Granični poremećaj ličnosti

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
399.000
Medicinska definicija :

Granični poremećaj ličnosti (BPD) je mentalno oboljenje koje karakterišu problemi sa regulacijom emocija, nestabilne veze i slike o sebi, kao i impulsivnost. Osobe sa ovim stanjem doživljavaju intenzivne i brze promene raspoloženja, strah od napuštanja i hronično osećanje praznine. Simptomi obično počinju u adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi i mogu uključivati samopovređivanje, nasumično trošenje novca ili rizično seksualno ponašanje.
granicni-poremecaj-licnosti-GPL.png

Pitanje :

U svetu poslednih godina se sve više govori o pravoj epidemiji graničnog poremećaja ličnosti.
Da li je ovaj fenomen samo posledica bolje dijagnostike ili je u pitanju posledica modernog načina života?
Ne verujem. Pre par meseci čitao sam jednog sociologa na X, Roba Hendersona, koji se dotakao mentalnih bolesti i da one danas često služe kao elementi identiteta i da ljudi koji ili nisu bolesni ili imaju u biti druge poremećaje često predstavljaju kao oboleli od određenih mentalnih bolesti koje imaju popularnost ili daju određeni status, u ovom slučaju BLP-a.

Mislim da je to posledica modernizacije života i nacina življenja, vaspitanja od malih nogu koje se kasnije manifestuje kod odredjenih osoba u o bliku BDP-a
Koliko danas imaš mladih osoba koje imaju problem sa emocijama,nesigurne osobe, impulsivne osobe, osobe bez samopoštvovanja i svoje odluke one koje ne umeju da razdvoje stvarno od moguceg i slicno .Tako nešto ne može da da bude popularno niti da se dobije odredjen status .Možda medju slicnim osobama jer slican se slicnom raduje pa sve može

Mislim da je to posledica modernizacije života i nacina življenja, vaspitanja od malih nogu koje se kasnije manifestuje kod odredjenih osoba u o bliku BDP-a
Koliko danas imaš mladih osoba koje imaju problem sa emocijama,nesigurne osobe, impulsivne osobe, osobe bez samopoštvovanja i svoje odluke one koje ne umeju da razdvoje stvarno od moguceg i slicno .Tako nešto ne može da da bude popularno niti da se dobije odredjen status .Možda medju slicnim osobama jer slican se slicnom raduje pa sve može

Nikad gluplji ljudi nisu bili ! ! !
Ove sad generacije koje dolaze su enormno glupe, znaci gluplji cak i od generacije roditelja koja je toliko glupa da misli da to sto se deca razumeju u telefone i kompjutere znaci da su pametni i napredni..

Pitanje :

U svetu poslednih godina se sve više govori o pravoj epidemiji graničnog poremećaja ličnosti.
Da li je ovaj fenomen samo posledica bolje dijagnostike ili je u pitanju posledica modernog načina života?

Ovaj fenomen vezujem sa boljom dijagnostikom. Polako se smanjuje stigmatizacija osoba sa psihičkim poremećajima i psihičkim bolestima.

Sve više ljudi se odlučuje da ide kod psihijatra, jer su svesni da imaju neki poremećaj i žele da se leče kako bi im bilo bolje.

Nikad gluplji ljudi nisu bili ! ! !
Ove sad generacije koje dolaze su enormno glupe, znaci gluplji cak i od generacije roditelja koja je toliko glupa da misli da to sto se deca razumeju u telefone i kompjutere znaci da su pametni i napredni..

Granični poremećaj ličnosti nema veze sa glupim ljudima.

Ovaj fenomen vezujem sa boljom dijagnostikom. Polako se smanjuje stigmatizacija osoba sa psihičkim poremećajima i psihičkim bolestima.

Sve više ljudi se odlučuje da ide kod psihijatra, jer su svesni da imaju neki poremećaj i žele da se leče kako bi im bilo bolje.

Granični poremećaj ličnosti nema veze sa glupim ljudima.
e dobro
hfala

Ja sam granični, ja to zovem gripoli. Pijem neke lekove i kao normalan sam. Ali i dalje zver spava u meni. Mada sam i naučio da budem disciplinovan. Sam sam sebi bio terapija. Ali mislim da moram da budem pod kontrolom lekova jer živimo u srbiji. Inače sam u isto vreme i ekstremno tolerantan, miran, tih, povučen ali ako me isprovociraju toliko pobesnim da eksplodiram kao nuklearna bomba. Ali uvek imam odloženu reakciju. Nemam baš kratak fitilj. Ali je uvek prisutan. Većinom da ne kažem isključivo izbegavam interakciju sa 90% ljudi, jer je većina stresogena. I puna negativnosti, frustracija, kortizola...ne znači mi ništa da završim u zatvoru, ako nisam životno ugrožen, za grob me baš briga. Odnosno ne bih voleo da ovo malo što mi je ostalo od života provedem u zatvoru. Strpljen, spašen. Zlatno pravilo. Inače pravda, poštenje, čast, obraz i čojstvo mi je srednje ime.
Inače sam i jako vedar, raspoložen, ljubazan, prijatan i nasmejan. Optimista.
A po karakteru sam i fin i kulturan i miran i impulsivan i temperamentan. Haha Sve zajedno. Hehe Jedino što nisam glasan. Jer sam i introvert, ambivert. Srećom pa više ne pijem alkohol. Nisam bio alkos. Ali sa njim pojačam i bes i sreću.
A bio sam već i krivično osuđen, ali uslovno, i sve to zbog gripolija, alkohola. Ali sam oslobođen za nasilje, samo za oružje.

Poslednja izmena:
@Skafander

Da li si nekada imao strah vezan za mejlove koje dobijaš? Jedna virtualna poznanica takođe ima granični poremećaj ličnosti, i pisala je kako se panično plaši da otvori neki mejl u inboxu.

Da li je to fobija koju je razvila kada smo sa običnih pisama prešli na mejlove, ili može da bude deo graničnog poremećaja?

@Skafander

Da li si nekada imao strah vezan za mejlove koje dobijaš? Jedna virtualna poznanica takođe ima granični poremećaj ličnosti, i pisala je kako se panično plaši da otvori neki mejl u inboxu.

Da li je to fobija koju je razvila kada smo sa običnih pisama prešli na mejlove, ili može da bude deo graničnog poremećaja?
Pa ja sam davno imao bilo koje strahove, sve sam potisnuo, uklonio, i sugestijom i lekovima, nemam ni paniku. A kamoli za te stvari kao što je mejl.
Moguće da je prešlo sa pisma na mejl.
A može i da je granični. Ne znam.
Ili čak i jedno i drugo. Nisam stručan.
Ja kao da sam otupeo na sve to.
Valjda sam se i umorio i sve mi se smučilo. Doživeo najgore.
Uvek može još gore, daleko bilo.
Ali može i bolje, nadam se, optimista sam. Ali ne mora.
Ta tvoja poznanica mora da suzbija taj panični strah. Mora da pije lekove i da ide na terapiju. I da uči da kontroliše strah.
Nije lako, ne može odmah, treba godinama. Ja bi voleo da mogu da utičem i da joj pomognem. Iz iskustva. Ali samo ako oni to žele i hoće.

Back