Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li ti imalo razmislis pre nego sto napises nesto ili ides samo copy/paste onog sto ti je receno da pises?

A tebi kontrola tako smeta? Pa kako da ne budem za kontrolu kad sam ja na prvoj stanici posle pocetne - a ponekad cekam 20 minuta vikendom... Sto znaci da guzve nema i da se ne ceka zbog toga nego vozaci rade ko zna sta i ko zna gde.
Zato i treba da bude kontrola.

Nisam siguran da su stavili GPS u autobuse. Ako mislis da pomocu GPS-a dobijas informaciju o tome gde se nalazi autobus koji cekas, grdno se varas. Dovoljni su i BUSPLUS aparati da bi imao takvu informaciju. GSM signal je mozda malo neprecizniji od GPS signala, ali je zato dosta jeftiniji i stanice za prijem i slanje signala se nalaze svuda u gradu.

Ne da ja dobijam, nego da centrala zna da li se autobus krece ili bleji na pocetnoj stanici... ili se mozda iskljucio. Hajde, mozda ne koriste sam gps, ali neku kontrolu imaju, znaju u svakom trenutku gde je koje vozilo i to je dobro.

Šteta, odlični su ti bili postovi na ovoj temi.
Nadam se da ćeš se predomisliti i nastaviti da pišeš.
Хвала. :hvala:
Али, заиста је бесмислено расправљати с неким људима овде, за које је очигледно да политички и странчарски навијају. Због тога сам својевремено и пдф "Политика" елиминисала из свог "форумског живота".
А видим да се ви с њима овде добро носите. :ok:
Могу само да вас подржим у томе, и подржаваћу вас и даље, "из сенке". :D

Само ћу на крају поновити што сам већ писала: "Бус Плус" је лоше, неефикасно и штетно решење, смишљено само ради пљачке, оног што иначе градска власт одувек и у свим приликама ради. (Други примери њене бахатости, а има их на сваком кораку сад нек остану за неке друге теме). Оно је тиме у бити, и хајде да употребим ту реч, "непатриотско", као што је такво све што штети српској економији и добробити грађана.
Овде се већ аргументовано образложило да постоје друга, ефикаснија и јефтинија решења, која су раније и примењивана, али власт нити жели нити уме да их примени, из већ наведених разлога.

Da li ti imalo razmislis pre nego sto napises nesto ili ides samo copy/paste onog sto ti je receno da pises?

Čovek je potpuno u pravu,ne kapiram tvoj problem.I ja se slazem da treba da budu i rigorozni prema STOCI koja ne placa prevoz,a koristi ga. A i ovo za gps,pa ako neko vec sve nas,nadgleda sta kad,i kako placamo,treba i te seronje iz gsp-a da budu nadgledani....a ne vozac dvojke da mi kod pristanista pravi pauzu od 20minuta i da purnja sve u 16

@Platin & petar007xP
Niste vi mene razumeli. I ja sam svakako za gps kontrolu. Ali, to NE FUNKCIONISE. I dalje cekam po dana, a onda dodje vozic sa 4-5 vagona. A gosn Platun tvrdi da je savrseno. Pa se ja pitam da li mi zivimo u istom Beogradu.

On je smešten u nekom rezervatu.
Kod njega sve funkcioniše, cvrkuću vrapci (koji su skoro istrebljeni u Beogradu) verovatno "štekani" i specijalno za njega preseljeni u njegovu baštu.
Stvarno mi nije jasno da li smo na istoj planeti a kamoli u istom gradu.

@Platin & petar007xP
Niste vi mene razumeli. I ja sam svakako za gps kontrolu. Ali, to NE FUNKCIONISE. I dalje cekam po dana, a onda dodje vozic sa 4-5 vagona. A gosn Platun tvrdi da je savrseno. Pa se ja pitam da li mi zivimo u istom Beogradu.

Ja rekao da je savrseno? Ne ja. Super je ako moze da se uvek zna gde je koje vozilo, to je super... ali ako je zaglavljeno 20 minuta na Gazeli u guzvi - ne postoji teorija po kojoj bi se pratio red voznje...

Sam Beograd, tj. njegove ulice su preuske za ovaj saobracaj. Prvo to da se promeni pa sve ostalo... ali to je nemerljivo veliki posao. Nama treba 50-100% vise vozila, zato sto ona ne mogu u punoj brzini da idu izmedju stanica, nego moraju da se guraju sa ostalim saobracajem.
Na primer, ulica Vojvode Stepe je vec legedarna po automobilima ostavljenim na kolovozu, pogotovo kada se sa obe strane parkiraju, jedan preko puta drugog, pa onda neko mora da ceka (ako bas nece da divlja i zaobilazi sve preko sina).

On je smešten u nekom rezervatu.
Kod njega sve funkcioniše, cvrkuću vrapci (koji su skoro istrebljeni u Beogradu) verovatno "štekani" i specijalno za njega preseljeni u njegovu baštu.
Stvarno mi nije jasno da li smo na istoj planeti a kamoli u istom gradu.

Nije razlika u cinjenicama nego u pogledaima na svet.
Ako cemo da nabrajamo sta sve ne valja, spisak je u Srbiji skoro pa beskonacan.
Ali ja mogu da se setim mnogih stvari koje su sada bolje nego pre 10 godina, koje mogu da budu jos bolje.

Nije razlika u cinjenicama nego u pogledaima na svet.
Ako cemo da nabrajamo sta sve ne valja, spisak je u Srbiji skoro pa beskonacan.
Ali ja mogu da se setim mnogih stvari koje su sada bolje nego pre 10 godina, koje mogu da budu jos bolje.

Još samo da nam se i plate usklade sa svim tim što je sad bolje nego pre 10 godina.
Ne možeš tako da pričaš kad je životni standard za tih deset godina pao na dno - (pa još) dna.

Još samo da nam se i plate usklade sa svim tim što je sad bolje nego pre 10 godina.
Ne možeš tako da pričaš kad je životni standard za tih deset godina pao na dno - (pa još) dna.

Tja,sitnica. Cim to niko ne pominje znaci da je nebitno.
Bitno je uvoditi nove sisteme kontrole a to sto nemas posao,valjda tako treba.
Najveci paradoks situacije je to sto nezaposleni moraju da placaju prevoz. U principu logicno razmisljanje gradskih "otaca" jer nezaposleni cine zvanicno 25% stanovnistva a nezvanicno mnogo vise. Takva jedna brojna skupina da se vozi besplatno bi svakako ugrozilo njihove prihode. U principu neko "racionalno" objasnjenje njima glasi: Pa sta ima gde da ides ako si nezaposlen. Ako vec ides onda idi peske ionako imas vremena na pretek!:hahaha::whistling:

Ne da ja dobijam, nego da centrala zna da li se autobus krece ili bleji na pocetnoj stanici... ili se mozda iskljucio. Hajde, mozda ne koriste sam gps, ali neku kontrolu imaju, znaju u svakom trenutku gde je koje vozilo i to je dobro.

Centrala je Direkcija za javni prevoz grada Beograda. I da ti kazem u toj centrali sede "polupismeni" ljudi kojima su te sve informacije dzabe. Jer da nije tako, vec bismo imali dnevne, sedmicne, ... karte. Sticajem okolnosti poznajem ljude koji su povezani sa ovima iz centrale.
Sto se tice kontrole rada vozila i vozaca, e to je tek posebna prica. Ali ne zelim vise da pisem o tome.

A jesmo li mi zaradili te plate? Mnogo trazimo, a da li dajemo dovoljno zauzvrat?
Da smo vredniji u placanju raznoraznih racuna (kontrolisanih od strane raznih drzavnih vlasti) ti racuni bi mogli da budu manji.

izvinjavam se gosn.Platin ali ja sam od onih redovnih u placanju racuna i nista mi nije palo sa neba
a za uzvrat sam dobila malo..negde i nista......sta cemo sa tim..?

Desava se, ne sporim... ali na zapadu je sistem "hocu da dobijem dobru uslugu za ovo sto placam" - tada moze sa punim pravom da se trazi vise i ja tako nesto podrzavam.
A protiv sam onoga sto neki pokusavaju "ne placam jer mi nije sve potaman".

Nemam nameru da branim bus plus ali smatram da je nepotrebno dignuta frka oko njega
To je jedan sasvim normalan, pristojan i elegantan sistem naplate gradskog saobracaja
koji bi puno kostao da je grad to finansirao. Ne znam da li se secas ali posle onik "kuckalica" su uvedeni oni busaci. Znas zasto?
Zato sto je to bio ubedljivo najjeftiniji nacin overe karata u prevozu a grad nije imao para za skuplje siteme.
Tako gledano partnerski odnos sa nekom firmom koja ce dzabe uvesti sistem a posle uzimati procenat od napalte je po nekom mom misljenju normalan. Sad ne ulazim u pricu da li je tu bilo nekog muvanja.
Na kraju i autoputevi se tako rade. Strana firma je investitor i onda ubira procenat od putarine.

Sto se samog bus plusa tice to je po nekom mom misljenju dobar sistem
Vidim da ce od Nove godine uvesti i dnevne, vikend i nedeljne karte sto je onda odlican potez.
Ovde se digla frka oko dve stvari
Prvo oko potrebe validiranja personalnih karata sto je zaista bio nepotreban potez i nepotrebno je iziritirao ljude protiv novog sistema naplate karata
Drugo oko ulaska u autobus (na koja vrata) sto nema veze sa sistemom bus plus nego odlukom onih koji odlucuju.

Da rezimiram. Busplus je moderan sistem koji ce omoguciti ne samo mesecne i pojedinacne karte nego i vremenski ogranicene karte, efikasno i brzo overavanje karata na ulazu, zvucno obavestavanje o nazivu stanice i generalno gledano Beograd je u dobitku sa njim.

Prasina se digla oko drugih stvari koje objetivno i namaju toliko veze sa tim sistemom.

"Potpisanim pismom, slovačka kompanija je stekla ekskluzivno pravo da pet godina upravlja proizvodnjom „Sartida” i ubira dobit, a da pri tom ne snosi nikakvu odgovornost za eventualno loše poslovanje. Takođe, ova kompanija dobila je pravo i da, u slučaju prodaje „Sartida” nekom drugom, još sedam godina upravlja železarom." - boldovano ce verovatno da se komentarise jednim ovakvim tekstom za pet, sest godina, samo sto ce umesto Sartida pisati GSP - prodaja pretplatnih karata.

Desava se, ne sporim... ali na zapadu je sistem "hocu da dobijem dobru uslugu za ovo sto placam" - tada moze sa punim pravom da se trazi vise i ja tako nesto podrzavam.
A protiv sam onoga sto neki pokusavaju "ne placam jer mi nije sve potaman".

Kada udjem u Maxi i vidim svo ono polutrulo voce koje prodaju samo okrenem glavu i odem da kupim nesto drugo. Tako ti je i sa Gsp-om. Ko se pomiri sa sudbinom placa, ko ne taj gleda nacina da ne plati.

A jesmo li mi zaradili te plate? Mnogo trazimo, a da li dajemo dovoljno zauzvrat?
Da smo vredniji u placanju raznoraznih racuna (kontrolisanih od strane raznih drzavnih vlasti) ti racuni bi mogli da budu manji.

Ja vala moju jesam. Ne znam kakav je slučaj sa drugima, ali po pitanju sebe, znam da jesam. Ja ne radim u državnom sektoru, ne blejim na šalteru, da bi dobila platu moram da radim. Ako se razbolim - nema bolovanje nego odbijanje dnevnica koliko si bolovao.
Postoji ona izreka DAŠ MU PRST ON HOĆE CELU ŠAKU. Ja sam uvek bila budala koja prvo da šaku a onda me na kraju oglođu do ramena.
To me dovelo na ivicu ludila, tako da sad da ne bi prešla tu "ivicu" radim za (strah me dasad to pretvaram u iznos u evrima) 20.000 ali znam da me niko ne udara u mozak i muči me da crkavam kao da je plata 200.000.

Kada udjem u Maxi i vidim svo ono polutrulo voce koje prodaju samo okrenem glavu i odem da kupim nesto drugo. Tako ti je i sa Gsp-om. Ko se pomiri sa sudbinom placa, ko ne taj gleda nacina da ne plati.

Recimo da nije bas tako.....ja kupila neki dan vezicu mirodjije..bas je bila sveza
a i krompir je bio ekstra..............e sada maxi nije gsp..da bi bio na ovoij temi..mada i oni nas "vozaju" sa cenama

Recimo da nije bas tako.....ja kupila neki dan vezicu mirodjije..bas je bila sveza
a i krompir je bio ekstra..............e sada maxi nije gsp..da bi bio na ovoij temi..mada i oni nas "vozaju" sa cenama

Maxi sam uzeo kao poredjenje dva sistema. A to sto je tebi dobra usluga ("ja kupila neki dan vezicu mirodjije..bas je bila sveza a i krompir je bio ekstra") nekome nije i nece to ni da kupi, a kamoli da plati. Jedina je razlika sto u slucaju maxi-ja moze da promeni prodavnicu i da kupi nesto kvalitetnije i jeftinije, dok u slucaju gsp-a tu privilegiju nema ili je ima ali da plati vise (parama) ili manje (zdravljem).

Maxi sam uzeo kao poredjenje dva sistema. A to sto je tebi dobra usluga ("ja kupila neki dan vezicu mirodjije..bas je bila sveza a i krompir je bio ekstra") nekome nije i nece to ni da kupi, a kamoli da plati. Jedina je razlika sto u slucaju maxi-ja moze da promeni prodavnicu i da kupi nesto kvalitetnije i jeftinije, dok u slucaju gsp-a tu privilegiju nema ili je ima ali da plati vise (parama) ili manje (zdravljem).
Kao sto vidis i kod gsp-a postoji alternativa ..hocee neces..uostalom to je sveopsti sistem kod nas..uzmi ili poljubi i ostavi..na zalost..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back