хан Ацо
Veoma poznat
- Poruka
- 11.271
Pa i posle oslobodjenje od Turaka -car Ferdinand i car Boris IIIPa svi su se tako titulisali, počev od cara Simeona, pa sve do pada pod Turke.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa i posle oslobodjenje od Turaka -car Ferdinand i car Boris IIIPa svi su se tako titulisali, počev od cara Simeona, pa sve do pada pod Turke.
Ja se slazem sa Vama ali mislim da mora nesto da se kaze kod Bugarske titulature jednostavno Bugari su direktno preuzeli Vizantijsku titulaturu koja nema titulu Kralja pa tako ispada da je nekakav Krum i drugi slicni bio po Bugarima nekakav Car mada je u stvarnosti bio vodja saveza plemena-Veliki poglavica ili ako je lakshe po istocnom Kan..sto je prilicno daleko od Cara sva Bugarska Istoriografija lici na romantizirano naklapanje sve Carevi a drzave nigde..
Preuzeli sasvim sigurno nisu. Car nije grčka reč.
https://en.wikipedia.org/wiki/TsarThe term is derived from the Latin word caesar, which was intended to mean emperor in the European medieval sense of the term—a ruler with the same rank
as a Roman emperor
Joj Bugari pa i Srbi u rangu Rimskih Imperatora i naravno ostala Boranija..nema veze Koja da su Rimljani oni stari znali za Srbe i Bugare tada verovatno bi ih istrebili ili bi u najboljem slucaju bili neke pomocne manje vredne jedinice..
Сви цареви Другог Бугарског Царства су били краљеви, почев од Калијана, изузев Јована Асена II кога је Свети Сава крунисао за цара. После тога нема легитимних царева, сви су се поубијали у међусинастичким сукобима. Цар код Бугара је народна титула, код њих је председник “цар”.Pa ti si postavio pitanje o tituli
Сви цареви Другог Бугарског Царства су били краљеви, почев од Калијана, изузев Јована Асена II кога је Свети Сава крунисао за цара. После тога нема легитимних царева, сви су се поубијали у међусинастичким сукобима. Цар код Бугара је народна титула, код њих је председник “цар”.
Повеља папе Иноћентија III од 8. новембра 1204. године о крунисању Калојана. Ту стоји: “Bulgarorum et Blachorum rex”, значи краљ.Pa kako bili kraljevi, kada ne znaju za tu titulu?
Повеља папе Иноћентија III од 8. новембра 1204. године о крунисању Калојана. Ту стоји: “Bulgarorum et Blachorum rex”, значи краљ.
Мислиш ли на реч краљ или по латински: rex?Po srpskom jeziku, da. Ali Srbi su jedini pravoslavni slovenski narod koji je uzeo tu reč, pod latinskim uticajem.
Мислиш ли на реч краљ или по латински: rex?
Хоћеш да кажеш да Ромеји нису знали за краља, него су то чули од Срба, који су за то дознали од католика?
Хоћеш да кажеш да Ромеји нису знали за краља, него су то чули од Срба, који су за то дознали од католика?
“Βασιλεύς δε αύτος αντις ματωυ κακοργει υ τού ρηγα Σερβιας Ουρεσι''Хоћеш да кажеш да Ромеји нису знали за краља, него су то чули од Срба, који су за то дознали од католика?
Malo me zbunjujes, zato što nisam uopšte napisao, niti hteo da kažeš, ali jeste tačno.
Ја само покушавам да кажем да једино када су Срби у питању, постављен је тај високи “праг толеранције”, типа не можеш бити ни краљ ни цар и ниси ни једно ни друго, све док те не крунише било цариградски патријарх, било римски папа. А код Бугара од 7. века имамо канове (азијска титула), а у грчким изворима познати су као архонти (кнежеви, жупани). Тек Симеон постаје прави цар и то траје до распада П.Б.Ц. Самуила рецимо нико није прогласио за цара, крунисао се сам.Pa kako bili kraljevi, kada ne znaju za tu titulu?
Ја само покушавам да кажем да једино када су Срби у питању, постављен је тај високи “праг толеранције”, типа не можеш бити ни краљ ни цар и ниси ни једно ни друго, све док те не крунише било цариградски патријарх, било римски папа. А код Бугара од 7. века имамо канове (азијска титула), а у грчким изворима познати су као архонти (кнежеви, жупани). Тек Симеон постаје прави цар и то траје до распада П.Б.Ц. Самуила рецимо нико није прогласио за цара, крунисао се сам.
Ovo mi nije bilo poznato. Bravo!“Βασιλεύς δε αύτος αντις ματωυ κακοργει υ τού ρηγα Σερβιας Ουρεσι''
Никита Хонијат око 1151. године о којој говори, великог жупана Уроша назива ΡΗΓΕΣ тј. краљ.
Од Немање, српска држава је деградирана, Немања јесте био велики жупан, али он није био из главне владарске лозе, лоза краљева је била и Дукљи и угасила се.Ovo mi nije bilo poznato. Bravo!
Bodinova kruna nije mogla da ispari. Sigurno se prenosila preko vladara sve do Nemanje, očigledno Vukanovom lozom. Ovaj podatak je korak u pravom smeru. Inače nisam istraživao vladare izmedju Bodina i Nemanje. Hvala za ideju.
Mada moderni vladajući pseudoistoričari ne priznaju izvore (osim falsifikovanih), za njih ni Vukan Nemanjić nije bio kralj![]()
“Βασιλεύς δε αύτος αντις ματωυ κακοργει υ τού ρηγα Σερβιας Ουρεσι''
Никита Хонијат око 1151. године о којој говори, великог жупана Уроша назива ΡΗΓΕΣ тј. краљ.
Nemanja je bio kralj takodje. On je ostavio Vukana kao naslednika na kraljevskom tronu.Од Немање, српска држава је деградирана, Немања јесте био велики жупан, али он није био из главне владарске лозе, лоза краљева је била и Дикљи и угасила ае.
By the way, ти си ме заборавио, мислим да сам те нешто замолио!
Ovo mi nije bilo poznato. Bravo!
Bodinova kruna nije mogla da ispari. Sigurno se prenosila preko vladara sve do Nemanje, očigledno Vukanovom lozom. Ovaj podatak je korak u pravom smeru. Inače nisam istraživao vladare izmedju Bodina i Nemanje. Hvala za ideju.
Mada moderni vladajući pseudoistoričari ne priznaju izvore (osim falsifikovanih), za njih ni Vukan Nemanjić nije bio kralj![]()
“Βασιλεύς δε αύτος αντις ματωυ κακοργει υ τού ρηγα Σερβιας Ουρεσι''
Mislim da je to neka konfabulacija. Nema toga nigde kod Honijata.
Крунисан вољом пећког патријарха, трновског бугарског, Свете Горе Атонске, Охридске архиепископије и клира престола грчкога! Дакле и цариградски патријарх Јован га је крунисао. Рече Душан да је добио благослов свих православних вера!Pitanje je da li je dusanovo carstvo uopste i postojalo, bio je samozvani car samo