Границе Душановог Царства

Bogart:
Ја нажалост немам добро мишљење о Деретићу, и мислим да сам себи скаче у стомак са својим небулозама и невероватним етимолошким извођењима, као и са надменим и готово непријатељским ставом према свакоме ко му упућује и добронамерне критике.

Имам пар његових књига и нико не би био срећнији од мене када би се оно што он тврди показало као истина, али фонтана жеља и наука су две различите ствари. Још увек се сећам његовог етимолошког „тумачења“ имена Орфеј, као изведеног од „Сорбеј“ (!), ма шта то значило (мада личи на „Серби“, јел'те) и осталих веома спорних примера, да сам се запитао како Сарацене и Арапе (Араби -> Сараби, са „чувеним“ изостављањем С код античких аутора :roll: ) није повезао са сербским именом.

На сву срећу, има много озбиљнијих аутора од Деретића који такође подржавају „аутохтонистичку“ хипотезу, тако да он није једини избор.

Potpisujem.

Orthodox Celt:
Ја се на пример нећу смирити, док не убедим бар пар хиљада људи да је будућност рачунара у слободном софтверу, и да све компаније које раде комерцијалан софтвер успоравају развој програмирања и рачунарске технологије...

Kada ti prvi put maknu kood i kada zalaganjem za ideju slobofnog softvera ne budes mogao da prehranis porodicu, videces da je Bili u pravu, bar sto se tice komercijalizacije. (da ne ulazimo dublje u kritiku njegovog OS).

OrthodoxCelt:
Ја се на пример нећу смирити, док не убедим бар пар хиљада људи да је будућност рачунара у слободном софтверу, и да све компаније које раде комерцијалан софтвер успоравају развој програмирања и рачунарске технологије...

:D :D :D

kolko godina imash braticu???

OrthodoxCelt:
Хвала ти, ја знам да Деретић одлази у крајност, али не лупета он баш све, има и ту истине, ценим га из разлога што хоће нешто да промени и бори се за своје идеје и то ради јавно, јер људи стварно треба да се освесте када је у питању наша историја, у којој је много тога непознато, заборављено и недовољно истражено..., кад будем имао времена послаћу још нешто интересантно....

Али он то ради на погрешан начин и зато је шарлатан. Не може он да чупа и тумачи како је њему воља. Он ставља у уста многим историчарима оно што они нису написали нити мислили. И сувда Срби. Прочитао сам целу "Античку Србију" јер је поседујем и свуда Срби. Е па не може то мој брале.

Bogart:
Ма, ево и линка (бре) :) :

STEFAN DUŠAN - CAR I KRALJ (1)

Има 28 наставака.

Академик Сима Ћирковић је радио између осталог, а пошто ја њега не волим (не бих јавно, зашто), тако ми се не допада ни та књига. А фељтон сам пратио у Вечерњим делимично и исекао тих неколико страница.

Bi2:
Ma, nisam zaboravila...
Bacila sam pogled u knjigu, jednog zvaničnog istoričara-profe. Evo šta piše:

1. " Prema istočnom pravoslavnom shvatanju, aktu krunisanja za cara morala je prethoditi uzdizanje srpske crkve na viši rang, patrijaršiju, kako bi patrijarh, potom, mogao izabranika krunisati za cara."

2." Crkveni pomesni sabor održan je u Skoplju 9.aprila 1346.g. Njemu su prisustvovali: ohridski arhiepiskop Nikola, kao predstavnik arhijereja grčkog prestola ( on je do 1334.g.bio pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije), ceo svetogorski sabor, sa protopopom Teodoritom, bugarski patrijarh Simeon i srpski arhiepiskop Joanikije. Taj sabor u ovom sastavu pune valjanosti, podigao je srpsku arhiepiskopiju u rang patrijaršije i dotadašnjeg arhiepiskopa pećkog Joanikija (1338-1346), Sabor je proglasio za prvog patrijarha srpskog (1346-1354) "
3. Sedam dana kasnije, na Uskrs 1346.g. patrijarh srpski Joanikije I, sa svim arhijerejima, gostima-učesnicima Crkvenog pomesnog sabora, krunisao je kralja Dušana za cara Srba i Grka."

Znači, bugarski patrijarh Simeon je prisustvovao Crkvenom pomesnom saboru koji je avanzovao našu Crkvu na nivo patrijaršije, a nije on prisustvovao njegovom krunisanju.
To su dva različita dogadjaja, i nemojmo ih brkati i prekrajati istoriju.

Vojvodo, da li se i tebi čini kako i Seretić i ovi akademici iz Novosti brkaju Crkveni sabor u Skoplju i sam čin krunisanja ? Ili, se samo u toku prepisivanja istorijskih dogadjaja dogodila greška pa su ova dva dogadjaja spojena, i tako "spojeni" se prepisuju i dalje, što dovodi do prekrajanja naše prošlosti. Ako je sve bilo tako kako ovi sada žele da proture, onda je Dušanovo krunisanje bilo zaista legitimno i u tom slučaju ne pije vodu priča da se proglasio protiv zakona za cara. Pozz

DukeofSerbia:
Академик Сима Ћирковић је радио између осталог, а пошто ја њега не волим (не бих јавно, зашто), тако ми се не допада ни та књига. А фељтон сам пратио у Вечерњим делимично и исекао тих неколико страница.

Ni ja ga ne volim. Kako može jedan akademik, koji se upustio u pisanje istorijskog feljtona, da dopusti sebi da napiše kako je jedan kralj, Dečanski, postao kralj eto, tako što mu se to "desilo" ? Vrlo neozbiljno, za jednog akademika priznaćeš.

Ово сам пронашао у књизи Жељка Фајфрића „Света лоза Стефана Немање“ у вези Душана и Босне. Има на Пројекат Растко.

U jesen 1350. godine konačno Dušan pokrene svoju moćnu armiju na Bosnu. "Krenuvši na put s caricom, dođe na granicu Bosne, kod reke Drine, a pedeset hiljada konjanika i trideset hiljada pešaka" (Orbin). Po svemu sudeći Stevan II ni u jednom momentu nije verovao da se može suprotstaviti Dušanu, jer je još pre u Dubrovniku obezbedio sebi utočište, ukoliko bude morao bežati iz Bosne. Vojska Dušanova je napredovala veoma brzo ne nailazeći na neki jači otpor, pa je veoma brzo opkoljen i grad Bobovac, ali bana Stevana II tu nije bilo, pošto se on na vreme povukao u planine. To Orbin opisuje dosta detaljno. "Kad je o tome bio obavešten ban Stjepan, pripremi i on dobru vojsku. Ali uvidevši na kraju da neće moći odoleti neprijateljskoj vojsci, poseče mnogo velikih stabala pomoću kojih zakrči prolaze, te osta povučen u šumama i planinama kao u nekakvim tvrđavama, braneći s mnogo ljudi sve prolaze kroz koje se moglo prodreti s vojskom u Bosnu" (Orbin). Mnoštvo bosanske vlastele tada se pridružilo Dušanu, očigledno nezadovoljni dotadašnjom vladavinom bana Stevana. "I tog puta, s obzirom na pomenute preduzete mere, kao i na prolaze koji su po svojoj prirodi bili utvrđeni, sprečio bi carevim ljudima ulazak u Bosnu da su mu velikaši bili verni i da nisu bili u tajnom dogovoru s carem" (Orbin). Ipak, Bobovac se održao, ali za osvetu Dušan opustoši Bosnu i preko Duvanjskog polja dođe do Cetine, pa onda zađe u Humsku zemlju. "Car uđe sa svom vojskom u Bosnu bez ikakve prepreke i stade uništavati i paliti sve, ne štedeći ni banove dvore. Ovo u početku car nije hteo raditi, ali kasnije učini po nagovoru svoje supruge, žene uistinu spremne na svako zlo. Baci se još na osvajanje utvrđenja Bobovca, u koje se bila sklonila Jelisaveta, jedinica kći bana Stjepana, koja je tada bila devojčica, a kasnije žena Ludovika, ugarskog kralja, i majke Marije, žene cara Žigmunda. Pošto je, dakle, Stefan više dana napadao rečeno utvrđenje bez ikakva uspeha, napusti poduhvat, te poče krstariti po svoj Bosni sve do Dolmna ili Duvna. Utaborivši se tu, posla deo vojske da pleni prema reci Cetini i onoj drugoj reci, Krku, prema Hrvatskoj, a on s ostalim delom vojske skrenu prema Humskoj oblasti. Zauzevši Imotski i Novi, ostavi u njima dobru posadu svojih ljudi" (Orbin). Po svemu sudeći, Dušan je i tada imao nameru da sa banom Stevanom II pokuša njihov međusobni spor da izgladi, te da posrednim putem ipak dođe do Huma. U okviru toga padne mu na pamet da svoga sina Uroša oženi za banovu ćerku Jelisavetu, te da ona Urošu kao miraz donese Hum. "Jer je car hteo da ban dade svoju kćer Jelisavetu za ženu njegovom sinu kralju Urošu i da u miraz donese Humsku oblast, kao nešto što pripadaše samom caru preko Nemanje i njegove braće, ranijih gospodara Huma, od kojih je sam car vukao lozu" (Orbin). Međutim, ban nije hteo ni na to da pristane, pa su neprijateljstva nastavljena.

Колико се Орбину може веровати, ја стварно не знам. По Орбину, Душан је похарао Босну уздуж и попреко. Али је поход брзо завршен.

Pohod je morao biti naglo prekinut, jer su iznenada stigle nepovoljne vesti iz Makedonije, gde je Kantakuzen otpočeo široku ofanzivu pokušavajući da povrati one gradove koje je Dušan do tog momenta osvojio. Od samog početka Vizantinci su imali dosta uspeha pa je stoga Dušan morao odmah da krene prema granici, ne bili preokrenuo situaciju. U odlasku iz Bosne Dušan je sa sinom Urošem i caricom Jelenom tada svratio do Dubrovnika, gde je lepo dočekan. "Gde je car bio primljen s velikim počastima i smešten u Knežev dvor. Carica i drugi iz njegove pratnje bili su smešteni takođe u udobne stanove i svratišta. Zadržavši se ovde puna tri dana na veselim zabavama, plesovima i svečanostima, bio je s caricom, velikašima i drugom vlastelom počašćen i kraljevski darivan skupocenim svilenim i suknenim tkaninama" (Orbin). Odmah nakon Dušanovog odlaska iz Huma ban Stevan II ponovo zauzme svu ovu zemlju tako da je na kraju krajeva ovaj Dušanov pohod završio neuspešno.

Толико о екскурзији у Босни.

Оно од Јиричека:

Од септембра 1355. преговарали су Млечићи с царевом сестром, кнегињом Јеленом, удовицом Младена Шубића, због куповине Клиса и Скрадина. С друге стране, опет, трудно се краљ Лудвиг око ових места, помаган од младога босанскога бана Твртка и Тврткове матере Јелене. Набрзо стиже глас у Млетке, како Стефан намерава да своје људе стави као посаду у градове своје сестре. И збиља стигоще онамо две српске војсковође, вероватно морем, у Клис немачки најамнички старешина Палман, у Скрадин стари Ђураш, син Илијин, праћен браћом, синовима и cиновцима. Али, њихов положај ускоро je постао критичан. Млечићи упутише Јакова Делфинија цару Стефану, да се споразуме с њим због куповне цене ових градова. У децембру je краљев бан приморске Хрватске толико био Клис са свих страна затворио, да се с градом могло само ноћу општити. У граду Скрадину, где je посада појачана била још и млетачким војницима, опирали су се грађани власти српскога цара Imperator Raxie), тако да je Ђураш морао (10 јануара 1356) предати град Млечићима; овако му je цар изреком наредио да учини, ако се не би могао одржати. Млеци доцкан стигоше у Клис; град придоби угарски краљ (у марту 1356).

Wilkołak:
Kada ti prvi put maknu kood i kada zalaganjem za ideju slobofnog softvera ne budes mogao da prehranis porodicu, videces da je Bili u pravu, bar sto se tice komercijalizacije. (da ne ulazimo dublje u kritiku njegovog OS).

Брате, да си био у БГ-у на предавању једног, може се рећи генијa, Richard-а Stallman-а знао би шта значи Слободан Софтвер, а велике паре обрћу и компаније које производе слободан софтвер, па мене баш брига ако неко украде мој код, ионако би био отворен, али ни један човек не може бити власник идеје, и нико ми неће забранити да ја будем потпуни власник свог рачунара, нико ми неће забранити да своје програме делим са другима(а да при томе не кршим закон), будите свесни да сте прекршили закон сваки пут када сте држали пиратски диск у руци, и када сте, ако је неко од вас тражио тај диск, дали том свом пријатељу,
да не помињем познате ствари, као што је , вама непозната, комуникација вашег рачунара са microsoft серверима,
будите сигурни да неке ствари које сте радили у вашем рачунару, нпр. Word-u, послате су на неки сервер у америку(али то је Бушова администрација наредила чика Билију, тако да је то уреду, зар не), чиме је ваша приватност директно нарушена,
брате, није све као што мислиш, докле год ти не знаш шта твој рачунар ради за тебе, ти ниси његов господар, а рачунари су ту да би нам служили,, наравно да је у питењу слободан софтвер, ти би то што не ваља са програмом, могао сам променити, или дати неком другом да посао одради...

OrthodoxCelt:
Crow je питао и смејао се слободном софтверу,
имам 20 година ако те баш занима,
смејаћу се и ја вама кад време покаже да сам у праву...
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
за мене је то време већ сад

pa... smej se onda ;)

Back