces inercijalnu silu. Koja deluje u istom smeru kao i centrifugalna sila , a moze joj se dati i neki drugi latinski ili starogrcki naziv, ali je to u sustini sila zbog koje bi planete nastavile kretanje po tangenti svoje putanje da nije (navodne) gravitacije Sunca, pardon,. gravitacione sile Sunca. Da li ces mozda onaj rotirajuci deo masine za pranje vesa, umesto centrifuga, zvati inercijator?
Odgovor je ne, nikako. To jeste centrifuga. Ali, da li na vodu u centrifugi, pri centrifugiranju, deluje centrifugalna sila ili ne, zavisi iz kojeg sistema posmatras. Ako nisi u masini vec pored nje :D, i posmatras kretanje iz tog sistema, onda na vodu ne deluje centrifugalna sila iako se nalazi i dalje u centrifugi. Interesantno, zar ne?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back