- Poruka
- 50.382
zar se to sve nije zvalo MZ Kozara
Ovo ne.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
zar se to sve nije zvalo MZ Kozara
Sa suprotne strane su stavili pravi naziv (stanica se zove po bloku, kao i sve u tom kraju). Virila sam iz busa da vidim![]()
suze mi teku 
Imaju li kontrolori pravo da zadržavaju bus na stanici ukoliko neko ko nema kartu odbije da izađe?

Pa kako je u Svajcarskoj? Da li istambulska kontrola tamo sme da iskljuci vozilo iz saobracaja?![]()
Tamo je kontrola takva da niko ne pozeli da se buni kada bude uhvacen u prekrsaju.
Kod nas je stanje da bahatiji deo publike zeli da prebije kontrolu - sasvim suprotno od prvog primera.
Jedan poznanik koji zivi vec dugo u Svajcarskoj je jednom prilikom zurio na put. Spakovao je djubre na brzinu, ostavio napolju (ispred kuce) i otisao. Platio je tri kazne: nije bacio djubre u propisano vreme, kesa je bila neobelezena i djubre je bilo "pomesano" (nije bilo razdvojeno po vrstama). Po otprilike 150 franaka su bile kazne, sveukuono skoro 500. Dogadjaj je star jedno 20 godina.
E, to je red. A mi... cemo ili da tezimo takvom redu ili cemo da budemo pregazeni.
Tamo je kontrola takva da niko ne pozeli da se buni kada bude uhvacen u prekrsaju.
Kod nas je stanje da bahatiji deo publike zeli da prebije kontrolu - sasvim suprotno od prvog primera.
Platine, u Svajcarskoj kad si nezaposlen dobijas 80% od plate koju si imao, maksimalno do 10.000 franaka mesecno. I jos razmisljaju da li da pride svakom gradjaninu daju 2.000 mesecno da mu se nadje. Tamo svi imaju kartu ne zbog reda nego zato sto mogu opusteno da je kupe. Ne moze to nikada da se poredi sa Srbijom gde su ljudi naterani da svakog dana razmisljaju da li da kupe kartu ili hleb.
Tendenciozno nisi procitao celo pitanje.
Uvedi u Bazelu tursku kontrolu, pa mi onda kazi da li ce Svajcarci nastaviti da placaju.
Prvo, tamo nije moguce dovesti Turke da naplacuju,
a kada bi iko to uradio doziveo bi bojkot.
Beograd je turska kasaba, i to nam turski kentkart-busplus grubo stavlja do znanja. U turskoj kasabi ne mogu da vaze svajcarski zakoni.

Dakle, ti predlazes da se prema okupatorima ponasamo kao prema prijateljima, da bi oni bili dobri prema nama?![]()
mi se radujemo samo rupama u zakonu.
Dobijes pozajmicu koju ces uredno da vracas jednom kad budes imao platu. Svajcarska ne poklanja nista.
Franci po glavi stanovnika su odbaceni na referendumu. Nesto ranije je takodje odbaceno povecanje minimalca.
Rekao sam 'kao', nisam rekao da jesu.
Nigde se u uredjenim zemljama prema proveri karata u prevozu ne odnosi kao kod nas. Tamo je svaka kontrola pozdravljena... a mi se radujemo samo rupama u zakonu.
Kakvu pozajmicu, nije to kredit. Placas osiguranje od nezaposlenosti i dobijas nadoknadu kad ostanes bez posla. Ti kao nezaposlen bi to bar trebao da znas.
Kada karta u jednom smeru kosta kao hleb za 3 dana, a mesecna plata ne moze da do pola napuni potrosacku korpu, tada mi nismo "uredjena zemlja".
Mi smo okupirana zemlja.
Nije okupacija uvek vojna. Postoji ekonomska okupacija, kulturna, privredna...
(Tajnim ugovorom) preuzimanje onoga sto su nasi ocevi stvarali jeste turska okupacija. Rupama u nasem zakonu se raduju samo Turci.
Autobuse su kupili nasi roditelji, neke je poklonio Japan gradu Beogradu a ne turskom biznismenu.
Puteve su gradili nasi roditelji. Iz gradskog budzeta (infostan) mi popravljamo sine i menjamo gume na autobusima, dajemo plate vozacima i tehnicarima.
A Turci traze "desetak".
Moze, al kad pocnu da naplacuju karte u Svajcarskoj.
Pa iako potrosacke korpe ne pokrivaju troskove, mi ipak zivimo, jedemo pijemo i vozimo se nekako po gradu. Ta potrosacka korpa je nastimovana na 4-clanu porodicu sto odavno kod nas nije tacno. U skoro svim opstinama u Srbiji (sve osim par opstina na jugu) je porodica troclana i troskovi su manji.
I sto sve Turci pa Turci? Jel su oni za sve krivi? Njihov sistem, njihovu pamet, smo kupili ili iznajmili, na neko vreme (ali Srbi rade). Sledece nam 2017. godine ce to sve da istekne (ako se dobro secam) i grad Beograd ce moci da radi bilo sta. Moci ce da vrate na prethodno ili da naprave nesto sasvim trece sto nismo do sada imali.
A uzet je Turski sistem jer je neko rekao da je najpovoljniji za nas. Na drugim mestima je nesto drugo, ne moze da se prenese.
Neka bilo ko proba da na zapadu kaze "necu da platim kartu jer je skupa"... pa neka vidi kakav ce odgovor da dobije. Zbog tog odgovora su oni mnogo uspesniji, te zemlje tamo, nego mi ovde.
Pa iako potrosacke korpe ne pokrivaju troskove, mi ipak zivimo, jedemo pijemo i vozimo se nekako po gradu. Ta potrosacka korpa je nastimovana na 4-clanu porodicu sto odavno kod nas nije tacno. U skoro svim opstinama u Srbiji (sve osim par opstina na jugu) je porodica troclana i troskovi su manji.
I sto sve Turci pa Turci? Jel su oni za sve krivi? Njihov sistem, njihovu pamet, smo kupili ili iznajmili, na neko vreme (ali Srbi rade). Sledece nam 2017. godine ce to sve da istekne (ako se dobro secam) i grad Beograd ce moci da radi bilo sta. Moci ce da vrate na prethodno ili da naprave nesto sasvim trece sto nismo do sada imali.
A uzet je Turski sistem jer je neko rekao da je najpovoljniji za nas. Na drugim mestima je nesto drugo, ne moze da se prenese.
Neka bilo ko proba da na zapadu kaze "necu da platim kartu jer je skupa"... pa neka vidi kakav ce odgovor da dobije. Zbog tog odgovora su oni mnogo uspesniji, te zemlje tamo, nego mi ovde.
Kako zvuci "necu da platim jer je turska"?
Ne mislis valjda da bi Nemac sa apetitom placao Turcinu kartu? Aj u dvajes evra da bi i najdisciplinovaniji zi-svabo bojkotovao tursku kontrolu.