Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mislim da nisi razumeo.. gsp dobija iste pare..grad dobija manje :)
u gradski budzet ulazi za tih 8.5% manje novca ali grad daje gsp-u koliko mu treba i to finansiranje nema veze sa bus plusem.

Bez obzira na tehniku, da nema Bus plusa grad bi davao manje para, tj. mi bi placali manji porez. :)

to sad jeste posebna prica koja opet nema veze sa bus plusem jer grad na svoju ruku zaposljava dodatne komunalce i kontrolore. bus plius je prema ugovoru obavezan da obezbedi sad sam zaboravio ali cini mi se oko 250 kontrolora.. grad smatra da to nije dovoljno i zaposaljava doatne..ako se secas to je bila jedna od vecih zalbi na racun djilasa zasto to radi (cak se pretilo i tuzbama i slicno) a onda je i mali sad to isto uradio..tako da sve ovo sta pricas nema nikave veze sa bus plusem..oni od tih 8.5% placaju svoje zaposlene, 250 kontrolora, opremu, validatore, softver itd...

uopste problem nije u bus plusu nego u ceni karte..da je karta niza vise bi se kupovalo i vise bi bilo para.

sam bus plus je kao sto rekoh u vise navrata jako dobar i fleksibilan sistem naplate karata ...

ali od gradske uprave zavisi kako ce se iskoristiti..

sad ce uskoro i 5 godina proci pa ce grad moci da otkupi ceo sistem i time i zvanicno izbaci busplus deo..videcemo sta ce biti.

Jedno vidjenje je da Bus plus formalno ispunjava stvari iz ugovora i da ako grad hoce bolje rezultate mora da to finansira iz sredstava gradjana.

A drugi, bolji pogled, je da Bus plus ne radi dobro i da nema rezultate zbog kojih je i sklopljen ugovor sa njim i da taj problem mora da resi u okviru para koje dobija po ugovoru ili da se ugovor raskine i da Bus plus plati stetu, jer nije ispunio nijednu stvar zbog koje je taj ugovor pravljen. A ugovor sigurno nije pravljen zbog fensi kartica i validatora, vec zato sto je taj sistem obecavao da ce povecati prihode za vise od 8,53% koliko uzima svakog meseca.

kupim 500 din dopune jutros...uđem u tramvaj, hoću da validiram kartu kad - ''nemate dovoljno kredita'' :lol: missim, boli me uvce, odradila sam šta je do mene, ali ulazi neka mučena bakuta sa sve pretplatnom kartom od 400 kinti i i prisloni plastiku za validaciju...majko mila, da ste čuli to cičanje i kletve na rečenicu ''nemate dovoljno kredita'' :D
pozorište od ranog jutra :kolac:

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/54...ena-prevoza-do-prigradskih-naselja-na-prolece

Nije jasno sta sada muljaju. Spajaju ITS1 i ITS2. Valjda ce voznje da kostaju isto na celoj teritoriji grada. Jedino se ne zna koliko ce to isto da bude i kako ce da se nadoknadi smanjenje prihoda u ITS2 - povecanjem cena u ITS1 ili povecanjem poreza.

a pre par meseci su rekli da ce zonirati grad jer nije korektno da isto placa neko ko se vozi 5 i 55 stanica :)

- - - - - - - - - -

kupim 500 din dopune jutros...uđem u tramvaj, hoću da validiram kartu kad - ''nemate dovoljno kredita'' :lol: missim, boli me uvce, odradila sam šta je do mene, ali ulazi neka mučena bakuta sa sve pretplatnom kartom od 400 kinti i i prisloni plastiku za validaciju...majko mila, da ste čuli to cičanje i kletve na rečenicu ''nemate dovoljno kredita'' :D
pozorište od ranog jutra :kolac:

da li si dobila onaj papiric sa stanjem na kartici?
pouzdano znam (desilo se jednom mom drugu) da je na jednom kiosku uplatio novac a prodavac je pare strpao sebi u dzep jer ih nije bilo na kartici.

svarati na neki kiosk i proveri stanje.

PROMENA TARIFNOG SISTEMA Jedna cena prevoza do prigradskih naselja na proleće
M.T. - M.B. | 16. 03. 2015. - 22:34h

Promena tarifnog sistema koja bi podrazumevala spajanje ITS 1 i ITS2 startovaće najranije u maju ili junu, saznaje “Blic”. Time će vožnja do prigradskih naselja konačno koštati isto bez obzira na to da li su putnici u vozilima GSP-a, "Laste" ili privatnih prevoznika. Trenutno je razlika u ceni takva da je karta i do dva i po puta skuplja na pojedinim prigradskim linijama u odnosu na gradske i to za vožnju na istoj relaciji.

Kako “Blic” saznaje, trenutno u Direkciji za javni prevoz sa stručnjacima sa Saobraćajnog fakulteta razmatraju više varijanti raspodele gradskih i prigradskih zona. Jedno je sigurno: trenutni sistem u kojem su se preplitale zone ITS1 i ITS2 i zbunjivale putnike biće ukinut i uveden jedinstven način plaćanja za vožnju u celom gradu.

To ne znači da će biti ukinute i tarifne zone, odnosno da će vožnja do Mladenovca koštati isto kao i vožnja do Zvezdare. Spajanjem sistema biće samo ukinuti "dvostruki aršini" pri naplati karata, po kojima postoje različiti cenovnici.

Linije Integrisanog tarifnog sistema 2 su prigradske linije za opštine Mladenovac,

Vožnja od Sajma do Ade za 97 dinara

Ako biste danas ušli u autobus na liniji 860 i provozali se jednu stanicu, od Sajma do Ade, sa vaše "busplus" kartice bilo bi skinuto 97 dinara i sa njom više ne biste mogli da presedate na druge linije.

U ITS 2 su pojedinaćne, a ne vremenske karte i na autobusima, osim broja linije, ne postoji nikakav drugi znak raspoznavanja da se radi o drugačijem sistemu naplate karata.

Sopot, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac i deo opštine Grocka. Najniža propisana cena pojedinačne karte na ovim linijama je 95 dinara, a najviša 480. Postoji 10 zona za karte i tri za mesečne dopune. Najskuplja mesečna karta za zaposlene je 7.740 dinara, važi u sve tri zone i u gradskom prevozu.

Ovaj sistem zbunjuje korisnike, jer su u autobusima „Laste“, „Lastre“ i privatnih prevoznika instalirani isti "bus plus" aparati kao i u gradskim autobusima, a razlika je u ceni. Tako, na primer, od Ralje do Trošarine vozi gradska linija 408, u kojoj vremenska karta košta 89 dinara, a na prigradskoj liniji 491 važi samo pojedinačna karta po ceni od 213 dinara.
Neka naselja imaju samo prigradski prevoz, iako su geografski bliža od onih do kojih dopiru i gradske linije.

Karta u smeru ka gradu skuplja?!
Osim velikog broja zona, i njihove granice su nejasne. Tako se dešava i da cena varira zbog smera, pa je od Trošarine do Ralje karta 183 dinara, a u drugom smeru, od Ralje do Trošarine, iznosi - 213 dinara.
Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/54...ena-prevoza-do-prigradskih-naselja-na-prolece

da li si dobila onaj papiric sa stanjem na kartici?
pouzdano znam (desilo se jednom mom drugu) da je na jednom kiosku uplatio novac a prodavac je pare strpao sebi u dzep jer ih nije bilo na kartici.

svarati na neki kiosk i proveri stanje.

da, jesam...inače bacam te papiriće, ali ovaj put nisam (nije bilo kante za smeće u blizini)....ma, ubagovao im se nešto validator, ništa ozbiljno.

pa nije smeo da se kreće žutom trakom a pogotovo da uskače na ulicu "iz žbuna". što nije išao na prelaz mada, opet kažem žuta traka namenjena je autobusima i taksi vozilima a ne bajkerima a koliko mi se čini to je predeo gde pored ulice postoji biciklistička staza.

Poslednja izmena:
Kakvog zbuna Sunchayo. Ne prelazi ulicu nego vozi normalno kolovozom, ne krsi propise sto vozi zutom trakom, ako vozi do ivice tako da vozila mogu da ga obidju. Biciklisticka staza je mozda nacrtana sa druge strane ulice. Na ovoj strani su prodavnice, kiosci, kolibe sta god na trotoaru ispred starog Merkatora.

Kakvog zbuna Sunchayo. Ne prelazi ulicu nego vozi normalno kolovozom, ne krsi propise sto vozi zutom trakom, ako vozi do ivice tako da vozila mogu da ga obidju. Biciklisticka staza je mozda nacrtana sa druge strane ulice. Na ovoj strani su prodavnice, kiosci, kolibe sta god na trotoaru ispred starog Merkatora.

Та бициклистичка стаза са друге стране је двосмерна...

da..mislim da je 16 najfrekventniji bus u gradu..a sto ti ne ides na bilo koji pa onda kod usca ne presednes (dobro imas malo da pesacis i ides onim podzemnim ali opet je i to lakse nego pola sata cekati :) ) na bus ili tramvaj?

pa to radim od kad postoji ova vremenska od 89 din...bar ne čekam samo 95 nego se vozikam ;) ali ne mogu da ne primetim koliko je 16 češći bus od 95.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back