Границе Душановог царства

На коју мислиш?

Na izdanje Mavra Orbinija, ja uvjek na to mislim, u prevodu Snjezane Husic. Uvjek na to mislim, jer su bande sakrile srpski original.

DEDA NEMANJE JE KRALJ VLADIMIR.
DEDA KRALJA VLADIMIRA JE KRALJ MIHALJA

Nemanja je sin Draginje
Draginja je sin Kralja Vladimira

1690730686431.png

Kralj Vladimir je unuk Mihalje

1690730969251.png

Kralj Vladimir je lezai bolestan u Skadru
1690732159240.png

Pod Mihaljom osvojene Raska i Bugarska
1690731253897.png

Sinu Vladimiru Mihalja dao okrug Zete
1690731367717.png

Vraceno Trebinje i Zahumlje o hrvatske odmetnicke loze
1690731479565.png

U vrijeme povratka Kraljevine pod Mihaljinim ocem Dobroslavom
1690731722483.png

Ево једног исечка из Живота цара Уроша, написаног од патријарка Пајисија: “А кесар Угљеша у граду Серезу, чувши о прелазу Исмаиљићана, посла ка краљу Вукашину, да му јави ово: Поздрав брату моме краљу Вукашину и господару, свагда здравствуј ми на много лета! И нека ти је знано да су Агарени прешли у Калипоље и отуд у Дренопољ и тако чујем спремају се и на српске земље.” Вукашин заповеди да се убрзо сакупи војска и посла ка брату Угљеши да буде спреман и одреди место где ће се обојица састати. И кад се војска сакупи и би трчања и вапаја, да се земља тресла, коњаника и пешака и дођоше до места Чрменски Лугови, близу Адријанопоља дан хода и више, звано Мостар, а после се назва Мустафа пашина Ћуприја”

Дакле, Турци су заузели Једрене и одатле се спремају на српске земље. Ваљда вам је ово јасно?! Ако је Једрене на левој обали Марице, све што је преко Марице је српска земља. Ово не значи да Једрене није било у Душановом царству, већ само да није било у српском рукама када су га Турци заузели. Али зато источна граница српске државе прати реку Марицу до њеног ушћа у Егејско море код Фереџика и то је то!

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Српско_царство

Овде се поставља питање: има ли скромног доприноса нас форумаша у томе да су господа модератори српске Википедије ублажили своје ставове? Ако има, много ми је драго због тога! Погледајте унајмили су нове картогрсфе. Па како вам се свиђа нова верзија Душановог царства?

Ништа посебно, само су мало више читали Григору!:kafa:

Poslednja izmena:

Овде се поставља питање: има ли скромног доприноса нас форумаша у томе да су господа модератори српске Википедије ублажили своје ставове? Ако има, много ми је драго због тога! Погледајте унајмили су нове картогрсфе. Па како вам се свиђа нова верзија Душановог царства?

Klasicno podilazenje mitomaniji naroda

Што се тиче ратова против Кантакузина 1343/44 године, види се да је Јован Александар наступао заједно у родопима са Алексијем Апокавком, заузимајући утврђења, што је све Душану олакшало заузимање Зихне и даље напредовање ка Македонији. За све ове ратове Кантакузин сам каже да је Душан ратовао и када је код куће седео (Cant. lib. III, ch. 69, pag 423 и 424).

https://news.prativad.com/cia-moderating-wikipedia-former-editor
“[The intelligence agencies] pay off the most influential people to push their agendas, which they’re already mostly in line with, or they just develop their own talent within the [intelligence] community, learn the Wikipedia game, and then push what they want to say with their own people,” Sanger told Greenwald.
“A great part of intelligence and information warfare is conducted online,” he continued, “on websites like Wikipedia.”

https://news.prativad.com/cia-moderating-wikipedia-former-editor
“[The intelligence agencies] pay off the most influential people to push their agendas, which they’re already mostly in line with, or they just develop their own talent within the [intelligence] community, learn the Wikipedia game, and then push what they want to say with their own people,” Sanger told Greenwald.
“A great part of intelligence and information warfare is conducted online,” he continued, “on websites like Wikipedia.”
Добро ради CIA!

Second-Bulgarian-Empire-Dobrudzha-Despotate-1.jpg

Image_6599339_126.jpg

Lepo pise ''Joan Aleksandar,car i samodrzec svih Bugara i Grka''.Nema indikacije da je bugarski car u vazalnom polozaju prema srpskog vladara.
@Q. in perpetuum hibernum
Ozbiljno pitanje: kakvo je bilo stanje bugarske države (tj nezavisnost/zavistan položaj, stepen te zavisnosti, da li od Zlatne Horde ili od nekog manjeg konkurentskog kanata) od 1241 do nepostedno pre Velbužda? Kojim delom Bugarske su vladali Tatari? Kumani? Da li je Georgije Terter bio Bugarin (bez obzira na bolgarsko ili slovensko poreklo) ili Kuman? Znam da je jedno kratko vreme u Trnovu stolovao i Mongol Čaka koji je brzo ubijen, a njegova glava predana hanu Tokti. Bugari ga smatraju za vladara Bugarske, ali po svemu sudeći je bio običan okupator. Dakle, u kojoj meri je Bugarska pre Velbužda (i vladavine Cara Dušana) uopšte bila nezavisna?

Poslednja izmena:
I zašto taj rat ne može biti oko Beograda i Mačve?
Зато што се ово односи на Кантакузинов покушај да заузме Скопље, а то је 1350. година. Он каже да су грађани Скопља били уплашени када је краљ био у рату са Пеоњанима. Кантакузин преноси да се ради о страху грађана Скопља, што значи да и само грађани кажу да Душан ратује са Мађарима, што значи да не само Кантакузин, него и грађани Скопља не знају ни за какву Босну.

Зато што се ово односи на Кантакузинов покушај да заузме Скопље, а то је 1350. година. Он каже да су грађани Скопља били уплашени када је краљ био у рату са Пеоњанима. Кантакузин преноси да се ради о страху грађана Скопља, што значи да и само грађани кажу да Душан ратује са Мађарима, што значи да не само Кантакузин, него и грађани Скопља не знају ни за какву Босну.

Ne vidim da si obrazložio da se ne radi o Mačvi?

Ако је Душан кренуо на Босну у октобру, а Кантакузинов противнапад је уследио крајем 1350. године, каква Мачва и Срем?

Postavi izvore o tom sukobu s Bosnom, da vidimo postoji li takvo vremensko poklapanje.

Mačva je bila jabuka razdora između Srba i Ugara. Puno su puta ratovali oko nje, Dušan i Ludovik više no jednom.

@Kole11 је био у праву, Кантакузин заиста каже да је "краљ" Душан у периоду око 1350. године био у рату са Пеоњанима тј. Угарима (Παιονασ).
Naravno. Imamo brojne primere ranijih srpsko-vizantijskih sukoba u Makedoniji, gde su Srbi dobijali pomoc od Ugara (misli se ne Bosnu i Rasku pod Ugarskom).

Naucnici ove navode tumace pogresno tumace tako da su se sukobi odvijali mnogo severnije pa su Srbi pomoc dobijali od Ugara iz Panonije. Politicki cilj je prosiriti teritoriju Vizantije predmetnog doba sto vise na sever, a teritoriju srpskih zemalja sto vise osakatiti.

Naravno. Imamo brojne primere ranijih srpsko-vizantijskih sukoba u Makedoniji, gde su Srbi dobijali pomoc od Ugara (misli se ne Bosnu i Rasku pod Ugarskom).

Naucnici ove navode tumace pogresno tumace tako da su se sukobi odvijali mnogo severnije pa su Srbi pomoc dobijali od Ugara iz Panonije. Politicki cilj je prosiriti teritoriju Vizantije predmetnog doba sto vise na sever, a teritoriju srpskih zemalja sto vise osakatiti.
Welcome back!

Na izdanje Mavra Orbinija, ja uvjek na to mislim, u prevodu Snjezane Husic. Uvjek na to mislim, jer su bande sakrile srpski original.

DEDA NEMANJE JE KRALJ VLADIMIR.
DEDA KRALJA VLADIMIRA JE KRALJ MIHALJA

Nemanja je sin Draginje
Draginja je sin Kralja Vladimira

Pogledajte prilog 1386724

Kralj Vladimir je unuk Mihalje

Pogledajte prilog 1386731

Kralj Vladimir je lezai bolestan u Skadru
Pogledajte prilog 1386744

Pod Mihaljom osvojene Raska i Bugarska
Pogledajte prilog 1386734

Sinu Vladimiru Mihalja dao okrug Zete
Pogledajte prilog 1386735

Vraceno Trebinje i Zahumlje o hrvatske odmetnicke loze
Pogledajte prilog 1386736

U vrijeme povratka Kraljevine pod Mihaljinim ocem Dobroslavom
Pogledajte prilog 1386738
Ne razumam sta se Q. in perpetuum hibernum smeje na ovaj tvoj post. Naveo si istorijski izvor ...

Па да, сви историјски извори укључујући и Порфирогенита, говоре рецимо како су Срби, односно жупани Рашке потукли рецимо Бугаре, како им Бугари мису ништа могли, ни Пресијан ни Борис ни многи други. А ти када погледаш ону мапу из историјских атласа, ништа ти није јасно. Рашко Жупанство општина Сјеница, Тутин, Нови Пазар, Рашка и мало од града Краљева (до Матарушке Бање), а Бугарска до Ибра. Па са ким ће они да воде рат?

Back