Старо Браничево
Ističe se
- Poruka
- 2.188
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pisao sam o tome na forumu.https://viewer.rsl.ru/ru/rsl01003573865?page=1&rotate=0&theme=white
Погледај Ламанског страна 189-190.
Верковић је посебна прича. Он је босански фрањевац (да не кажем Хрват), који је као и Љубомир Милетић заврбован од руских агената да ради за бугарске интересе. Сакупљао је народне песме по Старој Србији и објављивао их као бугарске народне песме. И Ламански је припадао том кругу славјанофила (славјанофрдила). Верковић је сатанизован највише због оног дела Веда Словена. Али небитно.Pisao sam o tome na forumu.
Reč je o dokumentu koji je Verković pronašao u Kratovskom manastiru, na kome stoji da je izvesni srpski velmoža iz doba Nemanjića, Bogdan, vladao Troadom.
Međutim kao što znaš, Verković se nalazi na listi satanizovanih istraživača, on je u samom vrhu te liste tako da tzv moderna nauka ne uzima ništa od onoga što je Verković istražio za ozbiljno.
Za razliku od njih ruska nauka 19.veka, pa i veliki Lamanski, Verkovića su smatrali izuzetnim naučnikom.
Ne nasedaj na te priče o Verkovićevom bugarašenju, to prosipaju ovi fanatici koji veruju u Pripjat. Svakoga bukvalno ko veruje u starosedelaštvo Srba ili ajde da kažemo Slovena, na neki način ocrne i satanizuju. Tako je prošao i Verković. Pod izgovorom bugarašenja, trebamo da ignorišemo sve dobro što je učinio za srpsku stvar. To je onaj manipulator što je nadam se otperjao sa foruma stalno potencirao. Ali to je matrica koju koristi i zvanična nauka da bi eliminasala izvore važne za srpsku istoriju. Čuj, taj dokumenat je pronašao Verković (bugaraš) zato taj dokumenat ne važi.........Верковић је посебна прича. Он је босански фрањевац (да не кажем Хрват), који је као и Љубомир Милетић заврбован од руских агената да ради за бугарске интересе. Сакупљао је народне песме по Старој Србији и објављивао их као бугарске народне песме. И Ламански је припадао том кругу славјанофила (славјанофрдила). Верковић је сатанизован највише због оног дела Веда Словена. Али небитно.
Битно је да је тај папир засигурно постојао. Ово дело Ламанског је његова магистарска теза (нижи степен научног рада), па је вероватно то разлог што му је неко толерисао то што је у делу изоставио литературу на крају књиге. Био је дужан барем да наведе фусноту где се налази тај Верковићев папир? Да ли је негде у руским архивама, или је остао код Верковића? Верковић је оженио Бугарку и умро је у Софији. Ако су се Блгари докопали тог папира ћао ђаци!
Али у сваком случају и када би имали тај папир, питање је шта би он доказивао? Из ког је периода, ко је то исцртавао, која су му сазнања и сл.
Него, то сам ти послао да би видео закључак Ламанског. Он каже да је могуће да је то Душан добио без борбе, највероватније наследио од Милутина, који је те територије у Малој Азији добио као награду. А то је у вези са твојом објавом о Милутину коме ромејски цар дарује нека села око Цариграда. Тако да је о Асос и Троаду могао добити као награду.
Наравно! Рецимо узмимо за пример Марка Марулића, за њега кажу да је имао оригинал Попа Дукљанина, кога је преточио у оно своје дело мислим да се баш тако некако зове Regnum Croatiae et Dalmatiae, мрзи ме сада да тражим. И у том делу интересантно Марулић нигде не помиње ону офарбану Црвену Хрватску на подручју српске Зете.Svaki dokumenet je bitan. Svaki! Bez obzira ko ga je pribavio.
Ja imam odbojnost prema modernoj hrvatskoj i bugarskoj državi, naravno, ali to je nasleđe 20.veka. Ne smemo to da transponujemo u prošlost.
Recimo od 1329. godine pa nadalje do konca 19.veka, niko, apsolutno niko nije pravio razliku između srpske i bugarske države. To je bio jedan politički subjekat.
O Hrvatskoj da ne pričamo uopšte jer ona nikada nije ni bila država, već teritorija na kojoj su živeli Srbi ali koja je u 12.veku okupirana od strane Mađara i Mletaka.
Danas, u svrhu političkog inženjeringa, dokumenti u kojima se pominju regnum Croatia et Dalmatia, se prevode kao kraljevstvo, što je naučni nonsens i besmislica, jer suštinski u tim dokumentima se mislilo na teritorije kojima su naizmenično vladale države, Srbija, Ugarska ili Venecija.
To je ono čime treba da se bavimo, pravilnim dešifrovanjima istorijskih izvora i tako razbijati tu dogmu izgrađenu za političke potrebe rasparčavanja srpskog etnosa.
Хрватском су владали као банови и рашки жупани, рецимо Белош (1142-1158). И Твртко када је освојио Хрватску, наставио је да се титулише као краљ Србљем Хрватске, дакле Србаља који живе у Хрватској.Svaki dokumenet je bitan. Svaki! Bez obzira ko ga je pribavio.
Ja imam odbojnost prema modernoj hrvatskoj i bugarskoj državi, naravno, ali to je nasleđe 20.veka. Ne smemo to da transponujemo u prošlost.
Recimo od 1329. godine pa nadalje do konca 19.veka, niko, apsolutno niko nije pravio razliku između srpske i bugarske države. To je bio jedan politički subjekat.
O Hrvatskoj da ne pričamo uopšte jer ona nikada nije ni bila država, već teritorija na kojoj su živeli Srbi ali koja je u 12.veku okupirana od strane Mađara i Mletaka.
Danas, u svrhu političkog inženjeringa, dokumenti u kojima se pominju regnum Croatia et Dalmatia, se prevode kao kraljevstvo, što je naučni nonsens i besmislica, jer suštinski u tim dokumentima se mislilo na teritorije kojima su naizmenično vladale države, Srbija, Ugarska ili Venecija.
To je ono čime treba da se bavimo, pravilnim dešifrovanjima istorijskih izvora i tako razbijati tu dogmu izgrađenu za političke potrebe rasparčavanja srpskog etnosa.
Vidiš, ta averzija prema teritoriji Hrvatske takođe potiče iz 20.veka.Наравно! Рецимо узмимо за пример Марка Марулића, за њега кажу да је имао оригинал Попа Дукљанина, кога је преточио у оно своје дело мислим да се баш тако некако зове Regnum Croatiae et Dalmatiae, мрзи ме сада да тражим. И у том делу интересантно Марулић нигде не помиње ону офарбану Црвену Хрватску на подручју српске Зете.
Хрват - Хрбат - Carpati у значењу брдо. Српски генерал Јован Хорват који је основао Славјаносербију у Украјини је добио име по селу Арвати на Преспанском језеру у Македонији. То није назив за народ већ за некакве Сливене који живе по брдовитим пределима, а могу се налазити било где.Vidiš, ta averzija prema teritoriji Hrvatske takođe potiče iz 20.veka.
Ponavljam, moramo se odupreti tom transponovanju sadašnjih prilika u prošlost.
Brojni su izvori koji su Hrvate smatrali Srbima. To je naučna činjenica. Hrvati su stanovnici Hrvatske, Bosanci Bosne a Rašani Raške. Svi su bili Srbi i pripadali srpskim zemljama.
Da li je pisalo ili ne, za Duklju ili donju Dalmaciju da je bila crvana Hrvatska, ne znam, Milojević kaže da jeste, ali je to tada u 12.veku, bio naziv jedne od teritorija naseljenih Srbima, kao što su danas Šumadija ili Braničevo.
То се у потпуности слажем са тобом. И мени рецимо ма колико да не симпатишем Бугаре, јако смета када их неко зове Бугари Татари или Азијати мешавина Азијата, наследили су татарски превртљиви менталитет и сл. Хаплогрупе показују да они немају ни “Б” од Бугара. Ако и имају неких азијских примеса, то је више захваљујући Турцима, који су ту насељавали све и свашта, него Протобугарима.Vidiš, ta averzija prema teritoriji Hrvatske takođe potiče iz 20.veka.
Ponavljam, moramo se odupreti tom transponovanju sadašnjih prilika u prošlost.
Brojni su izvori koji su Hrvate smatrali Srbima. To je naučna činjenica. Hrvati su stanovnici Hrvatske, Bosanci Bosne a Rašani Raške. Svi su bili Srbi i pripadali srpskim zemljama.
Da li je pisalo ili ne, za Duklju ili donju Dalmaciju da je bila crvana Hrvatska, ne znam, Milojević kaže da jeste, ali je to tada u 12.veku, bio naziv jedne od teritorija naseljenih Srbima, kao što su danas Šumadija ili Braničevo.
Pa dobro, Protibugari su imali uticaja ali to pitanje je definitivno resio Stefan Decanski.То се у потпуности слажем са тобом. И мени рецимо ма колико да не симпатишем Бугаре, јако смета када их неко зове Бугари Татари или Азијати мешавина Азијата, наследили су татарски превртљиви менталитет и сл. Хаплогрупе показују да они немају ни “Б” од Бугара. Ако и имају неких азијских примеса, то је више захваљујући Турцима, који су ту насељавали све и свашта, него Протобугарима.
Њих нису побугарили Протобугари у VII веку, него у XVIII и XIX веку фанариоти и браћа Руси.
Где год истражујеш генезу србомржње, постоје разни слојеви: горњи су они из XX века (Хрвати, Муслимани), па XIX века (Бугари рецимо), али као у археологији када копаш, онај најстарији доњи слој србомржње су увек Грци. Они су дали темељ свим овим доцнијим србомржњама: и ватиканској и бугарској и хрватској и свим другим, па до САД чијег председника слику турски патријарх држи на зиду.Pa dobro, Protibugari su imali uticaja ali to pitanje je definitivno resio Stefan Decanski.
I tacno, fanarioti su upropastili strpsku nacionalnu svest na teritoriji bivse Vizantije. Oni su bili jedno veliko zlo o kome se uopste ne govori niti istrazuje.
Ти и Лекизан сте велики манипулатори - ово што си објавио важи само за Дарданску кнежевину - Скопље (према Бркићевим речима). Бркићев документ географски је подељен на десетак делова. Што се Македоније тиче, Бркић јасно каже да тамо има Бугара и Грка, па чак и Турци говоре бугарски. Ево коментара на твоје питање на које је Славен одговорио.Ti si bice jedan od onih sto smatra da je laz normalno stredstvo u diskusiji ako to odgovara unapred zacrtanoj agenti. Brkic izricito pominje i Srbe i Bugare ( kao sto smo vec apsolvirali na doticnoj temi ). Ne znam kako ti nije glupo, pa bicu otvoren, da lazes tako, i jos da mislis ds su ostali ovde toliko glupi da to ne primete. Stvarno je to cist bezobrazluk.
Pogledajte prilog 1230492
Borise, proverio sam direktno u izvoru. Brkić zaista pominje Bugare vezano za teritoriju skopskog regiona, ali tu je reč o tendencioznom citiranju izvora u literaturi koju koristiš, jerbo patrijarh Brkić pominje pored Bugara i Srbe.
Pogledajte prilog 997214
Pogledajte prilog 997215
Ne, ne. U Makedonii Brkić ne zna za Srbe. To je on dobro preneo, zaista.
Pogledajte prilog 997224
Dakle, u Makedoniji žive Grci, Turci i Bugari. Brkić pominje i Bugare turskog jezika, jer se bugarski uobičajeno govori u Makedoniji, a to su vrlo verovatno Pomaci...
Međutim, ono što moramo imati na umu jeste šta su granice Makedonije. Skoplje ne pripada Makedoniji. Makedonija se prostire Južno od Dardanije; grubo govoreći, to je teritorija južno od ove:
Pogledajte prilog 997227
Samo južno od ove linije slovensko stanovništvo je isključivo (iliti uglavnom) bugarsko. A teritorija severno od nje uopšte nije Makedonija.
Ти и Лекизан сте велики манипулатори - ово што си објавио важи само за Дарданску кнежевину - Скопље (према Бркићевим речима). Бркићев документ географски је подељен на десетак делова. Што се Македоније тиче, Бркић јасно каже да тамо има Бугара и Грка, па чак и Турци говоре бугарски. Ево коментара на твоје питање на које је Славен одговорио.
Победио поново Бојко у Бугарској, сада ћемо да сечемо врпцу за ауто-пут!Под Романијом мисли се на Румелију, тако да за неовисну Бугарску остају шуракова Трновска област и , с времена на време, пустопољина од старог Видина (на ушћу реке Вид) до Црног мора, "аутопут" за упадаче друге расе , неодбрањив терен.
А Војвођане си заборавио?Bugari jesu, a u Kosovskoj su ucestvovali bosanci, otkud znas da je OSETIO? I da nije osetio bio je duzan ili nije ?
А место где је умро Душан? Diampoli у Тракији, данашњи Јамбол на реци Тунџи.Sta da radim kada dokazi vode na tu stranu, nisam ja kriv
Postoji prvoklasni izvor, Zitije kralja Milutina, iz pera Danila Drugog, srpskog arhiepiskopa i Milutinovog savremenika iz kojeg saznajemo 3 vazne svari:
Dusan u svom zakoniku pise da poseduje Frugiju.
- car Andronik u ocaju zove Milutina u pomoc, bojeci se za sopstvenu glavu. Dakle, 1313. godine Vizantija vise nema kapaciteta da se suprotstavlja najezdi da Istoka
- Milutin salje sve raspolozive snage koje poseduje u malu Aziju. Dakle, iz nekog razloga on dozivljava zastitu istocne vizantijske granice svojim strateskim ciljem
- srpska vojska je ostala duzi period u maloj Aziji pre nego se vratila kuci. Znaci morala je tamo da korisri utvrdjene gradove kao svoje baze, nisu mogli da spavaju pod vedrim nebom. Ako je Vizantija vec bila u takvom stanju, logicno je pretpostaviti da su neke male posade ostale u tim gradovima.
Od Lukarica saznajemo da je Milutin to uradio po paroli, bolje da se bijem sa Turcima u maloj Aziji nego u Srbiji, jer Vizantije prakticno nema. Pa zapitaj se u kakvom je stanju drzava ciji car daje petogodisnju cerku za zenu jednome starcu. Ta drzava je u stanju ocaja, Milutin nije hteo da je osvoji samo zbog postovanja stare slave, uostalom to je bio jedan od razloga sukoba sa bratom Dragutinom.
Dalje, Lukaric nam kaze da je Dusanov cilj bio Carigrad, zato sto oronulo carstvo vise nije moglo da spreci nejezdu sa istoka.
Cini se da je Milutinova Srbija preuzela obavezu da drzi istocnu granicu Vizantije pod kontrolom i ta politika je trajala do smrti cara Dusana. Dusan je hteo dodatno da resi pitanje Carigrada i potpuno skine sa vlasti vizantijsku administraciju, jer je ova bila samo teret.
Lamanski je takodje smtrao da je Srbija stekla psede u maloj Aziji za vreme Milutina. On zakljucuje da samim tim sto je hteo da osvoji Carigrad, Dusan je morao prethodno da resi pitanje zaledja u maloj Aziji, jer se taj grad ne moze osvojiti tako lako napadom samo sa jedne strane. Pa i Turci su ga osvojili tek 1456. godine.
Ja citiram izvore i ozbiljne istoricare. Ne kazem da je dokazano da je u maloj Aziji bilo srpske drzave u XIV veku, ali ozbiljne indicije za tako nesto postoje.
Све тачно, али ипак морам мало да те исправим: није сва кривица на комунистима, доста великог зла српском народу нанели су Карађорђевићи и Никола Пашић. Комунисти су само довршетак једног природног процеса који је почео почетком XX века. То што ми нисмо у Босни поступили са Муслиманима као Грци или Бугари даје данас за основ идеолозима бошњаштва да лансирају теорије типа како је Бисна.посебна јер ту се примио ислам више него у другим крајевима Балкана, јер су они пре тога били богумили. А заправо истина је да Босна није никакав изузетак у односу на остатак Балкана под Турцима. Исламизованог становништва било је равномерно свуда.Па знам и сад има срба који не кажу да су срби, иако јесу, него кажу да су војвођани попут Ненада Чанка, ....тако су сви они који су изгубили националну свест нису ни могли изјашњавати као срби, међутим од 1918-1941 држава се звала Краљевина срба, хрвата и словенаца. Шта хоћу да кажем процес је
да ти вратиш неком националну свест, па не можеш после 5 векова турског хипнотисања преко ноћи да му кажеш да је србин. Данас муслимани словени из Скадра кажу да су срби, а знаш зашто? Зато што нису имали титов комунизам, такође они муслимани словени у централној Албанији код Фиера кажу да су срби а знаш зашто, зато што их титов комунизам заобишао. То што ти кажеш Славене је наша грешка. Ех да смо као грци поступали са муслиманима. Они су лепо после турско ропства срушили све џамије, па ај пробај да не будеш православан. Ми смо их оставили у Санџаку, толерантни смо били и то су комунити искористили и знали су како да створе вештачке нације јер је запад имао велико искуство у стварању нових нација. Српски комунисти су продукт запада.
http://digital.bms.rs/ebiblioteka/publications/view/5623U pravu si. Zaboravio sam na Berovo, između Radovišta i Krupnika, koje je pripadalo kolasijskoj (ćustendilskoj) eparhiji.
![]()
Nama granice samokovske eparhije sredinom XVI stoleća nisu baš ovako precizno poznate, ali znamo da su bile južnije i možda istočnije od ove. Eparhija je bila manja...mislim da sam se povukao razmišljanju da su eparhijske granice išle malo i zapadnije, pa da su se stoga strumička i samokovska negde dodirivale, ali zaista nemam osnov za takvo mišljenje.