Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa videla zaba da se konj potkiva pa hoce i ona. Putovali su malo po Becu i slicnim mestima, videli nesto, pa su hteli i oni to da imaju. To ti je onaj tipican mentalitet zavidne komsinice, koja kad vidi da je neko nesto kupio odmah ode i ona da to kupi, da ne budu drugi nesto ispred nje. Ali zayeb je u tome sto oni nisu uzeli to, nego neku budzevinu tipa turski citaci, domaci displej, no name softver... I drugi zayeb je sto su pogresno mislili da ce to da resi pitanje manjka koji pravi gsb, a to je u stvari samo fensi pantljicara.

To je lep opis, ali tek kada se krenulo u izvodjenje radova. Ja pitam - sta je dovelo do toga da uopste zamene stari ITS sistem?

- - - - - - - - - -

Uveden je bez ikakvog razloga, sem, upravo, krađe, istog razloga zbog kojeg je i most na Adi sagrađen tu gde jeste, a to zato što je došlo do sukoba između Šilasove građevinske mafije, i građevinske mafije Bojana Stanojevića. Prvi je unapred kupio zemljište na Adi, a drugi na Makišu, i to je trebao naplatiti.

A da nije mozda uveden zbog dubioze u koju je GSP padao, mooozda? :whistling:

Najlakse je zalepiti etiketu "mafijas" ili "izdajnik"... ali je problem sto za to nema dokaza.

To je lep opis, ali tek kada se krenulo u izvodjenje radova. Ja pitam - sta je dovelo do toga da uopste zamene stari ITS sistem?

- - - - - - - - - -

A da nije mozda uveden zbog dubioze u koju je GSP padao, mooozda? :whistling:

Najlakse je zalepiti etiketu "mafijas" ili "izdajnik"... ali je problem sto za to nema dokaza.

A GSP ćeš izvući iz dubioze tako što ćeš tom istom GSP-u oduzeti pravo naplaćivanja karata i prepustiti mu neimenovani procenat od karata koje ti prodaješ?

Naravno da nema dokaza. Ali kad je neko, kao ja, bio jako dugo vremena aktivan u DS-u i pritom imao i neku funkciju, onda znaš zašto se i kako stvari dešavaju.

- - - - - - - - - -

Objasnio sam sta je bilo i pre izvodjena radova. Jedino ako ti nemas jos neke informacije iz partije.

A to nije lek za to. Ne moze fensi pantljicara da resi problem viska radnika, visokih plata, kradje goriva, bahacenje, javasluk... Ili nezaposlenost, male plate gradjana, visoku cenu karte...
Sa ovim sistemom nismo dobili nista sto vec nismo imali ili mogli da dobijemo za dz ili mnogo jeftinije od 8,5% plus marketing.

Dali neko ima info u vezi ovoga

Nisam ja videla ali meni neko blizak kome nema razloga da ne verujem mi jutros kaze .
Kod sofera su stavili nalepnicu da prima novcanice najvise od 200 din za kupovinu karte
Usla je starija gospodja sa 1000 din , zena nije imala sitno ... i nakon rasprave koju je vodila kontrolorka , izbacise je iz busa na sledecoj stanici .
Koliko je meni poznato , u Republici Srbiji platezno sredstvo je dinar . U cemu je problem ?
:evil:

A GSP ćeš izvući iz dubioze tako što ćeš tom istom GSP-u oduzeti pravo naplaćivanja karata i prepustiti mu neimenovani procenat od karata koje ti prodaješ?

Naravno da nema dokaza. Ali kad je neko, kao ja, bio jako dugo vremena aktivan u DS-u i pritom imao i neku funkciju, onda znaš zašto se i kako stvari dešavaju.

Tih 8,53 % na koje neki vriste... to nece da resi problem, to ni izdaleka nije dovoljno. GSP mora, da ne bi isao u gubitke i da bi investirao parama a ne kreditima, da ima naplatu mozda 50% bolju (ili slicno).
Da li neko vidi nameru svih onih koji se bune na busplus da vracanjem naplate GSPu pocnu redovno sve da placaju? Ja ne vidim takve. Vidim one koji placaju bez obzira na sistem i one koji se svercuju, takodje bez obzira na sistem.

@Platin
Sigurno bi veliki broj ljudi krenuo da kupuje kartu kad bi pojeftinila. Recimo za studente/nezaposlene da bude 700 rsd. Prihod im ne bi opao, a vrlo moguce da bi i skocio. Jer prihod je jednak obim aktivnosti * cena, tako da veci obim moze nadomestiti nizu cenu. I zasto penzionerima ne bi povecali cenu od ove koja je simbolicna?

@Platin
Sigurno bi veliki broj ljudi krenuo da kupuje kartu kad bi pojeftinila. Recimo za studente/nezaposlene da bude 700 rsd. Prihod im ne bi opao, a vrlo moguce da bi i skocio. Jer prihod je jednak obim aktivnosti * cena, tako da veci obim moze nadomestiti nizu cenu. I zasto penzionerima ne bi povecali cenu od ove koja je simbolicna?

Penzioneri od preko 65 plate jednom godisnje 400 dinara i to je to. Cena za studente i nezaposlene od 1100 dinara je sasvim primerena. Ta cena sigurno ne pokriva sve troskove. Jedino bih mogao da izrazim uverenje da markica za zaposlene, od 3200, sigurno pokriva sve troskove i daje deo sredstava za kategorije koje placaju malo ili nimalo.

Potpuna je iluzija da bi neko poceo da kupuje kartu ako bi pojeftinila - jer je takav nije bio kupovao ni po staroj ceni.

Penzioneri od preko 65 plate jednom godisnje 400 dinara i to je to. Cena za studente i nezaposlene od 1100 dinara je sasvim primerena. Ta cena sigurno ne pokriva sve troskove. Jedino bih mogao da izrazim uverenje da markica za zaposlene, od 3200, sigurno pokriva sve troskove i daje deo sredstava za kategorije koje placaju malo ili nimalo.

Potpuna je iluzija da bi neko poceo da kupuje kartu ako bi pojeftinila - jer je takav nije bio kupovao ni po staroj ceni.

Cena prevazilazi mogućnosti stanovništva. Moja drugarica, recimo, radi u kafiću za 25 000. Naravno, nije prijavljena i ne može da uzme mesečnu kartu. Do radnog mesta menja tri prevoza u jednom pravcu. 6x72 je 432 dinara, što mesečno iznosi 12 960 dinara. Kako misliš da ona redovno plaća kartu? A stan plaća 110 evra mesečno.

Tih 8,53 % na koje neki vriste... to nece da resi problem, to ni izdaleka nije dovoljno. GSP mora, da ne bi isao u gubitke i da bi investirao parama a ne kreditima, da ima naplatu mozda 50% bolju (ili slicno).
Da li neko vidi nameru svih onih koji se bune na busplus da vracanjem naplate GSPu pocnu redovno sve da placaju? Ja ne vidim takve. Vidim one koji placaju bez obzira na sistem i one koji se svercuju, takodje bez obzira na sistem.

Ljudi. Nemaju. Para. Za. Ovako. Skupe. Karte.

@Platin
A zasto penzioneri da placaju tako smesnu cifru, kad oni imaju kakva takva licna primanja, sto se za studente i nezaposlene ne moze reci.
Nisi u pravu, mada naravno to neces priznati, evo recimo ja bih placao, a znam jos najmanje 10 osoba koje bi placale kad bi studentska bila 600-700.

Stvarno ste me svojim odgovorom,o resenju gradskog prevoza u gradu Beogradu,bukvalno zaprepastili,dubinom i nepoznavanjem teme,a o kojoj dajete svoje misljenje,koje bi pristajalo nekom detetu. Vi ocigledno ne razlikujete,sta je gradski javni prevoz,a sta mogucnost ili nemogucnost,kupovine osobnog vozila,tj.automobila.Da svaki beogradjanin (odnosno stanovnik beograda) poseduje auto(po vama,to bi bilo pravo resenje) vi mislite,da bi tih 2,000.000 automobila,imalo i teoretske sanse,da se krece ulicama beograda.

Bas naprotiv,idealno resenje,za velike svetske gradove,jeste,dobro uredjen gradski saobracaj (bez metroa,to je nemoguce) a da stanovnici grada,svoj auto voze,u krajnjoj nuzdi.Time bi se postigla bolja prohodnost ulica.Znaci,ne samo da bi gradjani,na najbrzi nacin dolazili do odredjene destinacije,vec bi se i zagadjenost vazduha u gradu Koja je losa,bas zbog izduvnih gasova,osobnih automobila,svela,na najmanju meru!!!

Penzioneri su radili cetrdeset godina,i dobili su smesno male penzije.E pa verovatno zatu,i placaju kako ti kazes,smesno malu cifru za prevoz.Cela nasa ekonomska situacija,kako zemlje u celini,tako i svakog pojedinca,veoma je "smesna" prosto,covek da zaplace od smeha................

- - - - - - - - - -

Penzioneri su radili cetrdeset godina,i dobili su smesno male penzije.E pa verovatno zatu,i placaju kako ti kazes,smesno malu cifru za prevoz.Cela nasa ekonomska situacija,kako zemlje u celini,tako i svakog pojedinca,veoma je "smesna" prosto,covek da zaplace od smeha................

Bas naprotiv,idealno resenje,za velike svetske gradove,jeste,dobro uredjen gradski saobracaj (bez metroa,to je nemoguce) a da stanovnici grada,svoj auto voze,u krajnjoj nuzdi.Time bi se postigla bolja prohodnost ulica.Znaci,ne samo da bi gradjani,na najbrzi nacin dolazili do odredjene destinacije,vec bi se i zagadjenost vazduha u gradu Koja je losa,bas zbog izduvnih gasova,osobnih automobila,svela,na najmanju meru!!!

Ovo je predlog kako mali Perica zamislja odlazak U poslasticarnicu , umesto ispred izloga gledati u kolace .
Te price na dugackom stapu , jednog dana ali mozda ... su za neku drugu temu .
Trenutno moramo da resimo ovu pljacku ogromnog broja gradjana Beograda koji zivi , radi i prinudjen je zbog velike povrsine grada da se krece po njemu autobusima .
Karte su preskupeeeee i tu nema zbora . Ne pricamo o markicama sa realnim cenama na koje nemaju svi pravo,
a oni koji imaju, nemaju para ni njih da plate .
Da nemam posao a imam 1100 din , radije cu kupiti 3 kg nekog mesa i napraviti 10 obroka od toga ( pa puta 2 dana svako jelo ) ... nego dati za markicu
Sit gladnom ne veruje !!!

@baron svemira
"...idealno resenje,za velike svetske gradove,jeste,dobro uredjen
gradski saobracaj (bez metroa,to je nemoguce) a da stanovnici grada,svoj auto voze,u krajnjoj nuzdi.Time bi se postigla bolja prohodnost ulica.Znaci,ne samo da bi gradjani,na najbrzi nacin dolazili do odredjene destinacije,vec bi se i zagadjenost vazduha u gradu Koja je losa,bas zbog izduvnih gasova,osobnih
automobila,svela,na najmanju meru!!!"
Znaci da prevoz treba da bude mnoogo pristupacniji, a ne skoro u cenovnom rangu voznje licnog (="osobnog") automobila, odnosno nedostupan cenovno vecini ljudi, iako bi trebalo biti drugacije.

@Platin
A zasto penzioneri da placaju tako smesnu cifru, kad oni imaju kakva takva licna primanja, sto se za studente i nezaposlene ne moze reci.
Nisi u pravu, mada naravno to neces priznati, evo recimo ja bih placao, a znam jos najmanje 10 osoba koje bi placale kad bi studentska bila 600-700.

Zato sto se penzioneri u tim godinama veoma malo krecu i koriste gradski prevoz.

Cena prevazilazi mogućnosti stanovništva. Moja drugarica, recimo, radi u kafiću za 25 000. Naravno, nije prijavljena i ne može da uzme mesečnu kartu. Do radnog mesta menja tri prevoza u jednom pravcu. 6x72 je 432 dinara, što mesečno iznosi 12 960 dinara. Kako misliš da ona redovno plaća kartu? A stan plaća 110 evra mesečno.

Ljudi. Nemaju. Para. Za. Ovako. Skupe. Karte.

Ta nezaposlena drugarica moze da se zvanicno prijavi na Biro, pa ce da ima markicu od 1100 dinara. Mnogo mnogo manje od sabranih 12 hiljada. E sad, postoji samo jedan problem - ako je totalni ilegalac, pa nema ni prijavu boravka u Beogradu... to moze da je spreci da ima markicu.
Morace da se legalizuje, kad tad. Bolje pre nego posle.

Mi ne platimo karte, GSP ne isplati plate, oni kupe manje hleba, pekara propadne -> popunjavanje biroa za nezaposlene. Jedan korak neplacanja je samo karika u lancu.

@Platin

Onda ces morati da razgovaras sa SPS / PUPS koalicijom u Beogradu. Ako bi se penzionerima uvelo placanje - oni vise ne bi bili u gradskoj vlasti, potrazili bi nekog drugog.

Ako bi sabrali sve stvari koje placamo, od kojih nam ne zavisi opstanak, pa kada bi nesto od toga smanjili, lako bi se naslo za prevoz. Pises o samo 400 dinara razlike.

^ Malo se krecu? Jel me zjb? :) U bilo koje doba dana (osim kasnih vecernjih sati) ih ima koliko 'oces. :)

Moja majka se vozi jednom mesecno. A nekada ni toliko. Slicno je bilo i sa mojom bakom. S tim sto se poslednjih godina nije ni vozila gradskim prevozom.

To sto nekada negde vidis penzionera, ne znaci da se taj isti penzioner vozi po ceo dan.

- - - - - - - - - -

Onda ces morati da razgovaras sa SPS / PUPS koalicijom u Beogradu. Ako bi se penzionerima uvelo placanje - oni vise ne bi bili u gradskoj vlasti, potrazili bi nekog drugog.

Ako bi sabrali sve stvari koje placamo, od kojih nam ne zavisi opstanak, pa kada bi nesto od toga smanjili, lako bi se naslo za prevoz. Pises o samo 400 dinara razlike.

Kakve veze ima SPS Pups sa tim. To je postojalo i ranije pre Bus plusa i sadasnje gradske vlasti.

@Platin
Ako je "samo", nek snize onda cenu! Ako realno sagledas (ali naravno neces) ljudi su se odrekli svega i svaki dinar znaci da se prezivi.

@Tzar
Mozda tvoja majka ide slabo, ali ja svakodnevno vidjam gomilu starih ljudi, koji cak i na 45° nekud idu!

Dali neko ima info u vezi ovoga

Nisam ja videla ali meni neko blizak kome nema razloga da ne verujem mi jutros kaze .
Kod sofera su stavili nalepnicu da prima novcanice najvise od 200 din za kupovinu karte
Usla je starija gospodja sa 1000 din , zena nije imala sitno ... i nakon rasprave koju je vodila kontrolorka , izbacise je iz busa na sledecoj stanici .
Koliko je meni poznato , u Republici Srbiji platezno sredstvo je dinar . U cemu je problem ?
:evil:

problem je sto je to fora da ne platis jer vozac nema dovoljno da ti vrati kusur a i da ima kad vrati prvom nece imati za drugog.
ljudi namerno idu sa novcanicma od 1000 pa i 5000 bas zbog toga...

zato su to lepo grci resili.. ubacili konduktera sa onim paketom sitnine oko pojasa i krupnine u dzepu i covek uvek ima da ti vrati kusur :D

Ta nezaposlena drugarica moze da se zvanicno prijavi na Biro, pa ce da ima markicu od 1100 dinara. Mnogo mnogo manje od sabranih 12 hiljada. E sad, postoji samo jedan problem - ako je totalni ilegalac, pa nema ni prijavu boravka u Beogradu... to moze da je spreci da ima markicu.
Morace da se legalizuje, kad tad. Bolje pre nego posle.

Mi ne platimo karte, GSP ne isplati plate, oni kupe manje hleba, pekara propadne -> popunjavanje biroa za nezaposlene. Jedan korak neplacanja je samo karika u lancu.

Nije ilegalac, prijavljena je u Beogradu, a po uslovima koje daje Biro ne može da dobije markicu od 1100 dinara. A o markicama za zaposlene da ne govorimo. Jesi li svestan šta znači nekome ko ima platu 20-25000 dinara da izdvoji 3200 dinara za markicu? Gde živiš ti?

problem je sto je to fora da ne platis jer vozac nema dovoljno da ti vrati kusur a i da ima kad vrati prvom nece imati za drugog.
ljudi namerno idu sa novcanicma od 1000 pa i 5000 bas zbog toga...

zato su to lepo grci resili.. ubacili konduktera sa onim paketom sitnine oko pojasa i krupnine u dzepu i covek uvek ima da ti vrati kusur :D

U nekim zemljava verovali ili ne vozač uopšte ne vraća kusur. Koliko mu date, toliko vas košta karta, cena ispisana na cenovniku je minimalna, a cena koju ste vi platili vam piše na karti! Kod nas ne znam da li bi to moglo, jer je suprotno zakonu o zaštiti korisnika usluga :D A i šofer bi možda dobio batine :D Zamislite date mu 5k dinara i on vam izda kartu i nastavi da vozi :hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back