Границе Душановог царства

Другари, а шта мислите рецимо о Лазаревој титули: Стефан кнез Лазар, господар Србима и целом Подунављу? Је’л то само Смедерево и Голубац, или можда и Срем?

Ne bih rekao da je Srem, jer je Lazar u to vreme bio ugarski vazal, a Srem ugarski posed. Kako se beše zvao onaj ugarski vojvoda sa kojim je Lazar zajedno išao na Altomanovićeve zemlje?

Možda zato što nije bio bugarskog porekla? Upravo to je insinuacija, jer se od nacionalnosti njegove majke pravi konstrukcija kao da je on bio više Bugarin nego Srbin, a brakovi između vladarskih kuća različitih država su u ono vreme, baš kao i danas, bili normalna pojava.
Владари Бугарске су били Срби махом, уз наравно уплива разних Кумана, Печенега, Татара и сл.

@veliki krang, @Лекизан Ево неколико изјава, укључујући и једну од модератора, о Душановом бугарском пореклу. Шта да радимо са њима - да их обришемо?

https://forum.krstarica.com/threads/kulturoloski-blizi-srbima-hrvati-ili-bugari.899729/post-39075050

S obzirom na to sto car Dusan je bio 3/4 Bugarin po poreklom,mislim da bugarski boljari su pitali Dusan da pripoji Srbija ka Bugarskoj:kafa:

@veliki krang, @Лекизан Ево неколико изјава, укључујући и једну од модератора, о Душановом бугарском пореклу. Шта да радимо са њима - да их обришемо?

https://forum.krstarica.com/threads/kulturoloski-blizi-srbima-hrvati-ili-bugari.899729/post-39075050

Zašto bi bilo brisano? Neko kaže nešto, druga strana to pobija argumentima i sve je u redu. Dakle, ako se poreklo računa tako, onda ne postoji nijedna evropska vladarska dinastija koja je čistog porekla, jedino u istočnoj Aziji se mogu pronaći takve dinastije.

Zašto bi bilo brisano? Neko kaže nešto, druga strana to pobija argumentima i sve je u redu. Dakle, ako se poreklo računa tako, onda ne postoji nijedna evropska vladarska dinastija koja je čistog porekla, jedino u istočnoj Aziji se mogu pronaći takve dinastije.
Не разумеш - ово је питање углавно за @Лекизан на које чекам одговор...

У поређењу са твојим провокацијама и глупостима - сваки други пост је невин као дечија прича...

Treba li ti opet objašnjavati da nisi ti taj koji odlučuje o tome? Takođe, postovi se ne brišu tako što se prethodno upoređuju sa drugim postovima koji veze nemaju sa tom pričom.

Душан није Бугарин, Бугари не постоје све до XIX века, то је нација, а не народ, треба разумети дух времена XIV века.

Постоји једна ствар која мене много више занима од тога да ли је Душаново царство укључивало Бугарску. То је Софија као највећа табу тема српске историје. Да ли је Софија била:

1) у држави краља Милутина;
2) у држави Константина Дејановића;
3) у држави деспота Стефана Лазаревића;
4) у држави деспота Ђурђа Бранковића;
5) у Пећкој патријаршији од 1557. до 1766.

Zanimljivo je pitanje jesu li zaista postojali planovi o povezivanju osmanske i srpske dinastije kroz dinastičke brakove? Ukoliko jesu, to bi objasnilo dosta toga u vezi Dušanove smrti...
Ма јок, отровали га Грци, да би могли да наставе да владају у својој прћији званој бедни остатак римског царства. Када су Турци дошли, Грци су порушили по Светој гори све манастире, које су градили српски владари, да се не би видели стари натписи и саградили нове.

Ма јок бре, отровали га Грци, да би могли да наставе да владају у својој прћији званој бедни остатак римског царства. Када су Турци дошли, Грци су порушили по Светој гори све манастире, које су градили српски владари, да се не би видели стари натписи и саградили нове.

Na to i mislim. Jer, zamisli savez našeg carstva i osmanskog sultanata. Ko bi se u toj situaciji našao priklješten?

Na to i mislim. Jer, zamisli savez našeg carstva i osmanskog sultanata. Ko bi se u toj situaciji našao priklješten?
То је доста компликовано питање. Ја колико знам Душан је пред крај своје владавине и имао добру дипломатију са тим турским емиратима, само да би на северу могао да се обрачуна са католичком кликом коју је предводила Угарска.

Ма јок, отровали га Грци, да би могли да наставе да владају у својој прћији званој бедни остатак римског царства. Када су Турци дошли, Грци су порушили по Светој гори све манастире, које су градили српски владари, да се не би видели стари натписи и саградили нове.
Ово за скоројевиће што сам написао, обрати пажњу на Душанове побуне у Зети док је био млади краљ и повежи с поседима које су добили великљши у Македонији, па ми напиши после своје мишљење.

Ово за скоројевиће што сам написао, обрати пажњу на Душанове побуне у Зети док је био млади краљ и повежи с поседима које су добили великљши у Македонији, па ми напиши после своје мишљење.

Kad pogledaš, Vukašin Mrnjavčević je bio iz Livna, veze nije imao sa posedima koje je kasnije dobio...

Хм, донекле имаш право. Погледај на Јутјубу документарац молдавске телевизије о Светој Гори и колико манастира сматра Светог Саву за свог ктитора...

Kad pogledaš, Vukašin Mrnjavčević je bio iz Livna, veze nije imao sa posedima koje je kasnije dobio...
Да, како му се звао отац и његови поступци после Душанове смрти. О војничкој способности све похвале али остало је упитно.

Да, како му се звао отац и његови поступци после Душанове смрти. О војничкој способности све похвале али остало је упитно.

Auh, njegove vojničke sposobnosti... On jeste porazio rašku vlastelu u bici na Kosovu, ali ona katastrofa na Marici koja je mogla da bude izbegnuta uz promil više opreza, pokopala je ne samo nas, već i pola Evrope na nekoliko vekova...

Душаново царство јесте у суштини данашњим речником речено била нека врста “лабаве федерације”. То није чврста унитарна монархија где се влада огњем и мачем. То је један систем удеоних држава, где су великаши наравно морали бити мотивисани и морали су имати неку корист од територијалних проширења. У том смислу “пљачкање” треба разумети као реалан основ и интерес за лојалност. Али далеко ид тога да Душаново царство можеш да поредиш са пљачкашком цивилизацијом налик неким азијским хордама. Душаново царство је прецизно геополитички конципирано, они желе само једно: ЦАРИГРАД! А зашто?! Не због тога да би се закитили византијском круном, јер су фасцинирани светлошћу Византије, како нас уче наши историчари, већ да би коначно стали у крај тој тиранији мањине грчке и једне труле и пропале цивилизације кија је била већ на издисају. Душан није скоројевић, он има план да коначно власт над целокупним Балканом преузме већински србо-словенски народ и да се стави тачка на Ромејско царство. У том смислу треба разумети и Бугаре и они су укључени у тај пројекат и они желе Цариград заједно са Душаном.

Душан није Бугарин, Бугари не постоје све до XIX века, то је нација, а не народ, треба разумети дух времена XIV века.

Има чак и психоза у српским медијима.!
Сами Срби у медијима шире бугарско порекло Душана, и онда се питају какав је он Бугарин...

1666465865172.png

Poslednja izmena:

Back