Grafovi u programiranju

2paca.zwaka

Primećen član
Poruka
560
Moze li neko da mi objasni pojam grafikona tj. grafa u programiranju, kakvih sve ima, i da kaze ponesto o svim jer vidim da se ti zadaci pojavljuju na takmicenjima.....tipa "dat je graf sa n cvorova i m grana itd".....ako mozete da mi objasnite neke algoritme vezano za ove stvari.....moj je problem sto sam 1. razred a takmicicu se sa 3. i 4. a oni su ove stvari vec ucili.....hvala unapred

grafikon i graf nije isto, cisto da primetim ;)

graf - uzmi kartu rs, praznu, samo granice. ucrtaj vece gradove. ucrtaj vece puteve izmedju njih.
eto grafa :)

graf se sastoji od cvorova - elemenata, to moze biti apstrakcija bilo cega - racunara u mrezi, gradova, polja u lavirintu ... ; i veza izmedju tih cvorova - zapis (u nekom obliku) koji ti kaze koji su cvorovi direktno povezani. veza moze da ima pridruzenu vrednost - tezinu - npr udaljenost izmedju dva grada

graf moze da bude usmeren i neusmeren - ako je usmeren onda mozes iskljucivo iz jednog cvora u drugi, a ne i nazad (primer - jednosmerna ulica).
kod usmerenih grafova veze se prikazuju kao strelice, a kod neusmerenih (dvosmernih) kao duzi koje spajaju cvorove.

postoji cela familija algoritama za grafove. sve u svemu - prilicno popularna tema u nauci trenutno, a ima primenu svuda - od igrica, vestacke inteligencije, do projektovanja saobracaja u gradu :)

Potraži na netu. Za početak se fokusiraj na breadth first search (BFS), depth first search (DFS) (i iterativna i rekurzivna varijanta) - dobar za lavirinte, Prim, Kruskalov, a kad ih savladaš idi na Bellman-Ford, Floyd-Warshall, Ford-Fulkerson, Dijkstra.

Naravno, nađi neke dobre materijale. ;)

de ce bre on to da radi, 1. srednje,a to se radi na 4. godini ETF-a

zwako pogledaj malo stabla i obilazak istog u javascript dom ima na w3 schools

mada imam hevy filing da nas samo malo wozis :manikir:

Radi se na početku druge godine, znači 3. semestar. Predmet se zove "Algoritmi i strukture podataka", knjiga ima 400 stranica i svi navedeni i još neki su navedeni. Inače grafovi su tu jedno od 14 poglavlja. Nije baš 4. godina, tu već treba mnogo više da se zna. :D

Back